2009. június 28.

Mi legyen a kisbaba neve?

Hát igen! Ez kemény dió!

Ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy egy gyermeknek milyen névvel kell leélni az életét! Gondold el! Mit érezhet Túró Rudolf, Tisza Virág, (ez még nem is olyan gáz), vagy Nemoda Buda (ezt egy TV műsorban hallottam). Szóval nem szabad elbagatellizálni gyermekünk névválasztását. Egyáltalán nem vicces, ha a gyerekünknek találó nevet akarunk adni, és nem is olyan találó, hanem pl. ürügy lesz az ovis- vagy iskolás korban a csúfolásra. Nem a kreativitásuk megcsillogtatása a cél, hanem az, hogy gyermekünk jól érezze nevével magát a bőrében. Előfordul, hogy a vezetéknévvel is vannak kisebb "kanyarok", de hát az ugyebár adott.

Bár könnyebb a dolgod, ha van egy gyermekkorodban kiválasztott név a kisbabád számára, amire mindig is vágytál. Vagy ha párod ragaszkodik ahhoz, hogy az Ő nevét viselje a kicsi, ha kisfiú. Erről egyébként teljesen szélsőségesek a vélemények. Egyes családokban semmiképpen sem lehet más a gyermek neve, másoknál pedig bármi lehet, csak ugyanaz ne! Ezt kettőtöknek kell eldönteni! (Egy biztos. Ha ugyanaz lesz a gyermek neve, ő mindig csak ....ke, és ......ka marad, még 40 éves korában is. Tapasztalat a környezetemből.)

Szóval ha nincs egy kiválasztott név, és tanácstalan vagy, szeretnék egy pár szempontot és pár jó ötletet figyelmedbe ajánlani a kisbaba nevének kiválasztásához:
  • Pároddal vegyetek elő egy utónév könyvet vagy naptárat, és írjátok fel egy kis cetlire a lehetséges neveket, azokat húzzátok alá. Írjátok mellé a beceneveket is, mert lehet, hogy azok fognak dönteni. Úgysem teljes nevén, hanem becenevén fogjátok szólítani.
  • Ne döntsétek el egy hét alatt, használjátok ki rá a 9 hónapot. Többször vegyétek elő a kis cetlit, nézegessétek, ha valamelyik már nem tetszik, húzzátok le róla. Ha esetleg van új név, vegyétek fel azt is a listára, de ezt szigorúan csak szülés előtt három hónappal szabad utoljára. Ugyanis lehet, hogy hirtelen megtetszik egy név, de egy hónap múlva már borzasztónak tartod, és Te úgy nevezted el a kisbabádat. Úgyhogy legyen időd barátkozni a nevekkel.
  • Vegyétek figyelembe azt is, hogy a vezetéknévvel passzol-e! Ez szintén nagyon fontos!
  • Szerintem jó, ha egy névnek van több beceneve, ugyanis elkerülhetetlen, hogy becézzék. Sőt, rosszul sülhet el a dolog, és mondjuk Emilke, vagy Emmácska lesz belőle.
  • Hallgassátok meg a család, és barátok véleményét is, de a végső döntést ketten (esetleg a kistesóval) hozzátok meg a konfliktusok elkerülése érdekében.
Végezetül szeretnék figyelmetekbe ajánlani egy könyvet, mely szintén segíthet nektek a problémában. KATT IDE

Szeretnék a figyelmetekbe ajánlani egy könyvet is, ahol a mai magyar anyakönyveztethető nevek teljes listáját olvashatjátok el eredetével, jelentésével együtt.

Tudjon meg mindent az utónevek, keresztnevek jelentésérõl!

2 megjegyzés:

  1. Pár jó név :D
    Jázmin, Boglárka, Virág, Flóra, Blanka, Bianka, Zoé, Lili, Liliána, Lilien, Lilla, Veronika, Emma, Krisztina, Tamara, Petra, Dalma, Hanna, Panka, Panna, Lenke, Dóra, Dorka, Kinga, Lina, Léna, Zsófia, Zorka, Lara, Laura, Zora, Szófia, Szofi, Léda, Zsanett, Eliza, Diána, Kata, Luca, Janka, Izabell, Kiara, Anna, Blandin, Boróka, Borka, Bora, Bíborka, Kamilla, Rebeka, Renáta, Adrienn, Olívia
    Benedek, Bence, Bálint, Tamás, Roland, Krisztián, Kristóf, Erik, Henrik, Barna, Barnabás, Vince, Vilmos, Dominik, Zsombor, Soma, Hugó, Huba, Olivér, Patrik, Viktor, Ádám, Áron, Máté

    VálaszTörlés
  2. Kiegészíteném a felettem szólót : Szonja, Hanga, Annabella, Viktória, Gergő, Gergely, Márk, Dániel! Most született meg a kislányom Léda Zóra. Most remélem, hogy fiam lesz, őt Máténak fogjuk hívni. :) Jó a cikk!

    VálaszTörlés

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van