2009. október 23.

Terhesség hétről hétre 17. hét

Kismama

Méhed nagyon gyorsan növekszik a baba méretének növekedésével együtt. Orvosi vizsgálaton megállapítható, hogy a méh boltozat a szeméremcsont és köldök között félúton van.
Egyes kismamáknál felléphetnek a terhességgel összefüggő tünetek, mint pl. orrdugulás, folyás, izzadékonyság, mely mind a vérkeringés fokozódása miatt alakul ki. Orrdugulásra használj sós tengeri orrcseppet. Figyelj a higiéniára, használj tisztasági betétet, és izzadásgátlót. A hát-, és derékfájás egyre gyakoribb a súlynövekedés miatt, próbáld testtartásoddal javítani a helyzetet.
Erre az időszakra egyre jellemzőbb a striák, vagyis a terhességi csíkok megjelenése. Ez először lilás csík, mely később fehérré válik. Ez a bőr kötőszöveteinek meggyengülése miatt jelentkezik, mivel a bőr nem tud oly mértékben nyúlni, mint ahogy a magzat ill. a hasad és melleid növekednek.. Próbálj meg védekezni ellene. Ha eddig nem tetted volna, vegyél terhességi krémet, vagy olajat, és gyakran kenegesd vele hasadat és melleidet is. Ha a terhesség elejétől krémezed, és masszírozod a bőrödet, segíthet felkészülni bőrödnek a striák elkerülésében.

Baba

Mostmár biztosan hallja a külvilág hangjait, melyre gyakran mozgással válaszol. Kezén, lábán megjelennek a körmök. Végtagjai teljesen kifejlődtek. A baba mérete kb. 18 cm hosszú, és 150-160 g, ami már meghaladja a méhlepény súlyát is. Bőre alatt kezd zsír felhalmozódni, aminek fontos szerepe lesz idekint a hőmérséklet háztartásban.

Kapcsolódó cikkek:
Előző hét: terhesség 16. hét
 Következő hét: terhesség 18. hét


Bookmark and Share

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van