2010. február 14.

Felkészülés a szülésre és a szülés szakaszai

A harmadik trimeszter közepétől, általában a kismamák már nem aggódnak azért, hogy nehogy koraszülött legyen a baba. Utána viszont változik az aggódás "tárgya"...., akkor egy másfajta idegesség, izgalom lép majd az előtérbe. Ez pedig nem más, mint a szüléstől való félelem. Azt hiszem, minden kismama fél a szüléstől. Akik először terhesek, ők az ismeretlentől félnek, akik pedig már szültek, ők azért, mert tudják, hogy hamarosan mi vár rájuk. 

Felkészülés
Nem akarok senkit sem vigasztalni, hogy nem fog fájni, mert ez nem igaz. A szülés valóban nem kellemes dolog. Fájni fog... sőt, nagyon fog fájni.... de lelkiekben fel lehet rá készülni. Először is akkor tudunk rá felkészülni igazán, ha tudjuk, hogy valójában mi fog történni, ill. esetleg mik történhetnek, milyen komplikációk léphetnek fel, ebben az esetben mi a megoldás..... és akkor nem ér minket semmiféle meglepetés.

Úgyhogy ebben és az elkövetkező bejegyzésekben a szülésre való felkészülésről és a szülés folyamatáról szeretnék írni egy ismertetőt.

Amire lelkiekben igazán fel kell készülnünk, az a fájdalom, s az, hogy sajnos előre  nem fogjuk tudni, hogy a tágulási szakasz meddig tart, s mennyire fáj.


Az orvost általában hiába kérdezzük, hogy meddig tart még a szülés...valószínű, hogy nem fog rá válaszolni, két okból sem. Egyrészt ha túl hosszú időt határoz meg, elveszíted a lelkierőd, hogy addig úgysem fogod kibírni... ha pedig rövidebb időt mondana, és akkorra nem törtnénik semmi, szintén elveszítenéd a kontrollod, és lelkesedésed...S ha már egyébként is túl hosszúnak tűnik a kismama számára a vajúdás, akkor szokták a kismamák kérni, hogy legyen mégiscsak császár, vagy epidurális érzéstelenítést, vagy egyéb alkudozásokba szoktak fogni (ez saját tapasztalat, én is próbálkoztam mindenfélével :-))

Kísérő:

Amit részemről mindenképpen ajánlok, hogy legyen valaki, aki be megy Veled a szülőszobára. Hidd el, hogy nagyon sokat tud majd segíteni neked. Miért kellene egyedül végigcsinálnod... Az biztos, hogy fájni egyedül neked fog, de a lelki támogatás fél siker. Van, aki erre azt mondja, hogy de a férjem nem olyan fajta, és nem akarja... Persze, van ilyen, és akkor nem is kell erőltetni... De biztosan van egy barátnőd, vagy nővéred-húgod, aki szívesen elkísér a szülőszobába....

Szülőszoba látogatás
Ha van lehetőséged, szintén ajánlom a szülőszoba látogatást. Végigkísérnek a kórházban, hogy hol, mi fog történni, megmutatják az eszközöket, így szintén nem ér meglepetés, nem kell aggódnod, hogy most miért kell ide- vagy oda menni, mert tudni fogsz mindent. Erről egy másik bejegyzésben szintén olvashatsz.....

A szülés szakaszai:
A szülést általában 3 szakaszra szokták "bontani". Van, hogy több pl. 5 szakaszt is emlegetnek, mint pl. a tágulási szakasz végi átmeneti szakaszt, vagy a lepény megszületését követő 2 órás megfigyelési szakaszt is külön szakaszként tüntetik fel, de mi itt most a 3 szakaszt különböztetünk meg. Tehát:

A szülés 3 szakaszból áll.
  1. A szülés 1. szakasza a tágulási szakasz
  2. a 2. a kitolási szakasz,
  3. a szülés harmadik szakasza pedig a méhlepény megszületése.

Ezek közül a legfájdalmasabb és leginkább elhúzódó rész az első, vagyis a tágulási szakasz, a következő bejegyzésben erről lesz szó.

Oszd meg barátnőddel, ismerősöddel, kismamatársaddal:

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van