2011. január 2.

TGYS, GYED, GYES összege 2011 - változások

2011.01.01-től változnak a családtámogatási ellátások
Az országgyűlés új törvényeket szavazott meg 2011.01.01-től, melyek titeket kismamákat nagy mértékben érintenek. Ezek a változások befolyásolják az összes családtámogatási ellátás összegét, így a TGYS, GYED, GYET, és GYES összegét is, hiszen változik az SZJA, a nyugdíjbiztosítási járulék, valamint a GYES-re való jogosultság is.

Mivel 2010-ben is rengeteg kérdés érkezett a TGYS, GYED, és GYES összegével és jogosultságával kapcsolatban: a leggyakoribb kérdések:
"Jogosult vagyok TGYS-re és GYED-re?"
"Mennyi lesz a TGYS, GYED összege?"
"Én kaphatok GYES-t?"
stb-stb....

úgy gondoltam, ez fontos téma számotokra, ezért ezeket a változásokat foglaljuk most össze:


SZJA változások: 

eddig: 17% és 32%-os adókulccsal számoltunk,szuperbruttóval

2011-től: egykulcsos adórendszer lesz, és 16%-ra csökken a SZJA kulcsa. A szuperbruttósítás miatt azonban a 16 % valójában nem is 16%, hiszen 27%-kal növelt összegre kell felszámolni a 16%-ot, ami tulajdonképpen 20,32%-ot jelent. (a szuperbruttó egyébként 2012-től két év alatt teljesen megszűnik)

Mit érint: TGYS, GYED

Ehhez kapcsolódik:
Adójóváírás változás:
eddig: 15.100 Ft adójóváírás / hó
2011: 12.100 Ft adójóváírás / hó


Nyugdíjjárulék változások:
eddig: 9,5% volt a levont nyugdíjjárulék mértéke
2011: 0,5%-kal emelkedett, tehát kereken 10%-os mértékű lett a levonásra kerülő nyugdíjjárulék mértéke

Mit érint: GYED, GYES

Családi SZJA kedvezmény változások:
eddig: nem volt
2011:  egy ill. két gyermek esetén 62.500 Ft adóalapcsökkentés, mely gyermekenként 10.000 Ft adókedvezményt jelent havonta, három gyermek esetén pedig 206.250 Ft adóalapcsökkentés, mely szerint gyermekenként 33 ezer Ft adócsökkentést jelent!ű

GYES jogosultság változás:
- Visszamenőlegesen mindenki számára a gyermek 3 éves koráig jár a GYES
- GYES mellett csak heti 30 órás azaz napi 6 órás munkaviszony létesíthető, kivéve otthoni munkavégzés esetén, amikor is ugyanúgy 8 órás munkaviszony létesíthető GYES igénybevétele mellett is
- egy évesnél idősebb ikrek, ill. tartósan beteg gyermekek mellett azonban korlátlanul lehet dolgozni

A GYES és GYET, valamint az anyasági támogatás eddigi adóterhet nemviselő járandóságból adómentes járandósággá változott!

Oszd meg barátnőddel, ismerősöddel, kismamatársaddal:
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

185 megjegyzés:

  1. Szia!
    Érdeklődni szeretnék , hogy ha még nem volt munkaviszonyom és 2010 júniusában lejárt a tanulói jogviszonyom , és 2010 szept 20-tól 2010 dec 20-ig a munkanélküli által támogatott tanfolyamr4a jártam ahol 46 500 ft kaptam akkor is csak a gyes-re és a családipótlékra lennék jogosult?Ja és a tb-met fizeti az önkormányzat 1 évig utánnam. Válszod előre is köszönöm
    Szandi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!Én úgy tudom a munkanélküli mellett nem kaphatod a gyest,én is megjártam ezzel.V.M

      Törlés
  2. Kedves Szandi!

    Hogy mit jelent a tanulói jogviszony, az lényeges, ugyanis 1 évnél hosszabb nappali tagozaton végzett tanulmányokból 180 napot figyelembe vesznek a 365 napos biztosítottsági jogviszonyhoz. Ehhez szükséges még 185 nap további biztosított jogviszony ahhoz, hogy ne csak GYES-t hanem TGYS-t és GYED-et is megítéljenek a kismamának. A munkaügyi központtól kellene megkérdezni, hogy ők ehhez mennyi napot tudnak még igazolni.(A tb fizetés nem számít, az csak természetbeni egészségügyi ellátásra jogosít, pénzbelire nem)
    Remélem, segíthettem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nekem lenne egy olyan kérdésem dolgoztam 4 honapot éstöbb mint egy évig jártam iskolába vagyis ötöt akkor is csak 280 napot kapok munkaügyibe be vagyok jelntve nem kapok ellátást akkor is kérhetek tölük igazoláts h meg legyen a 365napom?

      Törlés
  3. Szia!
    Először is köszönöm a válaszod, igen segítettél.
    A tanulói jogviszonyom hosszabb mint egy év , de gondolom ezt csak 2011-ben számolják bele, tehát már ha 2012-ben szülnék akkor már nem számítana.
    A munkanélküli 90 napot igazol.Akkor már csak 95 nap kellene.
    Válaszod előre is köszönöm.
    Szandi

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Egy kis segítséget szeretnék kérni, hogy a következő gyerek megszületése "anyagilag" a legkedvezőbb időben történjen. 2011. feb. 21-én megyek vissza dolgozni. A fiam januárba 05-én töltötte a 2 évet. Most intézem neki Gyes-t mert tartósan beteg lett, de úgy tudom emelet lehet napi 8 órát dolgozni. Az érdekelne, hogy mikor lenne a legoptimálisabb teherbe esni a következővel, hogy a terheságyi segélyt, a gyed-et és a gyes-is kapjam majd.

    Segítséged előre is köszönöm.

    Üdv: Horváthné Papp Emese

    VálaszTörlés
  5. Szia Szandi!

    A jogszabályban úgy szerepel, hogy a szülést megelőző két éven belül volt 365 napos biztosítási jogviszonyod. Tehát még simán beleszámít. A maradék 95 napot úgy kellene biztosítani, hogy szüléskor is legyen jogviszonyod, vagy előtte 42 nappal szűnhet meg. Én azt javaslom, beszélj az OEP-pel a megoldásokról. Pl. egy jó pillanatban indított egyéni vállalkozás segíthet szerintem, bár ezt csak valamelyik szintén érdeklődő kismamánál ötlöttem ki, majd megérdeklődöm az OEP-nél, hogy kivitelezhető-e így a dolog.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Horváthné Papp Emese!
    Igen, jól tudod, tartósan beteg gyermek mellett lehet napi 8 órás munkaviszonyt is vállalni GYES mellett.

    Hogy mit kellene tenni, hogy a legjobb pillanatban szülessen a második baba?
    Én megbeszélném a főnökömmel, hogy (amennyiben nem szeretne a minimálbér kétszeresére felvenni), hogy jelentsétek be a bruttódat a minimálbér ktszeresére, Te kifizeted a különbözet után a járulékot, és a baba pedig 2012. januárjában szülessen, és akkor 2 évig a max. ellátást kaphatod.

    VálaszTörlés
  7. Szia!

    Szeretném megkérdezni, hogy a GYED is adómentes járandóság 2011. évtől?
    Illetve erre adójóváírást is célszerű-e igénybe venni a családi adókedvezmény mellett 1 gyermek után?

    Előre is köszönöm a segítséget!

    VálaszTörlés
  8. Szia!Segítséget kérnék.29 áves vagyok,jelenleg munkanélküli 2010.július 27.óta.Előtte 7 év folyamatos munkaviszonyom volt,mint közalkalmazott-tanár.Munkanélküli segélyt kapok 2011.májusáig.Párommal babát tervezünk.Kérdésem:jogosult vagyok-e valamiféle járandósságra-GYES,GYED,egyebek,ha nem találok munkahelyet a baba születéséig?Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!Én úgy tudom a GYES-re mindenki jogosult a GYED-et csak 180nap munka után kapod.Üdv V.M

      Törlés
  9. Kedves GYED-ről érdeklődő!

    A GYES adómentes, abból csak 10% nyugdíjjárulékot vonnak, a TGYS-ből vonnak 16% SZJA-t, a GYED-ből pedig SZJA-t és 10% nyugdíjjárulékot. Tehát a GYED nem adómentes járandóság (sajna).

    Az adójóváírást célszerű igénybe venni, mert azt igénybe veheted Te is, és a párod is, a gyermekkedvezményt pedig év közben meg lehet osztani.

    VálaszTörlés
  10. Kedves 29 éves kismamajelölt!
    GYES minden magyar állampolgárnak jár, valamint családi pótlék és egyszeri anyasági támogatás is. TGYS és GYED csak annak, aki szüléskor munkaviszonyban áll, vagy előtte 42 nappal szűnt meg, és az elmúlt 2 év alatt van 365 napos munkaviszonya.

    VálaszTörlés
  11. Szia!

    Segítségedet szeretném kérni.

    Kislányom nemrég lett 1 éves, jelenleg Gyeden vagyok,de decemberben vissza kell mennem dolgozni, mivel dec 31-én lejárna a szerződésem és nem hosszabítanák meg enélkül. Férjemmel nagyon szeretnénk második babát, de nem tudom h milyen juttatésokra számithatnék, ha a második baba 2012-ben születne meg. Miből számítanák a Gyedemet? Minimális összeget kapnék vagy ugyananniyt mint az előző Gyedemnél? Jelenleg 84eFt a GYedem.

    Válaszod előre is nagyon köszönöm!

    Gopet

    VálaszTörlés
  12. Szia!
    Egyedülálló anya vagyok, kislányom most február 11-én lesz 2 éves, vissza kellene mennem dolgozni, mennyi juttatást kapok, ha mégsem megyek vissza dolgozni?
    Válaszod előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  13. Üdvözlöm!
    30 éves anyuka vagyok.2005 októbere óta közalkalmazottként dolgozom.2009. januárjában mikor megtudtam,hogy babát várunk,táppénzre mentem veszélyeztetett terhességem miatt. A szülés előtti hónapban kivettem az éves szabadságomat, majd ismét táppénzre mentem kislányunk aug. 11-i születéséig. TGYÁS-t kaptam, majd 2010 január végétől GYED-et(bruttó 146300.-, nettó 65-68 e Ft.- adójóváírás nélkül).Szeretnénk még kistesót.
    A kérdésem az lenne, ha még idén vagy ha jövőre megszületne a kistesó,akkor milyen ellátásokban részesülnék?És ha kiderül,hogy babát várunk, akkor azonnal táppénzre kell menni, vagy maradjak tovább GYEd-en vagy GYES-en és anyagilag mire számíthatok?(sajnos nem tudom,hogy ilyen esetben mi a teendő).
    Segítő válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel: Bea

    VálaszTörlés
  14. Tisztelt.."terheslap.hu"..válaszadó!

    Én Gyesen vagyok még ez év áprilisig.Sajnos nekem még mindig nem tiszta,hogy kapni fogok-e adójóváirást a januári törvény alapján,és ha igen hol kell nyomtatványt kérni..?Hivom a MÁK-ot hétfő óta 12-ből egyszer nem vették fel a telefont.Ez felháboritó.:(Remélem te tudsz segiteni.Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  15. Bocsi, de most csak gyors válaszokra van időm, de mindenki kap majd választ!

    VálaszTörlés
  16. Kedves Szilvia!
    Ha a baba két éves lesz, utána már csak GYES-t kapsz, melynek az összege bruttó 28.500 Ft, ebből 10% nyugdíjjárulékot vonnak. Emellett továbbra is kapod a családi pótlékot.

    VálaszTörlés
  17. Kedves 01.19-i kérdező!

    GYES-ből nem vonnak SZJA-t, csak nyugdíjjárulékot, és csak az SZJA-ból jár az adójóváírás...

    VálaszTörlés
  18. Tisztelt Hölgyem/Uram! :)

    A párommal mi is babát tervezünk, ellenben nem teljesen egyértelmű számomra, hogy mire lennék jogosult.
    2007-től egyetemi tanulmányokat folytattam, a hallgatói jogviszonyom 2010.június 30.-án szűnt meg. (tehát több, mint egy éves) 2010. május 17.-e óta pedig folyamatos munkaviszonyom van. Az lenne a kérdésem, hogy rám mi vonatkozik, ha mondjuk a következő fél évben szeretnék teherbe esni. És beleszámítjuk azt is, hogy a terhesség alatt is tudnék dolgozni.

