2010. január 19.

GYED GYES TGYÁS összege 2010 - mennyit kapok?

Sajnos a pénz kérdés a gyereknevelés körül is gyakran elhangzik:

"Én kaphatok TGYS-t?"
"Mennyi lesz a GYED összege?"
"Miért csak GYES-t kapok?"

Most a kismamaként ill. már anyukaként kapható családtámogatási rendszerről szeretnék egy kis ismertetőt írni Nektek, valamint a egy jó tanáccsal is szolgálnék, hogy hogyan van módod arra, hogy több pénzt kaphass.


Családtámogatási rendszer Magyarországon:Mint azt biztosan hallottátok, a közelmúltban szavazta meg a Parlament a kismamák ellátásáról szóló törvény módosítását, miszerint az eddigi  GYES 3 éves ellátás 2 évre csökken. Akik 2010. április 30-ig szülnek, azok a kismamák még 3 évig jogosultak GYES-re, (kíváncsi vagyok, hány alkalommal indul meg korábban a szülés, mint az átlag) utána azonban csak 2 éves ellátásra jogosult mindenki, ugyanis a GYES alanyi jogon jár. A GYED-del kapcsolatosan annyi változás történt, hogy maximum annyi időre jár, mint amennyi napot a kismama biztosításban töltött, a jogosultság biztosításban töltött időre vonatkozóan 180-ról 365 napra emelkedett, s az nem változott, hogy max. a gyermek 2 éves koráig. Ja! És a családi pótlék összegét befagyasztották.

Szóval ezeket figyelembe véve az alapvető szabályok:TGYS vagy TGYÁS (terhességi gyermekágyi segély) :


Jogosultság: Szülést megelőző 365 napos biztosításban töltött idő
Időtartam: összesen 24 hét (168 nap), mely megkezdhető a szülés várható időpontját megelőző 28 nappal (4 héttel), így természetesen szülés után csak 20 hétig jár a TGYS
Összege: A szülés időpontját megelőző évi keresetedet figyelembe véve a bruttó béred 70%-a.
Levonás: csak SZJAGYED (gyermekgondozási díj) :


Jogosultság: legalább 365 nap biztosításban töltött idő, 2010. április 30. előtt 180 nap
Időtartam: a gyermek 2 éves koráig, de a változásokat figyelembe véve 2010. április 30. után szülő kismamáknak maximum annyi időre, mint amennyit biztosításban töltött
Összege: Az összeg számításakor (LÉNYEGES) az előző évi keresetedet figyelembe véve a bruttó béred kétszeresének 70%-a, de max. a minimálbér (2010-ben 73.500.- Ft) kétszeresének 70%-a. (102.900,- Ft)
Levonás: SZJA + nyugdíjjárulék, ami jelenleg 9,5%.GYES (gyermeknevelési segély) :


Jogosultság: alanyi jogon jár (persze feltételek itt is vannak, de az extrém eseteket nem említem)
Időtartam: 2010. április 30-ig szülő kismamáknak 3 évig, utána 2 évig. (kivéve ikerterhesség, ott jár 3 évig a GYES, ráadásul 200%)

Összege: az öregségi nyugdíj legkisebb összegével azonos, 2009-ben 28.500,- Ft, mely a 9,5 % nyugdíjjárulék levonása mellett beleszámít a szolgálati időbe

(Ha közben megszűnik a munkaviszonyod, vagy munkahelyed, vagy táppénzre mentél, kérdezz nyugodtan, ha tudok, válaszolok, de most itt minden esetet képtelenség felsorolni. Majd írok egy bejegyzést is konkrét esetekről is....)Családi pótlék:


A családi pótlék összegét 2009. júliusában a már említett szavazáson a parlament befagyasztotta, valamint a közoktatási intézményben tanuló gyermekeknél 23 évről 20 éves korhatárra csökkentette. Így az összeg 2010-ben nem emelkedett, ugyanannyi, mint 2009-ben. Ennek megfelelően
 • 1 gyermek után: 12.200 Ft, egyedülálló szülő esetében 13.700 Ft. 
 • két gyermek esetén ugyanez a két összeg 13.300 és 14.800 Ft gyermekenként, 
 • három vagy több gyermeknél pedig 16.000 Ft és 17.000 Ft gyermekenként. 
 • Tartósan beteg gyermek nevelése esetén pedig 23.300 és 25.900 Ft gyermekenként.Egyszeri anyasági támogatás:Jogosultság: alanyi jogon jár mindenkinek, feltétele, hogy a kismama a várandóssága idején legalább 4 alkalommal megjelent terhesgondozáson. (koraszülés esetén legalább egyszer)
Összege: megegyezik az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-ával, ikergyermekek esetén 300%-ával.


Babakötvény:


Fix összeg, 2006.01.01.-től mindenkinek alanyi jogon jár, összege 2006-ban 40.000 Ft volt, 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben 42.500 Ft, a későbbi évekre járó összeget pedig évente határozzák meg. Ezt az állam automatikusan egy Államkincstárnál nyitott számlán helyezi el, amit kérésedre átutalnak egy általad nyitott pénzintézeti számlára. Erre a gyermek 18 éves koráig befizetéseket teljesíthetsz, mely összeghez az állam is befizet az általad fizetett összeg 10 %át, max. 6.000 Ft-ot évente.Bővebb info: www.babakotveny.info


És ígértem egy "trükköt", hogy hogyan kaphatsz több TGYS-t és GYED-et. Íme:

Ha babatervezéskor figyelembe veszed a szülés várható időpontját, ami ugye 9 hónap múlva esedékes, akkor: ha március körül tervezitek a babprojektet, akkor érdemes várni még egy hónapot, hogy a baba januárban szülessen meg, és akkor valószínűleg több pénzt kapsz majd, hiszen az előző évi béred már nem a tavalyi, hanem az idei lesz (hiszen jövő év elején szülsz, akkor számítják ki a TGYÁS összegét).
Ugyanez a helyzet, ha július közepére esik a születés ideje. Ugyanis ha július 18-a után szülsz, akkor a TGYS éppen áthúzódik a következő évre, január elejére, így amikor megállapítják számodra a GYED összegét, az előző évi béred már szintén az idei évi kereseted lesz, így szintén magasabb a GYED alapja (bár ez max. a minimálbér kétszeresének 70%-a lehet, és nyilván ez a kalkuláció csak akkor lehet fontos a számodra, ha a tényleges fizetésed ezt nem éri el, és ha a fizetésed évről évre emelkedik (mégha hangyányit is). Szóval a második esetben a babaprojektet október legvégére, de inkább november elejére kell ütemezni...


Új szolgáltatás indul az ElsőTerhesség.hu blogján:
A témával kapcsolatosan rengeteg az érdeklődő és a kérdező, a bizonytalan kismama... Ezért is indítunk egy új szolgáltatást ügyintézés kismamák részére.... GYES, GYED, stb. igénylés, ügyintézés, papírmunka, vagy bármi más ezzel kapcsolatban....

Erre a linkre  kattintva tudsz jelentkezni, és e-mailben megtudhatod a további részleteket...


Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

419 megjegyzés:

 1. Üdvözletem remélem tudtok segíteni nekem helyzetem a következő pár napja csináltam terhességi tesztet, pozitív lett viszont most sajnos táppénzen vagyok, és sajnos valószínű, hogy amint visszamegyek dolgozni, felmondanak nekem lassan 1 éve van folyamatos munkaviszonyom az érdekel, hogy ilyenkor mi a teendő, melyik az a segély ami nekem jár, valamint mikortól mit lehet igényelni? Sajnos igen zöldfülű vagyok a témában, számomra nem sokat jelent a gyed, gyes stb kifejezés valaki fel tud homályosítani a témáról?

  VálaszTörlés
 2. Kedves Kismama!

  Szerintem ne aggódj a felmondás miatt, elég lesz akkor gondolkodnod, ha már tényleg felmondtak. Egyébként ha mégis így lenne, próbálj meg beszélni a főnököddel, mondd el neki, hogy kismama vagy, mit tehetnétek az ügyedben.

  Egyébként a többi kérdésedre a válasz: próbálom emberi nyelven megfogalmazni :-)
  A különféle járandóságok igénylését a munkahely intézi a foglalkoztatott részére. Először a terhességi gyermekágyi segély = szülési szabadság jár a kismamának fél évig, mely megkezdhető a szüléskor is, vagy előtte 4 héttel (de ekkor nyilván szülés után már csak fél év - 4 hét-ig jár), az összege annyi, mint amikor táppénzen vagy. Azt követően igényelhető a GYED=gyermek nevelési díj, mely a gyermek 2 éves koráig jár. Sajnos, mivel Te már 2010. ápr.30. után fogsz szülni, nem vagy jogosult a GYES-re, (mely eddig a baba 3 éves koráig még járt a GYED után).

  Ha valaki nem rendelkezik a szükséges biztosítási jogviszonnyal, mint pl. Te azt írod, hogy közel 1 éved van, mindenképpen meg kellene lennie a 365 napnak, mert GYED-re csak úgy leszel jogosult, és csak annyi ideig, amennyi időt biztosításban töltöttél (vagyis volt munkaviszonyod). Szóval, ha nem lesz meg a szükséges időd, akkor a baba 2 éves koráig alanyi jogon jár a GYES, melynek összege 28.500 Ft volt 2009-ben.

  VálaszTörlés
 3. Üdvözletem!
  A kérdésem a következő: Első gyermekemet várom, s hogy kaphatok-e gyest és szülés utáni egyszeri támogatás ha az előző évemben nem volt 180 nap munkaviszonyom, s sajnos nem is lesz.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Egy kismama

  VálaszTörlés
 4. Üdvözlöm!
  Szülés utáni egyszeri anyasági támogatás mindenkinek alanyi jogon jár függetlenül a munkaviszonytól. Ennek a támogatásnak az egyetlen feltétele, hogy a kismama legalább 4 alkalommal megjelenik terhesgondozáson, vagy koraszülött baba esetében legalább egyszer. (2009-ben 64.125 Ft volt)

  A GYES szintén minden kismamának alanyi jogon jár szintén függetlenül a biztosítási jogviszony időtartamától. Ha 2010. április 30. előtt megszületik a baba, akkor ez az összeg a gyermek 3 éves koráig jár, viszont ha később születik, akkor csak a gyermek 2 éves koráig kapja az édesanya a GYES-t (2009-ben 28.500Ft). Ha a biztosításban töltött napjai száma az ellátást megelőző 2 évben nem éri el a 180 napot, vagy ápr.30 után 365 nap, akkor sajnos GYED nem, csak a GYES jár.

  (Bővebb információ:http://www.jol-let.com/index.php?option=com_content&view=article&id=99&Itemid=83)

  VálaszTörlés
 5. sziasztok mindenkinek

  feleség 2009 márciusáig gyed-et kapot azóta gyest. a gyes 2010 március végégig jár, mert akkor lesz az első gyerkőc 3 éves

  a második április 29-ra van kiírva

  szerintetk mennyi tgyás/gyedet kap ha
  1) áprilisban születik a gyerkőc
  2) májusban születik meg

  kiváncsi lennék
  köszi
  robi

  VálaszTörlés
 6. sziasztok.
  az lenne a kérdésem, hogy én 2010 szept. 20-ra vagyok kiirva és jelenleg táppénzen vagyok február ota. az elözö éves brutto jövedelmem 1246000 ft. hogy alakul a gyed? a táppénzböl fogják kiszámolni, vagy az elözö évi bérböl?
  válszát elöre is köszi.

  VálaszTörlés
 7. szia! én 2010 jun 21 re vagyok kiírva /még tanulok/ így milyen ellátási pénzre leszek jogosult a kicsi után és mennyi az az összeg??? köszönöm válaszodat!

  VálaszTörlés
 8. Mónika!
  Rád már az új szabályok vonatkoznak, mivel máj. 30. után szülsz. Tudni kellene azt is, hogy összesen mennyi biztosításban töltött időd van. A baba születése után fél évig TGYS-t utalnak először, ami az előző évi bruttó, vagyis a 1.246.000 Ft 70%-a /12 hónappal. Ebből csak SZJA-t fognak vonni. Fél év múlva kezdődik a GYED, aminek a számítása: a számítás napját figyelembe véve az előző évi bruttó jöv. 70%-a, de max.a minimálbér kétszeresének 70%-a. Egyébként mindig azt veszik figyelembe, hogy melyik a több....

  VálaszTörlés
 9. Bocsánat, nem máj.30, hanem ápr.30

  VálaszTörlés
 10. Tisztelt Kismamák! Én kétszer tartozhattam volna a táborotokba, de mivel munkaadó vagyok, így nem tehettem: Az első alkalommal a cégtársunk lenyúlta a teljes vagyonunkat, tartalékunk még nem volt, csak tartozás. Második alkalommal az alkalmazottam bejelentette, hogy ő is terhes, így azon bizonyos védelem miatt nem bocsátható el, dolgozni nem tud, táppénzen van, költségei egyrészét viszont a munkaadó fizeti. Így nem volt pénz helyette másik alkalmazottra, annak a járulékaira, és a veszélyre, hogy esetleg ő is hónapokig táppénzre megy. Így, ha fenn akartuk tartani magunkat, a megélhetésünket biztosító vállalkozást, a munkát kellett választanom. Ennyit a gonosz, kihasználós munkaadókról. Nekem a munkavállalóm tette tönkre az életem.

  VálaszTörlés
 11. Túlzásnak tartom egyetlen kismama munkavállalóra vetíteni a vállalkozás helyzetét (döntés meghozatal, méret, eredményesség, konkurencia, marketing, stb.) és mint bűnbakot megjelölni.

  Új munkavállaló bérköltségének finanszírozására be lehet vonni külső forrásokat, pl. Start, Start plusz kártya kiváltására jogosult személyt alkalmazni, vagy regisztrált álláskeresőt (2010-től a fennmaradó támogatást nem az elhelyezkedett álláskereső, hanem az alkalmazó munkáltató veheti igénybe). Utána kell nézni milyen foglalkoztatást elősegítő pályázati lehetőségek vannak (NFÜ, Szociális és Munkaügyi Minisztérium, stb.) és élni azokkal.

  VálaszTörlés
 12. Sziasztok!

  Egy kérdésem lenne TGyes-el a tavalyi évről 2009-ben nekem meg volt a 180 nap munka de nem folyamatos akkor is meg kaphatom a TGyes-t?
  Válaszodat előre is köszönöm!Emőke

  VálaszTörlés
 13. Szia!
  A TGYS-re való jogosultság pontosan úgy hangzik, hogy a szülést megelőző 2 éven belül 180 napon át biztosított volt és a biztosítás fennállása alatt, vagy a biztosítást követő 42 napon belül szül, vagy 42 napon túl, de táppénz vagy baleseti táppénz folyósításának ideje alatt (vagy a folyósítást követő 28 napon belül) szül. Tehát nem elég csak a 180 napos biztosított jogviszony, hanem a fent leírtaknak is teljesülnie kell. Viszont a 180 napnak nem kell folyamatosnak lennie!

  VálaszTörlés
 14. Szia Emőke!

  Még egy fontos info. A 180 nap a 2010. április 30-val bezárólag született gyermekek esetében elegendő, ezt követő szülésnél már 365 nap szükséges.

