2011. április 2.

Táppénz és kismamák - változások

Megszavazták az új táppénzre vonatkozó törvényt, amely érinti a kismamákat is!!!

A változás 2011. április 30 -át követően megállapított táppénzekre vonatkozik majd.


A változás 2 fontos területe:
  • a veszélyeztetett kismamák táppénze rögtön táppénz, nem a korábban ismert 15 napos betegszabadsággal kezdődik majd. A kettő közötti különbség a kismamák szempontjából, hogy a 15 napos betegszabadság a bruttó kereset 70%-a, minusz az összes járulék SZJA nélkül 17,5 %. A táppénz viszont a bruttó 60%-a, de ebből csak SZJA-t vonnak (ha vonnak, de persze jár a családi adókedvezmény és az adójóváírás, akinek jár)
  • A másik fontos tényező, hogy a táppénz  napi összege nem lehet magasabb a minimálbér napi összegének kétszeresénél. Eddig a négyszeres összegben volt maximalizálva a táppénz. Tehát azok a kismamák, akiknek a bruttója 300 ezer Ft fölött van, azok most sajna rosszabbul járnak, a többiek viszont a változásnak ebből a szempontjából nem érinti őket.
A munkáltatók jobban fognak járni, hiszen a veszélyeztetett terhes kismamák esetében nem terheli őket a 15 napos betegszabadságra járó bér és közterhei, hiszen rögtön az egészségbiztosítási pénztár fizeti a tápppénzt a kismamáknak.

Nem változott a táppénz és passzív táppénz számításának módszere, illetve alapja:
  • A táppénz a bruttó bér 60%-a, ha a dolgozó legalább kétévi folyamatos biztosítási idővel rendelkezik.
    Két évnél rövidebb biztosítási jogviszony esetén, illetve a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt a táppénz mértéke a figyelembe vehető jövedelem 50%-a.
  • Passzív táppénz esetén a folyósítható legmagasabb összeg változatlanul a minimálbér 150%-a, jelenleg bruttó 3.900 Ft/nap.


Oszd meg barátnőddel, ismerősöddel, kismamatársaddal:
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

8 megjegyzés:

  1. Olyan kérdésem lenne, hogy jelenleg 2 hónapos terhes vagyok és van még munkahelyem, e hónap 31-ig.Mivel határozott idejű szerződésem van és most fog lejárni, a terhességem miatt nem fogja a munkáltatóm meghosszabbítani.1 éves munkaviszonyom van.Jelenleg táppénzen vagyok,veszélyeztetett terhesként, de ugye ezt csak 31-ig tehetem.Úgy tudom, hogy igy semmi sem fogok kapni, csak gyest majd valamikor.Kérdésem, hogy nincs-e valamilyen mód arra, hogy bármit is lehetne tenni, hogy valamit még is kapjak.
    Gondoltam, hogy elmegyek munkanélkülire, de mivel egy éves munkaviszonyom van összesen, ezért maximum 3 hónapot kapnék...(bár ez is több, mint a semmi)

    Válaszotokat és segítségeteket előre is köszönöm!


    Egy 23 éves kismama

    VálaszTörlés
  2. Mindenképpen menj el munkanélkülire, mert az is jogviszonynak számít, és ki tudja... Addig keress munkát, hátha valaki mégis alkalmazna, és akkor meg lenne a megoldás. Ha egy ismerőssel be tudod jelentetni magad, akkor az megoldás lenne számodra... Vagy ha már tényleg csak kis idő lenne, ha saját magad számára egyéni vállalkozást csinálsz, és befizeted a járulékokat (ami sajnos nem kevés), akkor szintén meg lenne a szükséges időd.

    VálaszTörlés
  3. 33 terhes vagyok és 35 éves . Oktober 17.-ek óta táppénzen vagyok Viszont még nem kaptam semmi féle járulékot. A táppénzes papirt 2 hetet vizem a főnőkőmnek aki tovébbitja ezt a kőnyvelőnek (remélem). Hogyan tudhatnám meg hogy mikor és mennyi táppénzt kaponk Gyors választ kérnék DILDI

    VálaszTörlés
  4. Jó napot!
    Január 5 től vagyok táppénzen,veszélyeztett terhes vagyok,lombik programban vettünk részt,ikrek lesznek a babák.Munkaviszonyom 10 éve van az egészségügyben,arra lennék kiváncsi hogy mennyi táppénzt kapok és hogy később mire vagyok jogosult.Válaszát nagyon köszönöm!!!

    VálaszTörlés
  5. Üdvözlöm!
    Tavaly november elejével megszűnt a munkahelyem. Még ebben a hónapban (április) jogosult vagyok munkanélküli segélyre. Időközben várandós lettem. Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben a jelen állapotomban felvesznek valahova dolgozni, én mondjuk 2 hét, vagy 1 hó elteltével el tudok-e menni betegállományba (veszélyeztetett terhes vagyok)? Azaz jár-e táppénz, megmarad-e a TB-m, jár-e majd a GYES, GYED, stb.?
    Ha igen, mi alapján számolják ki? Ha nem, mit tudok tenni, hogy mégis járhassak tovább orvoshoz, és járjanak ezek a juttatások?
    Volt ahol javasolták, hogy fizessem a saját TB-met. Egyrészt akkor mi alapján kapok bármit is? Mi az, ami akkor jár. (Hozzáteszem, hogy jelenleg nem tudom fizetni.)
    Válaszát előre is hálásan köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. 23 éves kismama vagyok.megeröltető munkám volt ahogy megtudtam hogy terhes vagyok felmondtam vagyis közös megyegyezéssel.most fizetnem kell magamnak a tbt?!vagy ha bemegyek a munkaügyre ott majd fizetik nekem mint munkanélkülinek?!

    VálaszTörlés
  7. 24 éves vagyok és szeptember 15.-től felvett a háziorvos veszélyeztetett táppénzre az érdekelne hogy nekem azt mondták hónap vége előtt 5 nappal menjek a táppénzes papíromért minden hónapban szóval akkor csak a nőgyógyász ajánlását kell vinnem hogy táppénzen lehessek ?

    VálaszTörlés

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van