2009. november 12.

Terhesség hétről hétre 25. hét

Kismama - Terhesség 25. hete

  A súlygyarapodás ezen a héten is szembetűnő. Ennek nemcsak az az oka, hogy a 2. trimeszter vége felé igencsak megnő a kismama étvágya, hanem főként az is, hogy a gyomorban tovább marad meg a táplálék, hogy a magzatnak nagyobb mennyiségű táplálékot tudjon biztosítani a kismama szervezete. Ennél fogva azonban több zsír is lerakódik a szervezetben. Sajnos további tünet a székrekedés, mivel a terhesség 25. hete körül már a bélmozgások egyre renyhébbek, nagyobb az esélye a szorulás kialakulásának, mely pedig az aranyér megjelenéséért felelős. Ezeken úgy tudsz segíteni, hogy minél több rostokban gazdag ételeket, gyümölcsöket fogyasztasz. Egyéb gyakori panasz ebben a terhességi szakaszban a hátfájás az egyre növekvő súly miatt, valamint a gyakori vizelési inger is egyre inkább jellemzőbb. Ugyanakkor fokozott a vérkeringésed, emiatt arcod kipirul. Szíved és tüdőd 50%-kal is többet dolgozik az átlagosnál, és igen sokat izzadhatsz a fokozott folyadékmennyiség miatt. Ügyelj a gyakori tisztálkodásra.


Baba- 25. hetes magzat

  A baba bőre még mindig ráncos, de már nem annyira átlátszó. Gerince és csontozata egyre erősebb, belseje is keményedik. Kis öklét már teljesen össze tudja szorítani. A baba súlya a 25. hétben átlagosan 35 cm, és 700 g körül mozog, s mostantól nagyobb a gyarapodás üteme (ezen a héten 1 cm-t nő, és 85 g-ot hízik). A testének növekedése kicsit gyorsabb, hogy "behozza" a lemaradást a fejhez képest. Szemürege is egyre kisebb lesz a fejhez képest, orrnyílásai kinyílnak, tüdejében a kis erek kifejlődnek.

Ha külföldi utazást terveztek, jobb ha tudod, hogy egyes országokba nem engedik be a 28. hetesnél idősebb kismamákat, nehogy meginduljon a szülés, és ez alkalmat adjon arra a babának, hogy automatikusan állampolgársághoz jusson.

Kapcsolódó cikkek:
Előző hét: Terhesség 24. hét
Következő hét: Terhesség 26. hét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van