  VálaszTörlés
 15. Sziasztok!
  Én terhes vagyok,előre láthatólag nov.fogok szülni.A bruttóm:130000Ft.Jelenleg tápénzen vagyok,és még kb:7hétig ez igy is marad.Kb. mire számithatok a szülés után? Az adójóváirást is igénybe lehet venni,és ha igen akkor mennyit?

  VálaszTörlés
 16. Igen, ez így van! Köszönöm a kiegészítést. Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy a FIDESZ győzelmével a helyzet megváltozik. A GYED-GYES régi rendszer szerinti visszaállítását az első intézkedések között említik meg, s én nagyon bízom abban, hogy ezt a törvényt visszamenőleg helyreállítják, hogy senki jogosultsága ne sérüljön. Úgyhogy bizakodni még lehet!

  VálaszTörlés
 17. Szia! A 130 bruttótól több info-ra lenne szükség. Pl. hogy megvan-e a szükséges biztosított napok száma (Neked már 365 nap az utolsó 2 évben, de ez megváltozhat a FIDESZ kormányzásával). Valamint lényeges, hogy nem a jelenlegi fizetésed, hanem a szülés időpontját megelőző év teljes éves Bruttó fizetését veszik figyelembe. Ennek az összegnek a havi átlagát számolva a 70%-át fogod kapni, amiből csak SZJA-t vonnak, az adójóváírás figyelembe vehető ugyanazon szabályok szerint, mint a rendes munkavállalónál. Ez a TGYS, ami durván fél évig jár, utána pedig a GYED-et fogod kapni. S mivel eltelik fél év, akkor a tavalyi évi fizetésedet veszik figyelembe, tehát 2011-ben már a 2010-es évit. Abból az összegből szintén átlagolnak, a 70%-át veszik, de abból már 9,5% nyugdíjjárulékot is vonnak SZJA mellett.

  VálaszTörlés
 18. Sziasztok!

  Terhes vagyok és előre láthatólag szept. 01-én fogok szülni. A mai napig dolgozom, de a munkaszerződésem (határozott idejű) viszont június 30.-val megszűnik. Két és fél évig dolgoztam folyamatosan. Július elsejével így csak passzív táppénzre mehetek 30 napra. Így az augusztusi hónapom biztosítás nélkül marad. Mit csináljak hogy ez ne így legyen? Elmehetek veszélyeztetett terhesként(40 éves vagyok) táppénzre jun. 30.-a előtt pár nappal vagy nincs értelme, mert mivel megszűnik a szerződésem akkor is a passzív táppénz fog életbe lépni?
  Adjatok tanácsot légyszi!
  Előre is köszönöm! Edina

  VálaszTörlés
 19. Szia Edina! (Úgy látom az előző megjegyzésem nem jelent meg, akkor hát ismét!)

  Szóval az én véleményem, hogy először is próbálj meg valamilyen biztosítási jogviszonyt szerezni magadnak elsősorban a jelenlegi munkahelyeden. Próbálj beszélni a főnököddel, mondd el neki a problémádat, néha a munkáltatók meglepően empatikusak is tudnak lenni.... Ha mégsem, akkor ajánld fel neki, hogy kifizeted arra a kis időre jutó járulékodat, hiszen az már csak egy hónap. (TGYS-re ugyanis akkor vagy jogosult, ha a biztosítási jogviszonyod megszűnését követően 42 napon belül szülsz. Napra pontosan ne számold ki, nehogy 2-3 napon múljon a dolog). Szóval ha nem megy bele a főnököd, keress egy ismerőst, és kérd meg, hogy jelentsen be Téged arra a kis időre, és akkor neki fizeted ki a járulékodat. Esetleg utána is elmehetsz táppénzre.... Remélem, megtalálod a megoldást.

  VálaszTörlés
 20. Szia!
  Én már terhes vagyok 27 hetes!
  Mi van akkor ha apa nem irja allá papirt és az én nevemre anyakönyvezik a babát jógosult vagyok minden lovéra ha megszületik a baba?
  Légyszi segics!
  köszi

  VálaszTörlés
 21. Mennyi idős vagy Névtelen? Annak a babának majd szeretet is kell, nem csak a lóvé!

  Igen, jogosult vagy GYES-re 2 évig, egyszeri anyasági támogatásra, valamint családi pótlékra is. Ha egyedül neveled majd a babát, akkor magasabb összeget kapsz.

  VálaszTörlés
 22. Szia!

  Köszönöm a válaszodat.
  Sajnos a főnököm örül is neki hogy így estem teherbe, hogy az utolsó 2 hónap, amikor már nem szeretnék dolgozni, őt már nem érinti. Így ez a megoldás nálam kiesik, sőt az is hogy más valaki jelentsen le egy hónapra, mivel én ott már nem szeretnék dolgozni, így nem csak a járulékot kellene magam után fizetni hanem a táppénzemet is. Azt hiszem ez érthető hogy 40 évesen már nem szeretném az utolsó 2 hónapot munkával tölteni, így is csoda hogy még dolgozok, mivel egy Plázában vagyok reggeltől késő estig(hétvégeken is).A kérdésem még mindig az hogy veszélyeztetett terhesnek elmehetek e amíg még él a szerződésem? Ha veszélyeztetett vagyok akkor is életbe lép a passzív táppénz? Nekem a korom miatt automatikusan járna a táppénz, de gondolom csak akkor, ha lenne tovább munkaszerződésem.

  Köszönöm a választ előre is! Edina

  VálaszTörlés
 23. Szia 35 éves vagyok és tudom hogy a babánnak szeretetre van szüksége!
  Én mindent megadok a babámnak csak az a baj mikor terhes letem az apa azt mondta neki nem kell és itt maradtam egyedül!
  köszi hogy irtál!

  VálaszTörlés
 24. Szia,
  Szeretnélek megkérni, hogy légyszíves számítsd ki, mennyi TGYÁS-t és GYED-et kapok majd a szülés után. 2010.októberére vagyok kiírva. Viszont veszélyeztetett terhesként 2010.február végétől állományban vagyok. 2009. évi bruttó jövedelmem 1.383.434Ft volt, a szülést megelőzőleg 6 éves biztosítási időm biztos van.

  Csináltam magamnak egy kalkulációt, de nem rég írtál egy választ,ami miatt összezavarodtam.

  Nekem akkor a TGYÁS-t és a GYED-et is a 2009-es éves bruttó bérem alapján fogják kiszámítani?

  Köszönöm előre is a segítségedet: Nóri

  VálaszTörlés
 25. 27 hetes terhes kismamának!

  A kérdésedre láttam, már kaptál választ más felhasználóktól, köszönöm, hogy segítetek egymásnak. Valóban nem befolyásolja rossz irányba a pénzbeli ellátást, hogy az apa nem írja alá az elismerő nyilatkozatot. Ez azzal fog járni, hogy a babát automatikusan a Te nevedre fogják anyakönyveztetni. Sőt! Az a tény, hogy egyedül neveled a babát, a Te szempontodból majd annyit jelent, hogy emelt összegű családi pótlékot fogsz kapni. (Na ne gondolj iszonyatosan nagy különbségre, de azért mégiscsak több).

  VálaszTörlés
 26. Szia!

  Az én helyzetem nagyon bonyolult, nagyon tanácstalan vagyok. Rokkantnyugdíjasként estem teherbe, 37 éves vagyok. 6 éves az első fiam, ha sikerül megtartani a mostani babát, december közepén fogok szülni. Az előző terhességemkor nem kaphattam gyedet, mert akkor le kellett volna mondanom a rokkantnyugdíjról, úgy meg kevesebb pénzem lett volna, így maradt a gyes. Ez a jogszabály még mindig él? Hogy az államkincstár nem fizet egyszerre két juttatást, nyugdíjat és gyedet is egyszerre?
  A mostani munkaviszonyom 2009 aug 20-tól él, előtte 2008.05.26-tól 2009.02.24-ig volt jogviszonyom.
  Jelenleg veszélyeztetett terhes vagyok, hogy tudnék ebből a legjobban kijönni, hogy a legtöbb pénz maradjon a családi kasszában? A munkahelyemnek még nem mertem szólni, nehogy felmondjanak. Viszont a veszélyeztetett terhesség miatt nagyon nehéz dolgoznom. Táppénzt csak annyit kaphatok, amit a munkaadóm fizet, ez egy évben 15 nap. Többre a rokkantnyugdíj miatt nem vagyok jogosult.
  A választ előre is köszönöm.

  Melinda

  VálaszTörlés
 27. Kedves Nóri!
  Sajnálom, ha valamivel megkavartalak, remélem nem én írtam rosszul valahol valamit.
  A Te esetedben: 2010. októberére vagy kiírva, akkor az első hat hónapra TGYS-t fogsz kapni, aminek az összege az előző évi bruttó béred 70%-a lesz, ami 1.383.434 70%a osztva 12 hónap, az 80.700 Ft bruttó, de csak nagyjából, mert ezeket nem hónapra, hanem napokra számolják, tehát februárban csak 28 napra jár, 74.289ft, egy 31 napos hónapban pedig 82.248 Ft. Ez az összeg bruttó, amiből csak 17% SZJA jön le, de ha nincs más jövedelmed, adójóváírásra is jogosult lehetsz, tehát alig vonnak adót.
  Ez lesz fél évig. (De ha szülés előtt szülési szabadságra mész, akkor már szeptembertől ezt kapod). Ezek szerint Február - március hónapig ezt kapod, amikor is megállapítják számodra a GYED-et, ekkor is a tavalyi évi kereseted alapján, ami azonban 2011-ben a tavalyi évi bruttód már a 2010-es évi bruttód lesz. Ez szintén napra kapod, 70%, de ebből már vonják a 9,5% nyugdíjjárulékot is. Remélem, segítettem!

  VálaszTörlés
 28. Kedves Melinda!
  Ilyen esettel még én sem találkoztam, de ide másolok egy linket, amiből talán ki tudod bogarászni a Te esetedre való megoldást. Én úgy gondolom, hogy egyszerre mindig csak egyfajta ellátás vehető igénybe. De ha nem találod, én azt javaslom, hogy egy egészségbiztosítási pénztárban kérj segítséget. Nem, mindegy, hogy mennyit kapsz, próbáld megkérni, hogy találjátok meg a legjobb megoldást, biztosan szívesen adnak tanácsot. Itt a link: http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/ELLATASMO/GYERMEKGONDOZASI_DIJ.PDF

  VálaszTörlés
 29. Szia!

  Köszönöm a segítséget, megpróbálom akkor az oep-nél kideríteni mire is számíthatok. Valószínű ugyanaz lesz a helyzet mint korábban, a 45 ezres nyugdíj+ gyes többre jön ki mintha lemondanék a nyugdíjól és az 50ezres munkabéremből kapnám a gyedet :(
  tgyásra meg szintén nem leszek jogosult, a rokkantnyugdíj miatt. Sajnos ez van.
  Köszi,

  Melinda

  VálaszTörlés
 30. Köszönöm a segítségedet. Sajnos akkor jól számoltam, hogy a veszélyeztetett terhességem miatt, sokkal kevesebb pénzt fogok kapni, mintha dolgozni tudtam volna.
  Amikor még nem estem teherbe, teljes mértékben azt hittem, hogy minden járandóságot a szülést megelőző évnek a bruttó keresetéből számolnak ki.
  Sajnos akkor tévedtem.

  Köszönöm még egyszer a segítséget: Nóri

  VálaszTörlés
 31. Október közepén szülök, ha jól értettem a TGYS-met a 2009-es bérem alapján számolják,a GYED-et pedig majd már a 2010-es bérem(jövedelmem) alapján. Tehát a szülés után, 2010 okt.nov.dec-ben a TGYS-t veszik bele a jövedelemembe, és úgy számolják ki GYED-em alapját.

  Köszönettel: Kriszta0918

  VálaszTörlés
 32. Kedves NÓRI, MELINDA, KRISZTA!

  NÓRI

  A veszélyeztetett terhesség miatt vélhetőleg Tgyás igénylésig/szülésig keresőképtelen leszel, így a Gyed alapod ún. előnyszabály miatt a Tgyás alapod lesz, ami a 2009. évi jövedelmed.

  Tgyás és Gyed bruttó összege 2.653 Ft/nap lesz, az összeget módosíthatja, ha 2009-ben keresőképtelen is voltál.

  A Tgyást igényeld a szülést megelőzően, mivel a táppénz 60%, a Tgyás 70% (alapod ua.).


  MELINDA

  Saját jogú nyugdíjas egyént terhelő pénzbeli egészségbiztosítási járulékot nem fizet, ennek értelmében egészségbiztosítási pénzbeli ellátásra sem jogosult (tgyás, gyed, táppénz). Keresőképtelenség esetén csak betegszabadságra vagy jogosult, amit a munkáltatód fizet és max. évi 15 munkanap.

  A terhesség miatt -a fogantatás vélt időpontjától- védett vagy, a munkáltatód a munkaviszonyodat rendes felmondással nem szüntetheti meg jogszerűen.


  KRISZTA

  A pénzbeli ellátás alapja főszabályként a jogosultságot megelőző év egyéni pénzbeli egészségbiztosítási alapot képező jövedelem. Ettől eltérő lehet, ha az irányadó időszakban nincs 180 napi jövedelem, vagy az előnyszabály érvényes.

  Pénzbeli ellátás összege (táppénz, Tgyás, Gyed), vagy családtámogatási ellátás (Gyes, Gyet) összege nem képez alapot az ellátás megállapításához, így a 2010. okt-dec. Tgyás összege sem.

  VálaszTörlés
 33. Szia!
  Köszi mindenkinek aki irt!
  27 terhes csaj!

  VálaszTörlés
 34. Sziasztok!

  Segítségedre lenne szükségem!
  Idén november elejére vagyok kiírva. Olvasataim alapján ahhoz, hogy valaki TGYÁS-ra vagy GYED-re legyen jogosult szükség van 365 biztosított napra. Úgy tudom ennek nem kell egybefüggőnek lennie. Nekem sajnos nem egybefüggő volt a tavalyi évben. Most van egy biztos munkahelyem, nagyon valószínű, hogy innen tudok elmenni szülni azonban ez csak 4 órás. Az mennyi napnak számít? Vagy a biztosítás tekintetében számít, hogy hány órásban dolgozom? Azon kívül a TGYÁS vagy GYED összegét mi alapján határozzák meg? Változik is majd nekem jövő év elején?

  Válaszokat előre is köszönöm!

  Dóri

  VálaszTörlés
 35. Szia Nóri!

  Íme a válaszok a kérdésedre:
  Igaz, a TGYS és GYED jogosultságához a szülést megelőző 2 évben összesen 365 napos biztosításban töltött idő szükséges, amelynek nem szükséges egybefüggőnek lennie.

