2010. szeptember 11.

Visszamelőlegesen 3 éves lesz a GYES

A kormány visszaállítja a 3 éves GYES-t?

Mindig hallani új híreket a GYES-sel kapcsolatban. Sokan kérdezitek, mire leszünk jogosultak, csakhát sajnos még a parlament sem döntött az ügyben, így maradnak azok a nyilatkozatok, amiket a kormány részéről a kormányszóvivő elmondott.

Egy augusztus végi nyilatkozat szerint ugyanis a kormány jelenleg dolgoz ki egy átfogó törvénytervezetet, amelyben újra szabályozzák a családtámogatási és szociális ellátásokat, valamint átgondolják az egész rendszert.

Ez az új szabályrendszer érinti a GYED és GYES rendszerét. Visszaállítják a GYES-t, miszerint az ellátás a baba 3 éves koráig jár az anyukának, mely visszamenőleges hatályú, így azoknak az anyukáknak is jár majd 3 évig a GYES, akik 2010. május 1. után szültek. Ugyanakkor ismét be akarják tiltani a GYES melletti 8 órás munkavégzést, ami valljuk be, igazságos is, hiszen ha az anya bölcsődébe adja a gyermekét, és 8 órás munkaviszonyt vállal, akkor mire is adják most a GYES-t? Nem mintha ellenemre lenne, hiszen és is igénylem, de attól még azt "érzem", hogy ez valamiért nem túl igazságos...

Szóval az előbb említett kérdésekre vonatkozó törvényjavaslatok kidolgozás alatt vannak, és az őszi ülésszak alatt fogják tárgyalni.... Úgyhogy konkrétumokat az üggyel kapcsolatosan akkor fogok én is tudni, ha már a kormány nyilvánosságra hozta, valamint a parlament elfogadta (mégha tudjuk is, hogy ez most nagyjából ugyanazt jelenti).

Oszd meg barátnőddel, ismerősöddel, kismamatársaddal:
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

3 megjegyzés:

  1. Kedves "blog":)<3

    a segítségedet szeretném kérni,mégpedig gyes,gyed terén és előre is köszönöm a válaszod!!!
    2010 április-1-e óta dolgozom(bejelentett állás) és hát most szeretnénk "pocaklakót"az azt jelenti,hogy kb.2011 májusára-júniusára lenne várható.A kérdésem pedig az ,hogy jogosult lennék a gyes/gyed-re vagy sem?ha/vagy nem akkor várjunk még a "pocaklakóval"?
    Előre is köszönöm: Baba<3

    VálaszTörlés
  2. Kedves Baba<3 !

    Az utolsó hírek szerint a FIDESZ az őszi ülésszakban fogja tárgyalni a témát, mármint azt, hogy milyen járandóságokat fognak juttatni a kismamáknak. Szóval hogy ezek milyen változtatások lesznek, sajnos nem tudom (a GYES ismét 3 évig fog járni, de el akarják törölni a GYES melletti 8 órás munkavégzés lehetőségét, de hogy jogosultságokban lesz-e változás, sajnos még nem ismert.)

    A jelenlegi törvények szerint TGYS, GYED-hez az szükséges, hogy az utolsó 2 évbn meglegyen a 365 napos jogviszony. Nos, ha Te áprilisban kezdtél dolgozni, akkor neked megvan, úgyhogy nyugodtan jöhet a baba, hiszen jogosult leszel mindenféle családtámogatási ellátásra. Nem gondolom, hogy még ezen szigorítanának, ugyanis 2010.május előtt 180 napos jogviszony is elég volt, és nem hiszem, hogy pont a FIDESZ kérne többet, sőt!
    Remélem, segíthettem neked, és hasznos volt az információ!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen,nagyon jó ez az oldal és ajánlom mindenkinek.<3 baba

    VálaszTörlés

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van