2010. május 30.

Kismamajóga

Sokfelé hallom az alábbi kérdéseket, s bevallom, bennem is felmerült az elmúlt időszakban:

Szabad-e jógázni terhesen?
Mi az a kismamajóga?
Sőt! Egyáltalán mi az a jóga?

Az én véleményem eddig az volt, hogy a jóga olyan torna ill. mozgásforma, aminek az a lényege, hogy bizonyos testhelyzetekben sokáig erőlteti és így kínozza magát az ember, és ez nekem nem igazán tetszett... (Jó, valójában tudtam, hogy ennél biztosan többet jelent, de valahogy nem keltette fel az érdeklődésemet.)

Viszont mostanában hallottam a kismamajóga jótékony hatásairól, egyre többet olvastam róla, s így már én is látom az értelmét!

Ezért szeretném nagy vonalakban leírni az így szerzett ismereteimet, mert mint megtudtam, az elsőterhes kismamáknak ez különösen hasznos, hiszen ezzel felkészülhetnek az ismeretlenre, különös tekintettel a szülésre, de persze a többedszer szülő nők is sikeresen alkalmazhatják. El is döntöttem, hogy én a második terhességem során megpróbálom elsajátítani a kismamajógát, nem titkolt szándékom vele az, hogy a szülést ezúttal megkönnyítsem saját  magam számára.

Tehát röviden a kismamajógáról:


Miért jó a kismamajóga?

A terhesség 9 hónapja alatt a kismama mind testi, mind lelki változásokon is keresztül megy.
A fizikai állóképesség, edzettség, a megfelelő erőnlét fontos nemcsak saját testünk, de a bennünk fejlődő kis élet egészsége szempontjából.
A kismama lelki egyensúlya, életvitele mind mind hatással van a kisbaba mentális fejlődésére, ezért a nyugodt, kiegyensúlyozott életérzés fenntartása, és a boldog családi légkör kialakítására kell törekednünk.


Hogyan segít ebben a kismamajóga?

Mint kiderült tehát számomra, a jóga nemcsak fizikai, hanem szellemi, mentális egyensúly elérését is elősegíti.

A kismamára a 9 hónap alatt nagy fizikai, testi változások várnak, amire felkészülhetünk megfelelő sporttal, testedzéssel. Ennek egyik legkézenfekvőbb lehetősége a kismamajóga, ugyanis a kismamák számára kialakított speciális mozgásformák pontosan a szükséges izmokat fejlesztik, viszont nem alkalmazza a terhesség szempontjából nem ajánlott mozgásokat.

A terhesség egy nő életében talán a legnagyobb s legmélyebb lelki változásokat eredményezheti. Az anyává válás, a felelősség, az aggódás, a félelem, a mi van, ha... kezdetű mondatok súlya a kismama vállára nehezedik, viszont a baba fejlődése szempontjából pontosan a kiegyensúlyozottság elérése a cél. (Na de hát mondja azt valaki egy aggódó kismamának, hogy ne aggódj! Nem sok értelme van).Viszont a jóga segítségével a kismama megtanulhatja kizárni a külvilágot, s egy olyan szellemi, mentális szintet érhet el, ahová nem szűrődik be a külvilágból a stressz, a gondok kívül maradhatnak, s a kismama megtanulja figyelmét befelé irányítani, saját testére, s így babájára figyelni.


Tehát a kismamajóga lényege:

átmozgatja az egész testet, s felkészíti a kismama izmait a 9 hónapos fizikai megterhelésre, különös tekintettel a szülésre, valamint segít a kismamának már a terhesség alatt kialakítani és elmélyíteni a kapcsolatot a babával, és a vajúdásra való mindennemű felkészítésben is nagy segítséget nyújt. Tehát összességében elmondhatjuk, hogy a  a kismamajóga tulajdonképpen egy alternatív szülésfelkészítő módszer.

Elsődleges szempont a jóga esetében is, hogy mindig csak addig végezzük, amíg jól esik, ne erőltessük meg magunkat túlzottan, de a jóga oktatók a túlzott óvatosságtól is szokták inteni a kismamákat.

Részemről annyit mondhatok, hogy nekem maga a cél tetszik. De vajon milyen gyakorlatokat kell végezni? És mennyi idő alatt lehet elsajátítani a jóga tudományát?


Nos! Ha megtetszett a kismamajóga, tarts velem. Feltett szándékom, hogy folyamatosan elsajátítom a kisjógát, melyről itt a blogban folyamatosan beszámolok nektek, s ha van kedvetek, tanuljatok velem!

Oszd meg barátnőddel, ismerősöddel, kismamatársaddal:

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van