  4 óra:
  A TGYS és GYED szempontjából nem számít, hogy napi hány órát dolgozol, az 1 nap, az 1 nap, tehát a 4 órás munkaviszonyod tökéletesen megfelel a biztosítási idő megszerzéséhez (majd évek múlva a nyugdíjnál azonban lényeges lesz)

  TGYS, GYED összegének megállapítása mindig az előző naptári év az alapja. Tehát ha Te novemberben szülsz, a TGYS-t a 2009 évi bruttód alapján számolják majd (csak SZJA-t vonnak). a GYED-et azonban neked már kb. 2011. áprilisban fogják megállapítani, ami szerint az előző naptári év már 2010 lesz (SZJA-t és 9,5% nyugdíjjárulékot vonnak). A GYED a gyermek 2 éves koráig jár, de csak akkor, ha a szülőnek volt korábban ennyi biztosításban töltött ideje)

  Remélem segítettem válaszaimmal!
  További boldog babavárást kívánok

  VálaszTörlés
 36. Szia,
  köszönöm a segítségedet még egyszer, most már akkor tisztábban látom a dolgokat.
  Nagyon sok segítséget nyújtasz/nyújtotok, ez fontos, hogy azok is akik még nem voltak ebben a helyzetben, ők/mi is tisztán láthassunk.

  Köszönöm még egyszer: Nóri

  VálaszTörlés
 37. Szia Zsuzsa vagyok!

  Segítségét szeretném kérni abban, hogy a fiam 2007. október 19-én született, 2009.szeptember 9-ig GYED-en voltam vele otthon.Majd visszamentem dolgozni,szeptember 10-től,mivel bölcsibe irattam.Közbe teherbe estem a második gyerkőccel, akivel 2010.július 10-re vagyok kiírva.A kérdésem az lenne,hogy mi alapján fogják kiszámolni a GYÁS-t,GYED-et.
  1999. óta folyamatos munkaviszonyba vagyok a cégnél.Az első gyerek után a maximális GYED-et kaptam 100100Ft, és szeptembertől a fizetésem Bruttó 140000Ft.

  Köszönettel

  VálaszTörlés
 38. Tehát akkor a GYED-em(októberben szülök) összegét, amit jövő év márciusában állapítanak meg a 2010-es januártól augusztusig(utolsó munkával töltött hónapom)azaz 9 hónapom bruttó jövedelme alapján állapítják meg?

  Köszönettel: Kriszta

  VálaszTörlés
 39. Zsuzsa!
  Utána kell néznem, teljesen biztosat akarok mondani! Hamarosan!

  VálaszTörlés
 40. Előre is nagyon szépen köszönöm!

  Zsuzsa

  VálaszTörlés
 41. Szia.
  Olyan kérdéssel fordulnék hozzád,hogy jelenleg kismama vagyok és két pocaklakóm van. Bejelentett munkahelyem van, de most táppénzen vagyok.
  2gyerek után jár a gyed vagy egy gyerek után.
  Hogy járnék jobban gyesre mennék vagy gyedre?
  Köszönöm válaszod

  VálaszTörlés
 42. Szia!
  A lányom aug. lesz két éves, júniusban születik a következő gyerkőcünk.Jelenleg gyedet kapok.Ha, megszületik a második gyerek megint gyeden leszek, vagy kapok gyes-t is a lányom után?Járhat-e a két juttatás egyszerre, mármint a két gyerek után?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Andrea

  VálaszTörlés
 43. Ja, és még egy kérdés:2 gyerek után mennyi a családi pótlék?
  Andrea

  VálaszTörlés
 44. Igyekszem mindenkinek válaszolni, de ha valaki bonyolultabb kérdést tesz fel, annak nekem is utána kell néznem. Az egyszerűbbekre pedig próbálok rövid úton válaszolni, ezért ne haragudjatok, ha nem mindig a kérdések sorrendjében érkezik a válasz!

  VálaszTörlés
 45. Andrea!

  Sajnos egy kismama egyszerre csak egy gyermek után kaphatja az ellátást,hiába volna két gyermeknél is meg a jogosultságod. Olyankor azonban mindig a nagyobb összegű ellátást kapod meg.

  És jelenleg a családi pótlék két gyermekes családnál 13.300,- Ft gyermekenként, tehát 26.600 Ft, két gyermeket egyedül nevelő szülő esetében pedig gyermekenként 14.800 Ft.

  VálaszTörlés
 46. Zsuzsa!

  Szóval ha 2010. júliusban szülsz, akkor először TGYS-t kellene megállapítani a számodra, majd a GYED-et, ami az előző naptári évben szerzett jövedelmed összege alapján történik... HA van 180 naptári napi jövedelmed. Neked viszont nincs, csak 112, mivel akkortól dolgozol, előtte GYED-et kaptál. Abban az esetben, ha azért nincs 180 napi jövedelmed, mert GYED-en voltál, akkor az előző ellátás alapjául szolgáló összeget veszik figyelembe, feltéve ha az jobb, mint a minimálbér (és a Te esetedben természetesen jobb). Tehát szerintem így lesz, de beillesztek ide Neked egy linket az OEP honpaljáról, http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/ELLATASMO/GYERMEKGONDOZASI_DIJ.PDF
  amit Te is megpróbálhatsz kibogozni,
  Mostmár a GYED max. összege 2010-ben: 102.900Ft, amit minden év január elején a megfelelő minimálbér szerint módosítani szoktak, és aszerint utalnak.

  Üdvözlettel

  VálaszTörlés
 47. Szia Ikreket váró kismama!

  Sajnos a GYED nem jár duplán, a családi pótlékon kívül, ami nagyobb összegben kapsz, az az egyszeri anyasági támogatás, mely a minimálnyugdíjnak ikrek esetében a 300%-a, tehát 85.500,- Ft, valamint a GYES is duplán jár. Ezért hogy mivel jársz jobban, az attól is függ, hogy a szülés előtt volt e 365 napos biztosítási jogviszonyod, tehát egyáltalán jár-e a TGYS, ill. a GYED, és mennyi volt a szülést megelőző naptári évben a kereseted.

  VálaszTörlés
 48. Szia!
  Tehát, akkor csak az egyik ellátásra vagyok jogosult.De, ha a lányom eléri a 3éves kort,és mondjuk, kapom a gyest utánna 3éves koráig.Addigra a következő gyerek 1 éves lesz, akkor neki is jár a gyes(mármint, egy éves korától, amikor a lányom után már nem kapok semmit)?Vagy neki már akkor nem jár semmilyen juttatás, a családi pótlékon kivül?
  Andrea

  VálaszTörlés
 49. Szia!

  Nagyon szépen köszönöm a segítségedet, hogy utána néztél.Ez így jó hír.

  Zsuzsa

  VálaszTörlés
 50. Szia!

  Kérdéssel fordulnék hozzád.Én Szep.közepére várom a babámat.A kérdésem az volna miután a tavalyi évben csak Januártól-Májusig valamint Novembertől-Decemberig volt bejelentett munkaviszonyom. ( össz. 7 hónap ),a többi az idei.Csak a tavalyi 7 hónap összegét fogják alapul venni a TGYS ill. a GYED kiszámításához?
  Esetleg az idei szülést megelőző bérezést is figyelembe veszik?

  Segítségedet előre is köszönöm!

  Szilvi

  VálaszTörlés
 51. Andrea!
  Először is azt kell megtudnod, hogy jogosult vagy-e TGYS vagy GYED igénylésére, mert ez a fajta ellátás összeg azért magasabb szokott lenni.
  Egyszerre csak egyféle ellátást kaphatsz, amely saját választásodon múlik, hogy melyiket igényled. Idő közben azonban módosíthatod ezen választásodat új igény beadásával. Tehát ha Te GYES-t kapsz a lányod után, a második baba után is kaphatod majd a GYES-t, csak igényelni kell. Sajnos azonban mivel már júniusban születik, ez az ellátás már csak a baba két éves koráig jár.

  VálaszTörlés
 52. Szilvia!
  A Te esetedben az elmúlt két évben ha összeadjuk, megvan a szükséges 365 napos biztosítási jog iszonyod, tehát jogosult vagy a TGYS-re és a GYED-re.

  Szeptemberben szülsz. Tehát a TYGYS-ed alapja a tavalyi évi, vagyis a 2009. év 7 havi keresete. Ennek veszik a 70%-át, maximum összeg nincs.

  A TGYS 168 napra jár. Attól függően, hogy mikortól kéred ennek megállapítását (lehet szülés előtt 4 héttel is, vagy legkésőbb a szülés időpontjától.) Tehát a GYED megállapítása az előzőektől függően 2011 január-február környékén kezdődik. Ekkor azonban már a GYED alapja a 2011-ben vett tavalyi év, vagyis a 2010-es évben kapott bruttó kereseted lesz. A GYED azonban nem minden esetben jár a gyermek 2 éves koráig, csak addig, amennyi napot biztosításban töltöttél.

  VálaszTörlés
 53. A kérdéseim a következőek:
  - ha idén Szep. szülök,akkor ugye a tavalyi év keresetéből fogják kiszámítani a TGY-s,függetlenül a ledolgozott hónapok számától? ( bár erre már válasz adtál tudom )
  - mi számít biztosított napoknak? ,ha magam fizettem a TB járulékomat az beleszámít,vagy ha a munkaügyi központtól keresetpótló juttatást kaptam ,az is? Csak azért kérdezem,miután az utóbbi az adóbevallásnál előkerült.
  -olvastam egy másik oldalon,hogy a TGYs-hoz 180 biztosított nap szükséges· Ha az előző évben nincs 180 bérezett nap, de a tgyást megelőző naptól közvetlenül visszafelé (akár 2 évből is) van, akkor az utolsó 180 napi jövedelem lesz az ellátás alapja. Tehát ez azt jelenti ha szep.közepén szülök,akkor figyelembe veszik az Augusztus,Július,Június és így tovább 180 napig,és ennek az összegét veszik alapul,ha nincs a tavalyi évben 180 napom????

  Na remélem a sok infóból ki tudod hámozni a lényegi részét. Ne haragudj,ha túl bonyolítom szóban sokkal egyszerűbb volna.
  Válaszodat előre is köszönöm.

  Szilvi

  VálaszTörlés
 54. Szilvia!
  A biztosítási jogviszony esetben a szükséges 180 nap már 365 napra változott a 2010. április 30-a után született babák esetében, a 180 nap már nincs érvényben. Illetve a 180 nap a TGYS és a GYED összegének figyelembe vételénél számít.

  A kérdéseidre van egy nagyon jó kis összefoglaló, beillesztem ide neked a linket, másold be a böngésző címsorába, ott mindent megtalálsz, és bővebben is le van írva, és elmagyarázva, mint ahogyan azt én itt pár sorban tudnám!

  http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/ELLATASMO/TERHESSEGI_GYERMEKAGYI_SEGELY.PDF

  VálaszTörlés
 55. Szia!

  köszönöm a linket.Azért volna annyi kérdésem miután erre nem tértek ki,hogy az apa nem igényelhet mindent. TGYS-t és GYED-t is. Vagy van ennek a lehetőségnek más variánsa? Csak azért mert az ő jövedelme lényegesben több ,mint az enyém.

  Válaszodat előre is köszönöm.


  Szilvi

  VálaszTörlés
 56. Szia Szilvi!

  Tgyást csak az anya igényelhet, Gyedet az apa is, ha rendelkezik a szükséges jogosultsági feltételekkel. Sajnos a megadott információk nem elég informatívak ahhoz, hogy a jogosultsággal, valamint az ellátás alapjával kapcsolatban helytálló választ kapj.
  A 2009. évi és a 2010. évi jövedelem figyelembevétele függ attól, hogy 30 napot meghaladóan megszakadt-e a biztosítási jogviszonyod, mikor részesültél keresetpótló juttatásban, stb... Mit értesz az alatt, hogy magad fizetted a TB járulékodat? Vállalkozó vagy, vagy egészségügyi szolgáltatási járulékot fizettél? Utóbbi nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt.

  VálaszTörlés
 57. Zsuzsának, ha még erre jár

  A Tgyás-od alapja a jogosultságot megelőző 180 nap jövedelme lesz. A Gyed alapja pedig azonos lesz a Tgyás alapjával. A max. Gyedhez jelenleg bruttó 147.000 Ft/hó átl. jövedelem szükséges. Jutalommal még fel lehet tornázni az összeget, betegszabadsággal pedig rontani.

  VálaszTörlés
 58. Üdvözlöm Erzsébet!

  Keresetpótló juttatást a Munkaügyi Központól 2008 Szep.-től 2009 Májusig folyósítottak, az akkori minimálbérnek megfelelő összeget.Én úgy tudtam,miután minden járulék befizetésre került ezen idő is biztosított időként beleszámíthat nem csak a nyugdíj számításánál a szolgálati időbe. Ha nem számít bele akkor vagyok bajban ,mert így sajna 2 hónap miatt nem leszek jogosult a Tgys-ra és így a Gyedre sem.Ha Én nem kapok,méltányossági alapon meg lehet igényelni,vagy nincs értelme? A párom azért a szülést követően jogosult lehet a Gyedre? Ha bemegyek az APEH-hoz ott biztosan meg tudják mondani hány napom van biztosítva ami az ellátásokhoz szükséges. Szerinted a Fidesz fog valamit változtatni?

  Válaszodat előre is köszönöm!

  Szilvi

  VálaszTörlés
 59. szia!
  nekem olyan problemam volna,hogy 2007.nov-tol dolgoztam tescoba 2008.okt.13-ig onnan leszamoltam es mentem szamomra kedvezobb helyre,de csak 2008.okt.27-en vettek fol,onnantol kezdve 2009.aug.21-ig dolgoztam,onnan is leszamoltam,kuldfoldre mentem,de munkanelkulit kaptam most 2010.febr.1-ig,es innentol nincs semmi,es pozitiv a tesztem a szocialis seglyen vagyok most,akkor en hogyan fogok penzt kapni a szulesig es azutan?van bedolgozott irom,csak sajna van 1het ahol megszakadt,meg most febr.1-el.ilyen esetben mi van?buktam mindent?

  koszi a valaszt!
  viki

  VálaszTörlés
 60. Szia!Tételezzük fel,hogy ebbe a hónapba teherbe estem.Folyamatos munkaviszonyom van ,több mint 1200 napom van biztosítva.De nem tudok csak pl. szeptemberig dolgozni és el kellene mennem táppénzre.Ugye a kisbaba jövő februárba születne meg.Most arra lennék kíváncsi,hogy a GYED kiszámításánál figyelembe veszik azt az időt is amit táppénzen voltam?Mert hát ugye a táppénz kevesebb mint a fizetésem. Válaszod előre is köszönöm.Első gyermekemet várnám és nem vagyok tisztába ezzel a dologgal

  VálaszTörlés
 61. Szia Szilvi!

  A társadalombiztosításról szóló törvény alapján -az én olvasatomban- a keresetpótló juttatás álláskeresési támogatásnak minősül, így a folyósítás időtartama biztosítási jogviszonyt keletkeztet. Pontosításért utána járhatsz, az APEH helyett inkább az egészségbiztosító pénztárnál (nyilvántartás) érdeklődj. A méltányossági Tgyás helyett van még egy lehetőség -ha nem jön össze elegendő nap-, időben keress meg (nevemre kattintva a honlapom kapcsolat menüjén keresztül) és megpróbáljuk a legoptimálisabb lehetőséget megkeresni.

  Az apuka csak 168 nap eltelte után igényelhet Gyedet, azt megelőzően a szülés napjától Gyest. Véleményem szerint, ha az apuka jövedelme jelenleg magasabb, mint Tied, akkor inkább Te igénylj ellátást, mert így több marad a családi kasszában.

  Hogy a jövőben mikor és milyen intézkedéseket tesz a Kormány, illetve a törvényalkotók nem tudom megmondani. A beterjesztett "Nemzeti Együttműködés Programja" konkrétumokat nem tartalmaz, konkrét törvénytervezet a családi pótlék jogosultsági feltételeire van beterjesztve az Országgyűlés elé.

