2009. október 27.

Terhesség - szoptatás - hajhullás

A terhességre joggal mondjuk, hogy másállapot, hiszen a kismama szervezetének működése teljesen megváltozik, ugyanis minden mindennel összefügg, a legapróbb összetevőre is hatással lehet. Így van ez a hajjal és körömmel is.

Ha már terhes vagy, bizonyára észrevetted, hogy körmöd, és hajad soha ilyen egészséges nem volt még, s olyan ütemben nő, hogy lassan gondot okoz annak rendben tartása is.
A terhesség alatt azonban hajad nemcsak, hogy iszonyatos ütemű növekedésbe fog, de egyáltalán nem is hullik.
Egy embernek átlagosan naponta 100 hajszála hullik ki, de ez pótlódik is. Terhesség alatt azonban ez töredékére csökken. Tévhit szerint azért, mert a szervezetben nagy mennyiségű vitamin halmozódik fel, és ez hatással van a hajszálak táplálására is. Nos, bizonyára ez is szerepet játszik, hiszen a kismamák a terhesvitamin szedésével teljesen felpumpálják a szervezetüket vitaminnal, mely kedvezően hat a hajra is, azonban a hajhullás megállásának más oka van.

A terhesség alatt ugyanis megváltozik a kismama hormonháztartása, és ez az, ami megakadályozza a hajszálak kihullását. Ez azonban nem végleges, hisz szülés után a hormonszint a terhesség előttire áll vissza, így tulajdonképpen a terhesség hatására csak meghosszabbodik az egyes hajszálak élettartama. Majd szülés után pár hónappal azok a hajszálak, amik addig nem hullottak ki, most kihullnak azokkal együtt, amiknek egyébként is most "jár le az ideje". Ekkor tehát az anyuka bepánikol, hogy markostul hullik a haja, és nemsokára kopasz lesz, pedig ezt előre tudni lehet, hogy egy-egy hajszálnak meghatározott az élettartama, és nem "menekülhet" a pusztulástól.

A fogamzás gátlónak egyébként szintén hasonló hatását lehet tapasztalni, hiszen a fogamzásgátlók azon az elven működnek, hogy olyan hormonszintet idéznek elő a szervezetben, mintha terhes lenne. Ez a hormonszint pedig hatással vannak a hajhullásra és a hajszálak élettartamára.


Tapasztalat egy kismamától: Nekem alapállapotban nagyon hullik a hajam, de a terhesség közben teljesen megszünt. A.terhességem végére észrevettem, hogy szinte kétszer annyi hajam van, mint volt. El is kezdtem boorzasztóan örülni csodálatos hajkoronámnak, csak hogy aztán jött a szoptatás, és ahhoz képest is kétszer annyira hullott a hajam, mint terhesség előtt hullott. Szerencsére azonban én már tudtam, hogy mielőtt kopasz leszek, biztosan abba marad. Így is lett, sőt! Miután abbamaradt ez a nagyarányú hajhullás, pár hónap múlva rengeteg kis "babahaj"jelent meg. Úgyhogy Ti se aggódjatok a hajhullás miatt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van