2010. június 20.

Babakötvény - Startszámla

Most a családtámogatási rendszer egy másik elemével imósmerkedjünk meg részletesen, ez pedig nem más, mint a babakötvény ill. startszámla.
Mi a babakötvény?
Mi a startszámla?
Miben különbözik a babakötvény és a startszámla?
A most következőekben ezekre a kérdésekre keressük a választ.


Mi a babakötvény?

Sokak szerint a babakötvény az állam részéről nyújtott egyszeri állami támogatás, mely minden magyar "baba-állampolgár"-nak jár, aki 2005.december 31-e után született, és van Magyarországon bejelentett lakcíme. Ez igaz is, de ezen felül egyéb támogatás is kapcsolódik hozzá.


Mennyi a babkötvény összege?
Alaptámogatás: Az állam a baba születésekor számlát nyit a baba számára, amelyen elhelyez részére egy a magyar állam által minden éves költségvetésben meghatározott összeget. Ez az alaptámogatás kezdetben 40.000Ft, később 42.500 Ft. Az összegét az éves költségvetésben határozzák meg.

Gyermekvédelmi támogatás keretében alacsonyabb családi jövedelem, vagy a tartós nevelésben lévő gyermekek részére a gyermek 7. és 14. éves korában újabb egyszeri támogatásban részesül (42.-44.000 Ft körüli összegben.)

Mi a startszámla?
Mint az előzőekből kiderült, a babakötvény összegét az állam automatikusan elhelyezi egy kincstári számlán. A startszálát a szülő a baba számára nyithatja egy kereskedelmi banknál, melyre átutalják a babakötvény összegét, az kamatozik, s ezen felül a szülő befizetést is teljesíthet erre a számlára, melyhez az állam állami támogatás keretében támogatást nyújt. A támogatás mértéke a szülő által teljesített befizetés 10%-a, de évente max. 6.000 Ft. A gyermeknevelési támogatásnál az alacsonyabb jövedelemnél a befizetés 20%-a,max. évi 12.000 Ft, a nevelésben lévő gyermekek esetében befizetés nélkül is minden évben 12.000 Ft.

A startszámla éves díja max. a számla állományának 1 %-a lehet, mely a gyermek 18. éves koráig érvényes.


Mit kell tennem a startszámla nyitásához?
Először is választani kell egy kereskedelmi bankot, ahová saját személyes irataival és a baba irataival együtt be kell fáradni, és ott az ügyintézők segítségével együtt lehet megkezdeni az ügyintézést. Egyes bankoknál lehetőség van online számlanyitásra is, és akkor csak aláíráshoz kell bemenni a kiválasztott  bankhoz.

Jó ha tudod, hogy az erre a számlára befizetett összeget csak a gyermek 18 éves korában lehet felhasználni. A számlán levő összeg hozama a megtakarítás 18 évében és az összeg felvételekor is mentes lesz mindennemű adó, járulék és illeték alól, beleértve a kamatadót is.

Mire használható fel a startszámlát összegyűlt pénz?
  • felsőfokú vagy egyéb tanulmányok,
  • lakásvásárlás, egyéb lakhatással kapcsolatos célok
  • vállalkozás indítása vagy egyéb pályakezdési célok
  • gyermekvállalás feltételeinek megteremtése céljára,
  • jogszabályban meghatározott más cél (ezt - egyfajta kiskapunként – a törvényalkotók nyitva hagyták a babakötvény lejáratkori felhasználhatóságának későbbi bővíthetősége céljából).


Oszd meg barátnőddel, ismerősöddel, kismamatársaddal:
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van