2009. július 9.

Szolárium és szauna a terhesség alatt

SZOLI
A szolárium sugárzási intenzitása sokkal nagyobb a naptól, bár igaz, abból hiányoznak a káros sugarak, de a szoláriumot az orvosok egyáltalán nem ajánlják, mivel azok mégis csak sugarak!!! Az utóbbi híradások szerint pedig mégiscsak kiderült, hogy a szolárium is tartalmaz káros sugarakat, annak ellenére, hogy eddig épp az ellenkezőjét állították!


BARNÍTÓKRÉM
A barnítókrém kismamákra való hatását valójában még sosem tesztelték le. Szintén Rád van bízva, hogy bevállalod-e.

SZAUNA
A szauna használata kismamáknak egyértelműen szigorúan tilos! Már az a tény is bőven elegendő a tiltáshoz, hogy mi is a szauna? Igen magas hőmérsékletű száraz (vagy éppen gőz) fürdő. Magyarul átmelegszik a tested, így nyilvánvalóan a méhed is, ami pedig (már Ti is nagyon jól tudjátok, hogy?..... igen!) ártalmas a babának. A fertőzés veszélye pedig itt is fokozottan fenn áll! Mert OK, hogy magas a szauna hőmérséklete, elpusztulnak a kórokozók, de legalább is nem terjednek olyan nagyon.............. De hát gondoljunk már bele! Megéri a legkisebb kockázat is????

Ilyenkor szokták feltenni a kérdéseket, hogy:
"De az infraszauna is tilos? "
és
"Ha nem olyan magas a hőmérséklete a szaunának, akkor is tilos?"
"És akkor is, ha nem olyan sokat vagyok benn?és akkor is, ha.......................?"

Igen! Ez egy jó kérdés! Szerintem az orvosok sem tudnak biztosat! Amiben kételkednek, attól eltiltják a kismamákat biztos ami biztos alapon!



De hogy használod e Te kismamaként a szaunát, vagy nem?.....szerintem mindenkinek magának kell döntenie!

Egyébként szívesen veszem, ha bárkinek van tapasztalata, vagy más a véleménye ezzel kapcsolatban! A megjegyzés doboz a Ti felületetek a vélemény cseréhez, vitához, és kérdezhettek, válaszolhattok is rá egymásnak, ha én nem tenném! Eddig nem nagyon aktivizáltátok magatokat!!! (Fekete pont) Pedig egymásnak is nagyon sokat segíthetnétek azzal, hogy a megjegyzéshez hozzáírjátok a saját ismereteiteket. Talán legközelebb Te találsz hasznos info-t közöttük!

14 megjegyzés:

  1. Kedves kismamák!

    Finnországban élek, ami köztudottan a szaunák és szaunázók paradicsoma, és itt az orvosok egy szóval sem tiltják a szaunába járást a terhesség alatt. Az egyetlen amire figyelni kell, hogy csak addig maradjunk bent amíg jólesik! (Ez amúgy a "normális" emberek szaunázására is vonatkozik - Magyarországon sokszor tapasztalom, hogy az emberek órát nézve szaunáznak, próbálnak betartani valami esztelen szabályt hogy ennyi és ennyi percig kell bent maradni. Hova lesz így az élvezet, az ellazulás, ami a szaunázás lényege??) Én általában 5-10 percnél tovább úgysem bírom, ennyi idö alatt pedig nem melegszik fel az ember teste (és méhe) annyira, hogy ez ártana a babának.

    Természetesen ez mindenkinek a saját döntése. De ha jólesik, élvezzük mi is :)

    -Judit, 16. hét

    VálaszTörlés
  2. Kedves Judit!

    Köszönöm, hogy hozzászóltál a témához! Igazad lehet a Magyarországon elterjedt szaunázási szokásokkal kapcsolatban, hogy mi még csak "utánozni" próbáljuk annak helyes módját! Mert ha azt olvassuk valahol, hogy csak akkor van igazán hatása, ha x percet ott töltünk, akkor mi megpróbálunk x percet ott tölteni, különben minek az egész. Talán a magyar orvosok ezt nagyon jól tudják, s ezért tanácsolják a szaunázás mellőzését terhesség alatt.

