2010. május 20.

Kismama (terhesség) és a Toxoplazmosis

Gondolom, teljesen tisztában vagy vele, hogy minden, amit ebben a csodálatos 9 hónapban teszel, ill. nem teszel, összefüggésben lesz a babával. Hiszen ő jelenleg a szervezetednek szinte része, mindenből kap a köldökzsinóron keresztül, amit eszel, lélegzel.

Jó, ha tudod, hogy a terhesség miatt a kismamák immunrendszere legyengül éppen a baba miatt, nehogy a szervezeted "védekezzen" ellene, ezért is nagyon fontos, hogy a táplálkozásodban most kifejezetten figyelned kell az ételmérgezés veszélyeire. Lehet, hogy egyéb esetben meg sem érzed, esetleg kisebb hasmenéssel vagy egyéb említésre sem méltó tünettel átvészeled, terhesség alatt azonban súlyos következménnyel járhat minden kisebb hanyagság is.

Ami az ételmérgezés szempontjából kifejezetten lényeges: a toxoplazmosis, listeria, és szalmonella, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Ebben a bejegyzésben a toxoplazma fertőzésről beszélünk.


Toxoplasmosis:


Mi okozhatja a toxoplazmosist?
Ezt a mérgezést többféle módon is megkaphatjuk, többek között és első sorban a nyers állati húsok okozhatják. A nem kellően átsült húsokra különösen figyeljünk. De nemcsak az étel, hanem a higiéniai szabályok betartása is az elsők között szerepel. Fontos, hogy a vágódeszkát, kést mindig jó alaposan mossuk meg, mert a nem kellő figyelmességgel megtisztított vágódeszka, evőeszköz is veszélyes. Húsdarabolás vagy bármilyen nyers hússal végzett művelet után jó alaposan mossuk meg kezünket!
 Szintén ide tartozik a nem kellően megmosott saláták, zöldségek. Ezért nem ajánlott a kismamák számára pl. a tatár bifsztek, vagy a nem kellően megmosott saláta, ill. földieper.

A macska és a toxoplazma
A köztudatban azonban már eléggé elterjedt, hogy a toxoplazmosis nevű betegség a macskákhoz köthető. Való igaz, hogy a macskák ürüléke is terjeszti ezt a fajta megbetegedést a higiéniás szabályok be nem tartása következtében. A macska ürüléke ugyanis tartalmazza a toxoplazmát, ami (ha nem mosunk kezet) a szájon át kerül az emberi szervezetbe, és így átjut a méhlepényen keresztül, és a babát megfertőzve szem és idegrendszeri megbetegedésért lehet felelős, főként a terhesség korai szakaszában. Ha ez a betegség a terhesség későbbi szakaszában jelenik meg, nem okoz akkora nagy gondot, de azért veszélyes akkor is. A túlzott óvatosság sosem árt, bár nem hiszem, hogy minden kismama otthonából el kellene távolítani a macskát, de lényeges, hogy ha megoldható, a macskaalmot ne a kismama takarítsa, vagy ha végképp nem lehet elkerülni, a gumikesztyű használata mindenképpen kötelező!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van