2009. november 9.

Tiltott ételek terhesség alatt

Te mire gondoltál, amikor megtudtad, hogy terhes vagy?

A legtöbb kismama, amint megtudja, hogy babát vár, persze az első örömkitörés után arra gondol, hogy:
Akkor most mi van? Babát várok? Anyuka leszek.... és

Mostantól egészségesen kell élnem...Mennyit szabad mozogni...? Mit szabad ennem? Mit szabad............. és mit nem.......?

Ha végig gondolod, a lényeg az egészben: Mi a jó a babának?
Még csak nem is látszik, annyira aprócska, de Te máris arra gondolsz, mi a jó neki? És ez így van rendjén!


Ebben a bejegyzésben az étkezi szokásokat vizsgáljuk meg, hogy mit Tehát hogyan étkezzünk terhesség alatt?

Semmi képpen se kövessük azt a felfogást, miszerint kettő helyett kell enni..... Mert ez nem igaz. Sokkal lényegesebb szempont az, hogy MIT együnk, és nem az, hogy mennyit. Ha pontosabban szeretném megfogalmazni, akkor az ételek MINŐSÉGE a leglényegesebb a terhesség alatti étkezésben.

Nos, én most ebben szeretnék segíteni neked, hogy megmondjam, mit szabad és mit nem szabad enni! Szerencsére abból van kevesebb, amit nem szabad, úgyhogy összegyűjtöttem nektek egy pár ételt, amit kerülni kellene a terhesség alatt:


Nem szabad enni/inni terhesség alatt:




  • Nyers, vagy nem kellő képpen átsült húsok: Ezek ugyanis a terhességre veszélyes baktériumokat, vírusokat tartalmazhatnak (tatár, steak)
  • Nyers tojás: Addig kell főzni a tojást, hogy ne maradjon lágy
  • Hal: A kismamák kizárólag ellenőrzött forrásból származó halakat fogyaszthatnak, a férjünk hétvégi fogásából készült ételek gyakran vírus és baktériumfertőzöttek lehetnek. Különösen kerüljük a sushi-t, mivel az azon kívül, hogy hal, még nyers kategória is.
  • Frissen facsart, pasztőrizálatlan gyümölcslevek: (főleg utcai árusoknál tartózkodjatok ettől)Ez biztosan meglepő számotokra, de ezek tartalmazhatnak ún. coli baktériumot
  • Pasztőrizálatlan tejtermékek: A veszély forrása ebben az esetben a számotokra már biztosan ismerős listeriosis baktérium, mely a pasztőrizálatlan tejtermékeknél a legjellemzőbb. Ide tartozik a sajtok közül is pl. a camambert, fetasajt, vagy roquefort sajt, márványsajt, súlyos esetekben ez vetélést, koraszülést is okozhat
  • Felvágott, virsli, húskonzerv, pátétom, vagdalt hús: Ezekben a termékekben nagy mennyiségben található az ún. Listeriosis nevű baktérium, szintén az előző terméknél felsorolt hatások léphetnek föl. 100 fokon történő újraforralás után azonban biztonsággal fogyasztható
  • Alkohol: egyértelműen tilos a legkisebb mennyiségben is, ugyanis idegrendszerit fejlődési rendellenességet okoz, és ki merné azt mondani, hogy egy kicsi nem árt? Igenis hogy árthat! Emellett a sejtek fejlődéséhez szükséges oxigént von el, mely szintén káros a magzatra és fejlődésére. Nagy mennyiségben azonban (ha az anya már terhesség előtt is nagy mennyiségben fogyaszotta az lkoholt, akkor szervezetében már olyan visszafordíthatatlan válzotások mentek végbe, ami a babánál súlyos testi.szellemi fejlődési rendellenességeket okozhat.(magzati alkohol szindróma)
  • Gyógynövények, gyógyfüvek: Ezek a kismamák számára szintén kerülendők, hoszen a gyógynövények hatása teljességgel még nem ismert.
  • Allergiát okozó ételek: Ha az anyuka nem is allergiás, de a családban vagy férjünk családjában van allergiás, óvakodjunk ezetől az ételektől, hiszen az allergia örökölhető, és még nem tudhatjuk, gyermekünk örökölte -e az allergiás hajlamot, vagy sem. (Dió, mogyoró)
  • Koffein: A legismertebb koffeines ital a kávé, de megtalálható a teában és kólában is. A koffein megzavarja a kalcium felszívódását, és a babát élénkíti, ritkább esetben koraszüléshez is vezet. Persze csak túlzott fogyasztása esetén veszélyes.
  • Só: A terhesség alatt a kismamák vérnyomása megemelkedhet, melyet csökkenthet, ha az ételeket a kismama kevésbé sózza.
  • Cukor: Szintén nagy a terhességi diabétes kialakulásának a kockázata, mely a kismamák 2-5%-nál fordul elő. Ezért terhesség alatt szintén javalottt a kevesebb cukor fogyasazása
  • Dohányzás:A dohányzó anyák magzata a dohányzás érösszehúzó hatása miatt csökken a méhlepényben a keringés (vér, oxigén) ezért mindig kisebb születési súllyal jönnek a világra. Emellett nő a születési rendellenességek száma, és kutatások szerint csökken a baba intelligencia hányadosa is.
  • Drog: Agykárosodást idéz elő, illetve születés után a babánál súlyos elvonási tünetek jelentkezhetnek
Javaslat:
  • mindent jól főzzünk meg
  • kész ételeket újra forraljunk, jól melegítsük meg, mellyel hőkezelést érhetünk el
  • zöldségeket, gyümölcsöket alaposan mossátok meg

