2009. október 25.

Súlygyarapodás a terhesség alatt

Az orvosok és védőnők egyre többet hangoztatják, hogy a terhesség alatti súlygyarapodással vigyázzanak a kismamák, mert az hogy ha valaki terhes, nem azt jelenti, hogy kettő helyett kell enni. Persze szükség van bizonyos súlygyarapodásra a baba egészséges fejlődéséhez, de ne gondoljuk, hogy az összes súlygyarapodás a baba számlájára írható.

Az alábbi diagrammon látható, hogy a terhesség alatti súlygyarapodás hogyan oszlik meg.
(Talán nem jól látható adatok: a baba 39%, vér 22%, mell 8%, méh 11%, méhlepény 9%, magzatvíz 11%)



Az átlagos kismama terhessége alatt 13-14 kg-ot hízik, és szülés után ebből 3-6 kg marad meg. Persze ez egyénenként, sőt terhességenként eltérő.

A terhesség alatti össz súlygyarapodás egynegyedét a 12. és 20. terhességi hét között szedjük fel, a felét a 20. és 30. hét között, a maradék 1/4-t pedig a terhesség 30 és 38. hete között.

Gyakori ettől az értékektől való eltérés azoknál a kismamáknál, akik jobban vizesednek.

Tipp: Ha a terhesség alatt figyelni akarod a súlygyarapodási folyamatot, hetente mérd meg a combod körméretét. Ugyanis itt csak a kismama saját zsírrétege található, s ez (elvileg) a terhesség alatt változatlan marad, csak a terhesség vége felé növekszik.

A terhesség alatti fogyókúrázás viszont orvosi ellenőrzés nélkül tilos. Egy korábbi bejegyzésemben is írtam már a témáról, miszerint a 90 napos diéta terhesség alatt egyáltalán nem ajánlott, hiszen a szükséges tápanyagokar a babának minden nap szüksége van!


Bookmark and Share

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van