  VálaszTörlés
 62. Szia "Névtelen"!

  A Gyed összegének kiszámításánál a táppénzt nem, de a 15 munkanap betegszabadságot figyelembe veszik (összeg is és a napok is).

  VálaszTörlés
 63. Kedves Erzsébet!

  Szívből köszönöm a felvilágosítást. A héten utánajárok és megírom Neked a fejleményeket.

  Köszönettel: Szilvi

  VálaszTörlés
 64. Köszönöm válaszod!

  Köszönettel:névtelen

  VálaszTörlés
 65. Szia Viki!

  Az magában nem baj, hogy megszakad a munkaviszonyod, mert az nem befolyásolja a dolgot, nem szükséges ugyanis a folyamatosság. de sajnos nincs jó hírem a számodra, ugyanis TGYS-re való jogosultsághoz az kellene, hogy a biztosítási jogviszonyod meglegyen a szülés pillanatában, vagy 42 napon belül szűnt meg a biztosítási jogviszonyod, esetleg táppénz folyósítása alatt.
  Ide beillesztem neked a linket:

  http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/ELLATASMO/TERHESSEGI_GYERMEKAGYI_SEGELY.PDF

  A GYED-hez az előző 2 évben letöltött 365 napos biztosítási jogviszony szükséges az elmúlt 2 évben. erről bővebb info:
  http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/ELLATASMO/GYERMEKGONDOZASI_DIJ.PDF

  A GYES viszont minden magyar állampolgárnak jár, csak alacsony az összege: 25 ezer ft körül kapsz kézhez.

  VálaszTörlés
 66. szia
  Kérlek segíts. 2010 julius 1 re vagyok kiirva
  4 éves folyamatos munkaviszonyom van 2009 ben 2,872,621 volt a bérem. mennyi pénzt fogok kapni szülés után? tgyás és gyedet?
  belekavarodtam
  előre is köszi:
  Anita

  VálaszTörlés
 67. Szia Anita!

  Jó hírem van számodra, elég jó ellátásban fogsz részesülni.

  Először is kapsz egyszeri anyasági támogatást, mely egyszeri alkalommal jár a kismamának, ha volt legalább 4-szer terhesgondozáson. (ennek összege jelenleg 64.124 Ft.

  Először is a TGYS vagyis a terhességi gyermekágyi segélyt fogod kapni 168 napon keresztül. Ezt saját döntésed alapján és munkáltatóddal való egyeztetés szerint Te döntheted el, hogy a szülés napjától igényeled-e, vagy már szülés előtt 28 nappal. Ennek összege a 2009-es évben szerzett jövedelmed 70%-a, napi összege 5509 Ft, s ebből csak SZJA lesz levonva. (az SZJA 17%, de ne haragudj, nem tudom, hogy az adójóváírási határ hogyan változott 2010-ben, majd utána nézek).

  A 168 nap elteltével GYED-re vagy jogosult a baba 2 éves koráig, mely szintén az előző évi kereseted 70%-a, de maximum a minimálbér kétszeresének a 70%-a. Mivel Te Július 1-jén szülsz, és ha a szülés pillanatától kéred is a TGYS-t, még akkor is a 2009-es év lesz az alap. (július 18-a után lenne már a 2010-es évi bruttód az alap).
  Tehát jelenleg 2010-ben a GYED maximum 102.900Ft (bruttó), ebből az összegből SZJA-t, és 9,5 % (9775Ft) nyugdíjjárulékot vonnak.

  Sajnos neked GYES már nem jár, mivel április 30-a után szülsz.

  Remélem, mostmár minden tiszta, további boldog babavárást kívánok!

  VálaszTörlés
 68. Azzal a kérdéssel fordulok Önhőz,hogy a héten derűlt ki hogy 5hetes terhes vagyok,sajna határozott idejű a szerződésem,ami hétfőn lejár,a fönököm tudja az állapottom,valószínűleg nem hosszabítanak szerződést velem,amikor kiderült elmentem táppénzre.táppénz alatt kirúghatnak?Meddig lehetek táppénzen?Vagy milyen lehetőségeim vannak ha gyedet szeretnék,mert egy év munkaviszonyom megvan.

  VálaszTörlés
 69. Sziasztok
  MESY vagyok és a segítségeteket szeretném kérni,december végére vagyok kiírva de viszont 2009 05 01-től van bejelentett munkaviszonyom.Ilyenkor mi van kapok valamit a bejelentett fizetésem bruttó 71500.
  Kérem segítsetek nagyon fontos.

  VálaszTörlés
 70. van itt valaki?????????????????

  VálaszTörlés
 71. Sziasztok!

  Érdeklődni szeretnék,hogy milyen juttatásokra számithatok,ha mint munkanélküli segélyen voltam {2009 02.22-2010.05.29ig}és csak kiskönyvel dolgoztam.Előtte pedig anyaságin voltam,mert 3gyerkőcünk van és most várjuk a 4.et augusztus 16ra.
  Nem tudtak eddig tanácsot adni:((

  VálaszTörlés
 72. Szia Erzsébet!

  Gondolom nem baj ha tegeződünk?
  A kérdésem amiben segítségemre lehetsz a következő.
  Szep. közepére vagyok kiírva az első babámmal.Folyamatos munkaviszonyom volt az elmúlt 2 évben,egészen e hónap végéig.Már néztem egy másik állást,de csak Augusztus 5-vel tudnának bejelenteni.Olvastam hogy miután 30 napnál hosszabb ideig lesz a munkaviszonyom megszakítva,így a szülést megelőző tényleges bejelentett bruttót bért fogják alapul venni.Tehát ha jól értem az Augusztusi bérem vagy a Szeptemberi bérem lesz a Tgys alapja? Ez így helytálló? Segítségedet előre is köszönöm.

  Mary

  VálaszTörlés
 73. Kedves Mesy!

  2009.05.01-től 2010. december végéig durván másfél év biztosítási jogviszonyod van.
  A bruttód 71.500 Ft. Feltételezve, hogy már 2009-ben is ennyi volt az alábbiakra vagy jogosult.
  Tegyük fel december végén szülsz. Ekkor a szülési szabadságod idejére 168 napra terhességi gyermekágyi segélyt azaz TGYS-t (TGYÁS)-t igényelhetsz. Ezt választásod szerint kérheted a szülés napjától, vagy azt megelőzően 28 napra. Ez az összeg a fizetésed 70%-a, amiből SZJA-t vonnak. Az 50.500 Bruttó, ha nincs más jövedelmed, akkor adójóváírást is igénybe vehetsz, és akkor ez az összeg alig lesz kevesebb.

  Ha ez lejár, akkor GYED-et igényelhetsz, de ekkor már 2011-ben járunk, tehát a 2010-es évi bruttód lesz az alap. A GYED szintén a fizud 70%-a, de ekkor már 9,5 % nyugdíjjárulékot is vonnak. GYED a baba 2 éves koráig jár, de max. annyi, amennyi időt biztosításban töltöttél. Mit csináltál 2009.05.01. előtt? (főiskola is számíthat)

  (Javaslom, hogy beszélj a főnököddel, hogy ugyan emelje már meg a bruttódat...vagy ha van rá pénzed, érdemes megbeszélni a főnököddel, hogy emelje meg a fizudat, és fizesd be magad után a járulék különbözetet)
  Remélem, segítettem

  VálaszTörlés
 74. Kedves Mary!

  Nem Erzsébet vagyok, ő csak néha benéz erre a blogra, s mint lelkes olvasó, segít a többi olvasónak. (Én egyébként Niki vagyok)
  Kérdésedre nem tudom kapásból a választ, és ugyanis úgy tudom, hogy nem lényeg, hogy megszakad a biztosítási jogviszony. Amit figyelembe vesznek, az az, hogy a szülés időpontját megelőző naptári évben van-e 180 napos biztosítási jogviszonyod, s ha nincs, szerintem ekkor vesznek mást alapul. De utána nézek, és hamarosan írok....

  VálaszTörlés
 75. Kedves Niki!

  Elsőként elnézést kérek a Név botlás miatt.Nagyon megköszönném ha segítenél,mert összeszámolva az idei biztosított napok számát, nem egészen adja ki a 180 .Persze az Augusztusival már igen.
  Még azért annyit,hogy miután ez próbaidős hely lesz,bár remélem szülés után is tudok vele dolgozni itthon,na szóval ha mégis Szeptemberben (viszlát) lesz ,akkor ebben a hónapban nem lesz munkaviszonyom.A támogatást befolyásolja majd??????? Bocsánat hogy ilyen sok mindent kérdezek,de egész egyszerűen ép választ amivel kezdeni lehet valamit eddig még nem kaptam,és bizony nemsokára itt a nagy nap.

  Válaszodat előre is köszönöm.

  Mary

  VálaszTörlés
 76. Szia Niki és Erzsébet!

  Köszönöm szépen az eddigi itt írott és elküldött információkat,sokat segítettek.Olvasom mindig mások kérdéseit is és sokat segítenek,de mégis volna egy olyan lebegő kérdés amit alá kellene támasztani.A TB-nél nem volt egyenes válasz rá.
  Szóval ha valakinek idén nincs 180 napja de mindezek ellenére az előző évek (2 év)-ben megvan a támogatáshoz szükséges biztosított napok száma akkor nincs baj. Ha nincs idén 180 munkanap,és nem is dolgozol már idén többet a szülésig,akkor mi alapján számolják ki.Mennyi járhat? Vagy mindenki aki így van gyorsan szülés előtt jelentesse be magát valahová persze a járulékokat magára vállalva és akkor azt veszik alapul,a szülést megelőző hónap Bruttóját? Mert ha jól értem munkaviszonyból való távozás szükséges a támogatásokhoz.

  PL. Szeptemberben közepén szülsz ,tehát feltétlenül Augusztusba és Szeptemberbe legyél munkaviszonyba..és e két hó alapját veszik majd figyelembe???vagy csak az Augusztusit,


  Nagyon restellem,hogy értetlennek tűnök,pedig nem tartom buta embernek magam ,mégis vannak dolgok melyekre Hivatali helyeken nem adnak rá érthető ,értékelhető magyarázatot. És az oldalból is látszik senki helyzete nem egyszerű.

  Segítségedet előre is köszönöm.

  Tisztelettel.

  Szilvi

  VálaszTörlés
 77. Szia Niki és Erzsébet

  Segítségeteket szeretném kérni, tgyás, gyed számítással kapcsolatban.
  2011.01.17. vagyok kiírva. 2010.03.01-től 80.000. Ft a brutto havi bérem, előtte 90.000. Ft. A munkaviszonyom folyamatos,(napi 8 órás)a kérdésem a következő, ha 2010. juniústól egy ismerősöm bejelent hozzá másodállásba, akkor mennyire kell bejelentenie hogy megkapjam a max. gyedet, és mennyi járulékot kell fizetnem ez után?
  Válaszotokat előre is köszönöm.
  Csilla

  VálaszTörlés
 78. Kedves Mary!

  Az, hogy 30 napnál hosszabb időre megszakad a munkaviszonyod lényeges a TGYS szempontjából. Egyébként TGYS-re akkor vagy jogosult, ha a szülést megelőző 42 napon belül szűnt meg a jogviszonyod. Ha szeptember közepére vagy kiírva, és aug.-ban bejelentenek, akkor lesz folyamatban lévő biztosítási jogviszonyod. Ha így lesz, akkor az első 168 napra TGYS illet meg, aminek összege a szülést megelőző bruttód lesz naptári napokra kiszámolva. Ebből csak 17% SZJA-t vonnak, de ha nincs más jövedelmed, adójóváírás is megillet, így nem sokkal lesz kevesebb a nettód sem. Ha épp kicsúsznál a 42 napból, mert a próbaidő alatt elküldenek), akkor megillet a GYED, de abból 9,5 % nyugdíjjárulékot is vonnak.

  A 168 nap elteltével GYED-et kapsz.

  A 30 napnál hosszabb időre megszakadó munkaviszonyra tekintettel találtam egy jó kis vitát, olvasd el az alábbi linken.

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:8wm4o3npXRQJ:www.adoforum.hu/szakmai_forum/tema/7884+munkaviszony+megszakad+30+nap+TGYS&cd=2&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a

  VálaszTörlés
 79. Kedves Csilla!

  2010-ben a minimálbér 73.500 Ft, a fizetendő járulékok munkáltatói 27%, magán 17% + SZJA, 17%, de járhat még adójóváírás is.
  Ha 2011.jan.17-re vagy kiírva, kockázatos, nehogy hamarabb szülj, mert akkor nem sok értelme van, hiszen akkor a 2009-es jövedelmed lesz a TGYS alapja, bár a GYED-nek a 2010-es évi teljes éves béred. Ahhoz, hogy a max. összeget kapd meg, 147.000 Ft-os havi bruttónak kellene lenni egész évben (hiszen a teljes évet figyelembe veszik).

  VálaszTörlés
 80. Kedves Szilvi!

  Egyáltalán nem tartalak értetlennek, Te se tartsd magad annak, borzasztó sok eset van, amit a törvénynek minden esetben meg kell oldania, ezért mindig olyan kacifántos a dolog. Eligazodni persze azért olyan nehéz nekünk is, mert rengeteg körülményt figyelembe kell venni.
  Ha jól tudom, egyébként tényleg úgy van, ha 30 napra megszakad a biztosítási jogviszony, a szülést megelőző bruttó az alap. Bár én ezt jó nagy kiskapunak látom, ezért kételkedem egy kicsit, mert akkor mindenki ezt csinálná... Ennek még utána nézek!

  VálaszTörlés
 81. Kedves Niki!

  Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást.A fórum is szolgáltatott kellő információt,hogy segítsen a továbbiakban.

  Köszönettel:

  Mary

  VálaszTörlés
 82. Kedves Niki!

  Kicsit megkönnyebbültem. Természetesen megvárom,hogy a záró mondatodra mit tudsz mondani.Én is böngészek tovább,a biztos válasz után.Nagyon jó,hogy ennyire kompetens vagy ezekben a dolgokban.

  Köszönöm szépen.

  Szilvi

  VálaszTörlés
 83. Sziasztok!

  30 napra megszakad a biztosítási jogviszony -valóban létező kiskapu, csak az egészségbiztosító az ilyen bejelentéseket különös figyelemmel kíséri és ellenőrzi. A jogviszonyt több esetben érvénytelenítette és az anyuka csak Gyes-re vált jogosulttá. Így csak valós munkánál kockáztassátok meg az ellenőrzés lehetőségét és csak minden előírást maradéktalanul betartó munkáltatónál.
  Egyébként tb kifizetőhelyi vez. gyakorlattal próbálok segítséget nyújtani -aki leleményes megtalál- máshol, itt valóban csak olvasó vagyok és Niki a Ti érdekeiteket figyelembe veszi.