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Én is bizonytalan voltam, és meglérdeztem az orvosomat. Teljesen megbízom benne, és azt monsta, hogy általában nem szokták ajánlni a testhő emelkedése miatt, de mindezidáig senki nem bizonyította, hogy egyértelműen káros. Azt mondta, hogy ha valaki eddig is csinálta, mértékkel folytathatja nyugodtan. Megmondom őszintén, én ennek ellenére nem fogok elmenni. Nem azért mert nem volt meggyőző, hanem mert úgy érzem, nem kockáztatnék, akkor sem, ha nem bizonyította be senki, hogy káros; a valós (!) fertőzésveszélyről nem is beszélve.
    Azt viszont nem árt tudni, hogy vannak már bababarát kismamaszaunák, amelyek 40 fok körül üzemelnek, és teljesen biztonságosak, akár újszülöttet is be lehet vinni. A hő nem ugynaz, de talán az élmény megmaradhat, legalább egy kicsit :-)

    A másik, amihez hozzászólnék a barnulás. A szolárium valóban káros, ez nem vitás. A barnítókrémről viszont tudni kell, hogy egy olyan anyag van benne, amely a bőrrel érintkezve, gyakorlatilag annak nedvességtartalmát felhasználva oxidálja a vas atomokat, és a hatóanyag, ami a barnulást okozza nem más, mint a rozsda. Ez színezi el a bőrt. :-( Persze, a szervezetünk szenzációsan védi önmagát, de nem vagyok benne biztos, hogy ér ennyit a barnaság. Persze ez az én véleményem!

    Senkit nem akarok ijesztgetni, vagy megbántani ezzel, álszentség lenne azt mondani, hogy most már mindenről szívesen lemondok, úgyis a Picúr számít, nem én. Mindenkinek mások az igényei, mindenki mást tart fontosnak. Én is nagyon szeretek vonzó lenni, és barnán sokkal csinosabbnak érzem magam; az ember egészségesebbnek tűnik, ha szép a bőre. Tudom, hogy egyre több dologról kell lemondanom, és nem könnyű. Oda az uralom a testünk felett, oda az alakunk, az önállóságunk, a karcsúságunk, egy-egy koccintás, és még a barnaságom is áldozzam fel? Biztos sokaknak végig futnak az agyán hasonló gondolatok.
    Szerintem mindenkinek magának kell eldönteni, hogy mennyi áldozatra képes magzatáért úgy, hogy ő is boldog, elégedett és kiegyensúlyozott nő, és feleség maradhasson. A Férjünknek és Kisbabánknak is ez a LEGFONTOSABB. (Talán Magunkról nem is beszélve... :-)
    Lesz még alkalmunk áldozatkésznek, gondoskodónak és önfeláldozónak lenni... szerintem.

    PR (Regina 10.hét)

    VálaszTörlés
  4. sziasztok!

    Bár én nem élek Finnországban, de nagyon szeretek szaunázni. Szerintem, ha az ember figyeli a saját testét, annak jelzéseit, illetve terhességnél a babád mozgását, az ő reakcióit m értékkel lehet szaunázni. Semmilyen szakirodalom nem szól a szaunázás káros hatásairól a baba várás alatt. 26 hetes terhes vagyok, előtte is viszonylag rendszeresen szauáztam és most is ezt teszem. Olyan hőmérsékleten és ideig, amíg jól esik. Szaunázás után könnyebbnek, frissebbnek, érzem magam - általánosan sokkal jobb a közérzetem. Ha én jobban érzem magam, az jobb a babának is!
    Mivel a terhesség nem betegség, ha z anyuka betratja, hogy mindent mértékkel csinál és odafigyel a teste jelzéseire ugyanúgy élheti az életét, mint a terhesség előtt.

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!

    Én a szoláriumot a D-vitamin szintem növelése miatt fontolgatom, nem szépészeti szempontok az irányadók.
    De még elolvasok pár cikket, megkérdezem az orvosom aztán döntök. Első a baba!:)

    VálaszTörlés
  6. Gratulálok az elő babához, és teljesen jól csinálod! Annak idején én is elolvastam sok-sok cikket és állsápontot, majd pedig döntöttem az én belátásom szerint ill. az orvosom véleményével együtt!
    Jó egészséget, és további boldog babavárást

    VálaszTörlés
  7. Érdekes:

    „A szaunázás kedvező hatásában terhesség alatt a szauna ismerői és szakemberei egyetértenek”, írja dr. Hartmann (5), aki Németországban vizsgálta ezt a kérdést. Gyorsabban és könnyebben szülnek azok a nők, akik rendszeresen, hetente egyszer, a terhesség teljes ideje alatt szaunáznak.

    A terhes nő közérzetére pozitívan hat a szaunázás. A hetenként ismétlődő kiizzadás megóvja a szervezetet a vízfelhalmozódástól, a „túlzott” reakciótól és megakadályozza a szövetek túlságosan erős vízvisszatartását. A nagyobb mennyiségű vízfelhalmozódás a veseműködés összeomlása mellett és a vérnyomás növekedése mellett a praeeklampsie betegség jeleihez tartoznak („terhességi mérgezés”), amely veszélyezteti az anyát és a magzatot is. A szaunázás közbeni rendszeres testsúly ellenőrzés a nő szempontjából fontos megelőző eljárás, mert ily módon azonnal észrevehető ha a testsúly hetente 500 grammnál többet gyarapodik és ez arra ösztönzi a terhes nőt, hogy felkeresse a kezelőorvosát.

