2009. november 27.

GYIK - FAQ - Teherbe esés - fogamzás

A kismamák nagy része azért jön az internetre, mert szeretnek magával a terhesség gondolatával foglalkozni, szeretnek álmodozni kisbabájukról, s egyáltalán, egy terhes kismama nem is tud másról beszélni, mint a terhességről. Jól is van ez így! Hiszen mekkora öröm! Megváltozik tőle az egész életed! Olyan örömteli pillanatokat fogsz átélni, amire korábban nem volt példa. Mert teljesen más volt az életed, más dolgok okoztak örömet,.... o-óóóóóóóóóó! Azt hiszem kissé elkalandoztam. De sebaj!



Csapó 2!

A kismamák egy része azért jön az internetre, mert szeret olvasni a terhességről, érdekli a téma, mások viszont azért, hogy válaszokat keresnek a terhességükkel, szüléssel, szoptatással, s minden ezzel kapcsolatos kérdésükre.

Ezért arra gondoltam, hogy tematikusan összeszedem a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, és válaszokat, amikkel találkozni szoktam, vagy érkeznek hozzám, és egy-gy bejegyzést írok különböző témakörökben. Ezeket később is változtatni fogom, tehát ha egyszer elolvastad, 1-2 héttel később lehet, hogy újabb kérdésekre találsz majd benne választ. 
Ha a témakörrel kapcsolatosan van kérdésed, a megjegyzésre kattintva felteheted azt!




GYIK - FAQ

avagy

Kérdések - válaszok
 TEHERBE ESÉS - FOGAMZÁS 
témakörben



  • Mi az az ovuláció?

A felnőtt nőknél felváltva a jobb ill. a bal petefészekében általában 28 naponta megérik egy petesejt, mely ezt követően kilökődik a petevezetékbe. Ezt ovulációnak nevezzük. 

  • Mikor van peteérés?

Peteérés egy átlagos 28 napos ciklussal rendelkező nőnél a 14. napon van. Amennyiben neked ettől eltérő a menstruációs ciklusod hossza, akkor a következő menstruációtól visszafelé számított 14. napon van az ovuláció.

  • Honnan tudom, hogy mikor van peteérésem? Mik az ovuláció jelei?

Ha egy nő nagyon ismeri a testét, tudhatja, hogy ez mikor történik. Van, aki apró szurkálódást érez a hasa alatt, az alhasában azon az oldalon, amelyik petefészekből kilökődött a petesejt. Ovulációkor a hüvelyváladék mennyisége megnövekszik, ezt biztosan észreveszed! Utalhat rá nemi vágy fokozódása is. Lázmérővel mérve testhőmérsékletedet az ovulációkor ált. 2-3 tized fokot, akár fél fokot is csökkenhet a testhőmérsékleted.

  • Hány napig életképes a petesejt, illetve a hímivarsejt?

A petesejt 24 óráig életképes, a hímivarsejt 2-3 napig

  • Hányadik napon kell házas éltet élni a teherbe eséshez?

A petesejt 24 óráig életképes, a hímivarsejt 2-3 napig. Ha tudod, hogy mikor van az ovulációd, akkor a nemi érintkezésnek ezt megelőző a petesejt petefészekből történő kilökődése előtt 1-2 nappal, vagy utána max. 24 órával kell megtörténnie, hiszen ekkor van esély arra, hogy két életképes sejt találkozzon.

 


  •  Mikor van beágyazódás?


A megtermékenyülés után 7 nap múlva jut el a megtermékenyített petesejt a petevezetéken keresztül a méhbe, ahol 5 nap múlva, tehát a 12. napon beágyazódik. Ilyenkor testhőmérsékleted megemelkedik, s innentől kezdve termelődik rohamos mennyiségben a HCG nevű hormon, melyet a terhességi teszt kimutat. Az érzékenyebb tesztek tehát képesek már a következő menstruáció elmaradása előtt kimutatni a terhességet a reggeli vizeletből.





  • Hány nap múlva derülhet ki, hogy terhes vagyok?



