2009. december 29.

Alkotmányellenes a családi pótlék megadóztatása

Egy korábbi  bejegyzésemben olvashattátok, hogy szeptember 01-i hatállyal a családi pótlék adómentes jövedelem helyett adóterhet nem viselő járandóságnak minősült.Valamint változott az is, hogy a családi pótlék a gyermeket nevelő két szülőt fele-fele arányban illeti meg, tehát adózni is így kellett utána. Így tehát párunk nettója valószínűleg csökkent az elmúlt párhónapban.

December 15-én viszont az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte meg a fentiekben bemutatott törvényt, és visszamenőleges hatállyal megszüntette azt. Ez azt jelenti, hogy az eddigiekben levont többlet személyi jövedelemadó visszajár majd, azonban elmondták azt is, hogy a többlet levonásra kerülő adó kamatainak kiszámítása többe kerülne, mint maga a kamat, ezért a kamatokat nem kapjuk vissza, csak a plusszba levont adót.

(Bezzeg, ha mi tartoznánk az államnak, fillérre pontosan és felfelé kerekítve behajtanák rajtunk a késedelmi kamatot, amit a jegybanki alapkamat kétszeresével számilnánkak ki!). Na de ne legyünk elégedetlenek! Örülnjünk ennek is! Hiszen ezzel eltörölték a családi pótlékra eső adót! Hogy ezek milyen rendesek!! Perze nem rajtuk múllott! Köszönjük, Alkotmánybíróság!

Úgy hallottam, hogy ezt a többletkét levont adót a jövő évi személyi jövedelemadó bevallásban tudjuk visszaigényelni, amit leghamarabb 2010. március 01-jén küldhetünk be az APEH-nak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van