2009. október 13.

Terhesség hétről hétre 12. hét

Kismama


A szemérem csontod fölött már kitapintható a méh. A terhesség 12. hetétől kezdődik el a kismamák súlygyarapodása, a 12. és 20. hét között fogod a terhesség alatti súlygyarapodás negyedét magadra szedni. A kismamák általában 7-14 kg-ot szednek fel, (bár szerintem ez a lexikális adat, a környezetemben ez teljesen másképp alakult) Én pl. 16 kg-ot szedtem fel terhességem alatt, és mára 1 kg. súlyfeleslegem sincs. Fontos azonban egy megfelelő diétát kialakítani a terhesség idejére, de ellenőrzés nélkül nem szabad drasztikus fogyókúrába fogni, mert a baba nem jut hozzá a szükséges tápanyag mennyiséghez. A melleden megjelennek a kékes vonalak, melynek oka az emlő fokozódó vérellátása. Egyre gyakoribb terhességi tünet lehet a székrekedés, szélszorulás a renyhébb bélmozgások miatt. Igyál sokat, főként rostosat, ne egyszerre egyél sokat, és ne puffasztó ételeket. Egyre fokozódik a kismamák nemi vágya, főként az első trimeszter végétől.

Baba


A babának a 12. héten még kevés izma működik, de köztük már az is, amelyik a születés után a légzésért felelős. Az izmok mozgatását az agy koordinálja, rugdos, összeszorítja öklét, forgatja csuklóját, lábfejét, különféle arckifejezéseket produkál, mint pl. csücsöríti a száját.
A 12. héttől kezd el áramlani a vér a köldökzsinóron keresztül a magzat és a mostantól működő méhlepény között. A baba mérete a 3. hónap végén kb. 6-7,5 cm hosszú, és kb 230 g súlyú. Nemi szervei már kifejlődtek, de nemét ekkor még nem lehet megállapítani.

Orvosi vizsgálaton a harmadik hónapban


Bár mindig a kismama egyéni szükségletei határozzák meg azt, hogy melyik hónapban milyen orvosi vizsgálatokra kerül sor, de az általánosságban az alábbiakat fogják elvégezni:
  • súly-, vérnyomás mérés
  • kéz és láb ellenőrzés ödémásodás szempontból, nincs-e földagadva
  • vizelet vizsgálat (cukor és fehérje)
  • magzati szívhang ellenőrzés
  • a méh állapotának, elhelyezkedésének, méretének vizsgálata, méhfenék magasság ellenőrzése
  • kérdéseid megbeszélése
Jó tanács!!! Két orvosi vizsgálat között a felmerülő kérdéseidet írd fel egy lapra, mert ott biztosan nem fog eszedbe jutni!

Kapcsolódó cikkek:


Előző hét: terhesség 11. hét

Következő hét: terhesség 13. hét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van