  VálaszTörlés
 84. SZia érdeklődni szeretnék!!!nem rég tudtam meg hogy terhes vagyok!!!és érdeklődni szeretnék hogy fogok e gyedet kapni???8honapja dolgozom de közvetitő által.előző évbe 3év munkaviszonyom volt csak megszűnt a munkahelyem:(

  VálaszTörlés
 85. Szia! A következő dolog történt: 2010.06.30.-val megszüntették a határozott idejű munkaszerződésemet, jelenleg (ápr.12- óta táppénzen vagyok, fenyegető vetélés miatt). Tanácstalan vagyok abban, hogy most hova menjek és mit is intézzek, milyen anyagi ellátásokra( gyed, gyes, thgys... ) vagyok, leszek jogosult.
  Ennél a cégnél 2008.08.18.-dolgoztam, előtte is egy másik intézményben, a folyamatos munkaviszonnyal nincs gond, én azt hiszem. Tanácstalan vagyok, mi lesz így??

  VálaszTörlés
 86. Renáta vagyok, az előző kérdező
  (2010.06.07. 7:45), csak ez lemaradt! Bocsánat.

  VálaszTörlés
 87. Sziasztok!nekem van 2 kisfiam!a nagy 4éves után márcsak cspt kapok!a pici 7 honapos és gyest kapokk!most 1honapos terhes vagyok és az lenne a kérdésem hogy ha meg szülők akkor mien juttatást tudok igénybe venni?jellen leg nem dolgozom!kb 2008 ba volt 3 honapos munkavisszonyom gyes alatt+2.5táppénz!előre is kőszi a segitséget!választ irhattok a banovics25@freemail.hu-ra!

  VálaszTörlés
 88. Kedves Névtelen, (aki nemrég tudta meg, hogy terhes).

  Próbálj meg egy kicsit több infó-t megadni, ez így kevés, de próbálok addig segíteni, ha jól értem az esetedet:
  Lényeges, hogy jelenleg van munkaviszonyod, és az azt megelőző két évben van összesen 365 napos biztosítási jogviszonyod, akkor TGYS és GYED is megillet, ami a fizud 70%-a.

  VálaszTörlés
 89. Szia Renáta!

  Ha jól látom, nem írtad, mikor fogsz szülni! Jó volna, ha mostanában :-). Szóval mikorra vagy kiírva?

  VálaszTörlés
 90. Kedves banovics25@freemail.hu!

  Ha terhesség alatt legalább 4-szer elmész terhesgondozásra, akkor egyszeri anyasági támogatást kapsz, ami most 64 ezer Ft körül van (most nem tudom forintra), de sajnos mivel nincs munkaviszonyod, és 365 napos biztosítási jogviszonyod, csak a GYES-re vagy jogosult, ami alanyi jogon minden magyar állampolgárnak (kismamának) jár.

  VálaszTörlés
 91. Szia!
  Valóban, lemaradt a szülés várható ideje, 2010.11.25., hááát nem mostanában. Renáta

  VálaszTörlés
 92. Szia , Kriszta vagyok,

  az lenne a kérdésem, hogy van 89500 Ft bruttó bérem , és hozzá felszolgálói jutalék kb. 50000 Ft. A GYED megállapításakor a felszolgálói jutalékot bele veszik e a bruttó bérembe, és ez alapját képezi e a GYED-emnek??????


  Köszi: Kriszta

  VálaszTörlés
 93. Szia!
  Jelenleg Gyed-en vagyok 2011.06.30ig.Max Gyed-et kapok, 86000ft-ot. Szeretnénk második babát. Ha megszületne míg Gyed-en vagyok a kislányommal, akkor kb mennyi lenne a Tgyás és Gyed? Mennyi ideig maradhatok itthon a második babával?
  köszi. Mária

  VálaszTörlés
 94. Bocsi a válaszok késlekedése miatt, de sajna más is lefoglalja az időmet. Légyszi, legyetek kitartóak, amint tudok, válaszolok mindeninek!!!!

  VálaszTörlés
 95. Szia!
  Olya kérdésem van ha április 30-án meg szünt a munka viszonyom és előtte dolgozttam 2 évett (folyamatos havi szerződésel)akkor én mire leszek jogosult?decemberbe fogok szülni. kérlek irjatok nagyon sok emberel beszéltem és senki nem tudott segiteni.előre is köszönöm.
  11 hetes kismama

  VálaszTörlés
 96. Szia Renáta!

  Szóval a szülés várható időpontját azért kérdeztem, mert ha a munkaszerződésed lejárta után 42 napon belül szólsz, mindenféle ellátásra jogosult lettél volna, egészen pontosan TGYS-re is. Kérdezed, mit intézz, hová menj. Sajnos úgy gondolom, hogy ez elég hosszú idő ahhoz, hogy a főnököd csupa jó indulatból meghosszabbítsa a munkaviszonyodat, a táppénz összegéhez ugyanis neki hozzájárulást kell fizetnie, az pedig nagyon sok lenne neked is, hogy bejelentsen valakid, ismerősöd, és helyette kifizetnéd az összeget.
  Tulajdonképpen véleményem szerint így csak a TGYS-ről maradsz le, abból ugyanis nem vonnak nyugdíjjárulékot sem, ezért az az összeg is a Te zsebedben maradna.

  Viszont a GYED-re való jogosultság feltétele az elmúlt 2 évben 365 napos biztosítási jogviszony, ami neked megvan.A GYED összege az előző naptári év teljes éves bruttójának 70%-a, ebből SZJA-t és 9,5%-os nyugdíjjárulékot vonnak.
  erről bővebb info:
  http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/ELLATASMO/GYERMEKGONDOZASI_DIJ.PDF
  De mindenképpen javaslom, hogy hívd fel az OEP-et, és ott teljeskörű válasszal szolgálhatnak Neked. (biztos, ami biztos alapon)

  További boldog babavárást kívánok neked Renáta!

  VálaszTörlés
 97. Kriszta!

  Szerintem ha a felszolgálói jutalékodból vonnak minden járulékot, akkor az is alapját képezi a pénzbeli ellátásoknak, de ez még nem biztos, utánanézek neked.
  Vonnak abból járulékokat?

  VálaszTörlés
 98. Mária!

  A második babával sajnos már csak két évig maradhatsz otthon, ugyanis az új 2010. május 1-vel életbe lépő törvények szerint a GYES csak a baba 2 éves koráig jár, - hacsak nem az új kormány megváltoztatja ezt a döntést, mert tudtommal tervezték ezt. Szóval lehet, hogy megéri ezt kivárni.
  A második babánál egyébként ha folyamatosan otthon vagy, ugyanazt a járulékalapot veszik figyelembe, mint az első babánál a GYED alapot. (amikor utoljára dolgoztál)

  VálaszTörlés
 99. Kedves Névtelen!

  A TGYS-re nem leszel jogosult, a GYED-re való jogosultsághoz az előző két évben megszerzett 365 napos munkaviszony szükséges, amit írtál, hogy van.
  erről bővebb info:
  http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/ELLATASMO/GYERMEKGONDOZASI_DIJ.PDF

  Remélem, ez segít!

  VálaszTörlés
 100. Köszönöm a választ! Érthető volt.
  Még maradt a fejemben megválaszolatlan kérdés, pl.: júl.1-től a baba születéséig hogy van nekem biztosítási jogviszonyom??Továbbra is táppénz? Ki fizeti azt? Hova adom le a táppénzes papírt?Vagy ha nem tp., akkor milyen "jövedelmem" lesz, semmi?Ez REMEK! Nekem ezek olyan zavaros dolgok!
  De mindenképp megfogadom a tanácsot és az OEP-et "meginterjúvolom". renáta

  VálaszTörlés
 101. RENÁTA!

  Július 1-től nincs biztosítási jogviszonyod. 30 nap passzív táppénzre leszel jogosult, az igazolást a munkáltatód felé kell leadni a munkaviszony megszűnését követően is.

  Csak akkor kaphatsz Tgyást és Gyedet, ha biztosításba kerülsz. A passzív táppénz után regisztráltasd magad a Munkaügyi Központban és az álláskeresési támogatás folyósítása alatt biztosított leszel. Tgyást gond nélkül igényelhetsz, Gyedet nem, de létezik egy kiskapu erre.

  Biztosítás hiányában csak Gyesre leszel jogosult és az orvosi ellátásra, gyógyszer térítésre csak egészségügyi szolgáltatási járulék kötelezettség megfizetése után válsz jogosulttá (nem választható, kötelező, APEH felé kell bejelenteni és megfizetni a jogosultsági jogcím megszűnését követően eltérő nappal a jogcím időtartamától függően). Veszélyeztetett terhesként a szívesség bejelentést 100%, hogy érvénytelenítik.

  A határozott idejű munkaszerződéssel kapcsolatban, ha több információt megosztanál velem -nevemre kattintva, kapcsolat menün keresztül keress meg és megmondom milyen információ szükséges-, lehet, hogy érdemes jogorvoslatot kérni.

  VálaszTörlés
 102. KRISZTA!

  A felszolgálási díjat nem veszik számításba a Tgyás és Gyed alapnál.

  VálaszTörlés
 103. MÁRIA!

  Gyedbe szülésnél Tgyás alap a személyi alapbér és a Gyed alap is ua. lesz.

  VálaszTörlés
 104. KÖszönöm a választ.
  Én úgy hallottam, h a második babával annyi ideig lehetek Gyed-en, mint az elsővel. akkor ezt rosszul gondoltam?
  akkor ha most 86000 a nettó Gyed-em, a második babával ennyi lesz a Tgyás és a Gyed valamivel kevesebb? mivel ekkor már a tgyás maximálva van. vagy akkor ezt is rosszul tudtam.
  Köszönöm előre is. Mária(2010.06.10. 0.01)

  VálaszTörlés
 105. Szia kérdésem az lenne ,hogy 2011.január 18-ra vagyok kiírva.3 éve folyamatos munkaviszonyom van.2009-es bruttóm 1542000ft.2010-ben július végéig fogok dolgozni.Utána táppénz szülésig.
  Jan-júl-ig kb 900000ft bruttó jön össze.Miből és mennyi tgyást és gyedet kapok?
  Köszönöm:Ági

  VálaszTörlés
 106. Szia!

  2009. március 25-től 2010. március 31-ig folyamatos szerződésem volt. 2010. április 19-ig munkanélkülin voltam, majd 2010. április 20-tól 2010 október 31-ig van határozott idejű szerződésem. Ezt a szerződést is sok-sok könyörgés és protekció árán sikerült meghosszabbíttatnom, szóval esélytelen vagyok tovább húzni, viszont december 28-ra vagyok kiírva.
  A kérdésem a következő:
  Milyen ellátásra leszek így jogosult, illetve ha lejár a szerződésem és elmegyek munkanélkülire, akkor az beleszámít-e a támogatások összegébe?
  Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

  Beatrix

  VálaszTörlés
 107. Szia!

  Egyetlen egy kérdésem van már csak. A passzív táppénz mit takar, mit jelent?
  Köszi: Renáta

  VálaszTörlés
 108. Kedves Mária!

  Az új szabályozás szerint a Gyed-re jogosult a jogosultság megszerzésekor vagy azt megelőző 2 éven belül jogosult volt Gyedre, a Gyed folyósításának időtartama nem lehet rövidebb a korábbi Gyed megállapított időtartamánál.

  A Tgyás-nak valóban van felső korlátja, összege a minimálbér kétszerese. Az ellátások összegéhez a szerződés szerinti személyi alapbéredet kellene tudni. A Gyed nettó összege nem hordoz olyan információt, hogy milyen összegű és JOGCÍM (összetételű) egyéni eb. alapot képező jövedelem volt a számítás alapja.

  VálaszTörlés
 109. Kedves Ági!

  Tgyás összege függ attól, hogy 2010. decemberben igényled, akkor a 2009. évi jövedelem az alap és ha nem voltál táppénzen, az ellátás napi bruttó összege: 2.957 Ft.

  Ha 2011. január x-től igényled, akkor a 2010. évi jövedelem az alap. A betegszabadság összegét, napjainak számát is figyelembe veszik, a táppénzt nem. Ezek pontos ismeretében számold ki: bruttó= (jövedelem/jövedelemmel ellátott napok)x70% .

  A Gyed bruttója is ua. lesz.

  VálaszTörlés
 110. Beatrix!

  A folyósított álláskeresési támogatás időtartama a biztosítási időbe beleszámít, az összeg nem. Tgyást igényelhetsz. Gyedet csak trükkel.

  VálaszTörlés
 111. Renáta!

  A passzív táppénz a biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósított ellátás.

  VálaszTörlés
 112. Renáta vagyok, még mindig, bár lassan kezdem ezt is kétségbe vonni! :(
  Komolyra fordítva a szót, a munkahelyemen azaz a volt munkahelyemen is mást mondanak, a csong megy eg.bizt. pénzt.-nál is mást mondanak, és Lányok ti is mást mondotok. Addig mindenkié stimmel, hogy munkaviszony megszűnése után passzív tp,majd (munkanélküliként regisztrálás-a jogviszony fenntartása miatt) majd THGYS, és innentől vannak az eltérések. A cég szerint, és az itteni Lányok szerint GYED is jár, az egészségbiztosító pénztár szerint NEM. Most akkor mi van??Tuti így lesz?? vagy mégse? mert a fönök felajánlotta abban az esetben a szerződés módosítást,de csak akkor, ha hátrányba szorulnék, és csak a GYES járna ( azzal a molyfingnyi összeggel)-már bocsánat!!

  VálaszTörlés
 113. Megint Renáta vagyok!Teljesen összezavarodva, a munkahely azaz a volt munkahely, a csong megyei eg bizt pénztár, és az itteni lányok is mást mond! Addig mindenki egyezik, hogy a munkaviszony megszüntetés után passzív tp, majd regisztráljak a munkaügyi központban a jogviszony folytonos megléte miatt, ezekután THGYS, és innentől különböznek a dolgok! A cég, és a lányok szerint is jár a GYED, az TB szerint NEM!! Nah, most pont ez az ami lényeges, mert ugye nem mindegy hogy lesz GYED vagy csak a GYES jár a molyfingnyi 28.500 Ft-tal.Ráadásul a fönök, abban az esetben, és csak abban az esetben, ha ez tényleg így lenne meghosszabbítaná a szerződésem, hogy hátrányosan ne érintsen a dolog! No, ki mondja meg nekem, hogy most akkor mi van??? :(

  VálaszTörlés
 114. Bocsánat, ez 2szer ment el!!

  VálaszTörlés
 115. Üdvözlöm!
  Kérdést szeretnék feltenni ha lehet.
  Első babámat 2010. október 6-ra várom. Sajnos a terhesség folyamán több alkalommal kórházba kerültem, így kimerítve a betegszabadságot 2010. április 16-tól folyamatosan táppénzen vagyok. Nem valószínű, hogy vissza tudnék menni dolgozni és így a gyedhez szükséges 180 napos jövedelemmel ellátott időszakot nem tudom megszerezni. Ezen a munkahelyen 2008. októbere óta dolgozom, de ezt megelőzően megszakítás nélkül folyamatosan dolgoztam.
  Az lenne a kérdésem, hogy így jogosult vagyok-e tgys-re ill. gyedre, illetve melyik évi jövedelmem után (bízva abban, hogy nem a minimálbér után) ha 2009 évi jövedelmem, ami után a táppénzt is kapom 1672eFt volt. Előre is köszönöm a választ.


  Zsanna

  VálaszTörlés
 116. Ne haragudjatok, volt egy kis szünet, de holnap érkeznek a válaszok! Köszi a türelmeteket!

  VálaszTörlés
 117. Kedves Niki!

