2009. október 31.

Terhesség hétről hétre 21. hét - súlygyarapodás

Kismama - Terhesség 21. hete


A terhesség folyamán a kismama méhboltozata folyamatosan növekszik. A 12. héttől kezdve már külső jelei is vannak, akkorra ugyanis már nem fér el a medencében. Az orvos minden egyes vizsgálatkor megállapítja a méh helyzetét, a 21. héten pl. a méhboltozat eléri a köldököt. Egyre energikusabbnak érzed magad, de ne feledd el, hogy ennek ellenére is sokat kell pihenned! Sok kismama számol be arról, hogy ebben a időszakban érzi magát a terhessége folyamán a legéhesebbnek. Ennek egyik oka, hogy a következő 10 hétben fogod felszedni súlygyarapodásodnak a felét! A terhesség alatti súlygyarapodásról százalékos arányban már beszéltünk, de nézzünk most egy kg-ra lebontott súlygyarapodást, ha a kismama terhesség alatti súlygyarapodása az ideális 12 kg körüli.

Magzat: 3,4 kg
Méhlepény: 0,7 kg
Magzatvíz: 0,8 kg
A méh növekedése:0,9 kg
Mellek:0,45 kg
Anya vérmennyiség növekedése: 1,2 kg
Egyéb folyadékok a szövetekben: 1,4 kg
Zsírszövet:3 kg
A hízás ideális üteme egyébként terhességed első három hónapja alatt 2 kg, majd a második és harmadik trimeszterben heti fél kg kivéve a 9. hónapot, amikor összesen fél kg-ot kellene hízni. Próbáld ezt betartani, s próbálj az egyenletes súlygyarapodásra is törekedni.

Baba- 21. hetes magzat

A baba a 21. hétre egyre arányosabb, már bőre sem átlátszó. Megkezdődik a fehérvérsejtek termelődése, mely szerepet játszik a különféle betegségek, fertőzések leküzdésében. Ha kislányt vársz, mostanra kifejlődtek a nemi szervei - a méh és hüvely. A baba hossza a 21. hétben meghaladja várható születési hosszának felét, most kb 27 cm, és 450 g súlyú.

Kapcsolódó cikkek:

Előző hét: Terhesség 20. hét
Következő hét: Terhesség 22. hét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van