2010. június 21.

HCG hormon - Terhességi teszt

(Egy kis bevezető: 
Egy nő életében több-kevesebb alkalommal elhangzik a kérdés: Terhes vagyok?
S ezt vagy aggodalommal, vagy bizakodva kérdezi, mindig minél hamarabb választ akar kapni a kérdésére, hiszen egy igen, vagy egy nem válasz az egész életét megváltoztathatja... át persze, hogy azonnal tudni akarjuk a választ...

Szerencsére manapság már tényleg nem kell sokat várni a válaszra, ugyanis a HCG hormonnak köszönhetően lassan már a menstruáció kimaradása előtt megkaphatjuk a választ arra, hogy terhesek vagyuk-e.)

Nos,egy kicsit ismerkedjünk meg ezzel a HCG nevezetű hormonnal!!!!

Mi az a HCG?


A HCG egy rövidített kifejezés: human chorionic gonadotropin hormon, mely akkor kezd el termelődni a kismama szervezetében, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a mama méhében. Ez a hormon a felelős a reggeli rosszullétnek nevezett terhességi émelygésnek is, mely a terhesség 4-8 hetében kezdődik. A köztudatban az él, hogy valamennyi terhességre jellemző, de ez nem igaz. Van ugyan, hogy ritka eseben az egész terhességet végig kíséri, van, hogy egy pár hónapig tart, de a leggyakrabban csak pár óráig gyötri a kismamát. A HCG hormon koncentrációja  a 12-14. hétben éri el a maximumát, utána rohamosan lecsökken.

Mikor kezd el termelődni a HCG hormon?
Az érett petesejt a petefészekből való kiszabadulását követően 2-3 napon belül termékenyülhet meg, míg a méhbe érkezik. Ha a megtermékenyítés bekövetkezik, az embrió újabb 2-3 napig "úszkál", majd megtapad a méhfalon. Ekkor megkezdődik a HCG hormon termelődése, melynek mennyisége másfél naponta megduplázódik

Mikor mutatja ki a teszt  a HCG hormont?
A mai érzékeny tesztek a HCG hormonnak nagyon kis koncentrációja mellett is kimutatja a terhességet,  gyakorlatilag már a menstruáció kimaradása előtt is. Ezt azonban a szakemberek nem ajánlják, ugyanis vannak olyan rendellenesen lértejött terhességek, amelyek természetes úton, a következő vérzéssel vetéléssel végződnek, ez viszont hiú reményeket kelt a kismama "jelöltekben".

Sajnos emiatt, hogy a tesztek már ennyire érzékenyek, egyre több a tévedés is. A biztos az, amikor a menstruáció kimaradása után 4-5 nappal végezzük el a tesztet, de ezután már nem sokkal az ultrahanggal is látható a terhesség. Tehát a terhességi teszteket a menstruáció első napjától számított 4-6 héttel utána végezzük el mindig a reggeli első vizeletből, mert akkor legnagyobb a HCG koncentráció. A hazai piacon lévő tesztek nagy része 10-100 mlU/ml érzékenységűek. Minél kisebb az érték, annál korábbi terhességet ki tud mutatni a teszt.

A HCG hormon szintjének alakulását az alábbi táblázat mutatja:

(mlU/ml = jelentése: hány milliegységnyi HCG hormon van 1 milliliternyi vizeletben)

3. hét                    5 – 50 hCG szint (mIU/ml)
4. hét              3 – 426 hCG szint (mIU/ml)
5. hét              19 – 7,340 hCG szint (mIU/ml)
6. hét              1,080 – 56,500 hCG szint (mIU/ml)
7-8. hét           7,650 – 229,000 hCG szint (mIU/ml)
9-12. hét         25,700 – 288,000 hCG szint (mIU/ml)
13-16.hét        13,300 – 254,000 hCG szint (mIU/ml)
7-24.hét          4,060 – 165,400 hCG szint (mIU/ml)
25-40. hét       3,640 – 117,000 hCG szint (mIU/ml)

A fentiekben bemutatottnál alacsonyabb HCG szint utalhat méhen kívüli terhességre, valamint fenyegető vetélésre, de ikerterhesség esetén a HCG értékek magasabbak az átlagnál.


Tévedhet a terhességi teszt?
A terhességi teszt valójában a szervezetben lévő HCG hormon szintjére utal, amely rendes esetben csak terhesség esetén fordul elő. Létezhet azonban, hogy a
  • terhességi teszt ál-pozitív: hogy bizonyos betegségek: vesebetegség, a vizeletben megjelenő fehérje vagy vér, immunrendszeri kórállapot, illetve az LH hormon túltermelődésekor is pozitív eredményt mutat, noha terhességről szó sincs.
  • a terhességi teszt ál-negatív: a terhességi olyan korai szakaszában, amikor a HCG hormon szintje még nagyon alacsony, vagy egyes gyógyszerek szedése, mint a vizelethajtók, antihisztamin esetén is.


Oszd meg barátnőddel, ismerősöddel, kismamatársaddal:
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

7 megjegyzés:

  1. szaisztok.
    egy hete késik a bajom.ma reggel csináltam tesztek,ami negatív lett,volt már abortuszom,és végig szedtem a fogamzásgátlót. attól félek hogy megint nem használt a gyógyszer.de ha az utolsó aktusom az előző menstruációmnál5 hete volt akkor azt már kimutatná a teszt ugye????

    VálaszTörlés
  2. sziasztok..
    tegnap csinaltam egy tesztet s a masodik csik megvolt de nagyon halvany .ma reggel megint csinaltam s meghalvanyabb lett akor most vajon mi lehet tudba valaki segiteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A halvány csík is terhességre utal.
      Mindenképpen nőgyógyász véleményére kell hallgatnod

      Törlés
  3. sziasztok en ma reggel csinaltam egy tesztet es a masodik csik nagyon halvany lett igy par ora mulva ismet csinaltam egyet es ugyanaz lett az eredmeny nagyon kivancsi vagyok most akkor sikerult volna?mit gondoltok

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok. Segítseget szeretnek kerni. A nőgyógyaszom elküldott vizsgalat utan vervetelre mert 17 mm nek latta a nyalkahartyamat. Hcg <2.0 IU/l lett. Kortizol 367.6 nmol/l

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!Nekem csak az lenne a kérdesem,h 283.40 lett a hcg.szintem tegnap.Szerintetetek bizakodhatok h ez már csak jojel?

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok! Segitsegeteket szeretnem kérni A nőgyógyászom elküldött vizsgalat után vervetelre és az eredményét ma kaptan meg . Béta HCG <1,0 miu/ml <5,30 es nem dudom értékelni ! Szerintetek mi ez ? És a terhességi teszt negativ !

    VálaszTörlés

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van