2010. május 13.

GYED, GYES igénylés 2010-ben

Ügyintézés szülés után 3. - Pénzbeli ellátások (GYED, GYES)


Nos, a szülés utáni ügyintézés sorozat folytatódik, időrendben haladunk. Korábban bemutattam, hogy a szülés után azonnal igényelhető támogatások, pénzbeli ellátások igénylésének mi a menete, most pedig folytatjuk a GYED és GYES igénylésével.






  • GYED=Gyermekgondozási díj



Ki jogosult a GYED igénylésére?
Ez az ellátás akkor jár a kismamának, ha korábban volt munkaviszonya, és megvan az ehhez szükséges biztosításban töltött ideje. A 2010. május 1-jén életbe lépő változás szerint akkor jogosult a kismama a GYED-re, ha a szülést megelőz 2 évben volt 365 napos biztosításban töltött munkaviszonya. Az ellátás maximum a gyermek két éves koráig jár, de csak annyi időre, amennyi napot biztosításban töltött. Ezt az ellátást egyébként az édesapa is igényelheti.

A GYED Igénylése: A TGYS vagyis a terhességi gyermekágyi segély után (ami 168 napos időtartam) lehet igényelni, de max. 6 hónapig (bár valószínűleg mindenki igyekszik már másnap beadni a GYED iránti igényt).

A GYED Összege 2010-ben: Keresetfüggő, az igénylést (tehát nem a szülést) megelőző naptári év teljes éves bruttó fizetésed 70%-a, de az összeg maximalizálva van, a GYED ugyanis nem lehet több, mint a mindenkor érvényes minimálbér kétszeresének 70%-a. Jelenleg ez 100.100 Ft!

Ki igényli a GYED-et?
Az ellátás igénylését általában szintén a munkáltató intézi, ha korábban nem másolták le az okiratokat, szükség lehet a baba TAJ számára és születési anyakönyvi kivonatára. Ezeken felül az adatlap kitöltésekor a házastárs adataira is szükség lehet.







  • GYES=Gyermekgondozási segély

Ki jogosult a GYES igénylésére?
A GYES valamennyi kismamának alanyi jogon jár munkaviszony és biztosított jogviszonyra való tekintet nélkül. Tehát ha valakinek nincs és nem volt munkaviszonya, vagy nem érte el a TGYS és GYED igényléséhez szükséges 365 napos biztosított jogviszonyt, a GYES igénylésére lesz jogosult a szülés napjától.

A 2010. április 30- előtt (valamint ha a TGYS igény 2010. április 30-a előtt megkezdődik), a kismamák a GYED után jogosultak még egy éven keresztül a GYES igénylésére is, tehát a baba 2 éves korától 3 éves koráig.

Az ellátás akkor is jár, ha közben a kismama vagy az apuka 8 órás munkaviszonyban dolgozik.


A GYES Összege 2010-ben:
A GYES összegét mindig a legkisebb öregségi nyugdíj összegében határozzák meg, ami jelenleg 28.500 Ft. Azonban ebből az összegből nyugdíjjárulék kerül levonásra, így  nagyjából 25 ezer forint marad.

 

Ki igényli a GYES-t?
A munkáltató biztosan intézi neked az igénylést, a szükséges iratok szintén a baba TAJ kártyája és születési anyakönyvi kivonata, lakcímkártya, valamint az anya/apa személyes iratai, alapadatai a nyomtatványhoz. 

(Amennyiben vannak még kérdéseid ezzel kapcsolatban, az államkincstár honlapján bővebb tájékoztatást olvashatsz: Bővebben )

Amennyiben nincs munkáltatód, én segítek neked.

Ugyanis új szolgáltatás indult a blogon, amely a kismama-ellátások igénylésének intézésében hivatott segíteni.
Az ár a hasonló oldalakhoz képest minimális... (Láttam már 15 ezer forintos ajánlatokat is)
A kínálat az alábbi: TGYS, GYED, GYES igénylés, családi pótlék, és anyasági támogatás igénylés.

Az ár 1 ügy intézése: 3.300 Ft
2 ügynél: 5.700 Ft
3 ügynél: 7.400 Ft vagy 7.900 Ft és ajándékként 1.000 Ft-os kupon, melyet beválthatsz a babakötvény vagy a GYED, GYES intézésénél...

Ha felkeltettem érdeklődésedet, jelentkezhetsz e-mail-en további információért: elsoterhesseg.hu@freemail.hu vagy töltsd ki az alábbi űrlapot IDE  vagy a képre kattintva!





16 megjegyzés:

  1. Köszönöm, nagyon sokat segített!

    VálaszTörlés
  2. Én azt kérdezném hogy 2011 április22-én lessz kétéves a lányom.
    Én igényelhetek gyest?És mennyit kapnék?
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Igen, igényelhet GYES-t, ugyanis jelenleg csak annyit tudunk, hogy a 2010. május 1 után született babák esetében nem jár majd a GYES, de épp a napokban foglalkozott a kérdéssel ismét a kormány, és azt mondták, visszamenőleg változtatnak. Magyarul mindenki igényelheti majd a baba 2 éves kora után a GYES-t a baba 3 éves koráig. A GYES összege jelenleg 28.500 Ft, melyből nagyjából 25 ezer forintot kap kézhez az anyuka.