    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel:
    Nóri

    VálaszTörlés
  19. Tisztelt terheslap.hu!

    A kérdésem az lenne hogy jelenleg gyed-en vagyok 86 ezer forinttal, az igénylésnél nem kértem adójóváírást ezért gondolom most az adóbevallásnál vissza fogok kapni valamennyit, a kérdés konkrétan hogy ha most beadok adójóváírási kérelmet akkor jobban járok-e jövőre?
    A másik kérdés hogy hova küldjem be a kérelmet, mert a munkáltatóm adta de ugye most ő nem is tudja se aláírni se intézni mert nem tőlük kapom a pénzt?
    Ja igen a 3.részt a munkáltató részt ki töltse ki az oep?
    Küldjem el nekik?
    És mekkora összeget kérjek a max 12100-at?

    Köszönöm válaszát

    VálaszTörlés
  20. Kedves Nóri!

    Teljesen megnyugodhatsz, Te ha most teherbe esnél, és lenne munkaviszonyod szüléskor, Te akkor is jogosult lennél TGYS-re és GYED-re, mert van az elmúlt két év alatt 365 nap munkaviszonyod. Alapja az előző évi bruttó bér 70%-a, amiből TGYS-nél csak SZJA-t vonnak, GYED-nél pedig 10% nyugdíjjárulékot is. Ezt kapod a baba két éves koráig,utána pedig GYES-re vagy jogosult a baba 3 éves koráig. Ha közben vissza mennél dolgozni, az új törvények szerint csak napi 6 órában tehetnéd meg, vagy lemondod a GYES-t.

    VálaszTörlés
  21. Tisztelt Hölgyem/Uram!

    Kérdésem a következő lenne: 2010.01.05-től-2010.06.30-ig közhasznú munkát vegeztem /br.73500/ezután 3 hónapig álláskeresési járadékot kaptam /br.28600/, majd 2010.10.01-től munkahelyem lett ami 2011.09.30-ig/br.90000/ . Most derült ki hogy terhes vagyok várhatóan szeptember 26-án lesz meg a baba.De kb márciustól szeretnék táppénzre menni mivel álló munkát kell végezni.Kaphatok-e tgyást és gyedet valamint ez pénzben mennyi lenne? Ha igen mikortól lenne érdemes igényelni a tgyást? És a gyedet honnan kellene igényelnem?
    Válaszát köszönöm!
    Üdvözlettel:Széplakiné

    VálaszTörlés
  22. Kedves terheslap:)

    Korábban már írtam ide, akkor a tervekhez tájékozódni szerettem volna, mostmár kisbabát várok és konkrétabb kérdéseim vannak.
    Ha szeptember környékén szülök, júniusban nappali tagozaton diplomázok, munkaviszonyom 2009 szeptembertől 5hónap + 2010 június 17-től mai napig van.
    Mire leszek jogosult? Így mennyi a biztosított napom?
    A másik kérdésemben a többi kismama véleményének is örülnék:
    Állandó éjszakás vagyok, a munkám nem megerőltető, a kollégáim rendesek. Szeretek dolgozni, a pénz is jól jön, csak féltem a babát, árt az éjszakás neki?
    A munkáltatómmal mikor kell közölnöm, hogy terhes vagyok?
    Mikor menjek táppénzre?
    Én úgy tervezgetem, hogy kb 4hónapig dolgoznék, amég a pocim nem látszik, nem is szólnék róla.
    Kérlek segítsetek, mert első baba és még tapasztalatlan vagyok:S:)

    Köszi
    Meli

    VálaszTörlés
  23. Tisztelt Hölgyem/Uram!

    A kérdésem az lenne jogosult vagyok e gyesre, gyedre ha 2005-2008 munkaviszonyom volt ezután 1 évig munkanélkülit kaptam.Viszont 2009 január óta nincs munkaviszonyom. Tb.-t magam után fizetek.

    Köszönöm
    Krisztina

    VálaszTörlés
  24. Tisztelt Hölgyem/Uram!

    A kérdésem az lenne jogosult vagyok e, gyedre, ha igen mennyit kapnék?
    2008.09.01-2010.06.17 -ig esti tagozatra jártam, a tb- met az önkormányzat fizette 2010.07.31-ig és 2010.08.01- től van munkaviszonyom brutto 150.000 -re vagyok bejelentve. A terhességem végéig dolgozok, április 9-re vagyok kiírva.

    Köszönöm
    Lizi

    VálaszTörlés
  25. Tisztelt Hölgyem!
    Abban a kérdésben szeretnék segítséget kérni, hogy milyen ellátásokra lennék jogosult, ha most esnék teherbe?A szülés előtti 2évet veszik figyelembe?

    2010 júliusában fejeztem be egy főiskolán egy 2éves képzést,utána 2010 augusztusától bejelenett pályákezdő munkanélküli vagyok a munkaügyi központnál,ahonnan semmilyen támogatást nem kapok, majd 2010 novemberétől a tbmet az önkormányzat fizeti 1éven keresztül.
    Munkaviszonyom csak 2007ben volt és az is csak 1 hónap.

    Köszönöm a válaszát!

    Zsanett

    VálaszTörlés
  26. Kedves kérdezők!

    Sajnos lassan nem tudlak Titeket utólérni.... De nagyon igyekszem. Kérlek, ne haragudjatok, ha nem válaszolok azonnal, (régen ugyanis volt rá időm,) de minden kérdésre válaszolok ...

    VálaszTörlés
  27. Most csak a gyors válaszok:

    Kedves Krisztina!

    Ha szüléskor nincs munkaviszonyod, akkor csak GYES-re leszel jogosult, hiába van korábban meg a szükséges időd. De ha most munkát vállalsz, és szüléskor megesz a 365 napos biztostási jogviszonyod az utolsó 2 évben (össze kellene számolni), akkor járhat még a TGYS és GYED is.

    VálaszTörlés
  28. Kedves ZSanett!

    Sajnos ebben az esetben csak GYES-re lennél jogosult. Az előző válaszban leírtam, hogy mikor jogosult a kismama más ellátásokra is.

    VálaszTörlés
  29. Kedves Lizi!

    365 nap biztosítási jogviszonyután kapható TGYS és GYED. Az esti tagozat nem számít biztosítási jogviszonynak.

    VálaszTörlés
  30. Kedves terheslap.hu!
    Úgy tudom, ha a gyed-et a maximum ideig - 2 évig - szeretném kapni, ahhoz 562 nap biztosítási idő kell! Ha a nappali tagozaton végzett tanulmányokból 180 napot figyelembe vesznek, a többit munkaviszonyból, akkor, hogy számolják ki a gyed-et? A tanulmányi időre "mennyi fizetést" vesznek figyelembe?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Emese

    VálaszTörlés
  31. Kedves terheslap.hu!

    A kérdésem az lenne,hogy gyes után jár-e munkanélküli ellátás!

    VálaszTörlés
  32. Kedves terheslap.hu!
    Kérdésem az lenne hogy a párommal babát tervezünk.de sajna decemberben a cégünk viszament kinába itt dolgoztam másfél évet! és most jelenleg munkanélküli vagyok.milyen jutatást kaphatok?
    Választá elöre is köszönöm.
    P.Nikoletta

    VálaszTörlés
  33. Kedves terheslap.hu!

    Nagyon tetszik az oldal, sok hasznos infót találtam már eddig is rajta, most azonban lenne egy kérdésem:

    Az első gyermekem 2010. május 28-án született. 2010. április 28-ától kaptam a TGYÁS-t 168 napig, most a GYED-et kapom 2011.december 8-ig, mert összesen ennyi biztosított időt számoltak össze nekem a szülést megelőző 2 évből. Munkaviszonyból mentem táppénzre, onnan a TGYÁS-ra.
    Most viszont a munkáltatóm eladta a céget és már nem lenne hová visszamenni, alá kellett írnom a felmondást is 2011. január 10-el (mert egyébként is csak szívességből nem szünetette meg a munkaviszonyom mikor az első babát terveztük).
    Tehát most GYED-en vagyok (mögötte már nincs meg a munkaviszony, de mikor GYED-re jöttem megvolt), a kérdés pedig az lenne, hogy amint megszűnt a GYED-re való jogosultságom, ugye GYES-t azért fogok kapni a gyermek 3 éves koráig?
    Másik, hogy ha 2. gyermeket tervezünk és megszületik 2011. dec. 8-ig, akkor még az első gyermek születés előtti időben lévő br. 128e Ft-os fizetésemből számolják a TGYÁS-t, majd a GYED-et? Vagy ilyenkor mi a helyzet?
    Ha pedig 2011. december 8 után születik a 2. gyermekünk, akkor utána mi alapján számolják ki az ellátást?

    Köszönöm előre is a választ, bocsánat a sok kérdésért!!!

    Kata

    VálaszTörlés
  34. Kedves terheslap.hu!
    2010. december 1. óta bejelentett munkahelyem van Ausztriában. 2010. júniusáig volt hallgatói jogviszonyom. Állandó lakcímem Magyarországon van, a vőlegényem is Magyarországon él, és dolgozik. Én munkámból adódóan (egy idős urat ápolok) 2 hetet töltök itt, kettőt pedig Magyarországon. A család fizeti utánam a járulékokat. Jelenleg kisbabát várok. Júniusig szeretnék dolgozni, hogy meglegyen a 365 biztosított jogviszonyom. Kérdésem a következő:
    1.)Jogosult vagyok e bármilyen támogatásra?
    2.)Ha igen, azt melyik országból kapnám ?
    3.)Hol (melyik országban) kell benyújtanom az igényemet, vagy automatikusan folyósítják ?
    3.)Kb. mekkora lenne ennek az összege, ha jelenleg nettó 700 eurót keresek ?
    Az a baj, hogy még senki sem tudott érdemben tanácsot adni ebben a témában, és kezdek kétségbe esni. Olvastam olyanról, h a magyarországi támogatás kiegészül, mert ausztriai munkahelyem miatt. Igaz ez ?

    Válaszát dobogó szívvel várom és köszönöm :)

    Sünilány

    VálaszTörlés
  35. Kedves Terheslap.hu!


    2009. májusában született meg első gyermekem, most májusba betölti a 2. életévét és szeretnék visszamenni régi munkahelyemre dolgozni 3 órában. A kérdésem az lenne, ha közben teherbe esnék újra, akkor milyen alapon számolnák a Gyest? A 3órás kereset után számolják?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Adrienn

    VálaszTörlés
  36. Szia!Meg szeretném kérdezni hogy én jogosult vagyok -e a terheságyi gyermeksegélyre mert én még tanuló vagyok és azt olvastam hogy az is bele számit valamilyen szinten!Elöre is köszönöm a választ

    VálaszTörlés
  37. SZia kedves tanuló!

    Az 1 évnél hosszabb ideig tartó nappali tagozaton végzett tanulmányokból 180 nap számít bele. Összesen azonban 365 napot kell ahhoz "összegyűjteni", hogy ne csak GYES járjon, hanem TGYS és GYED is.

    VálaszTörlés
  38. Szia Adrienn!

    Igen, az ellátásokat az utolsó bejelentett munkaviszonyból számolják.

    VálaszTörlés
  39. Kedves Terheslap!

    2011.01.24. 18:10 <--- ekkor írtam, azóta türelmesen várom a válaszotokat, de nem jön:(
    Már 8hetes kismama vok:)
    De a válaszaitok még mindig érdekelnének!

    Köszi
    Meli

    VálaszTörlés
  40. Szia!

    22 hetes kismama vagyok, június 24-ére vagyok kiírva első babámmal. 5 éve van folyamatos munkaviszonyom. Jelenlegi munkahelyemen március 31-én megszűnik a munkaviszonyom. Meddig kellene dolgoznom, ahhoz hogy jogosult legyek TGYS-re és GYED-re? Mennyi TGYS-re és GYED-re leszek jogosult, ha a bruttó bérem 2010-ben 113.500 Ft volt?
    Segítségedet és válaszodat köszönöm!
    Mónika

    VálaszTörlés
  41. Tisztelt terheslap!