    A szaunázás tréningező hatása a vérerekre, a vérkeringés szabályozására (vérnyomás) és a szív teljesítményére a terhes nő számára épp olyan előnyös, mint az izomzat és a lélek ellazulása.

    A szervezet salaktalanítása bizonyára elvégzi a magzat anyagcsere-termékeinek kiválasztását is amely együtt ját az erős izzadással. Ez a magyarázata annak, amiért a szaunázó kismamák kevesebb terhességi panaszról számolnak be. Saját tapasztalataink mellett Finnország nagy tömegkísérlete is - ahol a legtöbb finn úgy látja meg a napvilágot, hogy anyja méhében hetente legalább egyszer már szaunázott is - bizonyítja , hogy a terhes anya szaunázása nem jelent veszélyt a magzatra.

    Az újszülötteken és fejlődésükben sem figyeltek meg semmiféle elmaradást. Legendás hírű a finn emberek ügyessége. A finn nép fiai között feltűnően nagy számban vannak azok, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az emberiség sport-, szellemi és művészi teljesítményében. Ezt bizonyítja például, hogy a csupán 4,5 milliós finn népességen belül nagy számú Nobel-díjas, költő, zeneszerző, építész stb. és olimpiai bajnok található. Számtalanszor hallani a finnektől, hogy a kiváló teljesítmények a folyamatos és rendszeres szaunázásnak tudhatók be.

    VálaszTörlés
  8. Ez tényleg nagyon érdekes bejegyzés! Az az érdekes, hogy egyes orvosok szigorúan tiltják, mások pedig kifejezetten ajánlják.
    Nagyon köszönjük a bejegyzést! Másokat is erre kérek, hogy bármely témához kapcsolva nyugodtan írják le tapasztalatait, ismereteit.

    VálaszTörlés
  9. "Veszélyes-e a terhes nők vagy magzatuk számára a szaunázás?

    Épp ellenkezőleg. A várandósok általában kellemesen érzik magukat a szaunában. Mivel ebben az állapotban könnyen indokolatlanul megnőhet a szervezet vízvisszatartása, az izzadás sokat segíthet. Így a megnövekedett vízfelvételt kiküszöbölve könnyebben mérhető a testsúly valódi növekedése, jobban nyomon követhető a magzat növekedésének üteme."


    Holnap el is megyek :) 34.hetes kismama :)

    VálaszTörlés
  10. 34.héten vagyok. ma voltam szaunázni. 45-55 fokos gőz és 50-55 fokos aroma. 5 percnél nem voltam tovább.
    a baba szerintem észre sem vette, mert jót szunyókált.
    előtte-utána fürdőzés. kitűnő volt. csak ajánlani tudom.
    az orvos valószínű azért tiltja, mert amiről nincs ismerete, azt inkább tilt. :((
    utánanézni meg nem akar. meg ezt tanították neki 40 éve az egyetemen... meg lehet, hogy most is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. En Olaszban elek es a nogyogyaszom sved, aki minden kismamanak ajanla a szaunazast hetente 1x max 1o percig.Az o kismamai konnyen szulnek es a terhesseget is konnyen viselik.En a 2. szaunas :)terhesseget kezdtem most nala .Az elozo terhessegem IDDM-es iker terhesseg volt, igy duplan veszelyeztetett, de ennek ellenere az ikrek idore normal sullyal kipottyantak, sot a terhesseget szinte eszre sem vettem. Most 8 hetes veszelyeztetett terhes vagyok az IDDM miatt, de mar a 4. hettol jarunk szaunaba egyenlore hetente 2x es igen frissnek erzem magam, semmi faradekonysag , semmi surun pisiles, vagy hanyinger.Persze a szauna utan mindig jokat alszok, de egyebkent nem szenvedek alomkorban.
      Ezek az en szemelyes tapasztalataim:)
      Az 1. terhessegemmel Mo.-n szauna nelkul a szokasos terhessegei tuneteket produkaltam - akkor meg az I -es cukorbetegseg nelkul es a vegere igen csak koverlett a bokam.

      Törlés
  11. Sziasztok lenne egy kerdesem,szaunamesterkent heti 4-8alkalommal benn tartozkodom a 80fokos szaunaba es 12perces felontest tartok.Kiderult hogy 6hetes kismama vok velemenyetek szerint arthat a babamnak?Igaz en nem erzem magam rosszul de azert kivancsi lennek a velemenyekre!?Ildzso:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. NEm lesz semmi baja a babának, ha te jól érzed bent magad. Én egész terhességem alatt rendszeresen jártam szaunázni és semmi baj sem lett.

      Törlés
  12. Sziasztok!
    És mi a helyzet az infraszaunával, szoláriummal? Valakinek van személyes tapasztalata?

    VálaszTörlés

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van