2010. január 22.

Szoptatás és sport

Szabad-e sportolni szoptatás alatt?

Egy rövid kis bejegyzés a hozzám levélben érkezett kérdésről. Erről korábban még nem írtam a blogban, de szeretnék egy kis kiadványt is készíteni erről. Igaz, sokkal átfogóbbat, mint eddig terveztem, ezért még nem készült el, de igyekszem. Addig is egy kis ízelítő a kiadványból, amíg az elkészül, a beérkezett kérdésedre itt a válasz :

"Szia!

Nagyon örülök az oldaladnak, nagyon sok ténylegesen használható tanácsot találtam meg csak nálad. Most viszont volna egy kérdésem. A barátnőm és én egyszerre várunk babát, én a 19. hétben járok, ő pedig nemsokára szül. Én elég sok plusz kilót felszedtem magamra, de nem foglalkoztam vele eddig, azzal nyugtattam magam, hogy amint megszülök és felépülök, indul a kemény edzés. A barátnőm szerint viszont amíg szoptatok, egyáltalán nem mozoghatok, mert elmegy a tej az izzadás és folyadék vesztés miatt. Igaz ez?

Kérlek, ha tudsz, válaszolj, mert eléggé elszomorított a hír."

Nem igaz, maga a szoptatás nem akadályozza meg a sportolást. Főleg, ha terhességed előtt is sportoltál, nyugodtan folytathatod. De mindig csak annyit, ami nem erőlteti meg túl a szervezetedet....a tanácsom, hogy sportolj nyugodtan, persze be kell tartani alapvető dolgokat. Ne vidd túlzásba, ne kezdd erőteljesen, alkalmazkodj a baba igényeihez....


Nos, nem is olyan egyszerű...... a kérdést több oldalról is meg kell közelítenünk, szedjük inkább pontokba!

1.Sport és tejsav termelődés:
A sportolás során az izzadás miatt tejsav képződik, ami az anyatejbe is bekerül. Leginkább ez az, ami problémát okozhat, mert a tejsav miatt megváltozik az anyatej íze, és ez megzavarhatja a kisbabát, vannak olyan esetek is, amikor a kisbaba ezt nem is akarja elfogadni. Ilyenkor sajnos ajánlatos felhagyni a tevékenységgel a szoptatás idejére, és ne is erőltessük,  nehogy egy rossz élmény miatt a baba teljesen elutasítsa a cicit.Bár az esetek többségében ez nem jellemző, de figyelj oda nagyon, hogy a sportolás után ugyanúgy eszik-e a baba, mint korábban, vagy elutasítóbb.

2. Folyadékveszteség:
Nyilvánvaló, hogy a tejképzéshez a kismama számára rengeteg folyadékra van szüksége, és az izzadás ehhez  nem kedvez, de folyamatos (akár sport közben is kortyolgatva) folyadék utánpótlással ezzel nem szabad, hogy gond legyen. Arra viszont figyelj, hogy a folyadék, ha lehet legyen szoptatós tea, esetleg ásványvíz, de semmiképpen sem cukros, és szénsavas üdítők, abból ugyanis semmiféle hasznos anyagot nem tud felhasználni a szervezeted.

3. Fogyás érdekében végzett sport:
Szoptatás alatt a túlzott nagy mértékű fogyás nem ajánlott, hiszen a szervezetben felgyülemlett méreganyag a zsírrétegben raktározódik el, így a zsírégető testmozgások alkalmával a méreganyag bejut a tejbe is, éppen ezért a fokozatosság ilyen szempontból nagyon fontos. Általában havi 2 kg-nál nagyobb mértékű fogyás nem ajánlott.

4. Sport és melltartó:
Igaz, ez nemcsak a sporthoz kapcsolódik, de nyilván "ugrándozós" tevékenység esetén a mellek megnövekedett súlyát ellensúlyozni kell, egy kényelmes sportmelltartóval. Nagyon fontos, hogy kényelmes legyen, és ne vágjon, és ne érje külső fizikai ütés, mert az tejcsatorna elzáródást is okozhat, ami a pangó tej miatt mellgyulladáshoz vezethet.

5.  Fokozatosság
Próbáld a sportolás terén is a fokozatosságot és mértékletességet szem előtt tartani. Ne erőltesd meg magad az első alkalommal, légy türelmes magadhoz, ne akard rögtön visszanyerni alakodat! Ráérsz még ezzel foglalatoskodni.

Tipp: a baba-mama torna és baba-mama jóga alatt babáddal együtt lehetsz


És  még egy dolog, amire fel szeretném hívni a figyelmedet ha az úszás választanád testmozgásként:

a) Kisebesedett mellbimbóval tilos úszni a fertőzés veszély miatt. Egyébként is, ha minden rendben van, akkor is kend be krémmel, hogy minél kevésbé érintkezzen a vízzel),

b) a hideg víz hatással lehet a tejképződésre, sok kismamánál csökken a tejtermelődés a hideg hatására, ezért ha ezzel szembesülsz, szintén nem ez az alkalmas testmozgás számodra, (hacsak nem melegebb vizet találsz) a babaúszást ezekben az esetekben inkább az apukák végezzék a babával, mely jó alkalom lehet a baba és apuka közös programjára)


Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

1 megjegyzés:

  1. A tejsav olyan esetben képződik az izmokban mikor a fizikai terhelés olyan nagy, hogy a jelen levő oxigén nem elegendő a szükséges energia termeléséhez. Ilyen esetben az izomzat továbbra is termel energiát, de oxigén nélkül (anaerob körülmények között), mely folyamat a tejsav keletkezéséhez vezet. Ezen folyamat eredményeként a semleges izomzat egyre savasabb lesz, mígnem eléri azt a határt, amikor az energiatermeléshez szükséges enzimek működése is gátlódik.

    VálaszTörlés

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van