    Én abban kérnék segítséget, hogy most fogom szülni első gyermeket. Jelenleg másfél év folyamatos munkaviszonyom van. Előtte regisztrált munkanélküli voltam, ahol álláskeresési járadékban részesültem. Úgy tudom, hogy abból eü és nyugdíjjárulékot is vontak.
    A kérdésem az lenne, hogy a TGYS-t követően (mivel arra jogosult vagyok) lehetek-e otthon GYED-en a gyermekemmel 2 éves koráig.

    Előre is köszönöm válaszát.
    Tisztelettel: egy kezdő anyuka

    VálaszTörlés
  42. Kedves Terheslap.hu!

    Segítséget szeretnék kérni az alábbi kérdések megválaszolásában.Abban az esetben ha 2010.10.-hóban elvesztettem a munkámat és 2010.11.-hó óta regisztrált munkanélküli vagyok akkor ha 2011.12--hóban kisbabám születne és addig nem tudnék elhelyezkedni akkor jogosult vagyok, leszek e TGYS-re, GYED-re, GYES-re, bármire? Mit tehetek annak érdekében, hogy jogosult legyek, vagy, hogy a jogosultságom összegét minél nagyobb összegre emelhessem?
    Munkaviszonyom 2007.01.-2010.10.hóig tartott.
    Előre is köszönöm segítő válaszukat.
    Tisztelettel: CS.Csilla

    VálaszTörlés
  43. Kedves Terheslap!

    2008 júniusa óta van tanulói jogviszonyom nappali tagozaton. 2 éves volt a képzés, de halasztanom kell 1 évet, tehát idén júniusban végzek, és csak azután állhatok munkába. (ami nem diákmunka) Addigra már 25 éves leszek, és 2-3 éven belül gyereket szeretnénk a párommal. A kérdésem az, hogy mit kell tennem azért, hogy minden lehetséges támogatást megkapjak szülés után? Azt tudom, hogy gyes-t mindenki kaphat, de a gyed támogatást nem egészen értem, hogy hogyan kaphatom meg, és a többit? Mit kell tennem érte?

    Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

    S.E.

    VálaszTörlés
  44. Szia!
    Január 31.-e óta van munkaviszonyom, fél évig van határozott idejű szerződés, tehát júliusban lejár, utána megint hosszabbítanak fél év határozott lesz ismét. Ha most terhes lennék, elküldhetnének a határozott idő lejártával? Ha igen, akkor mi történne? Kaphatnék gyes-t, gyed-et, stb?
    A biztosított idő munkaviszonyt jelent, vagy az a lényeg, hogy a tb fizetve legyen? Mert nekem az fizetve volt mindig, akkor is mikor nem dolgoztam, viszont munkaviszonyom 2010 május óta van, előtte nem volt másfél évig. Ebben az esetben milyen ellátást kapnék?
    Tudom, zűrös a helyzet, de remélem azért érthető.
    Köszönöm a választ!
    Melani

    VálaszTörlés
  45. Kedves válaszadó!
    Kisfiam 2010.02.16-án született,jelenleg GYED-en vagyok.Szeretnék vissza menni dolgozni,lehetséges-e,hogy édesanyám maradjon itthon a picivel?Ha igen milyen feltételekkel jogosult a Gyed igénylésére?
    Köszönettel:Anita

    VálaszTörlés
  46. Szia Válaszadó!

    2009 nov.28-án szültem, előtte május 15-től táppénzen voltam. Folyamatos munkaviszonyom 2006. április óta van.Gyedet 2010. április 26-óta kapok, ez tavaly a maximum volt. Idén januárra bruttó 106303ft-ot kaptam, de februárra csak bruttó 96040ft-ot és nem értem, hogy csökkenhetett, hiszen úgy tudom a gyed összegét egyszer állapítják meg és azt kellene kapni a gyermek két éves koráig.Az ügyintéző olyasmit mondott, mikor erre rákérdeztem, hogy 2009.ben nem volt meg a 180 nap biztosítási időm. De nem a szülést megelőző két éven belül kell ennek meglennie?

    VálaszTörlés
  47. Tisztelt szerk .

    37 eves ,elso babjat varo ,elettarsi kapcsolatban elo kismama vagyok . Terhessegi gondozasokat Erdely teruleten vegeztem , de szulni Magyarorszagon szeretnek . TB kartyam van ,bejelentett magyar lakcimem van . Milyen tamogatasra szamithatok juniusi szulesem utan es meddig ? Kerem , e-mail cimemre irjak a valaszt . Koszonom , tisztelettel : DORA
    doracsanadi@yahoo.com

    VálaszTörlés
  48. Kedves Válaszadó!

    7 éve közalkalmazottként dolgozom iskolában. Fiam most két éves, szeptemberre várjuk a második babát. Kiderült, hogy az iskolám 1 év múlva jogutód nélkül megszűnik. (2012.jún.) Ha jól gondolom, kapok még tgyást, gyedet a testvérke után is.
    Elég bonyolult (legalábbis számomra az)dolgokat szeretnék kérdezni:
    1. Ha a szülők megtudják, hogy már csak egy év van hátra, és elviszik a gyerekek több, mint 50 %-át, akkor idén jún.30-val megszűnik már most a munkahelyem. Ez esetben hogy kaphatnék tgyást, gyedet? Jelentkezzek munkanélkülinek a szülésig? Muszáj előre gondolkodnom, mert bármi történhet.
    2. Tudom, ez legyen a legnagyobb problémám, de úgy terveztük a férjemmel, hogy 3 gyermekünk lesz (szó sincs róla, hogy elégedetlenkednék, kettővel is boldog leszek, ha úgy alakul), egymás után 2-2 éves különbséggel. Ebbe a munkahelyem is ,,beleegyezett", tudták, meddig nem leszek. De így, hogy megszűnik az iskola, a harmadik kisbabával már nem kapnék tgyást, gyedet, ugye? Gondolom az előző gyed nem számít biztosítási jogviszonynak, így csak gyesre lennék jogosult, igaz? (Az életkorom miatt már nem tudnék visszamenni, és máshol 1-2 évet dolgozni, mielőtt vállalnánk a 3.babát, tehát ha én visszamegyek dolgozni, még egyszer már nem hagyom abba, akkor két gyermekünk marad.)
    Előre is megköszönöm, ha tud nekem segíteni ezekben a kérdésekben!

    VálaszTörlés
  49. Tisztelt Terheslap.hu!

    Nekünk ikergyermekeink születek 2006 januárjában. A 2010 év végéig érvényen lévő jogszabályok szerint iskolakezdésig jogosultak voltunk utánuk a dupla gyes összegére. Viszont, ha jól tudom idén márciustól ennek összege a felére csökken, amennyiben mindketten munkát vállalunk.

    Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint milyen lehetőségünk van arra, hogy továbbra is jogosultak legyünk a dupla gyes összegére?

    Hallottam olyat, hogy a nagyszülőt küldik gyesre, ez a mi esetünkben segíthet? Vagy csak és kizárólag akkor vagyunk jogosultak a gyes összegére, ha feleségem vagy én nem dolgozunk munkaviszonyban?

    Válaszát előre is köszönöm.

    Zsolt

    VálaszTörlés
  50. Kedves válaszadó!
    Nekem olyan problémám lenne,hogy tavaly érettségiztem,jelenleg technikusira járok,ez az első évem.Ebből kifolyólag nem vagyok regisztrálva a munkaügyi központnál.
    Közben terhes lettem és megszeretném tartani,de nem tudom hogy jogosult vagyok e alanyi jogon a GYESre vagy valamilyen egyébb juttatásra.
    Válaszodat előre is köszönöm
    Kinga

    VálaszTörlés
  51. Kedves Válaszadó!

    Érdeklődni szeretnék, hogy milyen juttatásokra lennék jogosul, ha a nyár folyamán esnék teherben, vagyis ha jövőre születne a baba (az első)? Négy éve van folyamatos munkaviszonyom.Járna e így a GYES-en és a családi pótlékon kívül valamilyen támogatás?
    Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  52. Kedves Válaszadó!

    Párommal babát szeretnénk jelenleg közcélúként dolgozom a szerződésem 2011.04.30-án jár le 2009.01.27. től folyamatosan dolgozom tehát meg van a 2 évem bővem, azonban most munkanélkülire kell mennem, mert a hivatal nem tudja már meghoszabbítani a szerződésemet! A kérdésem az lenne, hogy ha csak most áprilisban fogganna meg baba és még ebben az évben év végén vagy 2012.januárjában születne meg akkor milyen ellátásokra lennék jogosult!Sajna nem nagyon tudunk várni sem a koromnál fogva,mert ebben az évben már 36 éves leszek!!
    Kérem mielőbbi válaszát,amit előre is köszönök!!!
    Júlia

    VálaszTörlés
  53. Szia!
    Meg szeretném kérdezni tőled, hogy a diákmunka is beleszámít-e a biztosított napok számába? Jelenleg még egyetemen vagyok és május végén záróvizsgázom. De kiderült,hogy terhes vagyok és novemberre várjuk a babát. Jelenleg árvaellátást kapok, de az szerintem elveszik. Légy szíves írd meg nekem, hogy az árvaellátás befolyásolhat-e valamit, illetve, hogy kb. mennyi lesz a GYES és a családi pótlék.
    A válaszodat előre is köszönöm!
    Judit

    VálaszTörlés
  54. Kedves Válaszadó!

    A cikkben azt írtad, hogy egy évesnél idősebb iker gyermekek mellett korlátlanul lehet dolgozni. Rákeresve a neten azonban azt találtam több helyen is, hogy ebben az estben csak az egy gyermekre "járó" GYES összegét kaphatjuk meg. Van erről pontos információd? Válaszod előre is köszönöm!

    Üdv.
    kirkri

    VálaszTörlés
  55. Kedves Kérdezők!

    Először is elnézést szeretnék kérni tőletek, hogy nem tudok azonnal válaszolni, de amikor ezt az oldalt indítottam, még itthon voltam GYED-en, és tudtam mindennap foglalkozni a bloggal. Most viszont csak hétvégén van erre némi időm, de kérdezzetek nyugodtan, előbb-utóbb mindig válaszolok, (persze ha tudok).

    És most jöjjenek a válaszok!

    VálaszTörlés
  56. Kedves Kirkri!

    Sajnos, lehet, hogy ezt nem pontosan tudom, utána nézek, és jelentkezem!

    VálaszTörlés
  57. Kedves névtelen +.18-i kérdező!

    Ha 4 éve van munkaviszonod, biztosan jár TGYS és GYED a baba két éves koráig, majd a GYES.
    A TGYS a szülés időpontját megelőző teljes éves bruttó 70%-a, amiből SZJA-t vonnak, ez 168 napig jár, majd GYED-et kapsz, az alap ugyan az, de ebből már 10% nyugdíjjárulékot is vonni fognak.

    VálaszTörlés
  58. Kedves Kinga!
    Igen, alanyi jogon minden magyar állampolgárnak jár GYES, ami jelenleg bruttó 28.500 Ft, ebből 10% nyugdíjjárulék levonása után 25.650Ft landol majd a számládon, a családi pótlék pedig 12.200 Ft.
    Sajnos TGYS-re és GYED-re nem leszel jogosult.

    VálaszTörlés
  59. Szia!
    Az lenne a kérdésem ,hogy ha 2012 január elején szülnék és 2011 év végén táppénzen lennék, hogyan kell számolnom a tgyást illetve a gyedet?
    Illetve ha dec 31-ig szól a munkaszerződésem és nem hosszabbítják meg, mit tegyek hogy jól járjak anyagilag?
    Köszönöm válaszod!!
    Erika

    VálaszTörlés
  60. Szia Erika!

    1. Szüléskor biztosítási jogviszonyban kell lenned ahhoz, hogy kapj TGYS-t és GYED-e, vagy előtte 28 nappal szűnhet meg a szerződés, de ha nem hiosszabbítják meg, menj táppénzre, és még passzív táppénzen leszel, amikor szülsz.

    2.A TGYS-t úgy kell számolni, hogy a szüléskor az előző éves bruttó bér 70%-a az alap, azt napokra arányosan kell számítani.

    VálaszTörlés
  61. Szia! Van egy kis problémám bölcsődében dolgozok 06.30.-ig van a szerződésem,/3 havonta hosszabbítják/ 2011.12 hónapra várnánk a babát. Ilyenkor mit tegyek hogy jobban járjak?
    Mennyek táppénzre?
    Óvodában, bölcsődében meddig dolgozhat valaki áldott állapotban?
    Előre is köszönöm válaszod!

