2009. augusztus 18.

Szoptatás és tejtermelődés

Most a szoptatáshoz szükséges kellékekről és azok vásárlásáról akartam írni, de annyira elkalandoztam a szoptatás és tejtermelődés terén, s ráadásul rájöttem, hogy ez mind nagyon fontos, hogy először erről írtam egy bejegyzést. Olvassátok el, szerintem a kisbabáddal kapcsolatosan ez az egyik legfontosabb dolog, hogy lehetőleg mindent megtegyél annak érdekében, hogy legyen tejcsid. Nos, ez a bejegyzés erről szól.

Általában szülés után 2-3 nappal történik meg a tejbelövellés, azelőtt "csak" előtej van. Ez gyakran már szülés előtt pár héttel jelentkezik. Ez nagyon kis mennyiség, de nagyon tápláló, s ez bőven elég a kisbabának, mert a születés utáni napokban még nagyon-nagyon picike gyomra van. (A kórházban a fontos teendőkről még nem írtam, most itt az egyik).

Szóval a tejbelövelléskor jön meg a tej, és ha nem figyelsz oda, ez nagyon fájdalmas is lehet, kőkeményre dagadhat a melled. Bár szerencsére én igazából nem tudom milyen ez, mert előre tudtam, hogy folyamatosan masszírozni kell. Én általában zuhany alatt próbáltam, mert jobban csúszott, kényelmesebb volt. De egyébként is ha eszembe jutott, naponta többször foglalkoztam a dologgal, és nem is volt semmi gondom vele. Szóval erre Ti is nagyon figyeljetek oda, és nem lesz semmi gond.

Ha van mellszívótok (a legegyszerűbb pár száz forintos is megteszi), mindenképpen vigyétek magatokkal már a kórházba is, és használjátok. Ugyanis a tejtermelődés a kereslet-kínálat elvén működik. Minél több tejcsi fogy, annál több termelődik. Ezért a maradék tejet mindig le kell fejni, ezzel növekszik a tejtermelődés, és ezzel együtt a mellgyulladást is elkerülöd, amit a mellekben maradt pangó tej eredményezne. Tehát ha szopizott a pici, a maradékot fejjétek le már a kórházban is, és otthon is. A kórházban a lefejt tejet odaadhatod a nővéreknek (Ők majd odaadják a picinek,) otthon pedig lefagyaszthatod, amit 6 hónapig még felhasználhatsz.

Tejtermelődés szempontjából egyik nagyon fontos dolog a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, (a második a folyadék, a harmadik pedig a folyadék :-))). Persze enni is kell, de a folyadék az első! Vegyetek tejtermelést elősegítő gyógytea készítményeket. Ilyen a laktoherb és fitolac. (Nekem és egy pár ismerősömnek is a fitolac vált be, de szerintem ez egyén függő.) Ilyen teából igyál meg minél többet. Én vittem be már a kórházba is teafüvet, és a párom is liter számra hozta otthonról műanyag flakonokban előre elkészítve. A rostos gyümölcslevek is segítenek, a lényeg, hogy igyá, igyál, igyál. Ha megúntad a teát, jöhet a gyümölcslé. Mindig legyen melletted innivaló.

Még egy dolog, amit mindenképpen meg akarok említeni egy nagyszerű termék, aminek a neve: Karamalz. A képen láthatod a terméket, ezt keresd, bár nemcsak dobozos, üveges formában is létezik a karamalz. Ez egy alkoholmentes sör, ami Nekem szintén rendkívüli módon megnövelte a tejtermelődést. Éppen nem olcsó, de tényleg nagyon jó.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

3 megjegyzés:

  1. Látom, ez is egy tipikus szemellenzős honlap, ahol a jószándék törlésre talál. :(

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Hát ebben most tényleg nagyot tévedtél, én nagyon örülök, ha hozzászóltok a témához, az e-mail-emre megérkezett a hozzászólásod, ide viszont nem. Érdekes egyébként, mert még sosem tapasztaltam ilyet (olyat már igen, hogy nem kaptam e-mail értesítést a hozzászólásról). Na de hagyjuk is, én nagyon örültem a levelednek, mert mint írtam sok helyen, én is egy lelkes anyuka vagyok, aki ezen csatornán keresztül próbál meg segíteni az újdonsült anyukáknak a szoptatás nehézségeiben, úgyhogy ha nem haragszol, én beillesztem ide a hozzászólásodat, és köszönöm szépen!!!! És szívesen veszek minden hasonló megjegyzést!!!Mert mennél több anyuka osztja meg itt tapasztalatát és ismeretét, annál többet segíthetünk itt.

