2009. október 3.

Terhesség hétről hétre 9. hét

Kismama:


A 9. terhességi hétre a kismamák esetében a legszembetűnőbb változások leginkább a bőrön, bőrrel kapcsolatosan tapasztalhatóak. Ezek a bőrelváltozások természetesek a terhességi hormonok következtében, ezért ne aggódjatok. A legtöbb a terhesség után megszűnik, mégha pár hónap kell is hozzá. Legjellemzőbb, hogy a kismama arca pirospozsgássá válik a vérkeringés serkenése miatt, kikerekedik, és ezzel együtt a ráncok is eltűnnek. A meglévő anyajegyek, szeplők sötétebbek lehetnek terhesség alatt, főleg napfény hatására. Jellemző, hogy ilyenkor májfoltok keletkeznek, melyek szülés után szintén eltűnnek. Sok kismamának megváltozik a bőrének minősége is.
A fogíny is gyakran megduzzadhat, begyulladhat. Hajad és körmeid észrevehetően gyorsabban nőnek, hajhullás megszűnik a haj élettartamának megváltozása következtében.
Egyre inkább észreveszed, hogy izzadékonyabbá válsz, melynek oka a testsúlygyarapodás, és a megemelkedett hőmérséklet. Figyelj oda rá!


Baba:



A 9. hetes baba feje még rácsuklik mellkasára. Szeme kifejlődött, bár még szemhéjhártya fedi, orra fejlődőben van. Ekkor még izomszalag választja el mellüregét a hasüregtől, később ebből alakul ki a rekeszizom. Ekkor a baba már javában rugdos, mozgolódik, izmai fejlődnek. Ezt a mozgást azonban a kismama még sokáig nem fogja érezni. Főleg első terhesség esetén nem.
A 9. hétre a legjellemzőbb, hogy fejlődik a tüdő, a kéz és láb, valamint az ujjak.

Kapcsolódó cikkek:


Előző hét: terhesség 8. hét
Következő hét: terhesség 10. hét  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van