2009. november 4.

Terhesség hétről hétre 22. hét

Kismama - Terhesség 22. hete

A terhesség 22. hetétől egyre gyakoribbak a terhességi panaszok, mint pl. a gyomorégés. Gyakori velejárója, főleg éjszaka, hogy a sav visszafolyik a nyelőcsőben. Ennek legjobb ellenszere valami savközömbösítő, savlekötő tabletta. Még nem jellemző, de előfordulhat, hogy melleidből kis folyadék szivárog, ez az előtej. Melleid egyébként folyamatosan nőnek, lényeges a jó melltartó viselete. További megjelenő terhességi tünet a fogínyvérzés.
A baba egyre izgágább a pocakodban. Igaz, most még csak lágyan rugdalózik hol a köldököd környékén, hol lent a medencédben. Kialakulhat a babának egy meghatározott életrendje alvás - és ébrenlét tekintetében. A leggyakoribb, hogy a baba akkor a legéberebb, amikor Te szeretnél elaludni. 

Baba- 22. hetes magzat

A baba mérete a 22. terhességi hétben: 29 cm hosszú, és 500 g a súlya. Ebben az időben kezd el a magzatmáz kialakulni a bőrön, mely egy fehér, faggyúszerű, zsíros bevonat. Ez a magzatmáz az, ami védi a baba finom, puha bőrét a terhesség elkövetkező időszakában. A magzatmáz nagy része a szülés előtt eltűnik, de az a rész, ami megmarad, az segíti a baba megszületését a szülőcsatornán keresztül, mivel csúszóssá teszi azt. Minél előbb születik a baba, annál több magzatmáz marad a pici bőrén, túlhordás esetén az is lehet, hogy egyáltalán nem lesz rajta.

Kapcsolódó cikkek:

Előző hét: Terhesség 21. hét
Következő hét: Terhesség 23. hét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van