2010. május 10.

TGYS - még egy "kiskapu"!

Gyorsan használjátok ki az utolsó lehetőségeket!

Mint tudjátok, a 2010. május elsejével hatályba lépett törvénymódosítással szigorodnak a TGYS igénylés feltételei, de még van egy "kiskapu"!

AZ OEP állásfoglalása szerint vannak esetek, amikor 2010. május 1-je után született gyermekek esetében még alkalmazható a régi 2010. április 30-án hatályos jogszabály.

Nagyjából összefoglalva ez a szabály az alábbiakat jelenti:
Mint már biztosan tudjátok, a TGYS, vagyis a terhességi gyermekágyi segély a szülési szabadság idejére jár, amit a kismama döntése eszerint a szülés várható időpontját megelőző 28 nappal már megkezdhet. (de legkésőbb a szülés napjától). Nos tehát ha a TGYS igénylését a szülés előre várható időpontját megelőző 28 nappal már igénybe veszed, akkor a régi szabályok az érvényesek.

Remélem érthető, de mondok egy példát:
Ha Te 2010. május 10-én szülsz, akkor a TGS-t igényelheted 28 nappal korábban, vagyis április 12-től, ami alapján a régi szabályok szerint kell számolni!

Ez azonban persze nem ilyen egyszerű, mindig vannak különleges esetek. A lényeg, hogy ha belefér a május 1-e előtti időszakba a 28 nap, és így igényled a TGYS-t, akkor az összeg megállapítása a 2010. április 30-ig hatályos szabályok szerint történik.

Tehát a példánkat tekintve a gyermek előre láthatólag május 10-én születik, akkor nem elég, ha visszafelé számolva a 28 nap áprilisra esik, nem választhatod azt, hogy a szülés várható időpontja előtt 1 héttel igényled a TGYS-t, az igénylés kezdő napja április legyen!

Akinek még számít, az mindenképpen ezt alkalmazza, ha teheti!!!! Remélem, segítettem egy-két kismamának ezzel a tippel, az már főnyeremény számomra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van