2009. december 5.

Terhesség hétről hétre 31. hét

Kismama - Terhesség 31. hete


Mostantól a kismama teljesen elnehezedik, lelassul. A baba hetente 200 grammot hízik, a kismama 400-at. Méhe teljesen megnő, nagy lesz a helyszükséglete odabenn, összepréseli a többi szervet, gyakori a légszomj is. A kismama szervezetében elkezd termelődni a relaxin nevű hormon, mely a medence ellazításáért felelős szüléskor. Ez az a hormon, amiért a kismamák jellegzetes billegős járásmódját is okozza.

Baba - 31. hetes magzat

A baba már másfél kg, helye egyre kevesebb a kismama méhében, ezért egyre kevesebbet mozog. Összegömbölyödik, álla a mellkasán van, keze teste előtt keresztben van, lábai felhúzva, szintén keresztezve. Mostanra biztosan megfordult a baba. A babák 96%-a fejjel lefelé fekszik, de 4%-uk farfekvéses. Ezekben z esetekben az orvosok megpróbálják őket megfordítani, hogy születéskor fejük bújjon ki először.
A pupillája reagál a fényre. Az utolsó időkben a tüdő és az agy fejlődik, viszont rohamosan.

Tipp: ha gondolod, pakold össze a kórházi csomagokat is (tudod, kettő kell belőle), mert az elkövetkezendő hetekben már előfordulhat a szülés megindulása. A kórházi csomagok összeállításáról szóló cikket itt találod.

Kapcsolódó cikkek:



Előző hét: Terhesség 30. hét

Következő hét: Terhesség 32. hét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van