2010. március 20.

Kórházban - gyermekágy I.

Mi az a gyermekágyi (gyermekágyas) időszak?
Az interneten egy-két fórumba beleolvastam, és azt tapasztaltam, hogy az elsőterhes kismamáknak fogalmuk sincs, mi fog rájuk várni a szülés után a kórházban eltöltött napok alatt, és utána ami a 6 hetes gyermekágyi időszaknak az első napjai. A gyermekágyi időszak a méhlepény megszületésétől számított egy órától hat hétig tart, bár valójában a szüléssel kapcsolatban felmerülő szövődmények eltarthatnak fél évig is (pl depresszió, vagy aranyér). Erre az időszakra összefoglalóan jellemző a hihetetlenül nagy mértékű testi lelki változás. Légy magadhoz  türelmes, és megértő, rengeteget pihenj, és hagyj magadnak időt - mindennel kapcsolatban!!!

Mi fog történni a kórházban a szülés utáni napokban?
Sajnos pontosan nem is lehet megmondani, hiszen minden kórházban más és más a gyakorlat, viszont én el tudom mondani Nektek, mire kell majd figyelnetek, és hogy az "én" kórházamban mi hogyan zajlott. (szerintem és egy átlagos - jó kórházban voltam vidéken) A Kórházban - gyermekágy I. című részben általános dolgokról írok egy átlagos napról, a II.-ban pedig, hogy mire figyelj majd oda nagyon a pár nap alatt.

(Tervezek egy III. részt is egy mondatos tippek-tanácsok címmel, de ezt még össze kell gyűjtenem, bár nagyon hasznos lesz.... )

Meddig leszel kórházban szülés után, és meddig tart a gyermekágyi időszak?
A kórházak általános gyakorlat szerint 4 nap múlva engedik haza a babát és az anyukát, ha minden rendben van. A szülés napját csak akkor számítják bele, ha még déli 12 óra előtt megszületik a baba. Ha utána születik, csak a következő naptól számítják a 4 napot. Ha tehát ha hétfőn reggel 10 órakor szülsz, akkor valószínűleg csütörtökön haza mehetsz, de ha csak hétfőn du. 4-kor szülsz, akkor csak pénteken fognak hazaengedni a kórházból. Ha valami nincs rendben,  pl. a baba besárgul, akkor meghatározott véreredmények után engednek csak haza Titeket.


Egyedül vagy többen egy szobában?
Szülés után rendszerint a 2 órás megfigyelés után bevisznek a kórterembe, ahol valószínűleg egy-két kismamatársaddal együtt leszel egy szobában. Mindenképpen úgy gondolom, hogy nem jó, ha valaki teljesen egyedül van egy szobában, hiszen nem tudsz beszélgetni, kérdezni, és hidd el, sokat tanulhattok egymástól a pár nap alatt. Biztosan lesznek dolgok, amik kismamatársadnál már felmerült, nálad viszont még nem, de akkor már tudni fogod, mit tegyél.... Tudod, okos ember más kárán tanul. (Pl. ha kismamatársadnak bekeményedik a melle, Te már biztosan tenni fogsz ellene...)

Sokan azt hiszik, hogy nem tudnak majd úgy pihenni, mert a másik baba is folyton sírni fog....Igen, lehet, de lehet, hogy a Tiéd fog sírni, de ez ott nem lesz lényeg. Mindenki tudja, hogy nem szállodába ment nyaralni, és általában mindig megértő és segítőkész mindenki egymással!


Élet a 4 nap alatt a kórházban: hogy telnek a napok?
Ne félj ettől az időtől... Nem lesz olyan, mint egy átlagos kórházban töltött hét . Nekem egyáltalán nem volt rossz. Leginkább egy gyerekkori táborhoz hasonlítanám, hiszen rengeteg az új élmény, új ismerősök, új hely, ágy, menza, különböző programok, és még a látogatás is stimmel! Kicsit elkalandoztam! Akkor térjünk vissza a témánkhoz... Először is megszületett a babád, meg hát egy kicsit felpörög az életed...  Amikor régebben kicsit mókuskerékben éreztem magam, egyik nap jött a másik után, sokszor kívántam, hogy bárcsak történne már valami.... Hát,  mikor megszületett a baba, megtörtént az a valami, amire olyankor régen vágyta..., Valami, ami feldobja az életed....az utóbbi időben biztosan nem dolgoztál már, csak pihengettél, rendezgetted a szobát, ruhácskákat, most viszont hirtelen felgyorsul minden....
  • Ha babás szobát kértél, a baba mindig ott lesz Veled, de éjszaka elviszik, hogy tudjál aludni, és ha kéred, napközben is szívesen elviszik egy kicsit, ha pl. zuhanyozni szeretnél, vagy látogatók jöttek hozzád... Közben ha szeretnéd, igény szerint szoptathatod a babádat, vagy ha úgy tervezed, hogy jó volna egy kis rendszeresség az életedbe, és megpróbálkozol a 3 óránkénti szoptatással, akkor figyeld a nővéreket, hogy mikor viszik a "nem babás" szobában fekvő kismamáknak a babákat, és Te is mindig akkor szoptasd a picit...Pelenkáznod viszont Neked kell, meg fogják mutatni a nővérek, hogyan csináld.. Ha nem tennék, kérd meg őket, biztosan szívesen segítenek.. Kórházanként különböző, hogy kapsz-e tőlük pelust, vagy neked kell vinni, mindenképpen legyél felkészülve arra az esetre is, ha nem kapnál...
  • Ha pedig nem babás szobában vagy, a babákat általában három óránként hozzák szopizni. Hajnalban hőmérő osztás, utána jönnek a babák szopizni, majd következik a reggeli idő, közben valamikor egy vizit.... Utána megint jönnek a babák enni, majd ebéd, majd megint a babák, látogatási idő, majd ismét a babák... és a vacsi, majd a babák.....

Konkrét dolgokról, mint a szoptatás, mellmasszírozás, vizelet és széklet, s más hasznos gyakorlati tanácsról a következő bejegyzésben olvashattok...

Oszd meg barátnőddel, ismerősöddel, kismamatársaddal:

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van