2009. december 8.

Terhesgondozás - orvosi vizsgálatok terhesség alatt

Mint említettem már, meg szoktam nézni, hogy a Google milyen hirdetéseket tesz ki az oldalamra, hogy megnézem, hasznosak-e. Találtam egy tényleg érdekeset a terhesgondozásról a Géndiagnosztika hirdetésében. Én megpróbálom a lényeget kiemelni, de ha érdekel titeket, katt oda a lap bal oldalán általában megtalálod a Géndiagnosztika hirdetését.

Maga a terhesgondozás nemcsak az orvossal való találkozásokat és az orvosi vizsgálatokat rejti magában, hanem ide tartozik a védőnővel történő folyamatos kapcsolattartás, védőnők által elvégzett és elrendelt  tesztek, laborok, mérések, és ellenőrzések.

Az hogy mikor milyen vizsgálatokat szükséges elvégezni, azt a terhesség ideje, valamint a kismama életkora, az esetleges kockázati tényezők, és a vizsgálati eredmények határozzák meg. Általánosságban azonban megállapíthatjuk, hogy az első hónapokban havonta kell orvoshoz menni, majd az utolsó hónapban hetente, s végül a szülés időpontjának elteltével naponta, kétnaponta. Védőnővel szintén havonta, majd az utolsó hónapban hetente kell találkoznod.

Milyen orvosi vizsgálatokra kerül sor terhességed alatt?

Koraterhességi ultrahang vizsgálat:
Sok kismama kérdezi, hogy ha pozitív lett a teszt, mikor menjen orvoshoz. Általában a terhesség 6.-7. hetét szokták javasolni, mert ekkor már megállapítható a terhesség, ultrahangon is látható a terhességre utaló petezsák, valamint, hogy a magzat jó helyen van-e, (nem méhen kívüli terhesség, ikerterhesség).

A védőnő elrendeli az első labor vizsgálatot is, ahol teljes vérképet, és vizelet, vércsoport vizsgálatot kér, RH negatív anyáknál ellenanyag vizsgálat, koleszterin és triglicerid szint ellenőrzés.

Ultrahang - 10 héten: Megfelelően fejlődik-e az embrió, megállapítható az ikerterhesség, látható a szívműködés.

A 14. terhességi hét körül javasolt az első genetikai vizsgálat (kombinált teszt) Az orvos most is, mint később is valamennyi ultrahang alkalmával mindig ellenőrzi a baba szívműködésést, és a megfelelő növekedési ütemet.

16. hét körül: AFP vizsgálat - vérvétellel meghatározható, fejlődési rendellenességek kiszűrésére alkalmas vizsglat (pl. nyitott gerinc), Erről bővebben az AFP vizsgálatról szóló bejegyzésben.

18. heti ultrahang - az orvos megkapja az AFP eredményeket - s egyúttal a második genetikai rendellenesség-szűrő ultrahangra is sor kerülhet. Megméri a BPD-t (baba fejének átmérője) ezt a terhesség végéig mindig ellenőrzi, ez jelzi majd, hogy kb. mekkora súllyal fog születni a baba. Ellenőrzi a fej kerületét, has és comb méreteket. A belső szerveket és felépítésüket, főként a szív és kamrák, billentyűk, az agyat, a szájpad és ajkak épségét, valamint gyomor, vese, belek, s minden lényeges dolgot. A baba neme is megállapítható.

22. heti ultrahang - általános szűrő vizsgálatok

26. héten terheléses vércukor vizsgálat a terhességi diabétesz kialakulásának kiszűrésére

30. hetes terhesség orvosi vizsgálat: ekkor javasolt a 4D-s ultrahang élkészítése, magzat megfelelő növekedése és méhlepény megfelelő működése

33. hét: Még szintén javasolt a 4D-s ultrahang, általános vizsgálatok

Az utolsó hónaptól hetente javasolt a vizsgálatok elvégzése

.36.-40 hét: hüvelyvizsgálat során a méhszáj zártságának és a méhnyak hosszának ellenőrzése. Vannak orvosok, akik a terhesség alatt valamennyi orvos-beteg találkozáskor megvizsgálják ezeket az értékeket.
Mostantól minden héten elvégzik a CGT vizsgálatot a magzat szívműködését és a méhösszehúzódásokat ellenőrzik vele, valamint a méhlepényt, hogy elegendő oxigénnel látja-e el a magzatot.

40. hét után: A CTG vizsgálatokat minden másnap elvégzik. A méhszájba vezetett cső segítségével ellenőrzik a magzatvíz színét - ezt nev ezik amnioszkópiának.

Bevallom, hogy az én orvosomnál ez egy kicsit másképp alakult. Ezeket a vizsgálati módszereket, mint említettem a Géndiagnosztika honlapjáról foglaltam össze, náluk ez lehet a bevett és megszokott vizsgálati rend. Eg másik bejegyzésben leírom, hogy nálam valójában mik történtek ettől eltérően, milyen vizsgálatokat végzett a nőgyógyászom, és az értékek, amiket a kismama könyv embe beírtak, miket jelentettek (ugyanis tapasztalatból tudom, hogy a kismamák kis százaléka kérdezi meg, hogy mi mit jelent - főleg azokat nem tájékoztatják kellő képpen, akik nem tudnak magánrendelésre járni, saját orvost fogadni)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van