    VálaszTörlés
  62. Szia!
    Azt szeretném kérdezni ha 2012 -ben szülök és a 2011-es évem brutto /8 órás bejelentett munkából/ származó jövedelme 1.260.000 ft.
    A melléállásomból 480.000 ft a bruttom akkor a kettő öszegét veszik alapul tgyás és gyed számításánál?
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  63. Szia!
    Nekem a helyzetem elég kacifántos. 2004.-től folyamatosan dolgaztam egészen 2010. áprilisáig. Azóta munkanélkülin vagyok amit megszakítottam egy 9 hónapos tanfolyammal így a munkanélküli 2011.okt.1.-ig jár. A babával már 3 éve próbálkozunk és most ha minden igaz már köztünk van és 2011.dec.1.-ére vagyok kiirva. A kérdésem az lenne, hogy ha azt a 3 hónap különbséget megoldom egy munkahelyel akkor jár nekem a TGYÁS és a GYED.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Üdvözlettel: Hajni

    VálaszTörlés
  64. Szia!
    Nekem az lenne a kérdésem,hogy a munkaviszonyom 2010.09.30-ig volt azóta munkanélkülin vagyok.2011.05.14-ig.A babánkat a napokban várjuk, az lenne a kérdésem, hogy a 2011-es törvények alapján mire leszek jogosult.
    Válaszodat köszönöm! Emese

    VálaszTörlés
  65. Tisztelt Terheslap!
    Még február 22-én írtam nektek egy levelet, és
    azóta sem kaptam választ a kérdéseimre!
    Az összes többi kérdező viszont igen. Ez hogy lehetséges?

    S.E.

    VálaszTörlés
  66. kérdéseim lennének: jelenleg az első gyermekkel vagyok gyesen és van munkaviszonyom.érdeklődnék, hogy ha a gyes alatt teherbe esnék a 2.babával és veszélyeztett terhes lennék (mint az elsővel)akkor milyen feltételek mellett tudok táppénzre menni, milyen kötelezettsége lenne a munkáltatómnak, hány napra kell hogy visszavegyen hivatalosan a munkába és le kell-e mondani az első után járó gyes-ről (vagy pl. a nagyi igénybeveheti a 2.miatt táppéz mellett?)és a 3éves korig járó szabadságolások is változtak, úgy hallottam egy barátnőmtől!ez tényleg így van és mi a jelenlegi állapot?? válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  67. és amit még kifelejtettem, hogy ebben az esetben mit vesznek alapul a táppénz kiszámításánál?

    VálaszTörlés
  68. Sziasztok!

    2011. szeptemberére várjuk első babánkat.
    Azt tudom, hogy a tgyás-t az előző évből, az-az a 2010-es évből számolják.A kérdésem az lenne, hogy a gyed-et melyik évemből fogják számolni, a 2010-ből v 2011-ből.
    Előre is köszönöm a választ.

    Móni

    VálaszTörlés
  69. Tisztelt Válaszadó!

    A következő kérdésem lenne: jelenleg a 2,5 éves kisfiammal GYES-en vagyok itthon, Ő a 2. babánk, így már 4. éve vagyok itthon. Munkaviszonyból jöttem el, tehát mindkét gyerekkel kaptam a TGYÁS-t, és a GYED-et is. A GYED 2011. novemberéig jár még. Most szeretnénk egy 3. babát is, ha minden jól megy, akkor már úton van. :) Így várhatóan 2012. január elejére leszek kiírva. A kérdésem az lenne, hogy miből fogják számolni a TGYÁS-t? Az ez évben kapott GYED-ből? (Ha igen, akkor az ugye a 28500Ft 70%-a...). Valószínűleg jobban járok, ha a terhesség elejétől elmegyek táppénzre, mert akkor legalább ez évben a tavalyi 70%-át kapom, és akkor ugye a jövő évi is több. Jól gondolom?
    Válaszát előre is köszönöm.

    Ella

    VálaszTörlés
  70. Szia kedves!

    Szeretném megkérdezni, hogy van a "gyed" ami 2 évig jár alanyi jogon a 28000ft?
    És van "gyed/tgye" ami munka viszony után jár?
    Úgyan is én külföldön élő kis mama vagyok ,de szeretnék otthon szülni. Viszont itt külföldön jár 10hónapig a munka utáni pótlék (nem segély) ami nem kevés és nem szeretnék elesni tőle,(és jogosan jár) ezek után én jogosult vagyok a magyarországi gyed-re alanyi jogon 2 évig, ha itthon szülök és nevelem a babát? Remélem érted a problémám.
    Előre is köszönöm.
    Melinda

    VálaszTörlés
  71. szép jó napot!Van néhány kérdésem ,már nagyon sok embert kérdeztem de mindenki mást vagy semmit sem tud mondani.Nos,2002 -től vagyok munkaviszonyban és 2008-ban táppénzre kellett menjek mivel kismama lettem,és olyan veszélyes tényezők miatt mint festék higító ki írt az orvos.Nos meg kaptam mindent ami járt most gyesen vagyok,2 éves lett a gyermekem.Arra lennék kíváncsi ha második gyermeket szeretnék,akkor milyen juttatásokat kapnék?Nagyon várom a válaszát amit előre is köszönök.Tisztelettel:R

    VálaszTörlés
  72. sziasztok!ha meg van az 1 év munkaviszonyom akkor én gyedet kapok?és ha igen akkor mennyit ha 73500.- volt a bruttó bérem?

    VálaszTörlés
  73. Szia!

    Egy kissé bonyolult dologgal fordulok hozzád.
    2010 augusztusáig folyamatos dolgozói jogviszonyom volt Magyarországon (2 év)majd külföldre mentem dolgozni( Románia). Azóta is folyamatosan dolgozom itt. Az év végén szeretnék visszamenni és babát vállalni, aki remélhetően még 2012-ben megszületne.
    A kérdésem az, hogy kaphatok-e valamilyen juttatást? Elfogadják-e a külföldön legolgozott időt a járulékok kiszámításánál? Beleszámítják-e az itteni fizetésemet?
    A választ előre is köszönöm!
    Üdv,
    Dalmi

    VálaszTörlés
  74. Szép napot!
    35 ÉVES ANYUKA VAGYOK A GYERMEKEMMEL AKI 2 ÉVES MOST ,Gyesen vagyok.Tervben van a kis tesó és azt szeretném megtudni,hogy ha várandós lennék miközben gyesen vagyok milyen ellátásokra lennék jogosult? Le kell mondanom a gyesről és ha igen mit kell igényelnem_? , Munkahelyről mentem táppénzre,és még mindig munkaviszonyban állok.Nagyon várom a válaszát amit köszönök!!
    Tisztelettel:Gabo

    VálaszTörlés
  75. sziasztok!ha meg van az 1 év munkaviszonyom akkor én gyedet kapok?és ha igen akkor mennyit ha 73500.- volt a bruttó bérem? Tisztelettel.: Maca!

    VálaszTörlés
  76. Tisztelt Szakértő!

    Kérem írja meg, számíthatunk-e TGYÁS,GYED,GYESre, ill. ehhez mit kell tennünk, mennyi lesz, ill. hogyan maximalizálhatnánk az összeget?
    Paramétereink:
    Feleségem nappali szakon egyetemre járt 2006 májusig, az államvizsga után azonnal egyéni vállalkozó lett, 3 hónapot dolgozott, majd 2006 júliusában világra hozta fiúnkat. Innentől szünetelteti vállalkozását, kereső tevékenységet nem folytat. A GYED után GYES-en volt, majd ennek lejárta előtt, 2008 júliusban megszületett második gyermekünk. Vele 2011 júliusig lesz GYES-en. Harmadik gyermekünket 2011 novemberre várjuk.
    Gondolom a 2011 júliusban lejáró GYES és a harmadik gyermek közötti 3-4 hónapra fel kell éleszteni a vállalkozást. De érdemes-e előbb? Akár most rögtön? Miből fogják számítani a TGYÁS,GYED,GYES összegeket? A biztosítási idők illetve kereső időszak mekkora a fenti esetben?

    Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel,
    Géza

    VálaszTörlés
  77. Szia!

    Nekem 2008 októberben született meg az első gyermekem, vele csak gyest kaptam 2010 augusztusában elkezdtem dolgozni még most is dolgozom terveznénk a második gyermeket, a kérdésem pedig az lenne hogy a gyes ideje amit az első gyermek után járt az is bele számít majd a második gyermek után járó gyed idejébe vagy csak az augusztustól a születéséig tartó idő?

    Válaszát előre is köszönöm.

    Üdv: Krisztina

    VálaszTörlés
  78. Kedves Fórumozók!
    Valaki meg tudná-e nekem mondani, hogy aki a 2010. évben csak GYED-et kapott, kell-e adóbevallást készítenie, illetve ha igen, milyen adatot melyik sorban szerepeltesse?
    Előre is köszönöm a segítségüket!

    VálaszTörlés
  79. Tisztelt Hölgyem/Uram!
    Azt szeretném kérdezni hogy számíthatok-e gyedre ha: jelenleg közalkalmazottként dolgozom (4 éve)úgy hogy a munkaszerződésem félévente hosszabbítják.Nem tudom előre megmondani hogy a szülés pillanatában lesz-e még munkaviszonyom (még jelenleg nem vagyok terhes). Mi történik abban az esetben ha a terhesség ideje alatt már nem fogják hosszabbítani a szülés pillanatáig? Jogosult lehetek-e majd gyedre,és ha elmegyek szülés előtt táppénzre megszüntethetik-e a munkaviszonyom?
    Köszönöm előre is
    Juli

    VálaszTörlés
  80. Tisztelt Válaszadó! 4 éve élek Angliában, bejelentett munkaviszonyom van. A párom angol állampolgár, nem vagyunk házasok. Januárra várom a babánkat. A kérdéseim: mire vagyok jogosult(TGYS,GYED,GYES), és hogyan kell intéznem.
    Várom szíves válaszát.

    VálaszTörlés
  81. Szia! Jelenleg itthon vagyok a kislányommal, TGYÁS-t kapok 2011. 08. 20-ig. Kérdésem, hogyha a párom maradna itthon a gyermek 1,5 éves korától GYED-en (2012. szeptemberétől) milyen feltételek fennállása kell ahhoz, hogy megkapja a maximális GYED-et? Gondolok arra, hogyha ezév júniusától lesz bejelentett munkahelye mennyi kell, hogy legyen a bruttó bére illetve hogyan számolják a 365 nap biztosítási időt (jan-dec-ig vagy júniustól júniusig)? Illetve számít-e, hogy 4 órában vagy 8 órában van-e bejelentve
    Válaszod előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  82. Szia! 2011.04.18-án a munkáltatóm rendes felmondással megszüntette 2011.06.19-i hatállyal a munkaviszonyomat. Azóta felmondási időmet töltöm, a béremet erre a teljes időszakra kifizették. A rendes felmondást aláírtam, nyilatkoztattak is,hogy nem vagyok-e terhes, és ilyen módon nem állok-e felmondási védelem alatt. Akkor még nem tudtam, hogy terhes vagyok, azonban a mai napon az orvosi vizsgálat megállapította, eddig ultrahangon nem lehetett látni. Kb. 6 hetes terhes vagyok, mivel az utolsó menstruációm napja 2011.03.28. A felmondás közlésekor nem tudtam a terhességemet, és az még semmilyen vizsgálattal nem lett volna kimutatható. Úgy tudom, hogy a felmondási védelem a fogantatástól és nem a terhesség közlésének tényétől illet meg,így úgy gondolom, hogy a felmondás jogszerűtlen volt.

    A következő kérdéseim lennének:

    1. Ha jogszerűtlen a felmondás, akkor úgy kell tekinteni,mintha fel sem mondtak volna. De ez esetben mi lesz azzal a kb. 1 hónappal, amit itthon töltöttem, hiszen ezt utólag szabadságban nem tudom kiírni (már a felmondás előtt elhasználtam 12 napot és összesen 21 napom van ebben az évben). Táppénzre nem mentem, mert jogszerűen voltam itthon felmondási időmet töltve. Tehát lesz egy négy hetes periódus, amit nem tudom, hogyan tudunk utólag lefedni.

