Mint tudjátok, a méhlepény védi a magzatot a különféle fertőzésektől, azonban sajnos vannak olyan baktériumok, amelyeket a méhlepény nem tud távol tartani. Ilyen pl. a már említett toxoplazma, szalmonella, vagy a liszteriozis, amiről ebben a bejegyzésben lesz szó.
Mi az az Liszteriozis?
A liszteriozis: Listeria monocytogenes baktériummal fertőzött ételek által okozott betegség, mely a kismamák számára igen veszélyesek, a korai fázisban sajnos vetélést is okozhat. Maga a baktérium sok élelmiszerben megtalálható, de csak nagy mennyiségben okoz megbetegedést. A lisztéria egyébként enyhe lázzal járó influenzaszerű tüneteket okoz, terhes nőkre, kismamákra, csecsemőkre különösen veszélyes. Sajnos a lisztéria a többi baktériummal szemben képes a hűtőszekrényben is nőni,Mi okozhat liszteriozist(lisztériát)?
Az embert körülvevő környezetben a lisztériát okozó baktérium számos helyen megtalálható. Nemcsak egyes élelmiszerek fogyasztásával, de fertőzött állatok közvetlen érintkezésével is megfertőződhetünk a higiéniai szabályok be nem tartása által.- máj és mindenféle májból készült étel
- nem pasztőrizált tej, és minden abból készült tejtermék
- penészes sajtok, lágy és érlelt sajtok (pl. Camambert)
- nyers zöldségből készült saláta
Hogyan lehet megelőzni a lisztériát?
- Mindig jól meg kell főzni a húsokat;
- Csak frissen elkészített ételeket és friss sajtot egyél;
- Ne egyél előre elkészített (ready-to-eat) salátát és pástétomot;
- Ne egyél lágy sajtot (pl.: Camamber) és pasztörizálatlan tejből készült tejtermékeket;
- ne egyél nyers halat, füstölt lazacot
Mik a lisztéria tünetei?
A tünetek jelentkezhetnek másnap, de lappanghat egy hétig is- hányás, hasmenés
- fejfájás
- enyhe láz
- influenza szerű tünetek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van