2009. november 10.

Terhesség hétről hétre 24. hét

Kismama - Terhesség 24. hete

  A leglényegesebb változás a 24. héten, hogy valószínűleg a súlygyarapodásod már megterhelő lehet számodra, s ezt a lábad érzi meg legjobban. Próbáld minél többet pihentetni lábad felpolcolt helyzetben.

Baba- 24. hetes magzat

A baba még mindig inkább hosszában nő, nem olyan kis húsos még, ezért bőre még ráncos, és vékonyka. Méretei: hossza 30 cm, és kb. 600 g. Rengeteget mozog, melynek köszönhetően a baba karja és lába egyre izmosabb. Az ujjlenyomat egyre inkább látszik az ujjacskákon. A baba gyakran szopja a hüvelykujját. A fülben kifejlődik az egyensúlyért felelős szerv: a félkörös ívjárat, így a baba már érzékeli, hogy fejjel lefelé, vagy felfelé helyezkedik el. Kezd lerakódni testében a zsír, mely a baba hőháztartásáért felelős.
A szervei már kellően fejlettek, de a tüdeje még nem lenne alkalmas a kinti életre. Ekkor kezd ugyanis kifejlődni a baba tüdejében a légzőhólyagok, ahol a gázcsere történik. Ez az ún. szörfaktás, mely megakadélyozza, hogy ezek a légbuborékok" összetapadjanak. A koraszülött babáknak ezért tüdőérlelő szteroid injekciót adnak, és hónapokig inkubátorban tartják őket.


Orvosi vizsgálatok:


Jellemzően a terhesség 24. hetében végzik el a kismamáknál a terheléses cukorvizsgálatot, hogy kiszűrjék a terhességi diabétest, azaz a terhességkor kialakuló cukorbetegséget. A vizsálat során éhgyomorra vesznek tőled vért, majd le kell gyűrnöd 2 dl cukorszirupt, s két óra múlva ismét vérvétel következik .Ez nem egy kellemes koktél, de próbáld meg legyűrni anélkül, hogy kihánynád, ugyanis akkor meg kell ismételni. A terhesség folyamán általában kétszer végzik el ezt a vizsgálatot a terhességi diabétes kiszűrésére. Kialakulásakor diétára van szükség, és nagyobb az esélye annak is, hogy nagyobb születési súllyal jön világra a baba, mely esetleg császármetszéshez vezet.

Kapcsolódó cikkek:

Előző hét: Terhesség 23. hét
Következő hét: Terhesség 25. hét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van