    Fizetés nélküli szabadsággal a TGYÁS, GYES, GYED összegébe is beleszámít ugye, mivel a szülés várható időpontja 2012.01.02. és a 2011. évi fizetésemet ez a kieső jövedelem érinti.
    Az első trimeszter hátralevő idejére itthon maradnék, de milyen formában tegyem ezt, hogy ne járjak rosszul? Ugy tudom táppénz összege nem számat a GYES-be.

    Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  83. Szia! Tudnál segíteni? Nem tudom, hogy fog-e bármi is járni nekünk, ugyanis egyetemisták vagyunk. Én idén végzek, és jövő januárban szülök, ha minden igaz. Mi a feltétele a GYES-nke, GYED-nek? Nem számít, hogy egyetemi hallgató voltam eddig? Rémhír az, hogy 12 hónapot mindenképp kell szülés előtt dolgozni, hogy támogtaásokat kaphassunk?
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  84. sziasztok!ha meg van az 1 év munkaviszonyom akkor én gyedet kapok?és ha igen akkor mennyit ha 73500.- volt a bruttó bérem? Tisztelettel.: Maca!

    VálaszTörlés
  85. Tiszteletem!Angliaban elek mar 7 eve.2009.aprilis.25.en szuletett a gyermekem.Juliusban vegleg hazakoltozunk Magyarorszagra es szeretnem megkerdezni hogy igenyelhetek e gyest otthon?Szules elott 2 eves folyamatos munkaviszonyom volt itt Angliaban.Valaszat elore is koszonom

    VálaszTörlés
  86. Szia, olyan kérdésem lenne, hogy jövőre szeretnénk kisbabát vállalni. Úgy hallottam, hogy a gyed összegét az előző évi jövedelem alapján állapítják meg. Én ebben az évben, még év elején márc 24.ig egy munkaügyi által finanszírozott képzésen vettem részt, ahol képzési támogatásban részesültem. Majd április 26-tól munkába álltam. Feltéve, ha ebben az évben folyamatos lesz a munkaviszonyom, és folytatódik is jövőre nézve is. Akkor, hogyan, mi képen leszek jogosult a gyedre?
    Előre is köszönöm a tájékoztatást!
    Üdv: Zoé

    VálaszTörlés
  87. Szia! Az én kérdésem a következő. 2009.07 29 óta munka nélkül vagyok. Előtte 9 hónapot dolgoztam. Azóta munkanélküli segélyt és rendelkezésre állási járulékot kapok (28500.Ft). 2011.júniustól munkahelyem van, ahol 80.000Ft ot kapok Kismama vagyok. A baba 2011. decemberben születik meg. Kapok e valamilyen támogatást? Gyed gyes tgyás. Ha igen kb mennyi ennek az összege?

    VálaszTörlés
  88. Sziasztok! Tavaly októbertől élek és dolgozom Budapesten, Erdélyben már volt öt évig munkaviszonyom. Jelenleg babát várok, szeptember 2.-ra vagyok kiírva. Érdeklődni szeretnék, hogy én a 365 nap biztosított jogviszonyt miként fogom tudni igazolni? Ugyanis itt nem lesz meg a 365 nap, a romániai egészségbiztosító pénztártól kell igazolást hoznom?

    Köszönettel!
    Ibolya

    VálaszTörlés
  89. Szia! Lenne egy kérdésem, ha van időd kérlek válaszolj rá!
    2009 március 1. óta van folyamatos munkaviszonyom. Br. 105000 Ft-ot kapok. 2011. május 23-a óta veszélyzetett terhesként táppénzen vagyok. 2012. január 8-ra vagyok kiírva.
    Jól gondolom, hogyha még idén megszülnék akkor jobban járnék, hiszen az előző év minden napját ledolgoztam? Ha viszont januárba szülnék akkor idén csak kb. 4,5 hónap munkaviszonyom van, a többi hónap év végéig táppénz lesz, ami ha jól tudom nem számít bele a gyedbe?

    VálaszTörlés
  90. Szia!Az lenne a kérdésem,ha tartós beteg gyerekkel vagyok gyesen hány órában vagyok jogosult az államilag finanszírozott tanfolyamra. Munkát vállalni 6 helyett 8 órában is lehet. A tanfolyamra sem vonatkozik-e a korlátozás?És ha közben letelik a gyes? Előre is köszönöm válaszod! GIGI.

    VálaszTörlés
  91. szia! nekem az volna a kérdésem, hogy szeretnék be vállalni kis babát,de viszont csak 7hónapos munka viszonyom van, erre milyen járandóságra vagyok jogosult, és mennyi munka viszonyt számítanak bele,ahoz hogy jogosult legyek a GYED-RE? előre is köszönöm a válaszod!! mónika

    VálaszTörlés
  92. Kedves Mónika!
    A TGYS-hez és GYED-hez az elmúlt két év alatt összegyűjtött 365 napos biztosítási jogviszony szükséges.Ha nem lesz több, akkkor csak GYES-t kapsz a baba 3 éves koráig, bruttó 28.500 Ft-ot, amiből a nyugdíjjárulék levonása után 25 ezer Ft körüli összeg marad.

    VálaszTörlés
  93. Szerintem a tanfolyamnál nincsenek szigorúbb szabályok, mint a munkavállalásnál.

    VálaszTörlés
  94. Éppen ezért, mivel táppénzen voltál, nem rontja a többi járandóság alapját, hiszen az egyik féle ellátás nem lehet alapja egy másik ellátásnak.Esetleg a 15 napos betegszabi csöökentheti egy kicsit az összeget.

    VálaszTörlés
  95. Szia!Nálunk a nagyszülö igényli a gyest akivel egy háztartásban lakunk.Mikor igényeltük akkor mindkettönknek volt munkaviszonya.nemrég az egyikünknek megszünt és regisztrált munkanélküli lett.a kérdésünk az hogy igy is kaphatja-e a nagyszülö a járandoságot vagy nem.Válaszát elölre is köszönjük.

    VálaszTörlés
  96. Szia!Nálunk a nagyszülö igényli a gyest akivel egy háztartásban lakunk.Mikor igényeltük akkor mindkettönknek volt munkaviszonya.nemrég az egyikünknek megszünt és regisztrált munkanélküli lett.a kérdésünk az hogy igy is kaphatja-e a nagyszülö a járandoságot vagy nem.Válaszát elölre is köszönjük.

    VálaszTörlés
  97. szia!július 1-én lesz meg az 1 év munkaviszonyom!most estem teherbe akkor én gyedet kapok?ha igen akkor ha 7.3500.- a bruttó bérem mennyit kapok?!válaszod várom köszönöm előre!Katika

    VálaszTörlés
  98. Tisztelt Cím!

    2009 októberétől van bejelentett munkaviszonyom előtte, munkanélkülin voltam. A gyermekemet 2011. július 31-re várom. Az lenne a kérdésem, hogy akkor így nekem megvan a 562 nap biztosított időm??? Köszönettel Andi

    VálaszTörlés
  99. Kedves Andi! Nem kell 562 nap. 365 nap szükséges az utolsó két évben, tehát neked simán elég a TGYS és GYED igényléséhez a biztosítási jogviszonyod.

    VálaszTörlés
  100. Kedves Katika!
    Igen, meglesz a biztosítási jogviszonyod, jár a TGYS és GYED is, de nem az számít, hogy most mennyi a bruttód, hanem az előző évi. (Bár tavaly ennyi volt a minimálbér, gondolom, akkor ez az, akkor bruttó 51.450 Ft.

    VálaszTörlés
  101. Szia! Én arra lennék kíváncsi hogy mivel az első gyerekem lesz nekem és még tanulok szóval 18 éves vagyok,de viszont gyakorlaton vagyok ahol kapok ösztöndíjat akkor ha megszületik a babám akkor én mire lehetek jogosult?

    VálaszTörlés
  102. szia!nekem ez az első munkaviszonyom!mivel még 20 éves vagyok!üdv. Katika!

    VálaszTörlés
  103. Üdvözlöm! A kérdésem, hogy 2010.07.01.-2011.03.31. között dolgoztam, majd 3hó munkanélküli, jelenleg nincs munkám, de jövő nyárra tervezzük a kisbabánkat. Tehát, ha addig nem sikerül munkát találnom és 2012 júniusig megszületik a baba, akkor én jogosult leszek a gyedre? A szülés pillanatában nem kell biztosítottnak lenni? Válaszát köszönöm! Anna

    VálaszTörlés
  104. Szia!A barátnőm terhessége előtt 6 órában volt bejelentve egy nagy áruházban ,ami tb kifizetőhely is.most lett 2éves a kisfia s nem kapta meg a 28ezer bruttó gyest.csak 16 ezret.lehetséges a kevesebb gyes azért mert 6 órás volt,vagy átvágják? válaszod köszönöm Tündi

    VálaszTörlés
  105. Szia!Én 2 évet jártam főiskolába,közben dolgoztam nyáron 8 órás munkaidőben(diákmunka, a minimálbér felét megkaptam.A fősulit otthagytam és most egy esti tagozatos OKJ vagyok.A kérdés hogy mit fogok majd kapni GYES,GYED és mennyit?

    VálaszTörlés
  106. Szia!

    Jelenleg GYED-en vagyok 2011.11.02-ig. Babát várunk 2011.12.27-re. Mostani munkaviszonyom 2008. februártól folyamatos, mely a jelenlegi GYED-em alapja is (135.000.- bruttó) Jelenlegi gyed napi összege így 3150.-Ft. A kérdésem az lenne, hogy amennyiben 2011.11.02 és 2011.12.02 között (gyes mellett napi 8 órában, tartósan beteg gyermekem miatt) visszamegyek dolgozni bruttó 155.000.-Ft-ért, akkor a THGY és a GYED alapja ez az összeg lesz, vagy az eddig figyelembe vett összeg?
    Ezt már 60%-kal kell számolni, mint a táppénzt vagy továbbra is 70%-kal?
    Illetve jogosult vagyok-e ebben az esetben is 2 évig a GYED-re?

    Válaszát előre is köszönöm.

    Üdvözlettel: Ágota

    VálaszTörlés
  107. Szia,

    egy kis segítséget szeretnék kérni gyed/gyes/stb ügyben. Jelenleg 138.000Ft bruttó keresettel vagyok bejelentve. Érdeklődnék, hogy az igénylés előtti hány hónap számít bele a gyed/gyes kiszámításába. Mivel egyéni vállalkozó vagyok, magasabb összeggel is bejelenthetem magam, ez lenne a kérdés, hogy hány hónappal a szülés előtt kellene megemelnem a fizetésem összegét?

    Nagyon köszönöm:
    Zsuzsi

    VálaszTörlés
  108. Szia

    Érdeklődnék hogy mit tegyek szerinted, a helyzetem a következő:
    2011 január 26án befejeztem a fősulimat nappali tagozaton 3éven át tartott (tehát biztosított voltam)
    azóta azonban munkanélküli vagyok.
    meddig vagyok biztosítva?
    Ha esetleg jövő hónapban munkába tudnék állni akkor hány napot kell ahhoz dolgoznom hogy kapjak Gyedet Gyest stb mindent rendesen?

    Köszönöm

    VálaszTörlés
  109. segítsetek!!!
    4évig nappali tagozaton tanultam tehát biztosított voltam. fél évet dolgoztam már és még egy fél évre meghosszabbítottak, tehát egy évet fogok dolgozni, és babát szeretnénk...jogosult leszek a gyedre és a többi dologra??légyszi segítsetek

    VálaszTörlés
  110. Szia!

    Érdeklődni szeretnék hogy meddig fogok kapni gyedet ha kb 550-560 közötti biztosítási időm lesz (függ a picitől hogy mikor jön.
    Az egyértelmű hogy fogok kapni mivel meg van az egy év az is hogy 6 hónapig tgy-ást kapok viszont utána még meddig fog járni a gyed? Meg lesz így a két év gyed idő?

    Válaszodat köszönöm szépen!

