2009. december 14.

Magzatmozgások

Amikor pocakodban először megmozdul a picibaba, különös érzés lesz! Persze mindenkinek más és más!

Az elsőterhes kismamák esetében azt szokták mondani, hogy a 20 héten érzik meg először, hogy mozog a baba, azok a kismamák, akik pedig már korábban voltak terhesek, a terhesség 16-17. hetében is érzik. Na, ezt sosem értettem. Hiszen attól, hogy valami még nem volt terhes, attól függetlenül tudja, hogy gyermeket vár. Azt is tudja, hogy meg fog mozdulni - tehát várja, odafigyel, hogy milyen lesz, mikor mozdul meg először! El is mondják neki, hogy milyen érzésekre kellene odafigyelni, és a hasában hol.... Hát akkor hogy a fenébe ne éreznék meg ők is már a 16. hét után a magzatmozgásokat?

Én pl. pontosan 16. hetes voltam, mikor először éreztem valamit a hasam alján.... Persze első este csak sejtettem, hogy lehet, hogy ez a baba.... Aztán a követkeező este is éreztem ugyanazt, majd a következő és következő este is, majd ugyanez az érzés egyre erősödött..... Persze ekkor már biztos voltam benne, hogy a magzatmozgásokat érzem.... Véleményem szerint ez a magzat méretétől és aktivitásától függ, hogy mikor mozdul meg a baba....(ő már mozog korábban is, csak Te nem érzed)

Az első terhes kismamák első kérdése ezzel kapcsolatban mindig az, hogy :
  • Milyen érzés, amikor megmozdul a baba?

Nos, ezt ki hogy érzi.... A leggyakoribb hasonlatok, amiket kismamáktól hallottam, azok az alábbiak:
Mintha halacska fickándozna...
Mintha buborékolna a hasadban valami
Leginkább az egyébként is ismeretes bélmozgásokhoz hasonlít....
Mintha csiklandoznának belülről....

  • Hol lehet érezni, amikor legelőször megmozdul a baba?
A hasad alján, a köldök és szeméremcsont között.... pár centivel a szeméremcsont fölött

Egyes népszokás szerint az is megmutatja a baba nemét, hogy melyik oldalon érezted először megmozdulni a babát....

Magzatmozgási napló
Szokták tanácsolni az orvosok, hogy magzatmozgási naplót kellene vezetni, ahová bejegyezheted a magzatmozgásokat, s így folyamatosan figyelemmel kísérheted Te is a változásokat.

Kétféleképpen lehet ezt végezni:
1. Egy meghatározott időszakban, pl. étkezés vagy zuhanyzás után, vagy amikor aktív a baba, számolj 10 db magzatmozgást, és azt kellene feljegyezned, hogy ez mennyi idő alatt történt meg.

2. Szánj rá naponta egy órát, vagy legalább félórát, és az ezidő alatt megszámolt magzatmozgásokat kell feljegyezni. 1 óra alatt általában ez 10 és 50 közé esik.

A lényeg, hogy a számottevő mértékben lecsökkent magzatmozgások esetén, vagy ha egyáltalán nem érzed mozogni a babát, azonnal és haladéktalanul értesíteni kell az orvost

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van