2009. november 16.

Terhesség hétről hétre 26. hét

Kismama - Terhesség 26. hete


A méhboltozat a köldököd és a szegycsontod között körülbelül félúton van.
A kismama hasán a bőr egyre inkább feszül, a köldök kisimulhat, vagy ki is fordulhat, ami szülésig így marad. A kismamák pocakján a bőr egyre jobban viszket. Próbálj ez ellen jó minőséggű krémeket, olajokat használni, de csak és kizárólag olyat, amit ismamáknak ajánlanak, vagy aminek ismered az összetételét, mert a krém a bőrön keresztül felszívódik, ami árthat a magzatnak is.

Egyre nehezebben megy az alvás. Sehogyan sem tudsz kényelmesen elhelyezkedni az ágyban a nagy pocakoddal és a lábaid is dagadtabbak. Hát erre azt tudom tanácsolni, hogy (először is olvasd el a terhességi csalafintaságokat), komolyra fordítva a szót tényleg próbáld meg magad és pocakodat párnákkal kitámasztani, lábadat felpolcolni, minél intenzívebb legyen a pihenés. Próbálj inkább oldalt feküdni a hanyatt fekvés helyett, ugyanis a hátadon fekve a picibaba elnyomhatja a fő artériát, amely neki is szállítja az oxigént, úgyhogy a terhesség ezen szakaszában (ne feledd, már a második trimeszternek is mindjárt vége) az oldaltfekvést erőltesd.Ha úgy érzed, hogy egyre kevésbé kapsz levegőt, emeld meg a felső tested plusz párnákkal.

Remélem, már elkezdtél valamilyen testmozgást, ahogyan tanácsoltam neked. Ha még nem tetted meg, még mindig nem késő. Egy kiadós séte, vagy úszás elegendő volna. Egyre inkább érzed, hogy a terhesség kezd terhes lenni. Ez a baba súlyának növekedése és egyéb súlygyarapodások miatt van így, és jobb már csak szülés után várható.

Próbálj meg felkészülni a baba érkezésére, vedd elő a bevásárlási listát, amit készítettem neked, és jelöld be, mit akarsz venni, és miből mennyit. Kezdhetsz nézelődni is a nagybevásárlások alkalmával a szupermarketekben, ismerkedj a babaholmikkal, ha kedved tartja, vehetsz is egy-két apróságot.


Baba- 26. hetes magzat

A terhesség 26. hetében egyre inkább érzékenyebb lesz a baba hallása, hanghatásokra gyakran válaszol is. Kezd nyiladozni a szemhéja is, érzékeli a sötét és világosság közti különbséget. Ilyenkor alakul ki a babák szemének színe is. Igaz, minden kisbaba teljesen mély kék, ill. szürkéskék szín szemmel születik, az első hat hónapban megváltozik, és megjelenik a valódi szem szín.

Kezd el fejlődni a tüdőben a kis hörgők és az elágazások, az egész tüdőrendszer. A tüdő teljes egészében csak a baba születésére fog kifejlődni. Ha valami oknál fogva a baba koraszülött lesz, a kismamának tüdőérlelő injekciót adnak, hogy a baba tüdeje jobban felkészülhessen a külvilági életre.
A baba bőre egyre vastagabb lesz, alatta mindenhol kezdenek lerakódni a zsírrétegek. A baba test-fej arány már egészen emberi. A baba mérete a 26. hétben 32 cm, és 800 g

Kapcsolódó cikkek:
Előző hét: Terhesség 25. hét
Következő hét: Terhesség 27. hét

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van