    Üdv Marianna

    VálaszTörlés
  111. Szia Betti vagyok.
    azt szeretném megkérdezni,hogy tavaly Májusban lejárt az iskolai jogviszonyom(érettségiztem 4 évese nappali tagozaton,előtte szakmunkásba jártam megszakítás nélkül),most egy munkaügyes tanfolyamra járok szeptemberben lesz egy éve.Havonta 70.500 ft-ot kapok még ez év októberéig mert akkor ér véget a tanfolyam.ez egy egy éves tanfolyam volt.Én Decemberben szülök és 22 éves vagyok a tb-mindig rendesen volt fizetve.Válaszod előre is köszönöm

    VálaszTörlés
  112. Szia!
    Nekem az lenne a kérdésem hogy milyen jogosultságok járnának a babának ha én 2011.januárjában megszüntettem a tanulói jogviszonyomat elmentem dolgozni ami sajnos csak másfél hónapig tartott,kb 5 és fél hónapig nem volt munkahelyem,nem mentem munkanélkülire és nem fizettem a TB-t.Válaszod előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  113. Üdvözlöm!
    2011.április hónaptól dolgozom napi 8.órában havi 96.000Ft bruttó fizetéséért. Előtte 2011.02.01-től minimálbéres 6.órás részmunkaidős, január hónapban pedig 4.órás alkalmazott voltam. Kérdésem, hogy ahhoz, hogy a teljes munkaidős fizetésem után kapjam a segélyeket, mikorra kellene a babát terveznem? Az előző év átlag fizetést nézik ilyenkor tehát beleszámítanak a részmunkaidős bérezések, vagy a gyermekáldást megelőző 12.hónapot? A GYEDen, a GYESen és a családi pótlékon kívül még milyen anyagi segítséget kaphat a kismama a gyermeknevelésben? Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel: Anikó

    VálaszTörlés
  114. szia! ausztriában volt bejelentett munkahelyem 2010.szept 30.ig, 2év, azóta a tbt itthon fizetem, most 2 hónapos terhes vagyok, szeretnék kintről ellátást kapni. ezzel kapcsolatban tudsz valamit segiteni? orsi

    VálaszTörlés
  115. Szia!
    Segítséget szeretnék kérni. 2009.08.31-én szültem meg első gyermekemet. 1997 óta ugyanannál a cégnél dolgozom határozatlan szerződéssel. Bérem bruttó 140ezer Ft. Jelenleg gyedet kapok, a következő hónaptól gyest. A kérdésem az lenne, hogy mikor kéne megszületnie a kistesónak, hogy anyagilag a legjobban járjunk?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    sampler

    VálaszTörlés
  116. Szia!
    Ez év márciusától van munkahelyem előtte nem volt 2évig semmi. Szeretnék babát akkor ha jól olvastam kellene 365nap bejelentett munkaviszony,ugye? Ami jövőre márciusban meg is lesz. Ha ez meg van a 365nap akkor eljöhetek táppénzre? És szülésig táppénzen lennék az baj lenne?Munkaviszonyba a táppénz bele számít e? Vagy én mi alapján kapok majd gyedet?

    VálaszTörlés
  117. Kedves Válaszadó!
    Kisbabát várok, szülés várható időpontja 2012.Április 19.
    Jelenleg 2011.Máj.17-től egyéni vállalkozó vagyok.
    Előtte munkanélküli voltam: 2010.09.15.-2010.11.17. 2 hónapos tanfolyamra jártam a munkanélkülinél. És 2009.10.08.-2010.05.29. vállalkozói járadék a szintén a munkanélkülitől.
    Kérdésem az lenne, hogy így meglesz-e a 2 éven belüli 365 napos biztosítási időm a TGYS és GYED jogosultságomhoz? És januártól mehetek-e táppénzre? Azt nem tudom pontosan, hogy a munkanélküli ellátásaim beleszámítanak-e!? Mert ha nem, akkor valószínűleg 29 nap hiányozna.Nagyon remélem hogy nem emiatt a 29 nap miatt veszítem el az ellátásokat!
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!
    Barbara

    VálaszTörlés
  118. Kedves Barbara!
    A munkaügyis ellátások tanfolyamok sokfélék, ezt ők tudják megmondani, hogy melyik besorolásba tartozik az adott tanfolyam.

    VálaszTörlés
  119. Szia,
    Szeretnék érdeklődni azzal kapcsolatban hogy mikre lehetek én jogosult.Nappali tagozaton tanulok már 3 éve(felsőoktatási intézményben) emellett lehetőségem van munkába állni hogy a 180 nap mellé beszámítsák a 185 napot?Ebben az esetben jogosult lennék a Gyed-re is?
    A másik kérdésem az lenne hogy egyszerre csak egy támogatásra vagyok jogosult,tehát a tgys mellett nem kaphatok gyed-et?
    A választ előre is köszönöm

    VálaszTörlés
  120. Szia!

    Ez ygy van, egyszerre kizárólag egy ellátást kaphatsz, ha megvan a 365 napod, akkor 168 napig kaphatsz TGYS-t, majd a baba 2 éves koráig GYED-et.

    VálaszTörlés
  121. Kedves Válaszadó.
    Az lenne a kérdésem, hogy valahol halottam hogy akiknek nincs legalább egy éves munkaviszonya az nem kap Gyest.Én most fejeztem be a szakiskolát és még nincs munkaviszonyom.Ebben az esetben kapnék gyest vagy nem?

    VálaszTörlés
  122. Szia,

    Segítséget szeretnék kérni. Arra lennék kíváncsi, hogy ha 2010.október 18-án megszűnt a munkaviszonyom és ha most jelentkezem a munkanélküli hivatalba akkor kapnék-e TGYÁS-t illetve GYED-et, ha 2012.március közepén születik a babánk? Válaszod előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  123. Szia,

    Az lenne a kérdésem, hogy én román állampolgár vagyok, de 3 hete megkaptam honosítással a magyar állampolgárságot is. Van magyar lakcímkártyám, adószámom és készül is a személyigazolványom.A férjem magyar állampolgár, de Romániában van mindkettőnknek a munkaviszonya.Gyerekünk novemberben fog megszületni és automatikusan kettős állampolgár lesz.A kérdésem tehát az lenne, hogy milyen juttatásokat tudunk igénybe venni?
    Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
  124. Szia!

    Lenne egy kérdésem a GYED-del kapcsolatban....
    Még főiskolára jártam,mikor kiderült,hogy terhes vagyok. A hallgatói jogviszonyom jún. 3-án szűnt meg,s májusban lettem terhes.Jár-e ebben az esetben a GYED,vagy sem?

    Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
  125. Szia!

    Szeretnék érdeklődni, hogy babavállalás esetén milyen juttatásokat kaphatok ebben az esetben: Idén áprilisban megszűnt a munkaviszonyom, azóta munkanélkülin vagyok, ami 2012 januárjáig tart, ha addig nem találok állást. Ha most tervezünk babát és sikerül, a terhesség ideje alatt megszűnik a munkanélküli ellátásom is, így a szülésig hátralévő időre kapok-e bármilyen más támogatást, hogy ne maradjak rendszeres anyagi ellátás nélkül? Illetve, ha a szülésig már nem tudnék elhelyezkedni, hanem az előzőleg írt eset áll fent, milyen támogatásokat fogok kapni a baba születése után?

    A segítséget előre is köszönöm!
    Katica

    VálaszTörlés
  126. Kedves 09.01-i kérdező!

    A GYES-t minden magyar állampolgár alanyi jogon kaphatja, a 365 napos munkaviszony a TGYS-hez és GYED-hez szükséges, amely nagyobb összegű ellátásokat biztosít a kismamáknak szülés után

    VálaszTörlés
  127. Kedves kismama!

    Ha 2010. okt.18-én szűnt meg a munkaviszonyod, jó lett volna már korábban jelentkezni a munkaügyi központban. Ha okt.18 előtt volt már mondjuk 365 napos munkaviszonod, az sokat segítene, a TGYS-hez és GYED-hez viszont az kell, hogy a szüléskor állj munkaviszonyban...

    VálaszTörlés
  128. Kedves Román állampolgár kismama!

    Sajnos nem igazán vagyok jártas ebben az ügyben, de mivel Romániában van munkaviszonyod, szerintem ott magasabb ellátást kapnál. Hiszen Magyarországon 365 napos munkaviszony szükséges a TGYS-hez és GYED-hez, a GYES viszont minden magyar állampolgárnak jár. Persze itt már vizsgálni kellene azt is,hogy együtt igényelhető-e más országbeli ellátás mellé. Sajnálom, hogy nem tudtam a pontos választ a kérdésre, de ajánlanám, hogy az OEP-et hívd fel Magyarországon.

    VálaszTörlés
  129. Kedves Katica!

    A TGYS és GYED alapvető feltétele a 365 napos munkaviszony megléte az utolsó két évben, valamint a szülés időpontjában van munkaviszonyod, (vagy előtte szűnt meg 28 nappal.). Tehát ha ez nem áll fenn a baba születésekor, akkor csak GYES-re leszel jogosult, ami bruttó 28.500 Ft.

    VálaszTörlés
  130. Szia!1996-2008 -ig munkaviszonyba voltam 2008 januárban táppénzre vonultam aztán gyás,gyed,gyes ami most jár le szeptemberben.Aztán a szabadságom töltöm novemberig.Utána ha felmondanak a munkahelyemen kapok -e munkanélküli segélyt és milyen időtartamra?Köszönöm válaszod!

    VálaszTörlés
  131. Szia,

    Köszönöm a válaszodat. Még annyi kérdésem lenne, hogy a GYED, TGYS jogosultságnál a 365 napos munkaviszonyba beleszámítják a munkanélküli ellátás alatt szerzett biztosítási időszakot is vagy kifejezetten munkaviszony szükséges hozzá?

    A választ előre is köszönöm!

    üdvözlettel:
    Katica

    VálaszTörlés
  132. Szia!
    Érdeklödni szeretnék a lányom hat éve Angliába dolgozik,jövőre haza szeretne költözni a völegényével és babát szeretnének,hat éves munka viszony a van odakint ithon kaphat e gyest ha mint kismama jön haza?
    Üdv:Anna

    VálaszTörlés
  133. Szia!
    Szeretnék érdeklödni hogy jogosult vagyok e GYESre vagy valami másra,mert ideiglenesn külföldön tartozkodom,nem volt munkaviszonyom mert idáig tanultam. a Baba külföldre fog születni én magyar állampolgár vagyok és mivel az apa nincs elismerve a Baba is magyar álllampolgár lesz automatikusan

    VálaszTörlés
  134. Szia. Érdeklődni szeretnék hogy hogy számolják ki a gyed, gyes stb összegét? Tehát hogyan állapítják meg? köszönöm
    BRIGITTA

    VálaszTörlés
  135. Szia!Én 2012.ápr.21-re vagyok kiírva,2010-ben 4 órában,br.44000 Ft-ra,2011-ben 8 órában,br.94000 Ft-ra vagyok bejelentve,de február közepétől március végéig táppénzen voltam töréssel,szeretném kérdezni én mennyi tgyás-ra vagy gyedre számíthatok??!Köszönöm: Anna

    VálaszTörlés
  136. Szia!
    A következő témában lenne kérdésem.Jelenleg Gyes-en vagyok a gyermekemmel,január 21-én töltötte a 2-t,születésekor volt munkaviszonyom,mert az utolsó hónapra bejelentettek,h maximált Tgys-t,Gyed-et kaphassak.Idén megszüntették a munkaviszonyomat mivel csődeljárás alatt van a cég.Jelenleg munkanélkül vagyok,gyesen,viszont még egy gyermeket szeretnék a közeljövőben.
    Jelen esetben ha teherbe esnék kapnám a Tgys-t Gyed-et?Köszi előre is Klaudia

    VálaszTörlés
  137. Szia!

    Első baba lenne, ezért még nem vagyok képbe a dolgokkal. A kérdésem az lenne, hogy 10 éves folyamatos munkaviszonyom van, ha most ezt megszüntetném és egy félévet külföldön dolgoznék (eu-n belül) akkor én ha vissza megyek a melóba mennyi idegi kell dolgozni(vagy ha a doki kiír veszélyeztetett terhesként az mennyire kavar be),mikre leszek jogosult és azokat az összegeket amiket esetleg kapok azt mi alapján számítják ki!
    Illetve ha hosszabb időt mondjuk 2 évet leszek kint?
    Válaszodat nagyon nagyon köszönöm remélem nem túl bonyolult :)
    Üdv:Cini

    VálaszTörlés
  138. Szia!

    Munkanélküli 11 hetes kismama vagyok, 2011. július 1-én megszűnt a nappali tanulói jogviszonyom. Most esti iskolába járok. Sajnos költözésem miatt semmiféle munkanélküli támogatást nem kapok, tb-t is magamnak fizetem. Segítséget szeretnék kérni, hogy mikortól és milyen támogatást vehetek igénybe.