Vannak nők, akik azt mondják, hogy rögtön megérezték, hogy teherbe estek. Gyakoribb az, aki a beágyazódáskor érzi rosszul magát, hányingere van, émelyeg, nincs étvágya, másnak érzi magát, (hiszen kezdődik a másállapot).

 

 



  •  Mikor kell a terhességi tesztet elvégezni?



A terhességi teszteket mindig a reggeli vizeletből kell végezni, mert abban nagyobb a HCG koncentrációja. A terhességi tesztet egyébként a beágyazódást követően el lehet végezni, ami a menstruáció elmaradása előtt is lehetséges az érzékenyebb terhességi tesztekkel. Azonban tudnod kell, hogy az ilyenkor kimutatott terhességeknek csak 70%-a végződik szüléssel, a pár nappal később végzett terhességeknek viszont a 90%-a sikeres. Tehát ebben a pár napban még sok minden történhet az embrióval.  

 

 



  • Hogyan kell terhességi tesztet csinálni?



A legtöbb terhességi teszt úgy működik, hogy pár csepp vizeletet juttatsz a tesztnek egy meghatározott részére, és pár perc múlva láthatod az eredményt. De minden terhességi tesztnél részletes leírást találsz. 

 

 



  • Ha a terhességi teszten a második csík halvány, akkor is terhes vagyok?



Igen. Bár a terhességi tesztek sosem 100%-osak, általában a hibák mindig a negatív terhességi tesztekben vannak. Hibás pozitív terhességi tesztek nagyon ritkán vannak, sőt, azok általában megszakadt terhességek. Tehát ha a teszten a második csík halvány, az azért van, mert még nem nagy a szervezetben a HCG hormon koncentrációja. Pár nap múlva sokkal erősebben látszik majd a csík. Akármilyen halvány is a csík, az már csík! Tehát akkor terhes vagy!

 



  • Pozitív lett a terhességi teszt, most mégis megjött. Akkor most terhes vagyok, vagy sem?



Pozitív terhességi teszt ritkán csal. Ha megjött, és erősen vérzel, akkor sajnos valószínű, hogy korai vetélésről van szó. De ha nem erős a vérzés, csak pecsételő, és abbamarad, akkor semmi gond, ez előfordulhat. Azonban ha már nemcsak pecsételő vérzést észlelsz, hanem barnás folyást is tapasztalsz, esetleg erősödik a vérzés, akkor minél hamarabb menj orvoshoz, aki gyógyszeres úton tud segíteni a korai vetélés megelőzésében. A lényeg, hogy bármilyen szokatlant tapasztalsz, menj orvoshoz. Inkább többször menj feleslegesen, mint egyszer ne, amikor kellene.




Hasonló kérdés-válasz összeállítás előre láthatólag az alábbi témákban fog készülni, és valamennyi témakör folyamatosan bővülni fog a beérkező kérdésekkel (ez is, mert ez most még nem végleges):

TERHESSÉG
SZÜLÉS
SZOPTATÁS


(Persze mégegyszer szeretném hangsúlyozni! Nem vagyok sem orvos, sem védőnő, sem semmiféle egészségügyi alkalmazott, az itt található ismereteket én is terhességem alatt gyűjtöttem saját orvosomtól, védőnőmtől, az interneten, ezekért felelősséget nem vállalok, csupán segíteni szeretnék vele kismamatársaimnak a könnyebb tájékozódásban, problémák megoldásában.)

Oszd meg barátnőddel, ismerősöddel, kismamatársaddal:

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

2 megjegyzés:

  1. Sziasztok!
    A kérdésem a következő lenne,szedhetem-e együtt a zafír barátcsíra kapszulát és a mastodynon cseppet?Az egyik homeopátiás,a másik gyógynövénykivonatú szer.A termékenység növelésére szedném,igaz a menstruciós ciklust is rendbetartja.Van-e a kettőnek együtt összeférhetetlensége?A gyors válaszotokat előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Nagyon sajnálom, de erre sajnos én sem tudom a választ. Próbálj meg olyas valakit megkérdezni, aki konkrétan a homeopátiás gyógyszerekkel vagy pedig gyógynövényekkel foglalkozik. Remélem megtalálod a választ!

    VálaszTörlés

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van