2009. október 23.

Az AFP vizsgálat

Orvosi vizsgálat a terhesség 16. hetében - AFP vizsgálat


A terhesség 16. hetében kerül sor az AFP (alfa-fötoprotein szint) vizsgálatra. Sok kismama fél ettől a vizsgálattól. Na nem a vérvételtől, hanem az eredménytől. Ugyanis az AFP vizsgálat lényege, hogy akkor kell végezni, amikor a kismama betölti a 16.terhességi hetet, s ezt követően 1-2 nappal. A vizsgálat a vérben lévő magzati fehérje szintet (alfa-fötoprotein) ellenőrzi. Értéke akkor ideális, ha 1 körül van. Ugyanis ez egy átlagérték. Ha magasabb, vagy alacsonyabb, mint 1, akkor az azt jelenti, hogy magasabb, ill. alacsonyabb, mint a többi kismamánál mértek.

A magas AFP érték utalhat rendellenes fejlődésre, bőrrel nem fedett testrészekre, mint pl. a legismertebb a nyitott gerinc, vagy koponyazáródási rendellenesség, vagy egyéb, mint pl hasi-, vagy mellüreg záródási rendellenesség. A baba mája által termelt fehérje ekkor ugyanis nagyobb mennyiségben juthat át az anya vérébe. A kórosan magas AFP értéket 2,5 körüli érték.

Az alacsony AFP szintet pedig az okozza, hogy a baba mája kevesebb fehérjét termel, mely általában kromoszóma rendellenességre utal. Kórósan alacsony AFP szint : 0,7 körüli érték

A vizsgálat eredménye azonban csak utalhat erre, egyik eredmény sem bizonyít semmit, sőt az 1 körüli érték sem bizonyítja 100%-ig, hogy a baba egészséges). Ugyanis ha nem jól választották meg az időpontot a vérvételre és az AFP szintjének megállapítására (a terhességi idejének megállapítása hibás), akkor máris nagy mértékben eltérő eredményt kaphatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van