    Válaszát előre is köszönöm!

    Evelin

    VálaszTörlés
  139. Sziasztok!
    Nekem 2011.jan.31.-én szűnt meg a munkaviszonyom.Február 23.-án szültem, addig passzív táppénzen voltam,augusztusban lejárt a TGYS és most már nem jár a GYED csak a GyES.
    Judit

    VálaszTörlés
  140. Sziasztok! Gitta vagyok és érdeklődni szeretnék, ha januárban meg van az egy évem, előtte nappalin tanultam. És babát szeretnénk, de a szerződésem januárig szol, talán hosszabbítanak...... a munkanélküli is beleszámít? Vagy munkaviszonyban kell lennem?????? Mire lennék jogosult? Légyszíves segítsetek!!!!!! Gitti

    VálaszTörlés
  141. Sziasztok!

    Segítségeteket szeretném kérni. Jelenleg Magyarországon dolgozom, folyamatos a munkaviszonyom 3 éve. 13 hetes terhes vagyok, itthon járok gondozásra is. Viszont januártól Németországban fogunk élni. Ott fogok terhesgondozásra járni és ott fogok szülni is. Kinti biztosításom lesz. Ebben az esetben nem fog nekem járni a Tgyás, gyes, gyed? Jobban megérné itthon szülnöm és utána kimenni a babával? Köszönöm előre is a segítséget! Kata

    VálaszTörlés
  142. Kedves Katica!
    A GYED, TGYS összegébe beleszámolják a munkanélküli ellátás összegét is, amely sajnos mindig csökkenti az alapot, tehát a kismamák mindig rosszabbul járnak vele.

    VálaszTörlés
  143. Kedves Gitta!
    Az egy év elegendő, egyébként a nappali tagozatból is figyelembe vettek volna 180 napot, de a lényeg, hogy amikor a baba születik, legyen biztosítással járó jogviszonyod, ez lehet munkanélküli ellátás is, különben csak GYES-t kaphatsz.

    VálaszTörlés
  144. Kedves Anna!

    Minden magyar állampolgár jogosult a GYES-re, ami most br. 28.500 Ft

    VálaszTörlés
  145. Kedves Brigitta!

    A TGYS a baba születését megelőző teljes éves bruttó bér 70%, ebből csak SZJA-t vonnak. Ezt kapod 168 napig, ez megkezdhető a baba várható születésének idejét megelőző 28 nappal is. A GYED ezután jár a baba 2 éves koráig, ami szintén a GYED megállapítását megelőző éves bruttó 70%-a de ebből már SZJA-t is vonnak.A GYES-t minden magyar állampolgár kaphatja a baba 2 éves korától 3 éves korig, de ha másra nem vagy jogosult, akkor rögtön a baba születésétől, ami br.28.500 Ft.

    VálaszTörlés
  146. Kedves kismamák!
    A többi válsz is hamarosan érkezik, de sajnos már dolgozom, így nincs annyi időm, mint mikor itthon voltam a kislányommal. De tudom, milyen fontosak nektek a válaszok, úgyhogy igyekszem... A türelmeteket kérem.

    VálaszTörlés
  147. Szép napot!

    Jelenleg az első gyermekünket várjuk, munkanélkülin vagyok és szeretnék kiigazodni, hogy milyen juttatás jár nekem, illetve hogyan járnék anyagilag a legjobban. Ebben kérném segítségedet. Leírom, hogy milyen munkaviszonyaim voltak:

    Munkaviszonyok: 1. 2001.04.23-tól 2003.05.16-ig
    2. 2003.06.16-tól 2011.03.20-ig, ez közös megegyezéssel megszűnt (2011. évi, három hónapra vonatkozó jövedelem – ami 3% ebizt. járulékalapot képezi, kb. 2,1 mFt plusz táppénz, plusz munkanélküli, ez utóbbi kettőből nem tudom vonnak-e egbizt. járulékot)
    Táppénz: 2011.03-20-tól 2011.04.20-ig
    Munkanélküli (álláskeresési járadék, ÁJ): 2011.04.20-tól 2012.01.14-ig

    A bébit 2012. májusára várjuk.

    Kérdéseim lennének, hogy:
    - jövedelemnek – 180 napnak a szülést megelőző évben kell meglennie vagy a szülést megelőző két évben? Esetleg a szülés mínusz egy év számít? Találtam egy kalkulációt is, itt nem világos, hogy az előző évi jövedelemnél mit kell beírni. Gondolom a táppénz és munkanélküli nem számít jövedelemnek?
    - fentiek alapján jár-e Tgyás, Gyed, Gyes?
    - ha orvos kiír veszélyeztetett terhesnek, akkor az változtat-e valamit a helyzeten?
    - ahhoz, hogy fenti három tételt kapjam, kell-e még valahová bejelentkeznem céghez, hogy a szülés időpontjában biztostott legyek? Mintha azt olvastam volna, hogy szülés előtt (2012. május 12-re vagyok kiírva) 365 napnak kell meglenni, de ugye nekem szülés előtt lesz vagy négy hónap, ami most üres (kivéve ha elmegyek Álláskeresési segélyre....de az meg végképp nem tudom, érdemes-e, kell-e....). Az is megoldás lehet, bár nem tudom, érdemes-e, ha szüneteltetem kb. két hónapra az álláskeresési járadékot?
    - gyedet ha jól tudom, a párom is igénybe veheti, de ő saját cégébe van bejelentve bruttó 95 ezer forintra….esetleg neki jobban megérné igénybe venni a gyedet? Főleg ha nekem nem jár?

    Bocsánat a hosszú levélért, de igyekeztem pontosan fogalmazni

    Előre is köszönet a hathatós segítségért!!:)

    VálaszTörlés
  148. Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni!
    Évvégéig van szerződésem, és a 365 napom is meglesz. Szeretnénk kisbabát, de nem tudom hogyan járhatnánk a legjobban..... mert ha évvégéig maradhatok a munkahelyemen, akkor utána csak 3hónap lesz a munkanélküli és akkor nem leszek biztosított ha jön a baba... Akkor már kb. januárban teherbe kellene esnem hogy pont még biztosított legyek? Vagy szerintetek mit kellene csinálnom????Kérlek segítsetek! Brigi

    VálaszTörlés
  149. Szia!
    Szeretném a segítséged kérni.
    Jelenleg munkanélkülin vagyok 2011.aug.4-től. Ezt megelőzően 2011.május 21-től szabadságon voltam (2011.05.21-2011.06.20), illetve felmondási időmet töltöttem (2011.06.21-2011.08.03), mivel kis fiam születését követően a cég ahol dolgoztam felszámolás alá került. Fiam 2008.május 20-án született. Először TGYS-en, majd GYED-en és GYES-en voltam 2011.05.20-ig.
    Jogosult leszek-e TGYS-re és GYED-re a fennti feltételek mellett, ha 2012-ben szülnék?
    Ha jól tudom, a járandóságok alapja a szülést megelőző év átlagkeresetéből számolják.
    Mivel 2012.május 4-vel lejár a munkanélkülim, és már csak ezt követően születne meg a baba, ebben az esetben a munkanélküli úgy működik mint egy munkaviszony és a szülésig nem szüntethetik meg a járandóságot?
    Válaszod előre köszönöm!
    További szép napot!
    Csilla

    VálaszTörlés
  150. Kedves Válaszadó!
    Olyan kérdésem lenne, hogy milyen juttatásokat kaphatok!
    Jelenleg 9hetes terhes kismama vagyok 2012.05.23.ra vagyok kiírva. jelenleg munkanélkülin vagyok, a munkanélküli járadékom 2011.12.24.-én lejár.
    Kb 6éves munkaviszonyom már van.
    Milyen juttatásokat kaphatok a szülésig és utána?!
    Válaszát előre is köszönöm!!!Zsuzsa
    Mire számíthatok ha lejár a munkanélkülim

    VálaszTörlés
  151. Kedves terheslap!

    Érdeklődni szeretnék milyen lehetőségem van.
    2011. június 30-val megszűnt a munkaviszonyom, és júliusban megtudtam babát várok. 2012. áprilisban érkezik. Meglenne a 365 nap munkaviszonyom a baba érkezését megelőző 2 éven belül.
    Kérdésem, hogy lehetséges-e az álláskeresési járadékot jövő év február, március tájékán igényelnem, hogy a szülés ideje alatt biztosítva legyek, és járjon a gyed, esetleg tgyás.
    Köszönöm,
    Viki

    VálaszTörlés
  152. Szia!
    Segítségedet kérném.
    2008.márc.1-től folyamatos munkaviszonyom volt 2011.aug.1-ig. Munkaviszonyom a munkáltatóm jogutód nélküli megszűnésével szűnt meg. Terhességem miatt munkát már nem találtam, illetve az ezzel járó kellemetlenségeket nem vállalta senki.Aug.12-től regisztrált munkanélküli vagyok. Várhatóan dec.31-én szülök. Kérdésem, hogy milyen ellátásban részesülhetek? Tgyás,gyed,gyes-t fogok-e kapni? A munkaviszonyom nem az én hibámból szűnt meg, amennyiben ezért nem kapom a fent említett ellátásokat, hová fordulhatok? Munkaügyi perem van folyamatban, ugyanis a céget épp miattam szüntették meg, hogy a velem járó költségeket ne kelljen finanszírozniuk. Hogy a per mikor és hogyan zárul, azt nem lehet tudni, mivel még el sem kezdődött. A baba előbb meglesz,az biztos.Köszönöm, Tímea

    VálaszTörlés
  153. Sziasztok!

    Érdeklődni szeretnék, hogy akkor mi a helyzet ha 2010. szeptember 02. napjától van nappali hallgatói jogviszonyom, amely előreláthatólag 2012. június 26-án fog megszűnni a babámat 2012. július közepére várom. Milyen juttatásokra leszek jogosult ebben az esetben? Válaszodat előre is köszönöm.
    Melinda

    VálaszTörlés
  154. Szia!

    Azt szeretném kérdezni,hogy jár-e nekünk valamiféle támogatás (egyszeri anyasági segély,gyes) ha gyermekem külföldön született,de magyar állampolgár?

    Előre is köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
  155. Sziasztok én érdeklődni szeretnék 23éves vagyok a nappali tagozatos sulim 2011 júniusában végett ért,de okt-től levelező tagozaton tanulok és 2013 júniusig tart eddig árvaellátásban részesültem...
    novembertől felvettek dolgozni 2012 júniusában lesz meg a kisbabánk,de nem tudom,h a munkaviszonyom biztos e lehetséges az h így kirugnak??? illetve milyen támogatást vehetnék igénybe egyátalán???

    VálaszTörlés
  156. Szia!
    Mi a párommal első gyermekünket várjuk.Szeretném megkérdezni milyen juttatásokra és mennyire számíthatok.Az elmúlt két év átlag keresetem kb 70.000-80.000ft között volt.Köszönöm

    VálaszTörlés
  157. Szia,
    A második babám születése márciusban várható. Eddig 6 órában dolgoztam GYES mellett.
    azonban mint utólag kiderült ez lesz az alapja a tgyás és a gyed kiszámításának. Ami ezzel a számítással nagyon kevés lenne :(
    OEP-es hölggyel beszéltem, és Ő javasolta hogy emeltessem meg a fizetésem.
    A cég úgy tudná ezt kivitelezni, ha 8h munkára lennék bejelentve. Ez mellett ha a honlapon jól olvastam csak akkor jár a gyes, ha otthoni munkavégzésről van szó. Törvénnyel alá tudod támasztani?
    Ehhez az első gyermekemnek ugye nem kell tartósan betegnek lennie, vagy igen?
    Válaszod előre is köszönöm,
    Gigi

    VálaszTörlés
  158. Szia!
    Kislányom 1 hét múlva betölti a 3.életévét.Sajnos a cég ahol 10 éve dolgoztam nem vett vissza.
    Szeretnénk kistestvért.Ha elmegyek munkanélküli segélyre mikor terhes vagyok (mivel már csak 6 hónap lesz jövőre)akkor az valóban úgy van,hogy a szülés napján munkanélkülin kell lennem,hogy megkapjam a tgyást,gyest és a gyedet? És ez összegben hogy néz ki? Tényleg az előző munkahelyem alapján számolnak?
    Válaszod előre is köszönöm!
    Hajni

    VálaszTörlés
  159. Szia!
    Kisfiam betöltötte a 3.életévét nem vettek vissza a munkahelyemre.Megbeszéltem a főnőkömmel,hogy leszámolok és kifizetnek.De szeretnénk kistesót és így változtattam a dolgon.A szabimat letöltöm(addig sem kell magam után fizetni a járulékokat)és abban bízom,hogy ez idő alatt összejön a baba.Ha a szabim alatt teherbe esek úgye nem küldhetnek el a melóhelyről hanem állományban maradok és megkapok minden juttatást amit az első gyereknél?
    Köszönöm szépen a választ!