  Egy újabb kérdésem volna,bár ez nem támogatási téma.Szóval korábban létezett egy babakötvény kb.30-40 ezer forint körüli összeggel,amit az állambácsi adott.Pontosan mi is ez? ,persze ha van még!

  Szia Szilvi

  VálaszTörlés
 118. Szia Szilvi!

  Van babakötvény, amely annyit jelent, hogy az állam a baba számára születésekor a kincstári számlát nyit a számára, melyen nyilvántartják az összeget, mely 2010-ben gyermekenként 42.500 Ft. A szülők startszámlát nyithatnak a baba számára egy kereskedelmi banknál, ahová átutalják az összeget. Erre Aztán Te is teljesíthetsz befizetést, amihez állami támogatás jár. Nagyvonalakban egyenlőre ennyit a babakötvényről, de erről inkább majd írok egy bejegyzést, mert sok mást is el kell még mondani róla. Figyeld tovább a blogot, hamarosan érkezik a bejegyzés.

  VálaszTörlés
 119. 2010.06.16. 19.36.
  Köszönöm a választ. A szerződés szerinti bérem bruttó 170.000 Ft. volt. Tgyás nettó 116.000Ft volt, most pedig maximum Gyedet kapok, bruttó 102.000ft, melyből megkapok 86.000ft-ot. Fontos lenne tudnom, h a második babával kb mennyi Gyed-et kapnék.
  Még egy rövid kérdésem lenne. A Gyed-em mindig 86.000ft, márciusban volt csak 90.000ft. Miért? Ezt nem napra számolják? Köszönöm.Mária

  VálaszTörlés
 120. Szerbusztok!
  Szeretném megkérdezni, hogy itthon maradhatok-e a babámmal 3 éves koráig? (2009 Januárban kezdődött a munkaviszonyom a jelenlegi helyemen előtte 4 hónapot dolgoztam fősuli mellett) Novemberre várom a picimet, de minden juttatás csak a baba 2 éves koráig jár.. (az új jogszabályok szerint)Lehet ebben változás (az új kormány ígérgetett valamit..) és ha igen, lehet rám is hatályos?
  A választ előre is köszönöm! Ágica

  VálaszTörlés
 121. Szia Ágica!

  Nos az új kormány ígérte, hogy azonnal lesznek változások, azonban a legfrissebb nyilatkozatok szerint 2012.-ben változtatják vissza a régi szabályokat. Egyesek szerint azért, mert a 2010. május után született babáknál majd csak 2 év múlva lesz kérdéses a GYES (hiszen akkor lesznek 2 évesek a most született babák), úgyhogy elképzelhető, hogy visszamenőlegesen érvényes lesz a most született babáknál is a törvény.
  Azonban én ebben nem vagyok annyira biztos. Hiszen az új törvény szerint (és miatt) sok kismama nem kap TGYS-t és GYED-et, mert nincs 365 napos biztosítási jogviszonya, 180 nap viszont lenne. Tehát ezt vagy nem állítják vissza, vagy nem pont úgy, mint volt. Tehát sajnos biztos válasszal nem szolgálhatok (talán a kormány igen, de az sem biztos)

  VálaszTörlés
 122. Kedves Zsanna!

  A GYED-re és az összegének megállapítására vonatkozó szabályok megegyeznek a táppénz számítási szabályokkal. Tehát a TGYS-t és GYED-et mindig az előző naptári év teljes éves bruttó bére alapján számítják ki, ha volt 180 napos bérrel ellátott nap. S mivel volt, ezért a 2009.-es év lesz a számítás alapja. A GYED-et már 2011-ben fogják neked megállapítani, s mivel neked azért nincs meg a 180 nap, mert táppénzen voltál, az előző ellátás alapján állapítják meg az összeget. (ami szerintem szintén a 2009-es évi teljes éves bruttó lesz.)

  VálaszTörlés
 123. Köszönöm szépen a választ!
  Minden jót kívánok:
  Ágica

  VálaszTörlés
 124. Köszönöm a választ!
  Zsanna

  VálaszTörlés
 125. Sziasztok!

  Valaki segítsen, mert már begolyózik a szemem a sok keresgéléstől meg olvasástól a neten, nekem egyszerűen kínai ez az egész ún. "családtámogatási" rendszer Magyarországon. Kérdéseim a következők és tényleg nem a pénz érdekel (persze az is fontos), én csak a lehetőségeimre és a sorrendre vagyok kíváncsi:
  2005. május 01 óta folyamatosan be vagyok jelentve (köztisztviselő vagyok-és nem a magas fizetési kategóriába tartozom), vagy 2 éve nem voltam betegállományban és az első babánkat november elejére várjuk, kérdéseim:
  Most akkor milyen sorrendben, mit kell igényelnem és honnan? Ha jól értelmezem akkor első körben Tgyás 168napig jár plusz egyszeri anyasági támogatás valamint családi pótlék havi rendszerességgel-meddig is?
  Aztán ha lejár a 168 nap utána Gyed-meddig is? plusz ugye még mindig jár a családi pótlék...
  és akkor rám most vonatkozik a Gyes vagy nem? És most akkor meddig lehet otthon lenni majd a gyermekemmel?

  Lányok- aki tudja a választ le a kalappal és egy nagyon nagy köszönöm!

  Gabcsi

  VálaszTörlés
 126. Sziasztok lányok!

  Újabb kérdéskört vetnék fel, mert a leányzó fekvése változott!
  Emlékeztetés képpen, 6 éve folyamatos munkaviszonyom van, nem egy helyen, de folyamatos volt, 2010.06.30.-val lejár a szerződésem és nem is hosszabbítják meg ( ebbe besegített, hogy 04.12-től táppénzen vagyok, voltam). Egy magánvállalkozó barátunk alkalmazásba vesz a szülésig (várhatóan nov.25.). Kérdés: 1. az első "munkanaptól kezdve" táppénzre jöhetek? 2. Így akkor hogy a munkaviszony is megmarad tutti jár a THGYS és a GYED is? 3. Ezeknek az összegét hogyan tudom én kiszámolni? 4. Illetve a napi összeg,amikor már folyósítják az munkanapokat jelent, vagy naptári napokat?

  Előre is köszönöm, ha valaki tudna a sok kérdésemre válaszolni!
  Renáta

  VálaszTörlés
 127. Az lenne a kérdésem, ha már be vagyok jelentve több, mint 13 éve (az első munkahelyemen 7, a másodikon, ami a jelenlegi 6 éve folyamatos), a bruttó munkabérem 103500 Ft + EKHO-ban 50000 Ft, akkor melyik ellátást célszerű választanom, és melyikből mi az a legnagyobb összeg, amit ki lehet hozni? (Nagyon fontos a jövedelmünk, mert lakáshitelt törlesztünk, és 10-20 ezer Forinton is sok múlik.) Gyermekünket februárra várjuk. Előre is köszönöm! Lina

  VálaszTörlés
 128. Hello Gabcsi!

  Látod, nem kellett volna annyit kalandozni a neten, egyenesen ide kellett volna jönnöd!:-)

  Szóval, mivel Neked folyamatosan volt munkaviszonyod az elmúlt 2 évben, ezért a következőeket kell tenned:

  ELSŐ:
  1. a munkáltatód mindent igényelni fog neked, be kell vinned a szükséges iratokat, és ők mindent kiválogatnak.
  2. Először a TGYS-t kapod, ami össz. 168 napon keresztül jár. Ezt azonban már kérheted a szülés várható időpontja előtt 4 héttel is, de legkésőbb a szülés időpontjától. Összege az előző évi teljes éves bruttód 70%-a, SZJA-t vonnak belőle.
  2.szüléskor egyszeri anyasági támogatást is kell igényelni, ami most 64 ezer Ft.
  3. szintén ekkortól jár a családi pótlék 18 éves korig, vagy iskolakötelezettségi korig (ez a törvény most változott), összege 1 baba után 12.200 Ft.

  MÁSODIK:
  A 168 napot követően kapod a GYED-et a bab 2 éves koráig, összege az előző évi bruttód 70%-a, de max.minimálbér 2szeresének 70%-a, SZJA-t és nyugdíjjárulékot vonnak belőle.

  Jelenlegi szabályok szerint: GYES: ez 2010. május 1 után született babáknál csak 2 éves korig jár, tehát neked már nem, tehát összesen a baba 2 éves koráig tudsz otthon maradni. DE! az új kormány tervezi ezt megváltoztatni 2012.-től, lehet , hogy visszamenőleg... úgyhogy valójában majd ekkor fog csak kiderülni, hogy ez hogyan változik meg.

  Remélem, segített egy kicsit kivilágosodni és nem rongálod tovább a szemed feleslegesen :-)))

  VálaszTörlés
 129. Nagyon szépen köszönöm a gyors, korrekt világos, pontos és érthető választ!
  Nagyon profi az oldal, borzasztó módon örülök, hogy rátok találtam...:)))))


  sziasztok!
  Gabcsi

  VálaszTörlés
 130. SŰRGÖS 24
  SZIASZTOK
  Én egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok ,hogy 2010.01.01 bejelentett munkaviszonyom indult ami 2010.04.30-ig tartott májusba megszakadt a munkaviszonyom de 2010.06.01-ujra kaptam bejelentett állást.Az a kérdésem hogy decemberre tervezzük a gyerek áldást és mivel hogy az első gyerekkel is veszélyeztetve voltam félek hogy a második honaptol nem mehetek dolgozni .Csak annyi hogy ha megszakadt a munkaviszonyom akkor maj meg kapom a gyest ?

  VálaszTörlés
 131. Renáta!

  1. Ilyen feltételekkel a munkajogviszony nem jön létre.
  2. Nem tuti, az egészségbiztosító a jogviszonyt érvénytelenítheti.
  3. A számítás szabálya a szülést megelőző összes előzménytől függ. Több változat létezik, az oldalon többször szereplő főszabály is ezek közül csak az egyik és egyetlen "elhallgatott", figyelmen kívül hagyott körülmény megváltoztathatja.
  4. Naptári napokat.

  Üdv:
  Erzsébet

  VálaszTörlés
 132. Sürgős 24!

  A Gyest alanyi jogon kaphatod, biztosítási jogviszony előzmény nélkül. Tgyás és Gyed jogosultság a rendelkezésre álló információk alapján nem állapítható meg.

  Üdv.
  Erzsébet

  VálaszTörlés
 133. Lina!

  Az ekho nem alapozza meg a tb pénzbeli ellátást, a munkabéredet veszik figyelembe. Konkréten milyen választásra gondolsz? A legtöbbet akkor tudod kihozni, ha szülésig dolgozol, utána 168 nap tgyás, majd gyed. A gyermek 1 éves kora után pedig újból dolgozol gyes folyósítása mellett.

  VálaszTörlés
 134. Erzsébet!
  Köszönöm a válaszokat!

  Renáta.

  VálaszTörlés
 135. Üdvözlöm!

  Én 17 éves vagyok és 8 hetes babát hordok a szívem alatt. Tudom, hogy túl korán jött del elég érettnek érzem magam a baba felneveléséhez és az apuka is vállalja, aki viszont az iskolát otthagyva elment dolgolzni.
  Olyan kérdésem lenne, hogy nekem mi fog járni és mi nem. Eddig nem dolgoztam, iskolába járok.

  Előre is nagyon szépen köszönöm válaszát!

  VálaszTörlés
 136. Üdvözlöm!

  2012-re tervezünk kisbabát.
  2007 augusztus óta dolgozom a jelenlegi munkahelyemen,de kb fél évente írnak egy határozott idejű munkaszerződést.
  Hogyan járnék jól ,mi lenne a helyes megoldás?
  A bruttó keresetem 95000 ft.
  Mennyi gyást ill. gyest kaphatnék ill. mikor menjek táppézre?
  Köszönöm

  VálaszTörlés
 137. Erzsébet köszönöm! Lina

  VálaszTörlés
 138. Egy kérdés még: én már a gyerek féléves kora után szeretnék otthonról dolgozni. Működik az úgy, hogy a szülésig végig dolgozom (ami -remélem- megoldható (azért a remélem, hogy nem leszek veszélyeztetett vagy ilyesmi), majd a tgyás lejárta után ismét dolgozom a normál fizetésemért? (Megoldható otthonról, baba mellett, a munkaadóm is nagyon rugalmas, támogat, még számítógépet is rendelkezésre bocsát a munkához :) ) Előre is köszönöm!
  Lina

  VálaszTörlés
 139. Kedves Lina!
  Nem ide illő kérdés, de mit dolgozól otthonról?
  Én is otthonról végezhető munkát keresek, csak nem tudom mik alehetőségek!
  Köszi!
  Erika

  VálaszTörlés
 140. Üdvözlöm!
  2010.aug.20-ra várom az első babánkat.A munkám veszélyessége miatt 2010. ápr. 1-től nem dolgozhatom táppénzen vagyok.A t-gyás ( 180 nap ha jól tudom) után szeretnék visszamenni dolgozni és a gyermek felügyeletét felváltva megoldani férjemmel.Érdeklődni szeretnék, hogy ha visszamegyek dolgozni kapok e gyest vagy gyedet? Valamint hogy a férjem megkaphatja e a gyest ha én egy év után újra eljövök táppénzre a második babával?
  Válaszát köszönöm! Adrienn!

  VálaszTörlés
 141. Szia Erika!
  Elég speciális: rádióban szerkesztek, és nagyon szeretem a munkám, épp ezért szeretnék minél előbb visszatérni (meg hát a piszkos anyagiak miatt is). Más otthonról végezhető munkát már én is nézegettem, de semmi normális nem volt. Informatikai területen van nagyon sok ajánlat (pl. honlapkészítés),sajnos nem ezen a területen tanultam. Bocs az OFF miatt!
  Lina

  VálaszTörlés
 142. Köszönöm Lina!

  Erika

  VálaszTörlés
 143. 2001 óta megszakítás nélkül dolgoztam 2009. októberéig, amikor leépítettek. Novemberig táppénzen voltam, majd 2010. január 26-ig dolgoztam, sajnos innen is el kellett jönnöm. Február 26-ig voltam passzív táppénzen, azóta pedig munkanélkülin. Azóta keresek állást. Most találnék egyet 4 órában. Férjemmel terveznénk az első babát, mert már 31 leszek. Hiába volt 2001-2009 között bejelentett szép jövedelmem, most úgy tűnik a "rendszer" miatt jóval kevesebb pénzből kell kijöjjünk ha gyermeket szeretnénk. Mégpedig jó volna 2011-ben szülni. Kérdésem, hogy a tgyás, gyes, gyed vonatkozásában mire számíthatok összegszerűen? 2009-ben átlag havi bruttó 360 ezer Ft-os fizetésem volt, munkanélküliként bruttó 80 körülit kaptam 3-4 hónapig, majd bruttó 40 jön most egészen novemberig. Mit tegyek? Ha most sikerül elhelyezkednem mi az a minimum bruttó amihez ragaszkodjak ahhoz, hogy a juttatások közül a maximumokat kaphassam meg? Most nekem 365 napot kell dolgoznom szülés előtt, hogy mindenből a maximumot kapjam? Ha a próbaidő (3 hónap) után esek teherbe mire számíthatok? Előre is nagyon köszönöm segítségeteket. Egy szülni vágyó, önhibáján kívüli munkanélküli...

