2010. június 5.

Dúla a szülésnél

Ki a dúla???

Először is mit jelent a dúla? Jelentése segíteni valakin. Esetünkben a vajúdó kismama szülését segíti mind az anyuka, mind az apuka érdekében. Sok ember, ha meghallja a dúla nevet, arra gondol, hogy a dúla az a személy, aki az otthonszüléseket levezeti.


Nem! Nemcsak otthon....:

Ez az állítás mára már nem állja meg a helyét. A 90-es években valóban leginkább az othhonszülésnél vettek részt, de ma már más feladatokat is ellát a dúla. A legfontosabb, hogy a dúla nemcsak az otthon szüléseknél van jelen, de a kórházi szüléseknél is egyre nagyobb számban vesznek részt dúlák a kismamák kérései szerint. Ennek előnye igen sokrétű, melyről később lesz szó.


Mi a dúla feladata?

A dúla nem egészségügyi szakember, tehát nem helyettesítheti sem a szülésznőt, sem az orvost. A dúla vagy saját szüléseinél, vagy mások szülésénél való közreműködésénél szerzett óriási tapasztalata révén valamint ez irányú képzéssel olyan segítséget nyújthat a kismamának szüléskor, amire más segítőtárs s így az apa sem képes. A dúla viszont nem helyettesítheti az apát sem, ugyanakkor sokkal nagyobb segítséget nyújthat, hiszen jobban átlátja a helyzetet, felismeri, mivel tudná átsegíteni a kismamát a szülés adott szakaszán, s megmutathatja azt az apának is, aki a legtöbb esetben erre szinte egész biztosan nem képes. S ezzel segít a szülést mindkét szülő számára élménnyé tenni.

Terhesség alatt is segít a dúla...

A dúla egy olyan segítőtárs, aki már nemcsak a szülésnél van jelen, de a kismama választása szerint már a terhesség korai szakaszában is felkeresheti, s kapcsolatba léphet vele, aki ha kell, többszöri találkozás alkalmával folyamatosan felvilágosítja a kismamát a terhesség kapcsán felmerült kérdéseivel, félelmeivel, kételyeivel kapcsolatban. Gondoljatok bele! Tulajdonképpen rengeteg kérdés marad nyitott a kismama számára, mert napjainkban ilyen orvoshiány mellett egy nőgyógyászra olyan sok kismama jut, hogy nincs lehetőség a havi 1-2 alkalommal a 10-15 perces találkozás alatt minden kérdésedre kielégítő választ kapni. Ráadásul (én legalábbis) mindig el is felejtettem a kérdéseket. A végén már kis cetliket írtam, hogy nehogy valamit elfelejtsek. Nos, a dúla tehát ebben is segíti a kismamákat.


Bizalom

Nos tehát a dúla már a terhesség alatt is nagy segítséget nyújthat a kismama számára, valamint azért is olyan lényeges a többszöri találkozás, hogy kölcsönösen megismerje egymást a kismama és a dúla, kialakuljon a bizalom és hogy később a szülés alkalmával a dúla személyre szabott segítséget nyújthasson.


Miért jó még a dúla?

Egy az USA-ban végzett 2000 esetben történt vizsgálat kapcsán kiderült, hogy a dúla felkészítésével és a dúla jelenlétében zajlott szülés alkalmával sokkal kisebb a komplikációk száma, mintegy fele a császáros szülések száma, kevesebb esetben alkalmaztak oxitocint és epidurális érzéstelenítést vagy más fájdalomcsillapítót, 25%.kal lerövidül a vajúdás hossza, az anyák elégedettebbek a szülési élménnyel, és kevesebb a szülés után kialakuló depresszió száma is. Ezek a mutatók magukért beszélnek.


Én személy szerint kíváncsi volnék, hogy jelenleg a kórházak hogyan fogadják a kismama kérését azzal kapcsolatban, hogy szeretnék, ha az apa mellett egy dúla is jelen legyen a szülésnél. Valakinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata?

Oszd meg barátnőddel, ismerősöddel, kismamatársaddal:

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

1 megjegyzés:

  1. Kórház- és orvosfüggő a kérdés. A Szt. Imrében és a Szt. Istvánban szívesen látják az apa mellett a dúlát is a vajúdáskor. Más kórházakban nem ennyire egyértelmű a helyzet, a választott orvossal kell megbeszélni.

    VálaszTörlés

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van