2010. április 28.

Hamarosan életbe lép!

Már csak pár nap van hátra!

Mint tudjátok, a családtámogatással kapcsolatos törvényi változások 2010. április 30-a után született babáknál már életbe lépnek. De lássuk mégegyszer mik is a lényeges változások a korábbi gyakorlattal szemben?

  • A TGYS, GYED jogosultságánál figyelembe vett biztosítási jogviszony megváltozott, a szülést megelőző 2 évben már nemcsak 180 nap biztosításban töltött időre lesz szükség, hanem 365 napra
  • a GYED a baba 2 éves koráig jár, de! maximum annyi napra, amennyi időt a kismama korábban biztosításban töltött
  • a GYES már csak a baba 2 éves koráig fog járni szemben a korábbi 3 évvel
  • a családi pótlék összegét befagyasztották
Nos, a lényegesebb változások ezek lennének. Azonban ne felejtsük el, hogy az elmúlt napokban kormányváltás történt, s a FIDESZ újra hatalomra került, akik azt hangoztatták, hogy a kormányváltás után első dolguk egyike lesz, hogy visszaállítsák a korábbi GYES-GYED rendszert.

Már sokat gondolkodtam ezen, hogy vajon visszamenőleg van-e lehetőségük a változtatások eltörlésére. Nos a GYES-sel kapcsolat ban biztosan, hiszen ha valaki 2010. májusában szül, akkor ez a törvény a tényleges hatását majd csak 2012. május után fejti ki, hogy akkor már nem járna a GYES. Addig természetesen könnyedén végrehajthatják a törvényi változásokat. Azonban ha valakinek nincs meg a szükséges 365 napos biztosítási jogviszonya a GYED-hez, 180 viszont meglenne, akkor ő nem fog GYED-et vagy TGYS-t kapni, csak GYES-t, és nem tudom, hogy ezen hogyan tudnak segíteni. Bizakodjunk, hogy ők akarnak, és tudnak is a helyzettel mit kezdeni....!!!!

1 megjegyzés:

  1. HA ESETLEG VALAKI MUNKANÉLKÜLINÉL EGYÜTMÜKÖDŐ ÉS TERHES LESZ KAP GYEST.

    VálaszTörlés

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van