2009. december 1.

Wellness terhesen

Az előző bejegyzéskor szóba került szaunázáshoz szorosan kapcsolódó témakörről is szeretnék írni, ez pedig nem más,mint a terhesség alatti wellness.

Ha van rá lehetőséged, mindenképpen hasznos lehet számodra egy kettesben eltöltött wellness hétvége, ahol csak egymásra figyelhettek a pároddal, pihentek, feltöltődtök energiával, ugyanis nagy szükségetek lesz rá. A baba rengeteg energiádat fogja felemészteni, sok-sok türelemre lesz szükséged, fáradt leszel, és a baba egyébként is meg fogja akadályozni az ehhez hasonló hétvégéket, úgyhogy rajta!

Mikor menjünk wellness hétvégére terhesen?


Az időpont megválasztása lényeges! A legideálisabb időpont a wellness hétvégére a terhesség 3. hónapjától a 7. hónapig számít. Az első trimeszter a rosszullétek miatt nem épp ideális, és emellett ez a legveszélyeztetettebb időszak is, a 7. hónap után pedig már nehézkes és bizonytalan a mozgás, a hosszabb utak sem ajánlottak, és a lábnak sem tesz jót a megerőltetés. Azonban ha ilyen tervetek van, mindenképp kérdezd meg az orvosod véleményét, esetleg ha lát valami kockázati tényezőt (korai vetélés, esetleg idő előtt megrövidült méhnyak, vagy nem teljesen zárt méhszáj), akkor biztosan nem fogja ajánlani. Ellenkező esetben persze nincs semmi akadálya, sőt! A babának is jót tesz, ha az anyukája jól érzi magát, kiegyensúlyozott, és boldog!

Hogyan hat a wellness a kismamákra?

Igaz, kifejezetten kismamáknak ajánlott wellness csomaggal én még nem találkoztam (ami nem azt jeleneti, hogy nincs is) de egy jól megválasztott szálloda nagyon sok kezelést és programot tud nyújtani számotokra.

Nos, mik azok, amik kifejezetten hasznosak a kismamák számára?

  • Úszás- vízigimnasztika: A mozgás terhesség alatt is rendkívül kellemes lehet, megmozgat, felfrissít. Az úszás a terhesség alatt azért is a legmegfelelőbb mozgás a kismamák számára, mert a hízás amúgy is megterheli a csontozatot, gerincoszlopot, izmokat, tehát az egész szervezetet, a vízben végzett mozgással viszont ezt pontosan megakadályozhatod.

  • Pezsgőfürdő, gyengébb vízsugár: Oldja a szorongást, ellazít!

  • Masszázs: A kismamák számára speciális masszázst kell alkalmazni, ami számukra is engedélyezett. Nagyon kedvező a hatása, javítja a vérkeringést, relaxál!

  • Jóga: Ha otthon eddig nem volt rá lehetőséged, mindenképpen ajánlom Neked, hogy próbálj ki egy rövid foglalkozást, s ez alapján eldöntheted, hogy folytatod-e. Egyre több helyen tartanak kismamáknak jógatanfolyamot, mely segíti a kismamákat felkészíteni a szülésre, s kellemesen ellazít.

  • Étrend: Ezzel vigyázni kell! A "bőség" nehogy megtévesszen! Inkább használd ki, tekintsd lehetőségnek egy olyan étrend összeállítására, ami a mindennapokba visszatérve is követendő példa lehet számodra, ami megakadályozza a terhesség alatti túl nagy súlyfelesleg kialakulását. Legyen célod az, hogy az étkezéssel biztosíts a baba számára elegendő tápanyagot az egészséges fejlődéshez.

  • Szauna: Az orvosok többsége nem ajánlja,mi több, tiltja, ugyanis a magzatra és kismamákra a magas hőmérséklet különböző módokon hathat. Vannak viszont ellenvélemények, miszerint az izzadás, és méregtelenítés jó hatással van, de erről bővebben az előző bejegyzésben olvashattok.

Ami tilos:


- Erős vízsugarak
- Termálvíz, (főként ha ismeretlen az összetétele)
- Iszappakolás
- Szárazgőz
- Minden olyan kezelés, amit az orvos megtilt, vagy nem esik jól

2 megjegyzés:

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van