2010. július 15.

Előtej és terhesség

Az elsőterhes kismamák terhességük alatt nagyon sok új dologgal találják szembe magukat, s mivel minden ismeretlen számunkra, ez aggodalmat vált ki belőlük. Ez viszont egyáltalán nem jó. Ezért próbálok minél átfogóbban beszélni a terhesség során előforduló minden kis apróságról.... Most az előtej kerül "trítékre".

Az előtej azért ilyen bizonytalansági tényező a kismamák számára, mert ez is, mint minden más a terhesség során, ez sem egyforma a kismamáknál, hanem más és más és 1 kismama több terhességénél is változhat...

Gondolj bele, mennyivel jobb lenne, ha azt mondhatnánk, hogy az előtej ekkor és ekkor jelenik meg, ennyi a mennyisége, és kész.

Hát persze, hogy ez nem így működik, de azért nagyjából az általánosságban a következő mondható el:


Mi az előtej?

Az előtej más néven kolosztrum, mely igen tápláló. A baba születése után az első napokban ez a pár csepp előtej bőven elég a kisbaba számára.

Mikor jelenik meg az előtej?
Az előtej általában a 2. trimeszter végén, 3. trimeszter elején jelenik meg. Van azonban, amikor már az elős hetekben észleli a kismama, és sok esetben csak szülés után jelentkezik. Előfordulhat azonban az is, hogy a kismama észre sem veszi.....

(Egyébként a mellbimbót gyengéden meghúzod, megszorítod, akkor láthatod, hogy van-e már előtejed, ugyanis erre az előtej kigyöngyöződik a mellbimbódra.....)


Mennyi az előtej mennyisége?
Az előtej általában 1-2 csepp szokott lenni, de nagyobb mennyiség előfordulása sem ritka.

Milyen színű az előtej?
Az előtej lehet színtelen, enyhén fehéres, de nem teljesen tej színű, de lehet sárga színű is. A tapintása vizes- zsíros.

A későbbi tej mennyiség függ az előtejtől?
Szakemberek szerint a tej mennyiség nem függ sem attól, hogy mekkora a kismama melle, sem pedig nincs összefüggésben azzal, hogy volt- vagy mennyi volt a terhesség alatt az előtej.

S még egyszer szeretném elmondani, hogy a fent leírt jellemzőket csak általánosságban kezeljétek, nem probléma, és nem utal semmi bajra, ha nálatok ez nem így jelentkezik. Hiszen még egyszer: van akinek van előtej, van, akinek nincs. Van, akinek már a terhesség elején megjelenik, van, akinek csak szülés után. Van akinek sok, van, akinek kevés, lehet fehér, színtelen, vagy lehet sárga stb, stb.


Ha hasznosnak találod a cikked, oszd meg ismerőseiddel, küldd el nekik e-mailben, vagy kattints a tetszik gombra a szöveg alatt, hogy a kismamatársaid tudják, érdemes-e elolvasniuk a bejegyzést! Köszi!

Oszd meg barátnőddel, ismerősöddel, kismamatársaddal:
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van