2009. június 21.

Terhesség - pajzsmirigy alulműködés

Sikertelen teherbeesési kísérleteink következtében egy egyszerű vérvételből kiderült, hogy pajzsmirigy alulműködésem van. (A TSH 44 körül volt. Azt hittük, a laborban egy tizedes jegyet tévesztettek, de nem.)
Ez a betegség egyrészt nagy mértékben gátolja a teherbe esést, másrészt a pajzsmirigy által termelt hormonnak a terhesség 1-12. hetében igen nagy jelentősége van a kisbaba idegrendszerének kialakulása, fejlődése szempontjából.

Amint kiderült, hogy terhes vagy, azonnal keresd fel orvosodat, aki a terhesség ideje alatt gyakrabban fog megvizsgálni a helyes hormonszint mennyiség biztosítása miatt.Terhesség alatt ugyanis a gyógyszer adagot meg kell emelni, hiszen már nemcsak a saját szervezetünknek kell biztosítani a gyógyszerből a szükséges hormon mennyiséget, de a kisbaba fejlődéséhez is elengedhetetlen a hormon. Ezért ah kiderült, hogy terhes vagy, azonnal menj el az orvoshoz. Terhesség alatt fokozottan figyeljetek oda a gyógyszer helyes szedésére, ne maradjon ki egyetlen nap sem!!!

10 megjegyzés:

  1. Sziasztok!Most 15hetes kismama vagyok és most derült ki,hogy a tsh-m 21,05értéket mutatott.Lehet valami baja a kisbabámnak,nekem ő a harmadik pici?A másodiknál éppen eltért az érték.Mivel soha nem volt baj a pajzsmirigyemmel,ezért szülés után nem szedtem mert senki nem mondta,hogy ez fontos.

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Nekem, mint olvashattad, szintén pajzsmirigy-alulműködésem van, csak én emiatt nehezen is estem teherbe. Amikor elkerültem az endokrinológiára, akkor viszont már terhes voltam, és gyógyszert még nem szedtem. De a doki azt mondta, hogy nem a TSH számít, hanem a szabad hormon szint, vagyis hogy az FT3 és FT4 még ne legyen "csillagos" vagyis a normál értéktől eltérő, mert erre van szüksége a babának, ugyanis az ő szervezete a terhesség első 12 hetében még nem tudja előállítani ezt a hormont, és az anya szervezetéből kapja. Ezért is kell terhesség alatt megemelni a gyógyszermennyiséget! Ez a hormon egyébként a baba idegrendszerének kialakulásához, egészséges fejlődéséhez szükséges. Úgyhogy nézd meg az eredményeden, hogy ez a két érték milyen!

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Sajnos nekem is alulműködésem van.Augusztusban voltam ellenőrzésen ahol a TSH 2,010 volt.Erre a doki azt mondta,hogy most már jöhet a baba!Viszont nekem nem nézte az FT3 FT4-t.Így,hogy nem tudom,hogy jó e azaz érték akkor ne is reménykedjek abban,hogy valóban nagyobb az esélyem arra,hogy most talán sikerül?
    Köszönöm válaszodat és segítségedet!

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Nyugodtan reménykedhetsz a sikerben. Nálam ez úgy volt, hogy a FT3 és FT4 szintje már rendeződött, a TSH viszont még mindig magas volt. S a TSH csak később állt helyre, de a FT3 és FT4 már régen jók voltak.
    És különben ha a doki azt mondta, hogy jöhet a baba, akkor úgy is van!!! Mostmár biztosan össze jön! Hidd el! Eddig azért nem sikerült, mert ez nem volt rendben, de a tested mostmár rendben van, fel van készülve a terhességre, úgyhogy mostmár a baba következik! Szurkolok majd!!!

    VálaszTörlés
  5. az ft3 és ft4 értéket csak akkor írja rá a gép a vizsgálati lapra,ha a tsh szint emelkedett,mert ekkor lehet eltérés ezekben az adatokban.ha tsh szint normális(0.2-4.2),akkor az ft3-ban és ft4-ben nem lehet eltérés!

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok! nekem volt egy terhességem és sajnos a harmadik hónapban elment. Én tudtam a pajzsmirigy problémámról, az én eredményem még most is 5.826, pedig már két éve kezelnek. Már 100-as L-Thyroxint szedek, amikor kiderült hogy terhes vagyok felemelték 125-re és elment a baba. Tanácstalan vagyok mire számítsak, nem élnék túl még egy veszteséget. Lehetséges, hogy van valami más baj is? Nagyon nehezen estem így is teherbe és aggasztóan magas a fehérvérsejt számom az összes labor vizsgálatomnál. Valaki tud erről valamit?

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok! Én is szedtem L-Thyroxint anno alulműködésre, de az túlságosan felnyomta a ploraktin szintemet, ami akadályozza a teherbeesést. Ezért váltott a professzor Letrox-ra, azóta minden oké, azzal a közérzetem is jobb lett - és már babát várunk :)
    Esetleg kérdezz rá a dokidnál, hátha... Sok sikert!

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok.Nekem a TSH 42,8,és közbe kiderült,hogy babát várok,és azért szökött az egekbe.AZ endokrinológus eléggé elijesztett,viszont a nőgyógyász azt mondta ne idegeskedjek.Teljesen el vagyok keseredve,nehogy baj legyen babával.Mit mondotok?

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!
    Nekem is ugyanez a problémám, nem volt rendszeres a ciklusom, volt, hogy 96 napra jött meg! Elmentem a nőgyógyászomhoz,egyrészt a babaprojekt végett, másrészt zavart, hogy rendszertelen a menzeszem, ő elküldött hormonvizsgálatra! Kiderült, hogy a Tsh-m 10,2 és ez okozza! Majd egy évembe került, hogy jó eredményt produkáljak! Ez év májusban 2,65 lett az eredményem, nagy volt az öröm, végre talán sikerül teherbe esnem! 3 hónapra rá, megint rossz lett az eredményem, 6,52, egy hónap telt el, most megint jó, már ott tartok, hogy 2 szem L-Thyroxint szedek, az 50-esből.Lassan 2 éve próbálkozunk, de még nincs eredménye! Meddig kell még várnom?

    VálaszTörlés
  10. sziasztok!nekem az fsh magas,szedem a letroxot,és nagyon el vagyok keseredve!

    VálaszTörlés

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van