2009. november 18.

Kórházi csomag szüléshez

Hogy mikor érkezik el a szülés időpontja, azt sajnos előre nem lehet tudni. A kismamáknak ugyanis csak nagyon kis hányada 4-5%-a szül azon a napon, amit az orvos meghatároz az utolsó menstruáció első napjából. A kismamák nagy része 2 héttel szül a kiírás időpontja előtt. Ezért fontos, hogy a kórházi csomagod összeállítását ne hagyd az utolsó pillanatokra, nehogy a nagy kapkodásban otthon maradjon valami fontos kellék. Akár két hónappal előtte is elkészítheted a szüléshez a kórházi csomagodat, biztos, ami biztos alapon. Még ha nem is pakolod bele a bőröndödbe, hogy ne gyűrődjön, legalább készítsd össze, legyen egy helyen, hogyha szükséges, párodnak csak bele kelljen dobálni a holmikat az utazótáskába. Hidd el, ő is ideges lesz! Sőt! Még idegesebb lesz, mint Te! Ezt tapasztalatból mondom!

De hogy mire lesz szükséged a kórházban és a szüléskor? Mit kell összekészítened, mit vigyél magaddal a kórházba? Honnan is tudhatnád, hiszen elsőterhes kismama vagy, még sosem szültél... Ezért írtam Neked ezt a bejegyzést, és készítettem egy listát, hogy nehogy otthon maradjon valami fontos... Ebből aztán persze szelektálhatsz saját igényeidnek és a választott kórházad elvárásainak megfelelően.

Bár kórházanként eltérő, hogy hol mi a követelmény, adnak-e hálóinget, vagy használhatod-e a sajátodat, hogy a baba Veled lehet-e a szobában, szülés alatt mit engednek fogyasztani, viselni..., szóval a legjobb, ha előtte tájékozódsz, és részt veszel a manapság egyre megszokottabb szülőszoba látogatáson.

A kórházi csomag összeállítása:
A legfontosabb, hogy két csomagot kell készítened. Az egyiket a szüléshez, a másikat pedig a kórházban töltött napokhoz.


1.) Kórházi csomag a szüléshez:


Azért kell a szüléshez egy külön csomagot összekészítened, mert a nagy utazótáskát nem viheted be a szülőszobába, viszont hirtelen ott kikutatnod a nagy csomagból a szüléshez éppen szükséges dolgokat szinte lehetetlen, kellemetlen, és lehet, hogy már fájásaid lesznek, és ki tudja.... Szóval a szüléshez külön csomagot készíts egy kis hátizsákba, vagy zacsiba, aminek a tartalma az alábbiak legyenek:

Kismamának:
- mindenféle okirat! Ezt viszont az utolsó pillanatban kell majd hozzáraknod, mivel addig is használod őket, de ezeket tényleg ne felejtsd el! Ezek: személyi igazolvány, TAJ kártya, terhesgondozási kiskönyv, házassági anyakönyvi kivonat, vagy apasági elismerő nyilatkozat
- kényelmes hálóing, de lehet, hogy a kórházit kell viselned
- szőlőcukor
- papucs
- WC papír
- zsebkendő
- kis ruhadarab törölgetni az arcodat, kezedet, nyakadat (többet is vihetsz)
- törölköző
- hajgumi
- zokni, bugyi, bár lehet, hogy ezekre nem lesz szükséged
- esetleg zenehallgatáshoz discman
- testápoló vagy olaj vajúdás alatt derekat masszírozni 
- szülés után a megfigyelőben innivaló
Kispapának, kísérőnek:
- inni és ennivaló
- mobiltelefon
- fényképezőgép, kamera + elemek!



2.) Kórházi csomag a kórházban töltött napokra, gyermekágyas időszakra

- egészségügyi betét: a legnagyobb nedvszívású, éjszakai, esetleg tenna lady
- köntös
- bugyi (a legmegfelelőbbek erre az eldobhatós nagyméretű bugyik, vagy otthon a régi készlet, amit nem sajnálsz, de a lényeg, hogy legyen belőle sok), meleg zoknik
- kényelmes szoptatós hálóing legalább 4 db, de eleinte úgyis a kórházit kell viselned
- szoptatós melltartók, melltartó betét
- mellbimbó védő
- mellápolási kenőcs
- aranyér kenőcs
- mellszívó
- törölköző min. 2 db
- tisztasági csomag, benne tusfürdő, fogkefe, fogkrém, wc papír, fésű, sampon, hajszárító,
- kés, villa, kanál, pohár,
- kispárna
- pzs
- szoptatós tea filterek
- innivaló első napra való, amíg nem tudsz felkelni
- telefon + töltő! + fülhallgató hozzá, hogy tudj rádiót, zenét hallgatni
- pénz
- könyv szoptatásról, első napokról a babáról biztosan egy csomó kérdés felmerül benned, legyen miből elolvasnod, egyéb olvasgatni való
- textil pelenka legalább 6 db (baba alá, ha folyik a a tej, letörölni, melltartóbetétként haználni, büfiztetni stb)
- pelenka a babának (van ahol adnak, van ahol csak pár darabot, vagy egyet sem)
- popsikrém, popsi törlő
- zacskók szennyesnek, ennek-annak
- esetleg homeopátiás szerek
- úszógumi ráülni (gátmetszés miatt lehet, hogy csak ezzel fog menni)

Otthon legyen összekészítve:

Ha az apuka egyedül marad otthon, annak is örülni kell, ha nem hal éhen a pár nap alatt, amíg Te a babával a kórházban vagy. Úgyhogy légy olyan kedves, és készítsd össze azokat a holmikat, amiben a babát haza tudjátok majd vinni, és a saját ruháidból is állíts össze két méretű csomagot. Ugyanis Neked is fel kell majd venned valamit, maikor mész haza felé. :-D . A kismamáknál előfordul, hogy szülés után teljesen "összemennek", másoknál pedig alig látszik meg, hogy már megszültek. Mivel Te nem tudod, melyik csoportba tartozol, készíts oda egy-egy pólót és nadrágot, vagy szoknyát is, nehogy kellemetlen helyzetbe kerülj.

A babának az 56-os néret valószínűleg megfelel majd:
- hordozó vagy pólya
- body
- rugdalózó
- kising
- kis sapka (nyáron is)
- zokni vagy harisnya
- kis takaró
- télen kocsikabát


Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van