20 megjegyzés:

  1. Minden kismama figyelmeben ajanlom a macskaktol valo tartozkodast a toxoplazmozis nevu bakterium miatt,ami vetelest,fogyatekossagot es nagyon sok rossz dolgot okoz.Amugy a torcs vizsgalat nem elhanyagolando szempont,erdemes raadolzni egy kis penzt!Kellemes babavarast!Egy 8 hetes kismama:))

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok ! A kis mennyiségben fogyasztott könnyű alkohol nem árt sőt pl. segít ellazítani a megkeményedett méhet . Kérdezzétek az orvost !

    VálaszTörlés
  3. Igen, vannak orvosok, akik nem tiltják a terhesség alatt az egészen kis mennyiségű pl. a napi 1 dl vörösbor fogyasztását. Én azért sem említettem a kis mértékű alkohol fogyasztást, nehogy félreértelmezzétek, és nyugodtan igyatok. Az általános nézet még mindig a teljes tiltás az alkohol tekintetében a terhesség teljes időtartama alatt. Én egyébként nem ittam egy kortyot sem (kivéve ünnepi alkalmak, koccintás). A legveszélyesebb a kismamák szempontjából a 6-12 hét, amikor nagyon ártalmasak a gyógyszerek és az alkohol. (korábban még nincs méhlepény, ezért korábban a gyógyszerek miatt még nem kell aggódni)

    VálaszTörlés
  4. Masodik harmadban vagyok de meg mindig nagyon megvagyok zavarodva,hogy mit lehet enni es mit nem...minden internetes oldal,minden doki illetve minden terhes vagy mar babas kismama mast mond?
    Hol engedik hol tiltjak pl: a virslit,a camambert, a tengergyumolcseit,mezet,fahejat...akkor most lehet vagy nem?????????

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Én megértem, hogy nehéz eldöntened, hogy kire hallgass. Az internetnek gyakran hátrányaként említik, hogy "riogatják" a kismamákat. (Én ezt ugyan egyébként tájékoztatásnak nevezném.) Én pl azért írom a cikkeket, hogy nem kelljen azzal szembe néznie egy várandós kismamának sem, hogy megtörténik a baj, és "hogy ha előbb tudtam volna, de jó lett volna, mert akkor persze, hogy nem ettem volna".... stb. Nos... Én leírom, a kismama elolvassa, és eldönti, hogy hogyan cselekszik...


    A fenti cikkben bemutattam, hogy melyik típusú ételnek mi a veszélye. Sajnos ezek tényleges veszélyforrások, de persze ez nem azt jelenti, hogy ha Te mégis megeszel egyet a fent említettek közül, akkor tuti beteg leszel, vagy a baba kap fertőzést. Nem. De előfordulhat, hogy megtörténik. Sajnos %-os arányokat nem tudok, (de megígérem Neked, hogy megpróbálok utána nézni)de hogy megfogadod-e a tanácsot, vagy nem, az nyilván rajtad múlik. Csak legyél magabiztos, és kiegyensúlyozott! Boldog további kismamaságot!

    VálaszTörlés
  6. Szia! 22.hetes terhes vagyok, azt szeretném megkérdezni, hogy jo- e kecsketejet inni terhesség alatt vagy inkább ne igyak?

    VálaszTörlés
  7. Kedves 22. hetes kismama!

