2009. november 21.

Magyar utónevek - babanév választás

A terhesség folyamán a baba nevének kiválasztása komoly dilemmát okoz a szülőknek. Tulajdonképpen mi alapján döntsünk? Szeretnék segíteni egy kicsit ebben, hogy az átlag mit vesz figyelembe.

Régi álmom....: Sokszor hangzik ez el, főleg nők szájából, hogy régi álmom, hogyha lányom/fiam lesz, ..........-nak fogják hívni. Azt hiszem, talán ez a legerősebb a tényezők közül.

Családi hagyomány: Előfordulhat az is, hogy a leendő szülők egyikének családjában nemzedékről nemzedékre terjedő családi hagyományként adnak nevet, mint pl. az első fiú neve az apa nevét kapja... vagy már eltávozott és tisztelt rokonok nevét...., vagy nagyszülők nevét... stb. kapják a babák. Ha mindkét családban van ilyen, akkor........... hát az gáz! Akkor meg kell egyezni, sé min. két gyerek kell :-D

Egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak újabban a nevek jelentésének. Bevallom, én nem vagyok otthon a témában, de lényeges a nevek kiválasztásánál a csillagok állása, misztikus jelentése, vallási szempontok, történelmi jelentőség, stb, stb.

Ha ilyenek nincsenek, akkor úgymond szabad a pálya. A választás egyre gyakrabban  egy "celeb" nevére esik, vagy csak a hangzás legyen dallamos, rövid családi névhez hosszút választanak és fordítva, legyen minél több beceneve stb, stb.
Sajnos ebben nagyon nem lehet segíteni. Ezt kettőtöknek kell megbeszélni, és közösen dönteni. Gyakori az is, ha a pár nem tud megegyezni, két nevet kap a baba, az egyik a kismama, a másik a kispapa választása.

De ez akkor is komoly feladat. Korábban már írtam erről egy bejegyzést, ahol egyéb babanévválasztási tanácsot írtam,  itt elolvashatjátok.

Szeretnék a figyelmetekbe ajánlani egy könyvet is, ahol a mai magyar anyakönyveztethető nevek teljes listáját olvashatjátok el eredetével, jelentésével együtt.

Tudjon meg mindent az utónevek, keresztnevek jelentésérõl!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van