2009. november 14.

Szoptatás fontossága

Az utóbbi időben egyre csak az motoszkál a fejemben, hogy azok után, hogy a csecsemőnk egészsége a legfontosabb számunkra a terhesség folyamán, a második legjelentősebb téma nem más mint a szoptatás. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a újszülött babánk számára a szoptatás mekkora nagy jelentséggel bír. Az utóbbi időben a nemzetközi szervezetek, mint a WHO, UNICEF is egyre nagyobb vehemenciával hangsúlyozza a szoptatás jelentősségét. Ezért úgy döntöttem, hogy én is megpróbálom körüljárni és összefoglalni ezt a témát. De hogyan, amikor olyan hatalmas témáról beszélünk? Hát lépésről lépésre....

Miért fontos a baba szoptatása?

Elsősorban azért, mert az első hat hónapban a babának tökéletesen elegendő, megfelelő, és pótolhatatlan tápláléka az anyatej, ezzel együtt a folyadékigényét is fedezi, valamint a fertőző betegségekkel szembeni védekezés kialakulása is az anyatejnek köszönhető az összetétele miatt (melyről később lesz szó), és stabil egészségi állapot kialakulásában is közrejátszik. Az újszülött ezenkívül a szoptatás során kapja meg édesanyjától mindazt, amire ebben az életszakaszban szüksége lehet: szeretet, bizalom és védettség érzése, közelség, érintés, babusgatás.

Hogy ezeken felül miért fontos még, hogy az anya szoptassa gyermekét?

Mert egyetlen tápszer sem képes arra, amire az anyatej! A női mell ugyanis ebből a szempontból egy utánozhatatlan táplálékforrás. Ugyanis pont annyit és pont olyan összetételű anyatejet termel, mint amire a babának szüksége van. Ráadásul olyan anyagok vannak benne, melyet egyetlen tápszer sem tud pótolni, amely megalapozza a baba egészségét és számos betegségmegelőző hatása is van.


Szoptass Te is!

A WHO felmérései szerint az édesanyák 97%-a lenne képes a szoptatásra, mégis messze elmarad ez az érték a valóságban. A világszervezetek jelenlegi álláspontja szerint a csecsemő 6 hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálása volna a megfelelő, és ezen túlmenően az is cél, hogy az anyák gyermeküket legalább két éves korukig szoptassák. Bár az utóbbi időben növekedett Magyarországon a gyermeküket szoptató anyák száma, a valóság azonban mégis az, hogy a babák 50%-a hat hónapos korában már nem kap anyatejet, és az anyák áttérnek a tápszeres táplálásra, noha egyetlen tápszer összetétele sem olyan, és nem rendelkezik azokkal a jótékony hatásokkal, mint az anyatej. (Később erről is lesz szó).

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van