    VálaszTörlés
  3. Szóval a hozzászóló megjegyzése (technikai okokból én illesztem be ide:)
    Nagyon tetszik, hogy találtam egy cikket, ami nagy vonalakban összefoglalja a szoptatást az első napokban, bár van 1-2 téves információ, amire szeretném felhívni a figyelmet.

    Tejbelövellés: Valóban általánosan 2-3 nappal a szülés után történik meg, azonban annak sem kell megijedni, akinél ez "várat magára", ugyanis vannak olyan esetek, mikor csak 5. vagy akár 7. napon érkezik meg a tej. Mindkét esetben a legfontosabb a minél gyakoribb hatékony mellrehelyezés.

    Masszírozás: Nem szükségszerű mindenkinek csinálni. Masszírozni akkor érdemes csak, ha nagyon feszül a mell. Ezt érdemes nem túl meleg, nem túl hideg vízben csinálni és nagyon óvatosan, finoman, szinte csak simogatásszerűen, mert az erősebb "nyomkodás" sérüléseket okozhat a mellben.

    Mellszívó: Teljességgel felesleges, hacsak nem akar valaki donor lenni. Írtad a kereslet-kínálat elvét, ami akkor tud érvényesülni, ha igény szerint, kizárólag szoptatjuk a babánkat. Hiszen szoptatás közben termelődik a prolaktin nevű hormon, ami a tejtermelésért felelős. Ergo minél többet helyezi mellre valaki a babáját, annál több teje lesz, ami idővel szépen beáll a baba igényeinek megfelelően. Mindenfajta beavatkozás a szoptatásba (időre etetés, "maradék" lefejése) gátolják a kereslet-kínálat kialakulását.
    Hogy példával is éljek: Én fejtem, mint a güzü, már terhesség alatt is tudtam, hogy donor leszek. Az erősen megnövekedett tejmennyiség miatt azonban a tejleadó reflex is erősebb lett, így a babám folyton fuldoklott a szájába ömlő tejtől. Szerencsére idejében elmentem laktációs szaktanácsadóhoz és még épp idejében sikerült megelőzni egy súlyos, akár a szoptatás befejezésével járó szopisztrájkot. A fejést a lefejt mennyiséget fokozatosan csökkentve abbahagytam és kb 2-3 hét múlva beállt a kereslet-kínálat. Immár 8 hónapja szoptatom igény szerint és problémák nélkül a babámat.

    Mellgyulladás: A szoptatás után a mellben maradó tej folyamatosan kering a tejcsatornákban, viszont a mellgyulladást nem ez okozza, hanem a felgyülemlett tej, vagy a tejcsatorna sérülése, elzáródása (például ugye túl erős masszírozás miatt). Kezelni és megelőzni is ugyanúgy lehet: minél gyakoribb mellrehelyezéssel!!! Fejni ekkor sem feltétlenül szükséges, mert a helytelen fejési technikával csak még nagyobb kárt lehet csinálni.

    Lefejt tej: Ha valaki mégis fejne, hogy "legyen későbbre", nem árthat tudni, hogy a 6 hónapos eltarthatóság mályhűtőládára vonatkozik, a hűtőszekrény mélyhűtőjében mindössze 3 hónapig tárolható. Így ezt érdemesebb felajánlani olyannak, aki valami okból nem tudta megkezdeni gyermeke sikeres szoptatását.

    És végül amit a legfontosabbnak tartok még leírni, hogy ha valaki bizonytalan a szoptatást illetően, vagy bármi problémája van, keressen fel egy laktációs szaktanácsadót (ibclc.hu) vagy La Leche Liga tanácsadót (lll.hu)! Hiszen nekik ez a szakmájuk, ellentétben a "jóakaró" nőrokonokkal, gyerekorvossal és védőnővel ellentétben!

    VálaszTörlés

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van