2009. november 29.

Terhesség hétről hétre 30. hét

Kismama - Terhesség 30. hete

A terhesség 30. hetében folytatódnak a terhességre jellemző panaszok megjelenései. Mostmár rájössz, miért nevezik a várandósságot terhességnek. Ugyanis ebben a szakaszban a baba fejlődése tényleg megterheli a szervezetedet.Ügyelj a vitaminokra, egészséges étkezésre. Napközben pihenj. Ha melleidet egyre súlyosabbnak érzed, viselj megfelelő melltartót, akár még éjszaka is, érezni fogod a különbséget. Gyakrabban előfordulhat a légszomj, főleg, ha megerőlteted magad. Ne aggódj ezért, ez abból adódik, hogy a baba egyre feljebb helyezkedik el, elnyomja a tüdődet, és ez ezért van. Egyre jobban nyomja a húgyhólyagot a baba, gyakran üríts vizeletet. Előfordulhat vizelettartási probléma megjelenése köhögésre, tüsszentésre, ennek orvoslására próbálkozz gátizomgyakorlatokkal, ha eddig nem tetted volna. A gátizomgyakorlatok emellett szükségesek lesznek szülésnél, és megvéd a húgyúti fertőzésektől is, ami a terhes kismamáknál gyakori probéma.
Biztosan rajtakaptad már magadat, hogy egyre többet kalandoznak el gondolataid, amint figyeled a baba mozgását. Ez teljesen természetes, de sok nő elhibázza, hogy párját teljesen kihagyja ebből, megfeledkezik róla. Te ne tedd ezt. Ne érezze úgy, hogy kirekeszted a terhességből, hiszen az ő babája is! Segíts neki, lehet, hogy nem tudja, hogyan viselkedjen most, próbáld meg irányítani őt! Mondd, hogy mit tegyen (beszéljen a pocakodhoz, tegye oda kezét, várja, amíg mozogni kezd, találja ki, hogy ez a baba popója volt-e, vagy a feje....), örülni fog! Neki is legyenek élményei!


Baba- 30. hetes magzat

A 30. terhességi hétben egyre több zsír rakódik le a baba bőre alá, ezáltal kezd kisimulni bőre, nem olyan ráncos, s a magzatmáz és a magzatpehely is kezd eltűnni.
Tüdejében még mindig folyadék található, mely csak születéskor változik meg, amikor felsír a baba, és felfúvódnak a léghólyagok. A növekedési ütem mostantól általánosan 1cm és 0,2 kg hetente, így a 30. héten már 39 cm, és 1,4 kg. Érzékszervei egyre fejlettebek lesnek, haja is van már.

Kapcsolódó cikkek:

Előző hét: Terhesség 29. hét
Következő hét: Terhesség 31. hét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van