    A terhesség alatt a kezeletlen, pasztörizálatlan tejek fogyasztása és az abból készült termékek mind veszélyes a kismamák számára, mert toxoplazmózist, vagy lisztériát okozhat, ami veszélyes következményekkel járhat a kismama számára.
    Olvasd el ezeket a bejegyzéseket itt a blogon, mert az sok hasznos információt tartalmazhat számodra. Egyébként mindenféle tej fogyasztása megengedett terhesség alatt. Bízz a szervezetedben, tudja, hogy mi kell neki, ami jól esik, az megengedett, de minden csak mértékkel

    VálaszTörlés
  8. Szia! 21.hetes terhes vagyok, és nagyon szeretem a csipőspaprikát, valamint a hagymát sok ecettel és sokat is fogyasztok belőle naponta. Ártalmas lehet valamelyik a babára? :S Előre is köszönöm a válaszod:)

    VálaszTörlés
  9. Szia!Első babámat várom és azt szeretném kérdezni,hogy a bab,káposzta,karfiol...,ezek mind "szeles"dolgok.ilyeneket szabad enni?Előre is köszönöm a válaszod!:)Alexandra

    VálaszTörlés
  10. Ezek a dolgok nincsenek tiltólistán, de próbáld ki először mindig egy kis mennyiséggel, hogy a te szervezeted mit gondol így terhesség alatt, és ha semmiféle rossz reakciót nem tapasztalsz, ami esetleg a babának nem tetszett, akkor OK. A szervezet egyébként automatikusan tudja, mi kell neki, és jelzi ezt neked.

    VálaszTörlés
  11. etelalergia eseten mit szedhet egy kismama?

    VálaszTörlés
  12. Szia! Én is az első babámat várom, és 6 hetes vagyok, de ettem egy kis lencsefőzeléket, és én nagyon görcsöltem tőle, így azthiszem én kerülni fogom a puffasztó és hüvelyes (bab,lencse,borsó,kukorica,stb...) ételeket.

    VálaszTörlés
  13. Szia!

    Nekem van 2 macskám! Tudom, hogy terhesség alatt veszélyes. Ez azt jelenti, hogy semmilyen mértékben nem érintkezhetem velük?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia "2 cicás" :)

      Érintkezhetsz velük, csak legyenek beoltva, ha kinti cicák, akkor a féregtelenítésre ügyelj jobban, akár havonta is lehet, simogatás után moss kezet és lehetőség szerint a macskaalmot ne Te takarítsd, mert az okozhat problémát.
      Egyébként nem kell aggódni, csak a megfelelő higiéniára kell figyelni.
      Ezeket biztos forrásból tudom, szerencsére lelkiismeretes állatorvosunk van, aki mindenről megfelelően tájékoztatott, és csak mellékesen jegyzem meg, hogy a felesége az asszisztense, aki terhessége alatt is végig dolgozott, gyönyörű, egészséges ikerlányaik vannak :)

      Remélem segítettem...

      Törlés
  14. Szia "2 cicás" :)

    Érintkezhetsz velük, csak legyenek beoltva, ha kinti cicák, akkor a féregtelenítésre ügyelj jobban, akár havonta is lehet, simogatás után moss kezet és lehetőség szerint a macskaalmot ne Te takarítsd, mert az okozhat problémát.
    Egyébként nem kell aggódni, csak a megfelelő higiéniára kell figyelni.
    Ezeket biztos forrásból tudom, szerencsére lelkiismeretes állatorvosunk van, aki mindenről megfelelően tájékoztatott, és csak mellékesen jegyzem meg, hogy a felesége az asszisztense, aki terhessége alatt is végig dolgozott, gyönyörű, egészséges ikerlányaik vannak :)

    Remélem segítettem...

    VálaszTörlés
  15. Csak macska esetén van ez a baktérium vagy pl Yorkshire kutyánàl aki sűrűn van kézben, ölelgetve.

    VálaszTörlés
  16. A kérdőjel lemaradt a 22:22 bejegyzèsből bocsi...

    VálaszTörlés
  17. Sziasztok! 6 hetes kismama vagyok, az angoltanáromnál van macska, de sohasem simogatom. Az egy helységben tartózkodás a cicával nem jelent semmilyen veszélyt még ha nincs is beoltva, ugye?

    VálaszTörlés
  18. Sziasztok.8 hetes kismama vagyok.Van egy par haziallatunk,de mindegyik normalis karbantartast kapnak ez is problemat jelenthet vagy ez nem arthat?!

    VálaszTörlés

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van