2009. november 15.

Apgar-teszt

Nagyon örülök, hogy folyamatosan szavaztok az oldalsávban a terhességetek koráról, így látom, milyen arányban vannak a kismamák az 1.-2.-3. trimeszterben, vagy még a terhesség előtt állók, így tudom, milyen témákat vegyek előre. Most azoknak a kismamáknak szeretnék kedvezni, akik már közel vannak a szülés időpontjához. Ez a téma nekik lesz aktuális.



Hogy mi is az az Apgar-teszt?

 
Maga a név Virginia Apgar neonatológushoz fűződik, s ez egy pontrendszer, melyet az egész világon alkalmaznak. Az Apgar-teszt tulajdonképpen az újszülött babák állapotát értékeli számszerűsítve, hogy hogyan képes alkalmazkodni a külvilághoz. Az újszülött babákat megvizsgálják születésük utáni 1. és 5. percében (esetleg a 10. percben, ha szükséges) és pontoznak.

5 jellemzőt vizsgálnak meg a babáknál, ezek:
  • légzés
  • szívműködés
  • bőrszín
  • izomtónus 
  • reflex 
Mindkét alkalommal minden vizsgált tényezőt 0-tól 2-ig pontoznak, s ezt a végén összeadják.Az újszülött állapota jó vagy kitűnő, ha a kapott pont értéke 8, vagy afölötti. Ha a pontozás eredménye az 5. és a 10. perc után is 6 alatt van, az alkalmazkodási zavarra utalhat, de tapasztalatok szerint ezen babák többsége is gond nélkül alkalmazkodik a későbbiek folyamán.  

Azok az újszülöttek, akik megfelelően alkalmazkodnak a külvilághoz
  • szívverésére jellemző a 110-160/perc
  • percenkénti 35-55 légzésszám
  • élénk izomaktivitás, rugdalózás
  • erős sírás
  • rózsaszín bőr
Gondoljunk csak bele, hogy egy újszülöttnek hirtelen perceken belül milyen élettani változásokon kell keresztül menniük. A meleg, nedves, sötét közegből kibújnak a hideg, világos száraz külvilágba, ahol a köldökzsinór elvágását követően teljesen önálló életet kezdenek, működni kezd tüdejük, megtelnek levegővel az addig magzatvízzel telítődött légzőjáratok, a magzati vérkeringés is megváltozik, hiszen mostmár a kisvérkörre is szükség lesz... csoda hát, ha az első percben az Apgar-teszt értéke nem 10? Ha csak az 5. percben lesz jól síró, rugdalózó, rózsaszínű bőrű baba, akkor is minden rendben van.

Tulajdonképpen nem is a pontszám, hanem az érték növekedése a lényeges. Ha az első perces 7-8 pontos Apgar-tesztet az ötödik percben egy 9-10 pontos Apgar-teszt követ, akkor semmi aggodalomra nincs ok. Az újszülötteknél vizsgálják a központi idegrendszer épségét is, melyek a különböző veleszületett reflexek vizsgálatával mérhető, mint pl. szopóreflex, vagy Moro reflex, de ezekről és az újszülöttekről egy későbbi bejegyzésben lesz majd szó.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van