2009. szeptember 4.

A Családi pótlék miatt csökkenhet párod nettója!

azaz a családtámogatási rendszer változásai 2009. szeptember 01-től



Biztosan hallottátok már a televízióban, vagy rádióban, vagy olvastátok a neten, hogy 2009. szeptember 01-jétől változások lesznek a családtámogatási rendszerben. Egyik, hogy a családi pótlékok bekerültek az adóterhet nem viselő járandóságok köré, viszont kevés helyen hallhattuk, hogy az egyszeri anyasági támogatás összegét is ide kell majd sorolnunk.

A családi pótlékok jelenleg érvényes összegéről egy másik bejegyzésben olvashatsz majd, addig is a cikk végén találsz majd egy linket, ahol bővebben olvashatsz erről a témáról. Én itt próbálom konyhanyelven leírni azt, amit olvastam.

Szóval: Aki nem igazán jártas az adózási kérdésekben, azok kedvéért az adóterhet nem viselő járandóság annyit jelent, hogy adót közvetlenül nem kell ugyan fizetni a családi pótlék után, de az adó alapot növelni kell vele. Ha tehát ezzel az összeggel (valójában csak az összeg 50%-ával) együtt az egész éves jövedelmed átugorja az adósávot, akkor tulajdonképpen adózol a családi pótlék összegéből. A 18%-os adósáv egyébként 2009. júliusában 200 ezer Ft-tal növekedett.

A családi pótlékból ráadásul a gyermeküket nevelő szülők 50-50%-ban részesednek, ezért a házastársnak munkáltatója felé nyilatkozni kell a családi pótlék összegéről, aki ezt ez alapján figyelembe tudja venni a SZJA előleg levonása kapcsán. Ezért olvassatok utána, és tegyétek meg a szükséges lépéseket, nehogy jövő év májusában nagyobb összeget kelljen fizetni!

(Gyermeküket egyedül nevelőknek csak a családi pótlék 50%-át kell figyelembe vennie.)

A Linkre kattintva bővebben olvashattok a témáról. Én csak a lényeget emeltem ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van