2009. november 9.

Terhesség hétről hétre 23. hét

Kismama - Terhesség 23. hete


Bizonyára észrevetted, hogy a méhed időről időre megkeményedik, és egy kis ideig így is marad. Ezek a megkeményedések azonban teljesen fájdalommentesek, tulajdonképpen ez a Braxton Hicks kontakció, a méh simaizomzatának ciklikus összehúzódása és elernyedése, mely nem más, mint a méh felkészülése a szülésre. Száma megnövekedhet stressz hatására, vagy szeretkezés után, esetleg egy fárasztó napot követően, de utalhat vízhiányosságra is. A terhesség alatt magnézium szedése pontosan ezen tünet enyhítésére javalott, ugyanis a magnézium ellazítja az izmokat (lábikragörcs csillapítására is ezért megfelelő). Ha ez az összehúzódás nagyon gyakori (óránként 4-5 alkalom), esetleg fájdalmas, tudasd ezt a szülőorvosossal, mert koraszüléshez is vezethet.Vasat sztintén kell szedned az oxigén megfelelő szállítása érdekében, de sajnos ez erősíti az összehúzódásokat.

Figyelj oda arra is, ha látásodban esetleg változás következik be, ugyanis előgordulhat hormonális váloztások következtében is, de gyakran az terhességi diabétesre is utalhat.

Baba- 23. hetes magzat

Egyre virgoncabb, sokat mozgolódik (vagy csak jobban érzed). A beszédre, simogatásra ő is mozgással válaszol, a nagy zajra pedig erősen rúgkapál. Néha felfigyelhetsz arra, hogy ütemesen rugdos, ekkor a baba azonban csuklik, mely mostantól egyre gyakrabban elő fog fordulni.
A magzatvízből gyakran iszik, a vizeletet a magzatvízbe üríti vissza. Próbáljátok ki sztetoszkóppal megtalálni a baba szívverését, vagy párod szorosan a hasadra szoríthatja fülét, és nagy csendben így is meghallható a baba szívverése. A baba bőre még mindig ráncos, a rajta lévő pihék egyre sötétebbel. Körmikéi a végleges állapotra fejlődtek ki.Kialakul a magzatszurok, vagyis a baba széklete is.

Kapcsolódó cikkek:

Előző hét: Terhesség 22. hét
Következő hét: Terhesség 24. hét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van