2010. február 5.

Terhesség GYIK-FAQ

Szabad-e terhesség alatt sportolni?
Igen, szabad, főleg akkor, ha korábban is sportoltál. De  mindig csak annyi mozgás a megengedett, amennyi jólesik a kismama számára. Kerülni kell mindenféle megerőltetéssel járó mozgásfajtát, főleg a legveszélyeztetettebbnek számító első 12 hétig, hiszen a spontán vetélések száma statisztikailag ebben az időszakban a legmagasabb. Ezenkívül minden eséssel, ütéssel járó sport, és mindenféle extrém sport tiltott.

A témáról bővebben: Sport a terhesség alatt


Szabad-e terhesen síelni?
A síelés egyáltalán nem ajánlott, sőt inkább tilos több okból is. A síelés a legveszélyesebb sportok egyike, hiszen nagy az esés, és ütközés lehetősége a sípályákon (és ez nem csak rajtad múlik). Emellett a síelés igencsak megerőltető sport, és a terhesség alatti sportok közül a nagy megerőltetéssel járó sportokat egyáltalán nem ajánlják.
A témáról bővebben:  Síelés terhesség alatt


Szabad-e úszni terhesen?
Igen, szabad, ha a terhességgel minden rendben van. Pl. nem veszélyeztetett terhességről van szó, nincs nyitott méhszáj, stb. Az úszás egyébként igencsak ajánlott mozgásnem a terhesség alatt, mert nem terheli a plusz testsúly az ízületeket és a csontozatot.

A témáról bővebben:  Úszás terhesen


Szabad-e szeretkezni a terhesség alatt?
Szintén csak akkor, ha minden rendben van. Természetesen nincs akadálya a terhesség alatti nemi élet folytatásának, de kerülni kell az extrém dolgokat. Inkább a gyengédebb szexuális érintkezéseket részesítsétek előnyben.

A témáról bővebben: Szex terhesség alatt 
Szex az első trimeszterben
Szex a második trimeszterben
Szex a harmadik trimeszterben


Szabad-e szaunázni terhesen?
Az orvosok többsége nem ajánlja a kismamáknak a terhesség alatti szaunázást. Ugyan nincs bizonyítva, hogy árt a babának, de a magas hőmérséklet biztos, hogy nem tesz jót, ugyanis a méh átmelegedése veszélyes lehet a magzat számára. Viszont vannak, akik azt mondják, hogy a terhesség alatti szaunázás nem árt, ha az ember addig folytatja, amíg jól esik számára. Mindkét vélemyényről olvashattok cikkeket az alábbi linkeken.

A témáról bővebben: Szauna terhesség alatt:

Szabad-e szoláriumba menni terhesség alatt?
Az orvosok a terhesség  alatti szoláriumot nem ajánlják, hiszen az utóbbi időben végülis mégiscsak kiderült, hogy az eddigi állításokkal szemben  a szoláriumok mégicsak káros sugárzást tartalmaznak, sőt sokkal nagyobb arányban, mint a napsütés. Így tehát egyértelmű, hogy a terhesség alatt pláne nem tanácsos szoláriumba menni

A témáról bővebben: Szolárium terhesség alatt
A másik oldal véleménye

Szabad-e strandolni a terhesség alatt? Szabad-e fürdőbe menni?
A terhesség alatt az úszás igencsak ajánlott mozgásnem a kismamák számára, de természetesen figyelemmel kell lenni a víztisztaságra. A strandok közül a termálvizeket egyáltalán nem ajánlják, főleg akkor nem, ha a víz összetétele nem ismert.

A témáról bővebben: Strand és terhesség

Szabad-e napozni terhesen?
A kismamák számára a napozás nem ajánlott, ugyanis a méh átmelegedése veszélyes a magzat számára. A sugárzás szintén nem ajánlott a terhesség alatt. A kismamáknak az orvosok azt tanácsolják, hogy ha lehet, ne menjen a tűző napra, inkább a fa alatt átszűrődő napfényt élvezzék.

A témáról bővebben: Napozás és terhesség

Mikor tilos a szex a terhesség alatt?
Akkor, ha az orvos ezt megtiltotta, vagy valamilyen rendellenesség van a terhességgel. Ha korábbi terhesség alatt spontán vetélés lépett fel, vagy koraszülés veszélye áll fenn, esetleg nyitott a méhszáj, vagy hüvelyi fertőzés esetén.
A témáról bővebben: Mikor tilos a szex


Szabad-e kávét inni terhesség alatt?
A terhesség alatti nagy mennyiségű kávé fogyasztás növeli a vetélés kockázatát. Azonban koffein nemcsak a kávéban, hanem a teában és kólában is megtalálható, ezért az együttes elfogyasztott koffeintartalmú termékek mennyiségére kell ügyelni. Napi 1-2 kávé egyébként biztosan nem árt, de ajánlott gyengébb kávé fogyasztása, és mindenek előtt próbáljuk csökkenteni a mennyiséget. A vetéléseknek egyébként kutatások szerint csak 5%-a adódik életmódi problémákból.

Terhesség alatt milyen gyógyszert szedhetek?
Azok a gyógyszerek, amik nem jutnak át a méhlepényen, azok bevehetőek, de mindenféle gyógyszer mindenképpen kizárólag csak orvosi rendelvényre szedhető. Vény nélkül kapható gyógyszerek esetében konzultálj orvosoddal, azok között ugyanis számos olyan gyógyszer található, mely kutatások szerint nagy mértékben, (akár 60%.-ban is) növelheti a vetélés kockázatát. Ilyen gyógyszer egyébként az aszpirin is, ezért valóban nagyon körültekintőnek kell lenni a terhesség, sőt! a fogamzás időpontja körül beszedett gyógyszereknél, (ugyanis ezen gyógyszerek épp a fogamzáskor fejhetik ki "gátló" hatásukat).




(A terhességre vonatkozó GYIK-FAQ bejegyzés folyamatosan bővül a beérkezett kérdések és saját bővítés alapján)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van