  VálaszTörlés
 144. 2009.07.06-tól dolgozom, folyamatosan! ha január környékén esnék teherbe, akkor minden ellátásra jogosult leszek 100%-ban? Ugyanis októberben szülnék, és addigra az 590 biztosított napom is meglenne! fél évig kapnám a TGYÁS-t, és másfél évig a GYED-et? 115.000 forintos bruttó mellett, mekkorák lennének az összegek?
  Válaszodat előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
 145. Sziasztok csajok, kismamák!

  Látom, sok az érdeklődő, és kérdező! Mindenkinek igyekszem válaszolni, csakhát nyáron ugye mindenki elfoglaltabb a szokásosnál....
  Ez annyit jelent számotokra, hogy néha előfordulhat, hogy nem kaptok még aznap, vagy másnap választ, mint eddig, mert lehet, hogy esetleg nem vagyok gép közelben. De addig is, míg megkapjátok a válaszokat, próbáljatok az előző kérdezőknek adott válaszokból szemezgetni

  Köszönöm türelmeteket...

  VálaszTörlés
 146. kiegészítés az előbbihez!
  Januárban már táppénzre kell mennem, a munkahely miatt! az hogy táppénzen leszek kb. 8 hónapot, miként befolyásolja a juttatások összegét?
  köszi

  VálaszTörlés
 147. LINA!

  Igen működik, tgyás indulhat a szülés napjától és lejárata után választhatod a munkát. A gyed jogosultság esetén választható ellátás, nem kötelező igénybe venni. A gyermek első életéve után pedig munkavégzés mellett igényelheted a gyest.
  (A többiek kérdését most meghagyom Nikinek.)

  VálaszTörlés
 148. 17 éves kismama!

  Sajnos a jelenlegi törvények szerint biztosítási jogviszony nélkül csak GYES jár, de az alanyi jogon, minden kismamának, melynek nettó összege 25 ezer Ft. Emellett kapod majd a családi pótlékot is, mely egy gyermek esetén 12.200 Ft, s szüléskor igényeld az egyszeri anyasági támogatást, mely 64 ezer Ft. Ennek egyetlen feltétele, hogy terhesség alatt 4 szer megjelensz terhesgondozáson.

  VálaszTörlés
 149. 2012-re babát tervező kismama!

  Ha 2012-re tervezik a kisbabát, akkor azt kell hogy mondjam, hogy nem tudok biztosat mondani, ugyanis a jelenlegi kormány 2012-ben tervezi a családtámogatási rendszer változtatását. Hogy ezek között mik lesznek a változások, egyenlőre annyit mondtak, hogy visszaállítják a GYES-re való jogosultságot 3 évre, de a TGYS-re és GYED-re való jogosultság visszaállításáról még nem volt szó.
  Jelenleg a hozzád hasonló biztosítási jogviszonnyal rendelkező kismama az előző évi bruttóbére alapján kap 168 napra TGYS-t, mely a bruttó 70%-a, majd szintén GYED a baba 2 éves koráig, mely szintén 70%, de max. a min. bér kétszerese. Ennek alapján neked az lenne a jó, ha bejelentenének a minimálbér kétszeresére, s akkor a max. összegű ellátást kapnád 2 évig. Táppénzre nem szükséges menned, ha jól érzed magad, nyugodtan dolgozhatsz szinte szülésig, (vagy eőtte 4 hétig, mert onnantól igényelheted a TGYS-t) s legalább akkor is gyűjtheted a pénzt :-)

  VálaszTörlés
 150. Kedves Lina!

  Látom, már kaptál válaszokat, nekem is lenne még hozzáfűzni valóm. Persze, dolgozhatsz végig, szülés napjáig, de legkésőbb ettől a naptól igényelned kell a TGYS-t, utána pedig ha még akkor is tényleg vissza akarsz majd menni, arra is van lehetőség, hogy a párod vegye igénybe a GYED-et és a GYES-t.

  VálaszTörlés
 151. Kedves Adrienn!

  A TGYS-re csak a kismama jogosult, ami nem 180 nap, hanem 168 nap, viszont a GYED és GYES igénylésére a párod is jogosult lehet.
  GYED mellet semmi más keresőtevékenység nem végezhető, de GYES mellett napi 8 órás munkaviszony is létesíthető. Valamint egyszerre egy ellátás vehető igénybe.
  Tehát megoldható, hogy a férjed menjen GYED-re, de már a baba fél éves korától is két éves korig, utána viszont az új szabályok szerint már nincs GYES, csak két éves korig jár ellátás. Amellett pedig Te természetesen mehetsz táppénzre a második babával.
  (Na, ezt jól összekuszáltam, de remélem, érhető, és minden kérdésedre találsz választ.

  VálaszTörlés
 152. Kedves Névtelen szülni vágyó munkanélküli!

  A rendszer tényleg rosszul működik ebben a válságos időben, de sajnos van, aki még rosszabbul jár, próbáld optimistán tekinteni a helyzetedet!

  Szóval a baba ügyében a maximumot akkor kapnád meg, ha a bejelentett bruttód a minimálbér kétszerese lenne.
  A TGYS-t és GYED-et mindig az előző évi bruttóból számolják, ha abban a naptári évben van 180 nap ledolgozva. Ha nincs, akkor a szülést közvetlenül megelőző időszakot veszik alapul, ami nálad lenne.
  A TGYS ezzel rendben is lenne, de GYED-et sajnos igaz, hogy kapsz ha megvan a 365 nap biztosított jogviszonyod, de csak annyi napig kapod, amennyit biztosításban töltöttél. Tehát nem automatikusan a baba 2 éves koráig, csak amennyi biztosított jogviszonyod van.

  S hogy mire számíthatsz, ha próbaidő alatt esel teherbe? Az sajnos munkaadótól függ, ugyanis próbaidő alatt indoklás nélkül felmondhatnak bárkinek. Szóval szíved joga, hogy megmondod, vagy eltitkolod....

  VálaszTörlés
 153. Névtelen kismama jelölt!

  Ha 2009.07.06-tól dolgozol, akkor csak akkor kapsz meg mindent, ha a szülés napjáig meglesz a két éves jogviszonyod, tehát 2011.07.06-ig.

  Tehát már kb. 2010. novemberében teherbe eshetsz. (Azért nagyon ne számold ki napra pontosan, nehogy egészségügyi dolgok közbe szóljanak gondolok itt koraszülésre, ami sajnos bárkivel előfordulhat...)

  115 ezer Ft-os bruttó mellett a TGYS ennek a 70%-a,tehát 80.500 mínusz 12.880 Ft 16% SZJA (ha addigra eltörlik az adójóváírást), a GYED pedig 7650 Ft-tal még kevesebb lenne, mert még 9,5% nyugdíjjárulékot is vonnak az SZJA mellett.

  VálaszTörlés
 154. Kismamák!

  Én úgy látom, mindenki kérdésére megszületett a válasz! Ha valaki mégis kimaradt, azért elnézést kérek, és írjon mégegyszer, (vagy csak a kérdés feltevés időpontját, és máris válaszolok)

  További boldog babavárást és babatervezést mindenkinek!!!!!

  VálaszTörlés
 155. Kedves válaszadók, köszönöm szépen! Mindenkinek hányinger- és problémamentes, egészséges babavárást! :) Lina

  VálaszTörlés
 156. Kedves válaszadók, köszönöm szépen! Mindenkinek hányinger- és problémamentes, egészséges babavárást! Lina

  VálaszTörlés
 157. Hello,
  nekem is lenne egy kérdésem: én 2008.juli.28án kezdtem el dolgozni (első munkahelyem). 2010. Aug. 07 ére vagyok kiírva. 2010.06.01 től vagyok táppénzen meg szabadságon.
  nos, ha mégis előbb születik meg a baba , akkor mi a helyzet? marad ez a 365 napos szabály vagy törölték?
  havi brutto 320.000 ft.mi az ami jár, mi az ami nem? és kb mennyi?
  igazságtalannak tartom mert én egyetem után elkezdtem egyből dolgozni, és első munkahely estén vagy friss diplomások esetén sincs kegyelem..
  köszi
  Lavi

  VálaszTörlés
 158. Üdvözlöm!
  2011-re tervezünk babát.
  azzal már tisztába vagyok hogy a TGYS-t és a GYED-et hogy számolják, csak az nem tiszta hogy ha pl: 2011 decemberében szülnék akkor a TGYS-t a 2010-es fizetésemet nézik, de a GYED-et már 2010-es évből számolják.
  A kérdésem az lenne hogy ha táppénzre mennék azt is bele veszik az átlagolásba a GYED-nél?
  Még egy kérdés ha szülést megelőző hónapokban lejár a munkaszerződésem és elküldenek mi a teendő?

  VálaszTörlés
 159. Szia Lavi!

  A 365 napos szabályt nem törölték el, az nagyon is él, ráadásul azt nem nagyon emlegeti az új kormány sem, hogy azt is visszaállítaná, csak annyit, hogy a GYES lesz 3 éves, amit 2012-től fognak bevezetni....

  Nos, Neked nincs félni valód, hiszen azt írtad, hogy 2008.07.28-án kezdtél dolgozni. Tehát a 365 napos munkaviszonyod azaz 1 éves biztosítási jogviszonyod már rég megvan, 2009. július 28-án. Valamint a főiskolai tanulmányokat is figyelembe veszik, úgyhogy annyira azért nincs kitolva a diplomásokkal.... Úgyhogy neked bőven megvan a szükséges idő ahhoz, hogy mindenből a max.-ot megkaphasd.
  A bruttó 320 esetében TGYS 168 napig a 320-nak a 70%-a, mínusz SZJA, a GYED pedig ugyanez, de max. a minimálbér kétszeresének a 70%-a mínusz SZJA és mínusz 9,5% nyugdíjjárulék, ez a baba két éves koráig jár....

  Remélem, mostmár minden "tiszta" és megnyugszol márcsak a baba kedvéért is :-)

  VálaszTörlés
 160. Kedves Erika!
  Így van, a járandóságokat mindig a megállapítás időpontjához számított előző naptári évből kalkulálják, tehát a 2011. decemberi baba esetében TGYS 2010-es b ruttó, a GYED pedig már 2012. májusban lesz megállapítva, tehát 2011-es évi bruttó...
  A táppénz nem alapja az ellátásnak, csak a betegszabadság, az sajnos csökkenti az alapot....

  Ha 1 hónap van szülésig, és úgy küldenek el, akkor még lehetőség van passzív táppénz igénybevételére is....

  VálaszTörlés
 161. Köszönöm!
  Erika

  VálaszTörlés
 162. Szia,

  Bocsi, ne haragudj... 2009.juli.28 át akartam írni....de ha figyelembe veszik a főiskolát akkor tényleg minden okés !
  nagyon köszönöm
  üdv
  Lavi

  VálaszTörlés
 163. Szia,

  Én aug. 4-re várom első babámat, 9 éve folyamatos munkaviszonyom van, de január elejétől táppénzen vagyok. A tgyás a 2009. évi keresetből kerül számításra, a gyed viszont átcsúszik a következő évre, így ha jól értem akkor a 2010. évi jövedelemből kerül kiszámításra, ami a hosszú táppénz miatt elég alacsony.
  Amennyiben a szülés előtt 4 héttel lehet igényelni a tgyást (pl ezen a héten júl 10.) akkor viszont a 2009. évi fizetésem lehetne a gyed alapja is, mivel a tgyás decembrben lejárna. Így talán magasabb összeget kaphatnék.
  Te mit gondolsz erről?

  Annamária

  VálaszTörlés
 164. Szia Annamária!

  Igazad van, ezt mindig teljesen végig kell gondolni.

  A TGYS-nek biztos, hogy a 2009-es évi bruttód lesz az alapja. Viszont mivel táppénzen voltál szinte egész 2010-ben, utána meg TGYS-t kapsz, nem a 2010-es lesz a GYED alap, hiszen nem lesz az előző naptári évben meg a 180 napos bérrel ellátott időszak. A táppénz ugyanis nem alapja a GYED-nek.

  Viszont az biztos, hogy ha valaki július 18 előtt szül, vagy úgy kéri a TGYS megállapítását, hogy az a szülés előtt 4 héttel elinduljon és ez júl. 18 előtt van, akkor a GYED-nek is ugyanaz lesz az alapja. Ez is jó megoldás.

  VálaszTörlés
 165. Lavi!

  Ha 2009. augusztus 7-re vagy kiírva, a 365 napos biztosítási jogosultságot megszerzed, mert a közép. vagy felsőoktatási intézményben 1 évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányból 180 napot vesznek figyelembe. Tehát a GYED-re jogosult leszel.

  Viszont azt is írtam, hogy a GYED nem automatikusan a baba 2 éves koráig jár, hanem annyi ideig, mint amennyi időd biztosításban volt.

  VálaszTörlés
 166. Szia!

  2008. júniusban diplomáztam. Aug.1-szept.30-ig határozott idejű munkaszerződésem volt. 6 héttel korábban 2008. szept. 24-én szültem.
  Újból babát várok, dec. 16-ra vagyok kiírva.
  Mit tanácsolsz, hogyan kaphatok tgyst, gyedet újból? Mennyi nap hiányzik a biztosítási időből? A család Bt-jénél milyen szerződéssel dolgozzak, ami beleszámít és a cégnek a legkevesebb költségbe kerül?
  Üdv. Vera

  VálaszTörlés
 167. Minden világos most ! köszi mégegyszer !

  üdv.

  VálaszTörlés
 168. Szia!
  Én aug.14-re vagyok kiírva.Tavaly 2009.júliusban megszűnt a munkahelyem.(3 évig folyamatos)Utána sajnos feketén mentem el dolgozni,de decembertől munkanélkülire mentem,ami júli.21.-én jár le.
  Szeretném tudni hogy jogosult vagyok- a tgys-re,gyed,gyes....

  köszönöm
  Melinda

  VálaszTörlés
 169. sziasztok! nekem olyan kérdésem lenne hogy azt mondták nem kaphatok Gyedet mert jelenleg nem vagyok biztositott de elözö évben megvan minden feltételem a gyed jogusultságra. A történetem annyi 2008 2009 volt munkaviszonyom 14 honap munkanélküli lettem kaptam munkanélkülit 4 honapig kiskönyvel dolgoztam 2009 decemberig amikor kiderült hogy terhes vagyok és nem vettek fel a munkahelyre sajnos igy jelenleg is munkanélküli vagyok az lenne a kérdésem hogy akkor igy miért nem kaphatok gyedet csak gyest?ha azt mondják hogy "megvannak a feltételek de mégse" addhatok be esetleg méltányosságira kérelmet? arra jogosult vagyok?
  egy 36 hetes kismama

  VálaszTörlés
 170. én 18 éves vagyok, nem dolgoztam eddig még annyi időt bejelentetten amennyi a gyedhez kell, viszont iskolába járok, és jövőre fogok érettségizni. semmi esélyem arra, hogy kapjak gyedet?

  VálaszTörlés
 171. Sziasztok!
  2010. nov.3-ra vagyok kiírva.

