2009. október 22.

Terhesség hétről hétre 16. hét

Kismama

Méhed nagysága most kb akkora, mint egy baba feje. Elérkezett terhességed 16. hete, amikor már érezheted a magzati mozgásokat. Ha már voltál kismama, valószínű, hogy már most érzed, ha a baba megmozdul. Az elsőterhes kismamák általában a 20. hét körül érzik meg a magzati mozgásokat, mivel nem tudják, mire kell figyelni. Ekkor ugyanis még nem konkrét rugdosást lehet érezni, inkább csak bugyborékolást... Írtam erről egy rövid kis bejegyzést az elsőterhes kismamáknak, hogy mire figyeljenek, itt elolvashatod.

Kisbaba

A 16. hétben a kisbaba már nagyon sokat mocorog, ezért ilyenkor a kismamák már megszokták érezni, hogy megmozdul. Feje még indig nagy testéhez képest, de rohamosan növekszik teste is. Feje is fejlődik, bár még mindig nagyok és távol vannak egymástól a csukott szemei, álla kicsi, szája széles.
A baba egész testét, arcát picike, puha szőrzet, pihe borítja, melynek valószínűleg a baba megfelelő hőmérsékleten tartásában van szerepe. Ennek nagy része szülésig eltűnik, bár koraszülötteknél még sokáig látható. A baba nemi szervei egyre fejlettebbek, egyre nagyobb az esély, hogy ultrahangos felvételen megállapíthassa az orvos a születendő baba nemét. A baba mérete 16 cm, súlya 130-140 g.

Orvosi vizsgálat a terhesség 16. hetében - AFP vizsgálat


A terhesség 16. hetében kerül sor az AFP (alfa-fötoprotein szint) vizsgálatra. Az AFP vizsgálat során rendellenességre utaló jeleket állapíthatnak meg, de erről és az AFP vizsgálatról bővebben olvashatsz ebben a bejegyzésben.


Kapcsolódó cikkek:

Előző hét: terhesség 15. hét
 Következő hét: terhesség 17. hét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van