2010. március 17.

2 órás megfigyelési szakasz szülés után

Most, hogy a korábbi bejegyzésekből mindent megtudhattál a szülésről, és remélem minden kérdésedre kielégítő választ kaptál (ha nem, kérdezz nyugodtan, ha tudok, válaszolok, persze ne orvosi dolgokat!!) a szülés szakaszaival kapcsolatban, úgymint:
folytatjuk a kórházban eltöltött többi idővel,  mert úgy gondolom, erről keveset tudnak az elsőterhes kismamák.


    Mire jó a két órás megfigyelési szakasz, mi történik?

      Szülés és gátvarrás után következik a két órás megfigyelés; van, hogy a szülésnek ezt külön szakaszaként említik, úgyhogy én is írok erről kicsit többet.

      Ezt az időt a szülőszobában fogod eltölteni. Ekkor vissza alakítják a szülőágyat rendes ággyá, kapsz tiszta lepedőt, és betétet, valamint megkaphatod a "kincstári" hálóinget is, valószínű, hogy az első pár napban azt kell majd viselned. Jól be is takarnak, hogy ne fázz, kényelmesen pihizhetsz, sűrűn megnéznek, hogy mkinden rendben van-e. Eközben és a párod is végig ott lehet veled. Előfordul, hogy tovább ott kell maradnod a szülőszobán, pl, ha lassabban húzódik össze a méhed...

      A 2 órás megfigyelési szakasz többféle módon is eltelhet. Van, hogy már/még a gátvarrás közben ott lehet veletek a baba, és utána viszik mosdani, öltözni, mérni, vagy pedig addigra már visszahozzák, és kezdődhet a szopizás. Sajnos van, ahol még nincs meg ez a baba-mamabarát rendszer, és a picit elviszik a csecsemősök, s majd csak a kórterembe viszik be a babát a következő szoptatáskor. Ha igényt tartasz arra, hogy már a megfigyelési idő alatt ott lehessen veled a baba, előre beszéld meg, hogy van-e erre lehetőség, s ha nincs, és fontosnak tartod, válassz másik kórházat.Ugyanis a baba számára is fontos az első pár órában megkezdett szoptatás.

      Jó, ha a megfigyelési idő alatt minél többet iszol, mert van, hogy egyes kórházakban már az első 2 óra alatt kell vizeletet produkálni, általában pár órát még kapsz erre... és ha hosszú volt a vajúdás, miközben persze nem ihatsz, akkor nem is lesz mit pisilni, úgyhogy igyál.....
       


      Mennyi ideig (hány napot) kell a kórházban lenni szüléskor?

      Ezek után bekerülsz a kórterembe... Itt fogod eltölteni a következő pár napot. Általában 4 napra engedik haza a babát és a kismamát, ha minden rendben van. (Ha déli 12 óra után szülsz, azt a napot általában már nem számolják, csak a következő napot, és onnantól számított 4 nap)

      Úgy gondolom, a kórházban eltöltött időről is jó, sőt igencsak szükséges, hogy ejtsünk pár szót (mondatot, bekezdést.... akár órákat is lehetne erről beszélni...), úgyhogy ezt a következő bejegyzésben olvashatjátok el.

      Nincsenek megjegyzések:

      Megjegyzés küldése

      Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van