  A kérdésem a következő: Közalkalmazott vagyok, bruttó fizetésem 97.000 Ft. Mellette viszont megbízási szerződéssel is rendelkezem, ez általában bruttó 80.000-100.000 Ft ezeket is figyelembe veszik a TGYÁS és GYED-nél, vagy csak a közalkalmazottit?
  A másik kérdésem pedig: ha lejár a TGYÁS (én szüléskor kezdem el tervek szerint) akkor utána GYED-et kapok, dolgozhatom-e mellette valamilyen formában (megbízási szerződéssel, vagy 4 vagy 8 órában) Vagy csak a baba 1 éves kora után lehet munkát is vállalni?

  Válaszokat előre is köszönöm!
  23 hetes kismama

  VálaszTörlés
 172. Sziasztok Kismamák!

  Most csak egy rövid bejegyzésre van időm, ne haragudjatok, de ígérem, amint tudok, válaszolok!!
  Türelmeteket köszönöm!

  VálaszTörlés
 173. Tisztelt Hölgyem!
  Megszeretném kérdezni, hogy én még nem dolgoztam most végeztem a sulival, és hogy ha babát szeretnék, hogy kapok e gyest vagy dolgoznom kell ahhoz 1 évet hogy kapjak? Vagy milyen támogatást kapok. Válaszát előre is. Anita

  VálaszTörlés
 174. Kedves Anita!

  Ahhoz, hogy a kismama magasabb összegű ellátásban részesüljön, 365 napos munkaviszonyra van szükség, de ahhoz, hogy a baba 2 éves koráig járjon a magasabb összegű ellátás, még ez sem elég.
  A kismama a baba születésekor 64 ezer forintos egyszeri anyasági támogatásban részesül, ha négyszer megjelent kismamagondozáson. A GYES minden magyar állampolgár számára alanyi jogon jár, melynek összege bruttó 28.500 Ft. A gyermek után családi pótlékra is jogosult az anyuka, mely nagyjából 18 éves koráig jár, összege 12.200 Ft. A többi magasabb ellátáshoz munkaviszony szükséges.

  VálaszTörlés
 175. Kedves közalkalmazott 23 hetes kismama!

  A GYED mellett nem lehet dolgozni, pontosabban úgy határozza meg a törvény, hogy nem lehet semmiféle pénzszerzésre irányuló keresőtevékenységet végezni, ebben az esetben megvonják a GYED-et. A GYES mellett viszont viszont akár napi 8 órás munkaviszony is létesíthető.

  VálaszTörlés
 176. 18 éves kismama!

  A GYED-hez figyelembe vesznek a közép és felsőfokú oktatási intézményben eltöltött tanulmányi időből 180 napot, de a GYED-hez az utolsó 2 évben megszerzett 365 nap szükséges

  VálaszTörlés
 177. Szia!
  Nekem tavaly júliusban szűnt meg a munkahelyem(előtte 3 évig folyamatos munkaviszonyom volt)sajnos utána feketén mentem el dolgozni de decembertől munkanélkülire mentem ami most júliusban jár le.Szeretném megtudni hogy kaphatok-e tgys-t gyedet illetve ha igen akkor ezt a munkanélküliben kell-e elintéznem a tgys-t.
  köszönöm Melinda

  VálaszTörlés
 178. Melinda vagyok és azt nem írtam hogy augusztus 14.re vagyok kiírva... köszönöm

  VálaszTörlés
 179. 26 éves kismama.

  Engem az érdekelne, hogy ha jövő márciusban szülök akkor kb. mekkora TGYÁS-ra és GYED-re számíthatok. A 365 napos biztosítási időm meg van. Július elejétől táppénzen vagyok, mert a munkámat ebben az állpotban már nem tudom elvégezni. Eddigi havi bruttó jövedelmem átlagosan 135000 Ft volt. Sokat fogok veszíteni ha mostantól a szülésig itthol leszek?
  Választ előre is köszönöm.

  VálaszTörlés
 180. Szia Ana vagyok, 6.hetes várandós, 2010. feb. 20-án járt le a munkanélküli segélyem, azóta nem vagyok bejelentve. A családban van BT, vajon utólag lehet rendezni februárig a biztosítást?

  Ha augusztustól sikerül munkába állnom, a március eleji szülésig 7 hónap telik el, utána következik a TGYS (24 hét) ezt értem.

  Kérdésem viszont, hogy a GYED-hez szükséges 365 napot mikortól kell számítani? Ha márciusban megyek szülni, akkor előző év márciusától kellene folyamatos munkaviszony? Vagy a TGYS lejártakor kell 1 évet számolni visszamenőleg?

  Bocsánat ha butákat kérdezek, de ez az egész olyan zavaros és ijesztő, nem akarnám elrontani.
  Köszönöm a segítséget!

  VálaszTörlés
 181. Kedves Ana!

  Nem kérdezel butákat, ez az egész kicsit túl bonyolult.

  Nos, hogy lehet-e rendezni visszamenőleg a biztosítást, nem tartom valószínűleg, hiszen ha valaki biztosítási jogviszonyt létesít, azt legkésőbb aznap be kell jelenteni...
  A GYED-hez szükséges 365 nap biztosítási időtartam a szülést megelőző 2 év alatt megszerzett 365 napos biztosítási jogviszonyból áll, aminek nem kell folyamatosnak lennie.
  A 365 napos jogviszony egyébként a TGYS esetében is szükséges.

  VálaszTörlés
 182. 26 éves kismama!

  Ha jövő márciusban szülsz (szerintem tegeződhetünk), akkor a TGYS-nek és GYED-nak is a 2010-es évi teljes éves bruttóbéred lesz az alapja, ha lesz 180 napos bérrel ellátott napod. Ha júl. elejétől vagy táppénzen, akkor ez meg is van. A táppénz nem alapja az ellátásoknak, csak a betegszabadság, az némileg csökkentheti az összegeket, de a táppénz nem. Az összeg egyébként TGYS-nél a 135 ezernek a 70% lesz mínusz SZJA (még nem lehet tudni az új törvények szerint hogy alakul), a GYED ugyanez mínusz 9,5 % nyugdíjjárulék.

  VálaszTörlés
 183. Melinda!
  A munkanélkülis ügyeket sajnos nem igazán ismerem, hogy jogosult leszel-e. Napra pontosan júliusban mikor jár le a munkanélküli? Ugyanis tudtommal a munkanélküli is jogosít TGYS-re, ha 28 napon belül szűnik meg (és egyébként megvan a 365 nap) Vagy méltányossági alapon is kérhető, de szerintem a legjobb, ha az elmúlt 2 éves papíroddal (előtte azért telefonálj) bemész az OEP-hez, az a biztos...

  VálaszTörlés
 184. Szia!
  Köszönöm a segítséget.Nekem július 21.én jár le a munkanélkülim.Halottam hogy a nőgyógyásztól kell kérnem egy igazoló papírt is és ö elsőnek felvesz betegállományba?Nagyon zavaros minden.OEP-hez bárhova mehetek?Augusztus 9.-én valószínű hogy meglesz a babám mert császázoni fognak és szeretnék mindent elintézni addig.Abaa nem fognak belekötni hogy a munkaviszonyom és a munkanélküli között 5 hónap eltelt úgy hogy nem voltam bejelentve sehova?

  köszönöm Melinda

  VálaszTörlés
 185. Sziasztok!

  25 éves orvostanhallgatóhallgató vagyok és párommal erősen gondolkudunk rajta, hogy jövő nyáron már jó lenne babázni, de nem igazán tudjuk, hogy anyagilag mire számíthatunk. Nem szeretnénk átgondolatlanul gyermeket vállalni, majd szembesülni a ténnyel, hogy nem tudjuk finanszírozni. Az Ő keresete önmagában csak nagyon szűkösen lenne elég. Tudnátok segíteni, hogy mire számíthatnánk? Első diplomámért tanulok, bőven több mint egy éve van aktív hallgatói jogviszonyom állami finanszírozott képzésen(tehát ha jól tudom biztosítottnak számítok) és a szülést követő 2 tanévben is lenne. Azonban keresetem 2006-ban volt csak, akkor is kevés és rövid ideig, azóta az összes "bevételem" az ösztöndíjam. Az utolsó pár tárgyam marad csak a szülést követő évre, így időm bőven lenne babázni, csakhát a szeretet és idő a pelenkára kevés. Hallottam már olyat is, hogy ha kiváltanám a vállalkozói engedélyt az plussz forrásokat eredményezne a babázás idejére, meg, hogy bizonyos támogatásokhoz elég a hallgatói jogviszony, de őszintén szólva nem igazán igazodom ki ezen jogszabályok kavalkádjában.

  Segítséget előre is köszönöm!

  Üdv.: Linda

  VálaszTörlés
 186. Kedves Melinda!

  Mindig az illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztárat kell felkeresni, de előtte szerintem egyeztess telefonon. Azért ajánlom, hogy Őket kérdezd, mert ők napra pontosan kiszámol az idődet, mikor volt biztosításod, mennyi volt az összeg...
  Én úgy tudom, hogy munkanélküli után 42 nappal is jár a TGYS, de figyelembe kell venni mindent, azt is, hogy megvan-e a 365 nap az elmúlt 2 évben. De mivel ezekben nem vagyok teljesen biztos, ezért írtam, hogy próbálj az OEP-hez fordulni.

  Egyébként szurkolok majd Neked aug.9 körül. Ha a szüléssel, szoptatással kapcsolatos kérdésed van, akkor is nyugodtan fordulj hozzám bizalommal, (ha lehet akkor a kapcsolódó cikkeknél kérdezz)

  VálaszTörlés
 187. Kedves Linda!

  Mindjárt válaszolok a kérdésedre is, de először is szeretném elmondani, hogy sajnos elég szomorú, ha egy országban, ahol egyébként is csökken a népesség, a gyermekvállalást az anyagiak döntik el.... Pláne főiskolát, egyetemet végzett nők esetében, hiszen maga az iskola is elég sok időt vesz el az életünkből, aztán pedig a biztosított idő meglétére is gondolnunk kell a baba előtt...

  A jelenlegi szabályok szerint a TGYS-hez és GYED-hez az elmúlt 2 évben megszerzett 365 napos biztosítási jogviszony szükséges, amibe a közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben folytatott tanulmányi időből csak 180 napot vesznek figyelembe. Egészségügyi szempontból egyébként tényleg biztosítottnak számítasz (tehát mehetsz orvoshoz), de az ellátáshoz sajnos ez nem elég

  VálaszTörlés
 188. Sziasztok
  Nekem folyamatos volt a munkaviszonyom 2009.06.17-ig mikor is elmentem táppénzre 5 napra majd 2009.06.22-től TGYÁS-t kaptam majd GYED-t. 2010.07.08-tól szabadságon vagy 12 napig majd táppénzen leszek 2010 szeptember 1 ig mikor visszamegyek dolgozni kb 2010 december közepéig. Mert december legvégére vagyok kiírva a második gyerekkel. Az én olvasatomban nincs meg a szükséges 365 nap biztosítási jogviszonyom az elmúlt 2 évet tekintve. Kapok majd TGYÁS-t? Ha igen mi lesz az alapja? Vagy csak GYED jár?
  köszönöm Melinda

  VálaszTörlés
 189. Köszönöm a gyors választ!

  Hát... bevallom remélykedtem, hogy van valami kiskapu...
  Tehát akkor vagy a párom keresete + 40.000 Ft-ból (GYES, családi pótlék) babázunk mostanság, vagy várnunk kell még 4-5 évet, hogy befelyezzem az egyetemet és meglegyen a szükséges munkanapok száma...
  "szép" kilátások...

  VálaszTörlés
 190. Szia!
  Melinda vagyok.Köszönöm a segítséget és ha kérdésem lenne írni fogok :)
  Köszönjük a szurkolást remélem minden rendben lesz...

  VálaszTörlés
 191. Szia!
  Melinda vagyok.Köszönöm a segítségedet.Bármi kérdésem lenne még ígérem írni fogok :)
  Köszönjük a szorítást 9.-re....

  VálaszTörlés
 192. Üdvözlöm
  Egy olyan kérdésre szeretnék válasz kapni hogy ha a főnököm tudja hogy terhes vagyok akkor ki rúghat,kijelenthet és ha igen akkor feljelentést hol lehet tenni ez ügyben mert ahogy én tudom 8 hónapig ki sem jelenthet ???!!!!!!!!!!!!!
  Előrre is köszönöm válaszát

  VálaszTörlés
 193. Tisztelt Hölgyem!

  Megszeretném kérdezni, hogy a gyes mikortól jár? ha megszületik a baba? És hol kell igényelni a gyest? Válaszát előre is köszönöm! Anita

  VálaszTörlés
 194. Kedves kismama!

  Ha egy nő terhes lesz, onnantól fogva tilos megszüntetni a munkaviszonyát rendes felmondással, és ez egyet jelent azzal, hogy tilos kijelenteni... Ugyanis a munkaviszonnyal együtt jár a bejelentés (mármint ha nem feketén alkalmaz, akkor ugyanis nem tehet a kismama semmit)...
  Azonban ha a munkaszerződés határozott idejű, akkor annak lejárata után a munkáltató nem köteles meghosszabbítani a szerződést.

  Próbaidő alatt azonban indoklás nélkül bármelyik fél megszüntetheti a szerződést....

  VálaszTörlés
 195. Kedves Anita!

  A köznyelv tévesen minden ellátási formát, ami a baba születése után jár, GYES-nek hív. Vannak azonban egyéb ellátási formák is, mint TGYS, GYED, egyszeri anyasági támogatás, és családi pótlék. Ha nem vagy jogosult a TGYS-re ill. GYED-re, mert nem volt 365 napos biztosítási jogviszonyod, akkor a GYES alanyi jogon jár a baba születésétől fogva. Igényelni a kismamának kell, ha nincs jelenleg munkáltatód. Ha van munkáltatód, akkor fordulj hozzájuk, általában ők elintézik, ha nincs, akkor saját magadnak kell....
  Ha igényled, íratkozz fel az alábbi linken (másol be a címsorba, vagy az oldalsávban is megtalálod az akciós kismama-ügyintézés lapját) és mi elintézzük Neked:
  http://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dDlZTlJtVUU4TmVwTEJaLWh6cG9XU2c6MQ

  VálaszTörlés
 196. Szia!

  Nekem az lenne a kérdésem, hogyha nincs munka viszonyom de a biztosítást / TB. / 2009.július óta fizetem magam után akkor milyen juttatásokat vehetek igénybe.
  Szülés várható időpontja 2011.02.10.

  VálaszTörlés
 197. Szia!

  Jelenleg gyesen vagyok a 2 éves ikerfiaimmal. Oktober 2-től megyek vissza dolgozni, gyes mellett. Kérdésem, hogy a munkáltató felmondhatja-e a szerzőst, ha nem tudok két műszakot vállalni csak egyet? 12 éve vagyok a vállalatnál!

  Köszönettel:
  Marcsi

  VálaszTörlés
 198. Szia!
  A segítségedre lenne szükségem jelenleg max. gyeden vagyok a fiammal 2011. január 12.-ig, 2010 január1.- től 6 órás lett a munkaviszonyom 94700 Ft bruttóval.
  -Második babám 2010 október 31.- én várható.
  Mennyi lesz a TGYÁS és a GYED a második babával?
  -Lehet-e olyat csinálni, hogy a gyed-et januárig igénybe venni az első gyerek után és csak január 13. -tól igényelni a kicsi után a TGYÁS-t?
  Válaszod előre is köszönöm: Anikó!

  VálaszTörlés

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van