2010. január 14.

Terhesség hétről hétre - 38. hét

Kismama - Terhesség 38. hete

A terhesség ezen szakaszában a kismamák többsége általában már nagyon várja a szülést, szeretne találkozni kisbabájával. Már biztosan nagyon nehéznek érzed magad, rettentően fáradékony vagy, úgyhogy minden pillanatot pihenéssel tölts, mert rád fér, s az elkövetkezendő hónapokban erre nem nagyon lesz lehetőséged. Mindenesetre úgy készülj, hogy születés után felveszed a baba életritmusát, és ha a baba alszik, Te is aludj egy keveset, különben az éjszakai ébredések miatt pár hét alatt kimerülsz, és akkor nem lehetsz jó anyukája a kisbabádnak.

Gyakran érezhetsz a lábadba és kismedence tájon nyilallást, szúrást. Ennek oka, hogy a baba feje már beilleszkedett, és olyan ideget nyom, ami az előbb említett tüneteket idézheti elő.

Az állandó pisilések éjszaka sem kímélnek, ezért aztán a kialvatlanság egyre jellemzőbb. Próbálj lefekvés előtt minél kevesebbet inni.

A terhesség 38. hetében gyakori a nyákdugó eltávozása. Ez egy kocsonyás, barnás váladékszerű anyag,ami a méhszájat zárja el a külvilágtól annak érdekében, hogy a babát megvédje a különböző fertőzésektől. Ha ez bekövetkezik, nem azt jelenti, hogy megindul a szülés, ez ugyanis szülés előtt akár egy-két héttel is, de akár a magzatvíz elfolyásakor is távozhat a szervezetedből. Ez csupán annyit jelent, hogy a méhszáj kezd tágulni. Ezek után különösen légy óvatos a fertőzések elkerülése érdekében tégy meg mindent, inkább csak zuhanyozz, ne ülj a kádba.


Baba - 38 hetes magzat


A baba már még kevesebbet mozog. Tüdeje teljesen fejlett, gyakorolja a lélegzetvételt, ami aztán a gyakori csukláshoz vezet. (Az ütemes rugdosódás ugyanis nem rugdosódás, hanem csuklás). A baba testsúlya naponta átlagosan 28 grammal nő, mellyel ilyenkorra kb 3100 gramm, ás 48 cm. A baba testét borító pihe a terhesség 38. hetére általában teljesen eltűnik, csak a hajlatokban, fülcimpán, háton fordulhat elő. Megjelennek a zsírpárnácskák is főként a csuklója és bokája körül.


Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van