    VálaszTörlés
  160. Szia!
    Még egy kérdést elfelejtettem,hogy mennyi időn belül kell igénybe venni a munkanélküli segélyt?
    Köszönöm a választ!
    Nagyon örülök,hogy tudsz segíteni nekünk kismamáknak,anyukáknak!!!!!
    Hajni

    VálaszTörlés
  161. Szia!

    Érdeklődni szeretnék, hogy babát szeretnék kb. 1 év múlva én egyetemi tanulmányokat folytatok 2007 óta és várhatóan az egyetem alatt szeretnék szülni. Nappali tagozaton tanulok még 2013-ig.Az egyetem mellett megbízási szerződéses munkáim voltak/vannak,pl. óraadó. Akkor mire leszek jogosult??? Kérlek adj tanácsot. Dorka

    VálaszTörlés
  162. jónapot!
    az lenne a kérdésem hogy jogosult lennék e a gyedre? most jelenleg 2 hónapos terhes vagyok és most iratkoztam ki az iskolábol ahol nappali tagozaton tanultam 3évet ha jol tudom ez 180napot beleszámit a gyedhez és még kellene 185 nap bejelentet munka viszony családnak van egy cége ahová bejelentetném maagam arra a 185 napra akor én jogosult lennék a gyedre?és a gyedet a munkáltatónak kell fizetni vagy az állam fizeti??? válaszod elöre is köszönöm

    VálaszTörlés
  163. Szia!Úgy néz ki babát várok. 2011. dec. 16-án meg fog szünni az egyetemi tanulói jogviszonyom. Mik lesznek a teendőim ezután illetve milyen juttatásokra vagyok jogosult? Hová kell mennem( munkaügyi, tb..) Köszi a választ előre is.

    VálaszTörlés
  164. Jó napot!
    Jelenleg 8 hetes terhes vagyok, nincs munkahelyem, de azt a tanácsot kaptam, hogy legyek egyéni vállalkozó, így összejön a szüléstől visszamenőleg számított 2 év alatt 365 nap bejelentett munkaviszony.
    Fizetem a járulékokat, hogy jogosult legyek a TGYS valamint a GYED re, az lenne kérdésem, hogy meddig vagyok jogosult rá, addig ahány hónapot fizetem a járulékokat vagy attól függetlenül 2 évig? Sürgős lenne!
    Válaszát előre is köszönöm!
    Timi

    VálaszTörlés
  165. Kedves blogszerkesztő!

    Egy olyan problémám lenne, hogy februárban fogok szülni és nem tudom, mire vagyok jogosult, mire nem. 2010. szeptemberében váltottam a főiskolán nappali tagozatról levelezőre, addig folyamatos tanulói jogviszonyom volt. 2010. októbertől 2011. február 5-ig munkaügyes tanfolyamra jártam, minimálbért kaptam mellette. 2011. 02. 07-től 2011. 04.30-ig panzióvezető voltam, de a tulaj nem jelentett be így otthagytam, persze a fizetésselis voltak problémák... Azóta sajnos munkanélküli vagyok, és a főiskolát is passziváltam családi okok miatt. Július 10-én derült ki, hogy terhes vagyok, így elhelyezkedni sajnos nem sikerült már. A párom Bécsben dolgozik, egyéni vállalkozó 2010. július óta. Az önkormányzat a TB-met fizeti, de úgy tudom, ez nem oszt vagy szoroz semmin.
    Kérem, ha tud, segítsen nekem, mit igényelhetek így, mire vagyunk jogosultak. Válaszát előre is köszönöm!

    Bernadett

    VálaszTörlés
  166. szép napot.

    Érdeklődni szeretnék. Hogy jelenleg Gyeden vagyok 2012 Júliusáig. De februárban jelentkezek a SOTE nappali tagozatos képzésére. Márciusban kiszeretnék menni dolgozni-szeptemberig, a tandíj összegyűjtésére. Illetve ha államira vesznek fel, akkor meg a megélhetésre, míg iskolába járok. A szüleimmel élek egyedülálló édesanya vagyok. Tudom le kell mondanom a GYED GYES. Azt szeretném kérdezni, igényelhetem, a gyest mikor szeptemberre visszajövök?

    Válaszát előre is köszönöm

    VálaszTörlés
  167. Jó napot!
    nekem 2010-07-01-től 2011-06-30-ig volt munkaviszonyom.Azóta nem dolgozom.Jelenleg 15 hetes terhes vagyok június 24-re vagyok kiírva és arra lennék kíváncsi,hogy nekem csak a gyes fog járni?köszönettel Gál Kriszta

    VálaszTörlés
  168. Jó Napot!
    2010 májusa óta dolgozom! Jelenlegi szerződésem lejár 2012 július 31-el! Ha ez idő alatt teherbe esnék, akkor a munkáltatóm nem lenne köteles hosszabbítani /remélem ezt jól tudom/. Utána jogosult lennék munkanélküli járadékra,hogy pontosan mennyi időre azt nem tudom!
    Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben kapnék e tgyást, gyed-et?

    Köszönöm válaszát!
    Valéria

    VálaszTörlés
  169. Kedves Blogszerkesztő,

    egy rövid kérdésem lenne: ha az elmúlt 2 évben volt 180 nap hallgatói jogviszonyom, akkor még 185 nap munkaviszonyt kell igazolnom ahhoz, hogy GYED-et is kapjak? Még mindig az utolsó 3 havi bér után számítják a GYED összegét?

    Köszönettel: Andi

    VálaszTörlés
  170. Jó napot!

    2012 augusztusában fog megszületni a gyermekem. Jelenleg még egyetemre járok,amiből még 2 évem van hátra. Milyen típusú támogatásra számíthatok? Mert egyik helyen azt olvasom,hogy fog járni GYED máshol pedig ezt munkaviszonyhoz kötik.

    Válaszát előre is köszönöm: Dóra

    VálaszTörlés
  171. Kedves Hölgyek, Urak!

    2012. júl. 17re várom első kisbabám. 2010 és 2011-ben 13 hónapot tartózkodtam otthon és azalatt volt folyamatos munkaviszonyom. Áprilisban aztán Svájcba mentem dolgozni ahol szintén volt bejelentett munkám. Most Dec.1 óta Ausztriában dolgozok. ez áprilisig tartó szezon munka. A kérdésem az lenne, hogy ha szezon után hazamegyek Magyarországra, melyek azok a támogatások amelyek járnak és amiket igénybe vehetek. A külföldi munka beleszámít a GYES, stb. kiszámításába?
    Válaszukat előre is köszönöm

    Kitti

    VálaszTörlés
  172. Jó napot! Lenne egy rövid kérdésem. Ha én szeretnék részmunkaidőben dolgozni gyes mellett akkor a gyest elveszitem vagy csökken? Elmult már a gyermekem 1 éves! várom válaszát.
    Üdvözlettel: Ágnes

    VálaszTörlés
  173. Üdvözlöm!
    Nappali tagozaton tanulok főiskolán és gyeden vagyok az 1 éves kislányommal. Érdeklődnék, hogy nappali tagozatos hallgatói jogviszony mellett igénybe vehetem e a bölcsődei szolgáltatást?
    Köszönettel: Éva

    VálaszTörlés
  174. Kedves terheslap.hu!

    5 éve külföldön élünk a párommal,most kisbabát várunk és a szülést követően haza szeretnénk költözni Magyarországra.A főiskola elvégzése után jöttünk el(amit levelező tagozaton végeztem)így otthon egyáltalán nem volt munkaviszonyom csak külföldön.Ez esetben jár nekem GYES ill. családi pótlék?Ha igen akkor mi alapján számolják vagy mit vesznek figyelembe?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Betti

    VálaszTörlés
  175. Kedves Hölgyek, Urak!

    Egyenlore munkanelkuli vagyok, az elozo munka helyem (3 evig dolgoztam ott) meg nem fizette ki a maradek 2 havit beremet es kiderult hogy a TB-met sem fizetek majus 2011 ota. Munkaviszonyom megszunt Decemberben, ezek es kulonbozo mas jogszabajsertesek miatt felmondtam. Jovo honaptol mar lesz uj munkahelyem. Parommal tervezuk egy gyereket, viszont lenne par kerdesem ezel kapcsolatban. 1) Jogom van maximalis segedpenzre (GYES, GYED STB) ha munkabol megyek szulni? 2) Ha ugy dontok haza akarok koltozni (ketos alampolgar vagyok, de 10 eve elek magyarorszagon) es ha sikerul a paromnak megkapni az ottani letelepedesi engedelyt akkor lehet magyarorszagon kivul magyar gyest kapni ha ott nem dolgozok?

    Köszönettel Viki!

    VálaszTörlés
  176. Kedves terheslap.hu!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan tudom a GYES-t igénybe venni újra, ha:
    - kislányom aug. 31-én tölti be a 3 évet, én meg közös megegyezéssel eljöttem a munkahelyemről és az eddig felgyülemlett szabadságaimat töltöm április végéig. (úgy volt, hogy lesz utána egy munkahelyem, de sajnos jelen pillanatban nem úgy néz ki, hogy utána rögtön munkába tudnék állni)
    - ilyen esetben nekem még augusztus 31-ig jár még a Gyes, ha már a munkaviszonyom április végével megszűnt?
    - ha igen, akkor mi a menete hogy újra igénybe vehessem?

    Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
    Rita

    VálaszTörlés
  177. Tisztelt Terheslap!

    Szeretném kérdezni, hogy én 2003 óta állok munkaviszonban ugyanannál a cégnél, viszont most júniusban megszűnik és mi babát tervezünk. Amennyiben júniustól munkanélküli leszek milyen jutattásokra számíthatol, amennyiben kismama leszek? Váloszodat előre is köszönöm

    VálaszTörlés
  178. Érdeklődni szeretnék, hogy diákmunkához, mivel kötelező a tüdőszűrés, de ez terhesen nem megoldható, akkor egyáltalán nem dolgozhatok diákként?
    20/l
    Köszönöm

    VálaszTörlés
  179. Kedves terhes lap .hu
    -Érdeklődni szeretnek hogy mit tegyek a helyzetemben?
    -Sajnos nem találok sem munkat es munkanelkülim sincs es várandós lettem és a párommal szeretnénk megtartani a kisbabát de egy keresettel nehéz lessz!!
    -Mit tehetnék hogy egy kicsit könnyitsek a helyzetünkön
    -Elöre is köszönöm Ibolya

    VálaszTörlés
  180. Kedves Tanácsadó!

    2010.11.23-án született meg az első gyermekem, minden juttatást megkaptam utána (thgys, gyed).
    Jelenleg a kistesót várjuk(2012.12.02). Annyi lenne a kérdésem, hogy egyrészt van-e bárminemű ellátásra jogosultságom a második gyerekkel?
    Illetve, ha a thgys újra járna, akkor azt igénybe lehet-e venni 28 nappal a baba születése előtt?
    Bármelyik ellátási forma igénylését hogyan, hol adhatom le?(előző nyomtatványokat a munkaügyi központ intézte, de ott már nem vagyok regisztrálva).

    Köszönöm a választ! Gyarmatiné Renáta

    VálaszTörlés
  181. Csilla! Sziasztok. Szeretném meg kérdezni,hogy ha most 4 órába vagyok bejelentve akkor is járna a Gyed? És ha igen mennyi?

    VálaszTörlés
  182. Kedves tanácsadó!
    2013 12 24. én szűnt meg a majd 4 éves munkaviszonyom, jelenleg munkanélküli támogatást kapok 3 honapig, vagyis március közepéig. A páromal babát szeretnénk vállalni, a ledolgozott éveimet fogják nézni, és kapok gyest, vagy majd gyedet? Üdv: Andrea

    VálaszTörlés

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van