    VálaszTörlés
  4. Szia,amennyiben nem vagyok magyar állampolgár ,de bejelentett munkám van ugyanannál a cégnél már több mint 3 éve,minden papírral rendelkezem kivéve az állampolgárságot,nekem jár a gyed/gyes?ha igen,ezt nekem kell intéznem vagy a munkaadómnak?Előre is köszönöm válaszodat.

    VálaszTörlés
  5. Én azt szeretném megkérdezni hogy mivel jelenleg is tanuló vagyok ,2010 szeptemberbe született gyermekem után jogosult vagyok-e Gyed igénylésre.

    VálaszTörlés
  6. Ha nem volt más jogviszonyod, akkor sajnos csak GYES-t kapsz. Egyébként a tanulói jogviszonyból figyelembe vennének 180 napot, de a 365 napból a többit le kell fedni munkaviszonnyal!

    VálaszTörlés
  7. Szia! Jelenleg nincs munkahelyem alanyi jogon jár a gyes. Van valamilyen lehetőség arra hogy magasabb gyest kapjak?

    VálaszTörlés
  8. Szia! Én jelenleg Londonban élek, de szeretnék hazamenni és Magyarországon szülni, ápr.10-re vagyok kiírva de csak jan.végén tudok hazamenni. Kérdésem a következő:
    (olvastam, hogy gyes-hez,szükséges min. 4 terhesgondozáson részt venni)
    -Mikor várható ez a 4 vizsgálat?
    -Akkor is igényelhetem ha véletlen lemaradok 1-ről?

    VálaszTörlés
  9. Sajnos nincs! a GYES alanyi jogon jár, de az összege az adott, 28.500 Ft, melyből 9,5% nyugdíjjárulékot vonnak (még, jövőre 10 %-ot), így kb. 25 700 Ft-ot utalnak.

    VálaszTörlés
  10. Kedves Londonban élő kismama!

    A GYES minden magyar állampolgár kismamának jár alanyi jogon, nem kell hozzá a "4 pecsét" a terhesgondozásról. Viszont jár szüléskor egy egyszeri támogatás, melynek anyasági támogatás a neve, és ahhoz kell a 4 megjelenés terhesgondozáson. Annak az összege 65 ezer Ft körül van. De ha nincs meg a 4 pecsét, akkor nem kapod meg! (kivéve ha koraszülött a baba, mert akkor elég 1 megjelenés is)

    VálaszTörlés
  11. Szia. A munkáltatom azt állítja,hogy GYES mellett nem dolgozhatok.Az előbb olvastam,hogy dolgozhatok GYES mellett. Most akkor kinek higgyek?

    VálaszTörlés
  12. Szia!

    100% biztos, hogy GYES mellett 8 órás munkaviszonyban is lehet dolgozni (én is dolgozok, sőt, ha a kislányom beteg, még táppénzt is kapok). Szóval a munkáltatód vagy nem tudja ezt a törvényt, vagy nem akar (még) visszavenni téged.

    VálaszTörlés
  13. Üdv!
    Gyermekem most 18hónapos.Eddig igényeltem a TGYÁS-t,majd igényt kellett benyújtanom a GYed-re is.Az lenne a kérdésem,hogy szintén igényelnem kell e a GYES-t,vagy azt már automatikusan utalják??
    Köszönöm

    VálaszTörlés
  14. Szia kedves GYED-en lévő anyuka!

    Hát, automatikusan kicsiny országunkban sajnos semmi nem történik. Természetesen a GYES-re is külön igényt kell benyújtanod, és persze csatolni kell hozzá valamennyi iratot, mellékletet!De időben add fel a papírokat, hogy ne essen ki sok idő. (nem mintha egyébként nem lenne kiesés a GYES és az a nagy összeg)

    Ha segítségre lenne szükséged benne, keress bátran!
    Addig is Boldog babázást!

    VálaszTörlés
  15. helo!
    azt szeretném kérdezni, hogy suliba járok még fodrász tanulo vagyok, csak idő közben teherbe estem és hogy én kapnék-e valami támogatást?? és ha igen akkor az milyen támogatás?
    előre is köszönöm

    VálaszTörlés
  16. Szia!
    Jelenleg gyeden vagyok, április elsejétől pedig gyesen leszek. Ha most teherbe esek, és még a gyes alatt megszülök, akkor tudomásom szerint ismét igényelhetek gyást, majd gyedet. Azt szeretném kérdezni, hogy ha eközben a terhesség alatt, még a szülés előtt megszűnne a munkahelyem akkor is jár a gyás és a gyed?
    Válaszod előre is köszönöm!
    Györgyi

    VálaszTörlés

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van